Dus even samengevat
De prijzen moeten niet te hoog zijn (lees 2000-3000 euro)
Maar ook niet te laag zoals brood fok prijs want die verlagen op hun beurt hun prijs
Dus een gulden middenweg --> 1000-1500/pup
Denk je dat een goede fokker hier tegenop kan ?
Er komt gewoon een overvloed aan hond binnen.
Prijsverlaging gaat hier echt niets tegen doen hoor.
ik snap het wel...
allerlei testen, stambomen.... etc.
juist die stambomen (heb ik begrepen) maken de hond zo duur... (zal dus ook de meerderen zijn... maar honden zonder stamboom schelen al een paar 100 euro vergeleken met honden met een stamboom... (dat zie ik)
ik vind een stamboom absoluut niet belangrijk (heb een zwerfhondje)
maar snap wel dat dit handig is in de fokkerswereldje
ook de rassen krijgen steeds meer aanpassingen (platgeslagen smoeltjes zoals een mopshond, de kop van een bull terrier)
wat mensen mooi vinden wordt uiteindelijk ook 'gemaakt'
maar uiteindelijk wordt het ook weer ongezonder, waardoor er meer testen moeten worden uitgevoerd, waardoor de prijs oploopt en de fokker moet wel winst kunnen maken
(zo zie ik het)
als men nou dit is ging verminderen en wat meer gezondere rassen (die minder erfelijke dingen hebben) op de wereld zetten... zou misschien al heel wat testen schelen
ik heb niet veel verstand van de fokkerij
maar dit is hoe ik het zie, puur uit mezelf bedacht haha. dus of het klopt? idk... voor mij klinkt t wel goed haha
ik denk dat wat je besteedt aan je hond in de loop van de (ong.) 15 jaar... dat de kosten wel heel wat hoger liggen dan de prijs van de pup zelf...
dan lijkt de prijs van de pup opeens toch niet zo duur
Maar ik vraag me dan af waarom mag iemand die het goed doet niet eraan verdienen ook al is het een hobby?
Ik heb een tijd bij een fokker gewerkt een probleem nest gehad begon al met een keizersnee nest was constant aan de diarree de dierenarts zat niet bepaald om de hoek waar wij naar toegaan aantal x gezeten sommige pups aan het infuus gelegen nee de prijs wat zei ervoor moest betalen nee haar hoorde je niet klagen. Stond bijna te huilen als ze eindelijk een goed drolletje draaide. Ik weet zeker dat zei voor dit nest moest bij leggen. Maar heb ik haar ooit horen klagen? Nee wou zei toen de pups duurde maken omdat ze zoveel hebben gekost? Nee.
(Heel begrijpelijk ook dit wat ik nu zeg ) maar zo niemand zeggen hè koste zoveel moeten we extra betalen voor een pup)
Het punt is mensen willen altijd zo goedkoop mogelijk iets heel begrijpelijk,
Ik wist net hoe ik, het moest typen maar nou ben ik alles kwijt in me hoofd
Zou nog wel niet wakker genoeg zijn zucht
Ik denk dat het woord 'hobby' een beetje voorkomt uit het feit dat je als fokker aan wil geven dat je geen puppyfabriek - big business - bent maar dat je het uit liefde doet.
En zoals ik al eerder zei is een fokker toch al snel 3 of 4 maanden kwijt aan een nestje. En dat is niet een uurtje per dag maar de héle dag. Als je dan 2 of 3 nestjes per jaar hebt kun je daar geen dikke fulltime baan naast hebben.
Bij 'ze mogen er niks aan verdienen' zou het fokken dus alleen weggelegd zijn voor de rijkere mensen. Dat vind ik niet nodig.
Maar inderdaad is 3000,- voor een pup wel errug veel. Ik zie de prijs van een pup meer tussen de 1000,- en 2000,-
Waar ik af en toe paard rijd, staat nu een prachtig kwpn veulen. Met stamboom en ouders van een succesvolle foklijn.
Kosten: 2000 Euro.
Dat kost een Labradoodle ongeveer ook, en zijn 8 tot 10 broertjes/zusjes brengen het ook op.
Even een rekensommetje... Wow! dat zijn vele pingels voor een nest.
Allemaal om de kosten te drukken en er een pepernootje aan over te houden? Kom op!
Geef het dan tenminste toe als je ergens dik aan weet te verdienen!
Dat is het vooral he, het niet toegeven.
