Joop ik zie her meestal toch positieve ervaringen, gelukkig. Oke, een oude hond die dat gedoe niet wil, een erg baas-gerichte hond die het uberhaupt niet wil. Een hond, waar ik het niet mee wil...
Maar meestal positief!
Het leukste vind ik de angstige, maar wel nieuwsgierige honden, waarbij het uiteindelijk lukt!
ik durf toch wel te stellen dat sociale interactie tussen vreemde honden waarbij beide partijen daar positief tegenover staan eerder uitzondering is dan regel
de baasjes, ja, die interpreteren dat meestal heel anders
ja dat vind ik ook.
en dat zei ik net ook al.
Dat is geen uitzondering op een regel
want er bestaat geen regel.
De ene vind het leuk de ander niet.
Misschien zijn het er meer of misschien zijn het er minder.
Maar (met uitzondering van die van mij) zijn de meeste honden die ik zie, heel blij een andere hond te zien.
Volgens mij zijn daarvoor ook losloopvelden ontstaan , zodat honden samen kunnen loslopen. Of ze nou spelen,aan elkaar ruiken of elkaar voorbij lopen.
En ik als baasje weet van mijn hond dat hij het niet leuk vind en ik denk dat heel veel baasjes weten dat het wel goed gaat.
Dus inderdaad een gedurfde uitspraak!
Zelf heb ik honden gehad die niet taalden naar anderen honden, maar gek waren op mensen.
Ook honden gehad die heel erg de behoefte hadden aan anderen honden maar de mensen konden hun gestolen worden.
En honden er tussen in.
Bij mij krijgen de honden de keuze om naast het aanleren van omgangsvormen met beiden te kiezen waar ze zich prettig bij voelen.
Ondanks dat ik zelf heel veel heb met mijn roedelgenoten en andere honden. Maar niet zoveel met velen van mijn soortgenoten.
Ik denk dat je de gemiddelde HPer ook niet mag vergelijken met de gemiddelde hondenbezitter.
Of ...hp is mega gegroeid , of de rest van de nederlandse hondenbezitters is verdwenen.
Maar iedereen kent de verhalen van dat het zo spijtig is dat de hond niet wilt spelen.
Terwijl ik dol, maar dan ook dolgelukkig zou zijn als onze asielzoekrt andere honden zou ontwijken.
Het zit gewoon in heel veel baasjes..
Heb het op een trainingsweekend gezien met een Duitse herder.
Kaliber...DUITSE HERDER.reu.
Mevrouw was ook naar het weekend gekomen omdat haar hond totaal niet overweg kon met de energie van andere honden.
Je ziet die herder het veld op komen, en de vrouw stelt de vraag.
Waarom kan mijn herplaatsherder niet met andere honden , en hoe moet ik dit oplossen.
Mevrouw woont net onder Gent, ergens op het platteland,grote boerderij.
Wij zitten ook allemaal aandachtig te luisteren naar dit ....probleem..
Wat gaat deze deskundige voor toveroplossing verzinnen.???
Waarop de GD vraagt waarom ze haar hond dan meeneemt naar de stad, naar wedstrijden, naar familie als deze herplaatser/probleemhond dus duidelijk totaal geen zin heeft in dit gedoe..
Euh....tja......
Hond gedraagt zich heel netjes naar vreemde mensen op het erf, heeft eigenlijk een geweldig leven..
Waarop de (Engelse) GD verder gaat met :..Okee....next dog!..
Ja, en opeens gaat , of ging bij mij ook het lichtje branden..*pling*
Ja en dat bedoelde ik met mijn vader ......
Meest perfecte hond op de hei
Maar los neeeeeeeeee
dat ging niet
haha ja echt he...
tis dat ze vaak eerst langs die honden op moet, nou vooruit, maar de mensen zijn veeeel interessanter
Wilma, dat verbaast me dan van je retreiver. Dat Lola meer op de mens is (gefokt) dat snap ik beter.
Vind je het fijner dat je hond(en) meer op jou dan op andere honden gericht zijn?
Ik zou het tegennatuurlijk vinden, maar ja dat vind ik .
Ondertussen heel wat berichten verder. Mijn honden gaan ook niet zo snel naar vreemde honden toe. Spelen doen ze al helemaal niet snel met vreemde honden. Dit vind ik helemaal niet gek, want het meeste 'spelen' wat ik in het bos zie is eerder grenzen opzoeken en elkaar aftasten dan spelen.
