En ik denk dat dominantie of te wel "domineren op een bepaald moment en in een bepaalde situatie" wel degelijk ook met b.h.v. agressie kan gaan.
Maar..... dan is het wel zeer kort, doelgericht en ik denk dat dan de hond die die actie uitvoert al weet dat hij de juiste respons gaat krijgen. Die hond weet namelijk precies wat en wie hij is, en soms moeten andere honden heel even ervaren dat hij het dus wel meent.
Deze agressie is dus doelgericht, niet nutteloos, niet uitdagend bedoeld, maar puur als correctie.
En 99 van de 100x is een diepe grom al meer dan voldoende, en die is dan niet afstandsvergrotend bedoeld, want hij komt niet uit onzekerheid.
Alles is afhankelijk van het hele plaatje, en niets is absoluut.
Maar voor mij leven honden in een rangorde/verhouding, en honden zelf hebben daar volgens mij totaal geen probleem mee als die verhouding correct in elkaar steekt, en de "ranghogere' zijn positie waardig en eerlijk waarmaakt.
Dat mensen vaak terug schrikken voor "rangorde' ...... en dan denken dat "ranglager" gelijk staat aan "minderwaardig" zorgt er denk ik voor dat het woord dominantie/rangorde zo besmet is geraakt, gelukkig kennen honden al die woorden niet, en vinden de meesten een positie waarin ze niet of nauwelijk verantwoording hebben helemaal prima.
Maar er zijn er die beslist een hoger doel nastreven, ook t.o.v. mensen.
En dan beginnen de onderhandelingen.... (en geen geweld dus)
Overigens @joop kun je wel quantificeren
Uit deze blog post een quote;
https://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/the-concept-formerly-described-as-dominance
First of all, it would be good to start with a definition. The simple definition of ‘dominance,’ as the term is used by the general public is something like: “control or command over others.” However, (and this is a huge “however”) that is NOT the definition as the term is used by people who study animal behavior, the ones who first coined the term to describe a certain kind of social relationship in non-human animals. In ethological terms, “dominance” refers to “priority access to a preferred, limited resource“. In other words, if there’s only one really great table open at a restaurant, who is going to get it? You, or the famous actress standing beside you?
Relating this to dogs, if someone dropped a pork chop between two dogs, who would get it? If you repeated this numerous times and the same dog got it every time, that dog was described in the literature as “dominant” over the other IF both dogs wanted the food equally. The “dominant” dog could get priority access to the food in a variety of ways; s/he could simply look toward the other dog with a hard stare, could try to be the fastest one every time, or could fight for it. The problem is that fights are dangerous if you are a predator who can rip open elk hide with your mouths. (For a reminder of the power of the canine jaw, try making a gash in a leather purse with your teeth. If you are successful, please send video….heck, send one if you’re not successful!)
Zie het onderlijnde stuk; door een experiment te herhalen kun je wel degelijk kwantificeren.
Ook wel intessant is de 1-zins definitie en de constatering dat het gaat om een 'preferred limited resource'
Dat bedoelde ik inderdaad Joop, niet zozeer dat de agressie opzichzelf "dominantie" is, maar dat een dominerende hond in bepaalde situatie dit wel kan gebruiken, als laatste, maar het is er wel.
In feite zijn deze honden een soort pascifisten, ze hebben zo'n kracht in onderhandelen zonder agressie, dat agressie niet of nauwelijks voor komt, maar als het er wel is...... is het ook niet mis te verstaan.
Ik moest vanochtend toen ik in de file stond nog denken aan die openingspost van Frank over dat op bank liggen van de hond, en hoe dat toch bewees dat de hond niet met rangorde doet via die bank.
En dat honden daar niet hogerop mee willen maar graag zacht zouden willen liggen.
En toen dacht ik aan Boy, mijn 1e eigen hond.
Een heerlijke reu, pittig typje (zat poedel en kerry blue in) opgwekt, charmant, luisterde prima, maar niet slaaf, een hond zoals je ze toch niet heel vaak treft, gewoon...... gemiddeld, nooit de gebeten hond, maar ook zeker niet dominerend, hij was gewoon..... prettig.
En hij sliep heeeeeel graag op de bank, lekker in een hoekje, of tegen 1 van ons aangekropen voor de tv.
Geen enkel probleem, als hij plaats moest maken deed hij dat, mocht hij er liggen, maakte hij er gebruik van.
Ik zou tot dat moment nooit gedacht hebben dat het toch ook anders kan.
Want na een paar jaar kwam daar onze pup bij, een schnauzer, uit een stevige lijn (niet de huidige trouwens), en wat gebeurde er... de bank werd wel belangrijk, maar dan heel anders als voor een zachte comfortabele slaapplek.
