Luan is inmiddels 5 maanden van de prednison af en inmiddels ruim anderhalf. Het gaat erg goed met hem. Hij heeft zijn entingen van de zomer niet gehad omdat hij toen nog onder prednisonbehandeling voor zijn AM (autoimmuunaandoening, hersenvliesontsteking)
Nu het zo goed met hem gaat is het wel de tijd om te kijken wat we moeten doen qua enten. Ik heb met de specialist overlegd, hij is erg meedenkend maar aangezien Luan zijn ziekte niet zo vaak voorkomt heeft geen kant en klaar plan. Ik mag vrijdag langskomen met Luan, doet hij een algemene gezondheidscheck en mag ik alle vragen stellen die ik heb en alle dingen die ik op internet heb gevonden laten zien en dan bespreken we die. Daarna zet de arts de vaccinaties waar we het over eens zijn.
Omdat Luan bijna een half jaar prednison heeft gehad in combinatie met de auto immuun aandoening heeft zijn systeem een enorme opdonder gehad. Ik lees toch ook wel van een aantal tollers die op jonge leeftijd AM hebben gehad, die op latere leeftijd epilepsie ontwikkelen, of op een andere manier een ziekte krijgen waar je niet vrolijk van wordt. Ik wil de kans hierop zo klein mogelijk houden dus zo kritisch mogelijk zijn op bijvoorbeeld ook op de vaccinaties die we geven. Tegelijkertijd wil ik wel dat hij goed beschermd is, en vind ik ook dat je naar de maatschappij een verantwoording hebt om te enten (kijk maar naar de recente mazelen uitbraak).
Ik heb vanmorgen aan de telefoon al gevraagd of het mogelijk is om een titerbepaling te doen. Nu doen ze dat in de praktijk niet, maar de arts was het wel met me eens dat dat in de toekomst een slimme oplossing is voor Luan zijn situatie. Hij gaf alleen wel aan dat we dat nu ook kunnen doen maar dat er waarschijnlijk uitkomt dat we alles moeten herhalen door zijn prednison gebruik. Hij zou dan ook de volledige cocktail geven.
Nu heb ik voor mezelf al besloten om Weil in ieder geval uit te stellen tot van het voorjaar. Kennelhoest geef ik überhaupt niet meer. Luan heeft het van het najaar gehad, heel vervelend maar absoluut niet levensbedreigend.
Wat zouden jullie doen als jullie in mijn schoenen stonden:
- Welke vragen zouden jullie stellen?
- Welke entingen zouden jullie geven?
- Hoe zouden jullie de entingen spreiden?
- Zouden jullie nu een titerbepaling laten doen of heeft de arts een punt m.b.t. het prednisongebruik?
Zijn er nog andere dingen waar ik rekening mee moet houden?
Als jullie interessante links hebben, het liefst met een wetenschappelijke grondslag (homeopathie heb ik niks aan in deze discussie) dan hou ik me aanbevolen
Ik volg even...
Je zou Goldendelicious kunnen vragen hoe of wat. Zij heeft ervaring met autoimuunziekten bij honden en weet ook veel over entingen en dergelijke.
Ik ken een hond, een odh, deze heeft AM gekregen door de entingen.
Ik ben daardoor gestopt met enten.
Op de leeftijd van 5 of 6 jaar ga ik titeren.
Onze Nanu heeft wegens vele DA behandelingen zelfs niet de cocktail gehad.
Onze vier honden worden dus niet meer geënt.
Er gaat mij te veel mis.
Je kan idd titteren, Laat het lichaam maar eerst verder tot "rust" komen, heeft nl flink voor zn kiezen gekregen qua medicatie.
Ga je hond niet naar buitenland/pension? Dan zou ik er goed over nadenken om hem te laten enten.
Als ik mijn dogs niet mee nam op vakantie, dan zou ik ze ook niet laten enten.
Btw....Is ie nu helemaal opgeknapt, zomaar een vraag.
Het is zo'n kl..n aandoening
Persoonlijk zou ik titeren en indien mogelijk, wachten met enten tot het hele ziektegebeuren en de prednisonkuur een jaar is geleden.
Volgend jaar mei.
heb er geen wetenschappelijke verklaring voor, maar lijkt mij een nodige rustperiode.
Ik zou vragen hoelang het duurt eer het effect van prednison nihil en de vertekende resultaten terug normaal zijn.
Bedankt voor al het meedenken.
Hij is op dit moment helemaal opgeknapt gelukkig, het gaat super met hem, anders zou ik het niet eens overwegen. Misschien inderdaad wel goed om de entingen wat verder uit te stellen.
