Chemische castratie, wat is jullie ervaring?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Ik ben al een tijdje er over na aan het denken om Maylo chemisch te laten castreren.

Maylo is gezond en mankeer verder niks, maar ik merk steeds vaker dat hij echt over zijn toeren raakt als hij een loopse teef ruikt.

Nu is dat niet raar voor een reutje, natuurlijk en hij is ook nog maar 10 maanden oud. Dus hij is nu echt in zijn fase om dat te ontdekken. Maar helaas is dit niet alleen maar bij loopse teefjes het geval. Hij probeert het gewoon bij elke teef die kleiner of op gelijke hoogte is.

Nu pikt hij zich vaker één bepaalde teef uit en daar gaat hij het steeds bij proberen. Ook bij mensen begint het een beetje, vooral kinderen.

Nu wil ik hem niet gelijk castreren, ik vind dit namelijk wel een grote stap om dat te doen.

Nu is mijn vraag(en)

Wie heeft hier ervaring mee?
Wanneer kan ik dit het beste doen? Hij wordt over 2 maanden 1 jaar.

Op mijn cursus zeiden ze dat ik het nu gelijk beter kon doen...ik wil eerst meningen hier weten. Want ik op cursussen zeggen ze wel vaker dingen.



P.s ga nu niet meteen denken, dat ik Maylo in één dag en nacht laat chemisch castreren. Ik wil eerst goede informatie hier over hebben.


honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba 3 doggies

honden foto van Marjo en Kiba

Weet je zeker dat het komt door loopsheid? Het rijden op mensen heeft te maken met overprikkeling. De teef die hij steeds berijd, is die loops? Zo niet zie ik dit ook eerder als overprikkeling. Het kan zijn dat hij teveel prikkels gehad heeft voor hij die teef ziet en zij toevallig een makkelijke hond is waar hij zijn overprikkeling op kan uiten. Het kan ook zijn dat hij zo opgewonden (als in heel erg blij) word bij het zien van deze teef en aan gebrek aan andere reacties maar gaat rijden op haar.

Ik zou dus eerst uitsluiten of het echt met loopsheid te maken heeft of niet voor je voor een chemische castratie gaat

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Geen overprikkeling, hij kan het echt uit het niets doen.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Ik heb er persoonlijk geen ervaring mee.
Ik ken wel een reu die chemisch gecastreerd is, maar dat had een andere reden dan die van jou....

Ik ben het zeker met mijn voorgangster Marjo eens... is het geen overprikkeling... Ruby (mijn intacte teef) rijdt namelijk ook op alles.... lees alles... teven, reuen, katten, op mij, bankkussen, kleedjes, kleding, tassen... alles wat ze maar kan klemmen met haar voorpoten..... maar dit is bij haar echt overprikkeld/frustratie gedrag, er gaat ook altijd iets aan vooraf bij Ruby. Als Ruby iets niet kan "drijven/ controleren/ gefrustreerd is/ gehoorzaamheidstraining heeft gehad" gaat ze dat afreageren met bijv het klem zetten met haar voorpoten en soms vervolgens erop rijden.... Ruby is dus een teef en heeft het dus ook niets te maken met willen dekken!

Aan de andere kant krijg ik vaak de vraag... is jou teef loops want ze heeft enorm veel aantrekkingskracht op mannen... schijnbaar ruikt Ruby ook als ze niet loops is, heerlijk voor de mannelijke honden bevolking...

Mijn reutje Lex die al ruim 10 jaar geleden gecastreerd is reageert niet op Ruby.... ook niet als zij loops is (maar hij heeft nooit echt opvallend op loopse teven gereageerd, ook niet toen hij nog niet gecastreerd was).... tot Ruby in de 3 dagen zit, waarop zij het meest vruchtbaar is, dan wilt ook Lex de hele tijd Ruby dekken en moet ik ze echt uit elkaar houden voor de rust van beide honden.... dus castratie (al dan niet chemisch) geeft je geen garantie dat hij loopse teven links gaat laten liggen... jaren geleden heb ik een mechelse herder teef gehad bij Lex die wel gesteriliseerd was en op haar wilde Lex soms ook rijden... maar dat was meer uit "baasjes" gedrag dan dat het iets met seksualiteit te maken had.....