De 2 reuen deden het heel goed samen, de pup was algauw pup af (ik geloof ook niet in pups tot een jaar ofzo, het zijn al gauw jonge honden) en er ontstonden spelletje om elkaar af te tasten, en wat deed Boy:
Boy pakte dan een bot, legde dat in het midden van de kamer, zo'n 2-3 meter van de bank af
en ging zelf op de bank liggen
Zo gauw de jongste hond maar in de buurt kwam, kon hij een grom vanaf de bank verwachten, vanuit een hond die hem hooghartig van bovenaf aan staarde.... (handig als je algauw kleiner bent dan de jongste hond, gewoon een fysiek voordeel, en dan heel letterlijk), later is Boy zelfs weleens met een grote sprong boven op de jongste hond geland.
Kortom: hij gebruikte de bank niet alleen als fysiek hogere positie, hij benadrukte er ook zijn hogere positie mee. NIks een lekker slaapplek, dit was een totaal andere motivatie waarin de bank helemaal geen zachte slaapplek was, maar een "podium".
Uiteraard hebben we ons best gedaan e.e.a in goede banen te leiden, en de 2 honden hebben nooit 1x gevochten, maar er was wel een omkeer en die was wel grappig.
Op een dag probeerde Boy het weer, legt het bot neer en positioneert zich op de bank, de jonge hond komt binnen wandelen en ja hoor, grom grauw, maar de jongste wandelt door en pakt het bot !!
Oef.... foute boel, al grommend en grauwend verdwenen ze onder de tafel (lekker kan je er als baas uberhaupt niet meer bij, maar dat was achteraf gezien niet erg), dat heeft zeker minimaal een minuut geduurd, hevig gegrom, toen kapituleerde Boy, hij kwam onder de tafel uit zonder bot, en ging in zijn mand liggen.
De jongste kwam met het bot onder de tafel vandaan en sprong op de bank!
Wat ik hiermee wil proberen te zeggen: het is zo gevaarlijk om aan bepaald gedrag maar 1 motivatie mogelijkheid toe te kennen, bank liggen kan gewoon gezellig zijn, als de verhoudingen goed zijn, maar de bank kan ook een podium worden, van een hond die gedwongen wordt in een positie die hij niet aan kan, maar ook van een hond, die die positie probeert op te eisen, omdat hij vanuit zijn vermogen voelt dat hij een sturende hond kan zijn.
Later lagen deze 2 honden trouwens gemoedelijk samen op de bank als wij ze daartoe uitnodigde.
Echter zo gauw we logee's hadden (op 4 poten) mocht niemand op de bank.
Onze huidige hond mag nooit op de bank, hij heeft 2x laten zien dat hij de bank als podium voor zijn positie gebruikt, en dan is het heel simpel, dan gebeurd het dus niet meer, dat kan alleen maar verwarring geven en daar is geen hond bij gebaat, en zeker die van ons niet.
@ Joop
jammer dat het gelijk verzandt in een oordeel over het gedrag van mijn honden
met alle respect, maar je hebt veel te weinig info om daar uberhaupt inzicht in te hebben
doet er ook helemaal niet toe
maar eigenlijk onderbouwt het precies wat ik bedoelde: pas op met een oordeel/kwalificatie te hangen aan gedrag op basis van de observatie van 1 moment vangedrag, of te wel, er kunnen veel meer motivaties spelen dan maar 1. Die zie je alleen in een algehele context, en dan moet je heel wat verder kijken dan er net voor en er net na.
in dit geval werd de bank ipv lekker rustige slaapplek heel bewust als uitvalsbasis gebruikt
door de oudste hond.
voor aanvullende info: het had niets te maken met de bank zelf, daar mochten ze allebei op en lagen daar ook heerlijk tesamen op te slapen, in alle rust en vrede, de oudste hond gebruikte de bank heel bewust als "tool".
maar goed, daar ging het mij niet om, en zeker niet om een oordeel over hun gedrag, het ging mij om het feit dat er blijkbaar mensen zijn die denken dat de hond nooit een andere motivatie dan "lekker liggen" kan hebben als hij/zij op de bank gaat liggen, nou, dat is dus zeer beslist niet waar.
En dan als aanvulling om misschien die belangrijke plek, het speeltje, of die situatie te gaan gebruiken voor het beïnvloeden van het evt. probleem gedrag.?
Dus die deur, wie krijgt als eerste wat te eten, wie loopt er voorop, wie bepaald wat.??
Dat zou enkel iets van nut kunnen hebben als je ook 100% weet dat de hond dat ziet als privilege/belangrijk.
Ik ben er op het moment ondergekropen....submissief.
Maar dat is volkomen situatie afhankelijk!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?