Jayla loopt vaak rustig naar een andere hond toe, snuffelt dan even en loopt dan weer door.. zij is er ook helemaal niet blij mee als de hond dan achter haar aan blijft plakken. ze gaat veel liever haar eigen gang of lekker met mij spelen met de bal.
Aan de andere kant merk ik dat ze aan elkaar (mijn 3 honden samen) heel veel hebben en ik kan gewoon zien dat dat ze goed doet. Als 1 weg is zijn de andere 2 gelijk een beetje uit hun doen. Ze doen veel samen en zijn ook helemaal op elkaar ingespeeld ook al liggen ze bv niet altijd samen in de mand en spelen ze ook niet veel samen. Het is gewoon het feit dat ze samen zijn.
Is noodzakelijk, zeker tijdens opgroeien, naden verwatert het als de hond goed is uitgegroeid. Bij instabiele honden; die blijven 'zoeken'(aftasten, peilen) in lichamelijke contacten (misschien die zoals Joop al omschreef)(opgelet; is helemaal mijn mening)
Hoi Kiki, Mijn hond is nog niet uitgegroeid.
Of hij straks een stabiele hond zal worden, geen idee...
Maar het lijkt inmiddels wel dat een hond niet mag of KAN spelen...
Niet elk gedrag is functioneel toch? Elk dier speelt en vertoont "nutteloos" gedrag, en dat lijkt me ook nodig en prettig. Daar is genoeg documentatie over.
Wij spelen immers ook met onze hond, waar ze van genieten. Waarom zouden ze niet kunnen, mogen en willen spelen met hun soortgenoten? Is dat alleen voorbehouden aan de mens met hun hond?
Ik denk dat honden (en alle volwassen dieren) het spelen snel verleren.
Soms zie je in natuurdocumentaires wel eens speelmomenten met oudere dieren, maar dan zie je toch dat de echte'jeugd' het snel overneemt.(andere jongen;die zijn het nog niet verleerd)(en de ouderen zijn het heel snel beu)
Bij mensen is dat een 'lang leven' kunnen blijven spelen.(levenskunst)
en eerlijk? ik weet niet of de dierenwereld daar veel plaats voor laat(spelen is een vorm van voorbereiding op jacht en overlevingsskills)...of het heeft met intelectuele gelaagdheid te maken.(hoe hoger, hoe langer je kunt blijven spelen, want je hebt het niet nodig om te kunnen overleven, maar het voegt voor ons wel iets toe)
Hoe hoger geschakeld, hoe langer we het spelmoment tot het onze maken.
Voor mij is het geen verbod!
Das wel een grappige, dat mensen denken dat als de hond loslaat, zij gewonnen hebben.
Dat is vaak maar zeer de vraag..........
Want misschien denkt die hond wel: je gaat je gang maar, ik vind het helemaal niet de moeite waard om me er druk over te maken, en als jij nu zo graag "winnen" wilt.........
En wie is er dan mentaal gezien eigenlijk sterker ???
Buiten het feit, dat als de verhoudingen onderling goed zijn, van mij de hond best af en toe mag "winnen"hoor, ik ga er alleen niet achteraan lopen, maar soms gun ik hem die grote tak, die hij dan vervolgens heerlijk gaat staan te versplinteren...... daar hebben we dan allebei wel lol om.
Wat ik wel heb gezien is dat als honden waarlijk volwassen worden (en ik vraag me af of alle honden dat wel worden) het "spelen" niet zo belangrijk meer is, zeker niet buiten hun vaste roedel/gezin.
Wel zie ik dat bv Gorby gebruik maakt van "spelgedrag" om pupjes op hun gemak te stellen, hij is erg imposant, ook voor andere eigenaren, en ik vind het wonderlijk om te zien hoe hij dan in staat is, puur door lichaamshouding en gedrag ontspanning teweeg te brengen.
Maar spelen met onbekende andere honden........ geen van mijn volwassen honden heeft dat ooit gedaan.
Kleine aanvulling:
In de dierenwereld ben ik er van overtuigd dat er GEEN nutteloos gedrag bestaat. Haha, alleen de mens kan hierin uitblinken
Spelen is in mijn ogen bedoeld als communicatie middel. En ik geloof ook wat Kiki zegt dat het vaak een voorbereiding is op de jacht.