De redenen waarom ik het overweeg:
- hondenschool: ze zijn tot nu toe wel begripvol geweest maar ze willen wel dat hij zo snel mogelijk weer geënt wordt. Kennelhoest hoeft niet perse
- verzekering: ik heb een verzekering afgesloten maar die dekt alleen als je bijtijds laat vaccineren. Nu dekt hij nog wel omdat ik een DA verklaring hebt maar als de DA vindt dat enten wel weer kan zou dat dus betekenen dat ik voor niets premie betaal. Gezien zijn hele voorgeschiedenis wil ik wel graag dat hij verzekerd blijft
- kans op ziektes: juist omdat hij al een klap te verduren heeft gehad, stel je voor dat hij iets oploopt wat dusdanig ernstig is en ik heb hem niet gevaccineerd? Ik zou het mezelf niet kunnen vergeven
Ik ga denk ik nog even een mailtje naar de fokker sturen hoe die erin staat en vrijdag bij de DA overleggen maar denk ik nog niets laten enten...
Dit vind ik altijd wel een verhelderend filmpje..ze geeft een breed perspectief over voor en nadelen
Ik ben er niet altijd, maar ik werd getipt over dit topic.
Als dit mijn hond was (en die heb ik helaas.....), dan is de keuze voor mij vrij simpel.
Een ongezonde hond en zeker een hond die zeer waarschijnlijk ook door toedoen van vaccinaties een auto-immune aandoening heeft opgelopen, laat je niet vaccineren. Dat is een stelregel waar o.a. de befaamde vaccinatie-onderzoeker en titerexpert dr. Jean Dodds zo op hamert.
Vaak is het beter om voor de hond zelf nuttige keuzes te maken, want die kan niet voor zichzelf spreken. Houdt dat in dat ik dan niet mee kan doen met clubjes en dergelijke, dan is dat zo.
Overigens zijn er verenigingen waar niet zo vasthoudend wordt gedaan en schijnbaar wel weten dat bepaalde rassen vatbaar zijn voor auto-immune aandoeningen als alsnog een dier onnodig wordt gevaccineerd.
Misschien heb je iets aan het antwoord van dr. Dodds, vraag 15:
http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/VraagAntwoordtiterenJeanDodds.htm
Sterkte met je beslissing....neem de juiste...
Overwegen...wél of niet....vind dit voor jou moeilijk.
Wat de verzekering betreft, ik weet er alles van. Mijn jonge Leonberger was 1e diagnose hersenvliesontsteking maar door sectie bleek dit LEMP te zijn.
Kosten kunnen idd hoog oplopen, maar welk besluit neem je....?
Ik neem aan dat je je gek gelezen hebt qua info....
Kan je geen wijsheid krijgen op de Tollerforum, daar zitten toch ook veel fokkers op?
Succes met je keuze
Zou je de situatie van Luan niet gewoon kunnen voorleggen aan de verzekering? Als de auto-imune wel door de enting komt en je zou wel blijven enten en het risico dat daardoor juist problemen blijven ontstaan en dus hogere kosten voor de verzekering. Zou dan niet middels overleg en compromis voor Luan aan aanpassing in contract gedaan kunnen worden. Ik zou in elk geval een poging wagen eens met een vertegenwoordiger van de verzekering om de tafel te gaan zitten. Lijkt me een tweezijdig belang dan.
Je zou Paul Mandigers vd Wagenrenk mss kunnen contacten?
Ik denk maar met je mee hoor.
Ik denk dat op het tollerforum dit heel duidelijk staat uitgelegd.
Daarbij groeit een hond niet over AM.
Dit zullen ze altijd bij dragen en kan ten alle tijden weer tot uiting komen bij een trigger.
Daarom moeten teven ook gesteriliseerd worden,omdat ze anders bij iedere loopsheid weer AM weer tot uiting kan komen.
Weet je wat ik verder zou doen als ik jou was als je echt een duidelijke en concrete uitleg wilt over wat 'het beste' is voor jouw hond? Contact opnemen met dr. Jean Dodds die zeer goed op de hoogte is van diverse auto-immune aandoeningen in de verschillende hondenrassen, gestaafd aan wetenschappelijk onderzoek:
http://hemopet.org/about-us/welcome/in-the-media.html
Vertel de hele geschiedenis van jouw hond en zij kan je van goed advies dienen. Hier in Nederland zijn diverse dierenartsen ook zeer goed op de hoogte over vaccinatieschade en het op maat vaccineren c.q. titerbepaling.
Ik zou in jou geval ook niet enten en contact zoeken met experts op dit gebied en hun visie
Ik zou juist gezien de kostbare behandeling van de aandoening en het grote nut van verzekerd zijn wel enten. Wat als hij iets (anders) krijgt en de verzekering is daardoor voor niets? Dan schaadt het de gezondheid ook als je keuzes door geld beïnvloedt worden. En medische zorg is duur tegenwoordig, heel duur.
Ik zou proberen in onderling overleg met de dierenarts dat hij zijn fiat geeft om bijvoorbeeld in het nieuwe jaar pas weer te enten. Gewoon, voor de zekerheid. Of laat de dierenarts met argumenten komen waarom het nu kan, zeg dat je er nog even over nadenkt en trek het na.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?