Of nog erger, dan gaan schermen met de algemene kosten voor een volwassen hond 'ze moeten ook eten, halsbanden etc'. Uhm ja, die van mij ook..... Dat is nou precies het hobby gedeelte.
Tuurlijk als je met 1 of 2 honden fokt (teven) en beide 2 keer een nestje laat krijgen zal het niet teveel opleveren (met normale pup prijzen). Als het misgaat al helemaal niet. Maar je hoort het ook fokkers met 15 honden zeggen.
Ik vind de broodfok uit den boze maar ik ben zo benieuwd waarom een pup van een goede fokker en dan ook nog een populaire soort zoveel duurder moet zijn dan een mindere populair ras. En tuurlijk heeft een fokker onkosten aan onderzoeken en dergelijke maar dat wordt eenmalig gedaan dus het daar op volgende nest geld dit niet. Neem nu een Newfoundlander die toch snel gemiddeld 7 tot 8 jongen neer legt a 1500 euro dat is bijna 12000 euro daarbij hebben de fokkers ook regelmatig meerdere teefjes dus gemiddeld minimaal 2 nestjes levert al snel 24000 euro op alle kosten er vanaf houd deze fokker toch snel 18000 over. Want het chippen en inenten zijn echt de kosten niet. En ze mogen voor mij zeker wat bij verdienen ik misgun dat ook niemand maar we hebben het wel over hele grote bijverdiensten. En de shows kosten ook geld maar dat komt alleen ten goede van de fokker want hoe meer prijzen er in de wacht worden gesleept hoe beter je erkent wordt als goede fokker. En het is een hobby en we weten allemaal dat een hobby tijd en geld kost toch?'
Hoe broodfok aangepakt moet worden is echt een probleem maar wanneer de honden met stamboom goedkoper zouden zijn dan stopt de broodfok wel want de bedragen worden te laag en is het niet rendabel meer om hier geld aan te verdienen.
Zo heb ik ook niets tegen een enkel pleziernestje waar ze 250 euro vragen voor een mooie kruising met vaak minder erfelijke afwijkingen
Ik zou best 2000 euro of meer willen betalen voor een pup, als die voldoet aan wat ik zoek (gezonde ouders en ouders die actief zijn en misschien wel wat bereikt hebben in de hondensport). Maar onvindbaar in mijn ras, misschien ooit hier wel
Maar er zijn rassen genoeg van de 300+ erkende rassen die niet tegen die prijs zitten en ook dezelfde kwaliteiten (karakter, gezondheid,..) hebben als de duurdere rassen. Mijn honden hebben 700-750 euro gekost. De 2 van 700 euro hebben multikampioenen als ouders (niet belangrijk voor mij, maar vaak betaal je daar extra voor) en ouders getest op gezondheid. Eentje draagt zelfs goud volgens fokkers in Frankrijk, namelijk chocolade, in Frankrijk betaal je voor een chocolade pup van 2500 tot 3000 euro bij sommige fokkers, ligt aan het geslacht.
Kai en Dino komen uit een nest van 4 pups en Wolfke uit een nest van 2 pups. Standaard groottes van nesten in dit ras.
Ik vind een vergelijking met prijzen voor andere dieren beetje appels met peren vergelijken.
Want dan weet ik er ook nog wel een wat denk je van een Savannah kat dan valt de prijs van zo pupje van 1000 à 2000 euro mee.
En wat denk je van mijn vis die welgeteld 7 dagen heeft geleefd dat was een vis van 10 euro.
Prima ze mogen er best wat aan verdienen dat zouden die paarden,schapen,katten fokker ook doen.
En als je nagaat wat een fokker verdiend per uur per pup nou dan hebben ze echt een "hondenbaan".
Overigens vind ik de prijs van een labradoodle pup ook te hoog hoor. Maar heb het meer over pups van rond de 1000 euro.
Waarom mag je aan een hobby niets verdienen ?
Stel, je bent handig met de naaimachine en vindt dit leuk. Je hebt iets voor je (klein)kinderen gemaakt en zet dit op Facebook. Plots komt iedereen vragen of je dat voor hun ook wil doen. Moet je dat dan gratis gaan doen ?
