Cia, ik denk dat jij van alles post nu. Inteelt, een zeer grote kans met 100 dekkingen. Immers een hondengeneratie is maar 2 jaar, toch? Reken maar uit!
Foutje Cia, eerste zin kun je negeren.
Maar 100 dekkingen, dat kun je toch ook zelf bedenken dat da niet goed is. Ben je een fokker, dan wil je diversiteit, of niet?
Het zou toch verschrikkelijk zijn wanneer hij een ziekte inbrengt. En nee niet alle ziektes zijn van tevoren te detecteren, was het maar zo!
de stamboom van de Raad van beheer laat de ouders, grootouders en overgrootouders zien..
de VDH uit duitsland laat de ouders, grootouders, overgrootouders en betovergrootouders zien...
in Belgie is het volgens mij ook 3 generaties, maar correct me if I'm wrong....
fokt een fokker met de vrouwelijke lijn, dan kun je dus zien wat de voorouders waren tot de eerste hond war ze mee hebben gefokt (want een beetje fokker laat je dat ook zien, en je krijgt ook documentatie mee)... vanuit de vaders lijn zie je op de stambon van de vader 3 generaties terug via de RvB... maar kan eigenaar als het goed is ook kopieën van de stamboom van de vader en indien gewenst de opa etc ook gewoon laten zien....
Het is als pupkoper dus maar net hoe ver je terug wilt gaan... vanuit een stamboom kun je heel ver gaan.... hebben de ouders geen stamboom dan houd het op bij de ouders...
om het even in het menselijke te trekken.... en ja, ik weet het, dat hoort niet op een hondenforum maar ik doe het lekker toch... mijn man en ik hebben ook kinderen... ik ken hem (voor zover bekend maar zonder genetische tests: gezond), ik ken zijn ouders (voor zover bekend: gezond... maar ook geen genetische onderzoeken), en ik heb zijn grootouders gekend (zijn op hele late leeftijd overlijden dus: gezond maar ook geen genetische onderzoeken)... zijn betovergrootouders?... Geen idee....
zijn we wellicht ergens toch aan elkaar verwant? geen idee! Zou best kunnen....
Hoe ver wil je teruggaan?
ow sorry hoor....
Claire, je hebt gelijk!
Maar, een fokker kun je vragen stellen... Maar als het antwoord niet strookt met zijn of haar verantwoord "business plan"?
Diepe gesprekken... In een wereld waarin iedereen eerlijk en oprecht is, jazeker...
Op de vraag of je als pupkoper kan weten of vader/opa al veel gedekt heeft: ja, dat kan! Wat Claire al zegt, doe zelf onderzoek. Eventueel kun je de database van het desbetreffende ras erbij halen, als het goed is staat er bij de stamboomnaam hoeveel nesten de reu op zijn naam heeft staan (als de pups tenminste toegevoegd staan in de database). Het is een hulpmiddel tot snelle informatie over het fokdier, dus hou je er niet aan vast.
Verder zou ik ook niet willen dat mijn dekreu 100 nesten zal voortbrengen. Ik heb alleen ook (nog) geen minimum van 5. Het is ook afhankelijk waar hij dekt (is dat alleen in Nederland of binnen heel Europa) en hoe zijn pups uit zullen groeien. Ja, als dekreu-eigenaar vind ik het ook belangrijk om contact te houden met de pupkopers zodat ik weet hoe deze zich ontwikkelen. Op deze manier kun je beslissingen maken of hij daadwerkelijk ook wat toevoegt binnen het ras (en hem vaker in te zetten) of niet. Overigens zou ik ook geen pup willen indien de reu al zo ontzettend veel nakomelingen heeft.
Daarnaast ben ik wel van mening dat het absoluut geen broodfok is als een goed geteste reu 100 nesten voortbrengt. Een goed geteste reu is namelijk ook DNA getest, dus je brengt gezonde pups voort. Er zijn ook fokkers die juist liever safe voor die reu kiezen, omdat ze weten dat hij zoveel gezonde nakomelingen heeft, zodat hun pups ook zo gezond zullen zijn. Nogmaals, niet mijn keuze, maar 100 nesten voortbrengen aan broodfok koppelen gaat mij te ver.
Niet het aantal dekkingen,
maar het aantal nakomelingen dat nadien ingezet wordt om verder mee te fokken is van belang.
Even een extreem voorbeeld om te verduidelijken.
Welke reu heeft de meeste invloed op een ras.
1. Een reu die 20 keer gedekt heeft en hiervan zijn twee nakomelingen die verder ingezet worden.
2. Een reu heeft 5 keer gedekt en al zijn nakomelingen worden verder ingezet om te fokken.
...enig idee hoe sommige rassen ook weer ten gronde gingen
Je werkt bewust mee aan verkleinen van de genenpool
Ik denk dat je je ook moet afvragen hoeveel reuen er nou daadwerkelijk 100 keer dekken. Ik denk dat er maar een paar reuen per ras zijn die zo vaak worden gebruikt.
Wat ik zo raar vind is dat je ervan uit gaat dat het goed blijft gaan...
Wat doet dit soort extremen in fokken over een aantal generaties met het ras?
Jou dek reu die eerste afstammeling is van deze ouder heeft al heel wat directe familie rondlopen in zijn generatie en dekt er weer een aantal die net iets minder familie zijn... maar de generatie daarop krijgt het al weer een stuk moeilijker om buiten de familie te dekken ect ect.
Dan is het maar wachten op polulariteits golf en iedereen wil er eentje van die relatief schone tak en voila ...daar komen de inteelt slachtoffers.
Ik plijt niet voor dat je persee met zieke tak moet gaan fokken...maar dat er een balans is in dekkingen binnen 1 generatie zodat je in de toekomst en diversiteit houd in genenpool
Binnen de vereniging mag Mack 3 keer worden ingezet, de dekkingen worden bij de fokcommissie voorgelegd en toegestaan of afgewezen, daar gaat werk aan vooraf zowel bij de eigenaren van de teefjes als bij de fokcommissie ivm uitzoeken of de combinatie juist is, het is dus niet zo dat er lukraak gedekt wordt.
Als er een buitenlandse aanvraag komt en deze is aangesloten bij een rasvereniging word er dezelfde weg gevolgd, hij telt echter niet als een dekking binnen de Nederlandse vereniging.
Komt er een aanvraag van mensen die niet aangesloten zijn bij een vereniging, dan is het aan mij om m'n hoofd te gebruiken, stambomen goed te bestuderen en te controleren,ook de medische achtergronden van het teefje worden hierbij niet overgeslagen. Tot nu toe heeft Mack 5x een dekking gedaan, 1x in Amerika, 1x in Nederland en 3x in Belgié,
1x heb ik als dekreu eigenaar een aanvraag afgewezen, puur omdat de aangevraagde dekking niet in belang was van de teef, ze was voor het krijgen van haar eerste nestje gewoon te oud, en ja ik vond dat ik dus mijn verantwoording moest nemen op dat gebied, waar andere vaak zeggen dat is mijn verantwoording niet.
zo kan het dus ook!'
"Zo kan het dus ook!"
Zo hoort het ook!! Je bent als dekreu-eigenaar net zo verantwoordelijk voor de nesten die je ter wereld zet als de eigenaar van de teef!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?