Gr. Alexandra
ik geloof wel in nutteloos gedrag hoor
als er echte ontspanning is, geloof ik dat honden ook een feestje kunnen bouwen
gewoon puur voor hun eigen plezier
uiteindelijk dient dat natuurlijk ook wel wat, de onderlinge band wordt nog verder
versterkt, en ontspanning is ook "nuttig" maar zo kan je alles weg redeneren.
maar als ik mn hond samen met zn 2 bebaarde vrienden over het strand zie
scheuren.......... veel nut heeft het vast niet, maar de pret straalt van hun snoet
@ bassie
Natuurlijk is spelen ook gewoon leuk. En ik denk er zelf ook niet echt bij na. Maar als ik er echt over nadenk dan vraag ik me gewoon af of gewoon spelen wel bestaat.
En nee, ik heb geen idee of ik altijd win. Vast niet. Maar ik probeer zelf altijd het spel te beeindigen. Misschien omdat Mikey van mij dat uitzichzelf niet doet.
Gooi ik een speeltje en ze gaat er op liggen kauwen dan zie ik het ook niet als trekspelletje. Of als zij trekt en ik niet, dan ook niet. Dan zou je ook kunnen zeggen dan zij wint, maar ik denk dat je alleen maar kan winnen als er ook echt getrokken wordt.
Misschien staat het er niet helemaal helder, maar ik probeer alleen maar te zeggen dat het spelen in mijn ogen altijd een doel heeft. Zowel voor de hond als het baasje.
@ goja
Pleizer hebben is dan toch ook niet nutteloos . Het is ook voor een groot deel lichamelijk nuttig. En net wat je zegt, samenwerking, ontspanning, etc.
En ja, vanuit die gedachte denk ik dat er gewoon simpelweg geen nutteloos gedrag bestaat. Alles is ergens goed voor.
@Alexandra & Mikey
Is het überhaupt niet zo dat het 'winnen' echt een hele menselijke benadering is. En dat een hond die niet stopt met spelen het spelen gewoon heel erg leuk vindt? Maar waarom zou je je hond niet laten 'winnen'? Je moet je voorstellen dat je met iemand speelt en nooit kunt winnen. Dan is de lol van het spel er wel snel af.
Wat natuurlijk wel belangrijk is is om de regels aan je hond duidelijk te maken. Dat heeft niets met verhouding te maken, maar alles met spelregels. Die spelregels houden het spel voor alle partijen leuk. Dus bijvoorbeeld niet de tanden gebruiken of niet te hard spelen. Iedereen kiest zijn eigen regels. Net zo goed als dat je hond aan jou bepaalde spelregels laat zien. Als jij te hard speelt stopt je hond ook. Dat zijn voor hem de regels. Zolang iedereen zich aan de regels houdt zal het spel leuk blijven.
Als ik met Mikey in het bos loop, los, dan speelt ze steeds minder met honden die we tegen komen. Er wordt altijd wel wat gesnuffeld, gedraaid, soms gerend enzo, maar het wordt steeds minder dat ze lang in de buurt blijft hangen bij andere honden.
Nu liep ik van de week 's avonds buiten aan de lijn en kwamen we een andere hond tegen (ook aan de lijn). Mikey was bijna niet te houden en sprong om de hond heen, er bijna op zowat, spelbogen, half rennend... het zeg eruit of ze heel graag wilde spelen.
In MIJN ogen is ze dan niet aan het spelen, maar is dit een gevolg van gebrek aan vrijheid en ruimte (door de lijn). Dit denk ik ook omdat als we dan doorlopen ze gewoon makkelijk meeloopt.
Eens? Niet eens?
Gr. Alexandra
Zeker een interessante vraag, wat is spelen en spelen honden wel met elkaar
Onderstaand een stukje uit een artikel van Frauke Ohl en Saskia Arndt (faculteit diergeneeskunde Utrecht)
Pups leren spelend lichamelijke vaardigheden maar ook de omgang met
soortgenoten en mensen. Ook voor
volwassen honden hoort spelen bij het
natuurlijk gedrag. Alle eerder beschreven expressiecategorieën kunnen voorkomen en worden overdreven sterk
vertoond. Er bestaan ook specifieke
speelsignalen, zoals stampen, laten
zakken van de voorste lichaamshelft,
huppen, kopschudden. De betekenis
van spelen bij volwassen honden is
niet volledig duidelijk. Mogelijkerwijs
is het gewoon plezierig om te spelen
(indicatie van positief welzijn!). In de
sociale context kan spelen bij volwassen honden erg belangrijk zijn bijvoorbeeld. als uitlaatklep in een gespannen
situatie. Ondanks het feit dat honden
ook individuele spelletjes met objecten
laten zien, is de veronderstelling dat
spelobjecten een voldoende verrijking voor individueel gehouden honden zijn, onjuist. De
aanwezigheid van speelgoed kan de interactie met een sociale partner niet vervangen
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?