Sommige prijsverschillen kan ik niet verklaren, andere daarentegen weer wel. Labradoodles hebben een eigenschap die de meeste andere honden niet hebben + veel vraag en weinig aanbod is een hoge prijs. Rassen die niet populair zijn kosten vaak minder. Ik was verbaasd toen ik 8 jaar geleden maar 500 euro hoefde te betalen voor een Whippet met stamboom. De dekking was in Frankrijk, de 9 weken enting hadden ze al gehad, stambomen komen ze brengen omdat ze benieuwd hoe 'hun' hondjes het doen.
In of voor je huis staan zeker weten dingen die veel meer hebben gekost dan je hond. Waarom betaal je dat wel zonder al teveel na te denken en is de prijs van een hond een probleem ?
Een fokker van aussies vertelde mij laatst dat de richtlijn van de rasvereniging 800 euro is per pup. Maar omdat zij er zoveel tijd in steekt voor socialisatie (gaat ermee naar het schoolplein, kinderboerderij, markt, dierentuin etc.) vraagt ze 400 euro per pup meer.
Het is natuurlijk super dat de pups goed gesocialiseerd worden. Maar met 6 pups in het nest verdien je dus 2400 euro met de socialisatie (de laatste 4 weken). Vind ik wel aan de hoge kant hoor voor een hobby...het is toch gewoon enorm leuk om te doen dus waarom zoveel geld ervoor vragen?
Misschien omdat het kan?
Na lange zoektocht naar reu met andere bloedlijn kom ik terecht in het buitenland, zo’n 750 km hier vandaan.
Ritje over en weer om kennis te maken met de honden en de leefomstandigheden.
Ritje om kennis te maken met de vader.
Ritje om te kijken wanneer de pups pas geboen zijn.
Ritje om te kijken wanneer de pups zes weken zijn.
Ritje om hem te halen wanneer hij drie maand is.
En hij was ook niet gratis hoor.
Registratie in België. Training (lidgeld hondenschool en lidgeld showtrainin), shows, fokselectie, fokgoedkeuring, DNA onderzoek, patella test, oogonderzoeken .....
Krijgt één nakeming met SA.
Neem hem uit fok, heb twee dochters van hem.
Met hen ook trainingen, show, fokselectie, fokgoedkeuring, gezondheisonderzoeken ....
Neem hen ook uit fok.
Heb een andere reu.
Zoon van een eigen reu zelfde onderzoeken ........ als voorgaande honden.
Pech blijft nooit alleen, zijn moeder is die hond die nakeming met SA heeft gehad.
50% kans dat hij drager is, 50% kans van niet.
Neem geen risico, uit fok en ook al gecastreerd zodat er geen ongelukjes kunnen gebeuren.
Compensatie voor die mensen die een pup van eerst reu hebben omdat ik vraag deze niet te gebruiken.
Vertrek volgende week naar Hongarije om naar pup te kijken.
Wanneer ik alles van voorgaande jaren hier zou bijzetten dan heb ik wel enkel bladzijden nodig.
Maar daag iedereen uit die denkt dat ik , met mijn maximum van twee nestje op een jaar, met een gemiddelde van drie-vier pups per nest, hier even naar mijn rekeningen te komen kijken.
Verdienen komt er bij niet aan te pas.
Men kijkt steeds naar de ideaal situatie van één nest en maakt zijn berekeningen.
Er gebeurt echt wel meer dan dat bij een fokker hoor.
Fokkers mogen inderdaad iets verdienen aan hun pups. Ze steken ér inderdaad veel tijd in. Maar ze moeten zich ook aan de richtlijnen houden vind ik.
Sommige tests en andere kosten doe je maar 1 keer. Kun je die dan niet verdelen over het aantal nesten dat je verwacht, hierbij rekening houdend met het gemiddeld aantal pups?
Dat zou de prijs toch ook kunnen drukken.
En ja, je kunt een tegenslag hebben. Maar dat kan ook gebeuren op je werk, hè. Je kunt bijvoorbeeld langdurig ziek worden, of het bedrijf gaat failliet. En daar vraag je toch ook niet meer loon voor?
Waarom verdedigen fokkers zich steeds zo ontzettend als het niet zo is dat er verdiend aan wordt. Zou bijna willen zeggen jullie moeten alles niet steeds op reizen en testen en dergelijke afdoen want het reizen is ook leuk dat wil je graag anders zoek je dichterbij naar de geschikte hond. Dit soort dingen weet je van te voren. Een hobbyist weet ook dat wat hij maakt kan mislukken de taart bakt aan de boot die ze maken lukt niet de kleding lukt niet of de naaimachine geeft de geest moet dit ook allemaal doorberekent worden?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?