Lex rijdt verder soms op 1 kater van mij, als hij net uit is geweest.... en op enkele vrienden van mij die wel eens langs komen, maar zeker niet bij iedereen, probeert hij het.... ik zie dat echt meer als een vorm van "dominantie/ baasjes" gedrag.... waar Lex in huis juist over het algemeen heeeeeeel erg onderdanig is... maar bepaalde (meestal mannelijke) mensen die hier wel eens komen, daar wilt hij graag leider over zijn.... ik denk dat hij juist die mensen uitkiest, die hem wat spannend vinden en dat hij dat donders goed weet... Bij kinderen doet hij het overigens weer helemaal niet, maar hij heeft ook niet zoveel op met kinderen!

Ik denk dat je dus je antwoord meer kunt vinden of het wel of geen effect zou kunnen hebben, als je echt zeker weet, wat de aanleiding is voor zijn gedrag.... want ik acht de kans groter dat het niet met zijn hormonen te maken heeft, dan wel...Hij zit immers nu ook volop in zijn pubertijd, waarop leiderschap, zijn plaats in de groep e.d. ook gaat mee spelen in zijn koppie.... ga Maylo eens goed observeren en kijken of er een bepaald patroon in kan vinden.

honden page profiel W&WW&W 3 doggies

honden foto van W&W

Willem heeft inmiddels zijn 2e implantaat. Denk dat deze binnenkort uitgewerkt is.
De eerste heeft 8,5 maand gewerkt en deze inmiddels ook alweer ruim 8 maanden.
Een implantaat is sowieso een hele goede test om te proberen als je over castreren denkt.
Als het implantaat geen effect heeft hoef je je hond niet te laten castreren want dat zal dan ook niet werken.

Hier hebben inmiddels al veel meer honden een implantaat en tot nu werkt het bij alle honden.
Ik weet dat heel soms een hond er niks aan heeft of hooguit een maand of 3. Zelf nog niet meegemaakt of gehoord in de buurt.

Normaal werkt het tussen de 4 en 9 maanden waarbij 9 maanden echt heel lang is als je hond er zo lang op reageert.
Als het implantaat gezet is werkt het na 6 weken optimaal. De eerste 2-4 weken kan zijn gedrag waarvoor je een implantaat laat zetten juist wat verergeren. Daar moet je even doorheen. Na 6 weken zijn ze ook niet meer vruchtbaar en zie je de balletjes wat kleiner worden.

Ik laat een hond nooit castreren gewoon omdat ik dat niet wil. Dus vind een implantaat een geweldige uitvinding.
Hier betaal ik voor consult, implantaat, in laten brengen €86,- 
Valt erg mee dus.

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Wij hebben bij Djago eerst een chemische castratie gedaan voordat we gingen beslissen of we hem definitief wilde laten castreren.

Wij waren erg blij met de veranderingen die het met zich mee bracht.
Hij kon met vlagen ook veel rijden op andere dingen en dat heeft hij sinds de chemische castratie niet meer gedaan.
Hij is wat rustiger in zijn hoofd en makkelijker te corrigeren wat resulteert in beter luisteren.
Wij hebben hem daarom ook terwijl het implantaat nog actief was laten castreren.

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Bedankt voor het delen van jullie ervaring.

Bij welke leeftijd hebben jullie dit laten doen?

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Bij Djago hebben we het vorig jaar een paar weken voor de kerst gedaan.
Hij was toen nog net geen 2 jaar oud.

honden page profiel TessTess 3 doggies

honden foto van Tess

Gizmo heeft sinds ruim 2 maanden een implantaat (hij was 18 maanden met plaatsen) en het werkt nu een week of 3.

Reden dat we die hebben laten plaatsen was o.a. omdat hij constant een puspiemel had wat met spoelen niet weg te krijgen was, en omdat hij buiten constant likte, liep te klapperen met zijn kaken en echt niet bereikbaar was.
Ik merk duidelijk verschil. Puspiemel is helemaal weg, hij markeert stukken minder buiten, likt nog maar af en toe en is veel beter bereikbaar. Sterk nadeel is dat ie toen ie jonger was behoorlijk onzeker was (met name met onverwachte geluiden) en dit duidelijk weer erger is geworden.

Qua rijden weet ik het niet. Gizmo deed dit maar af en toe en in die situaties had ik vaak eerder het gevoel dat het was om uit te vinden waar hij staat tegenover een andere hond, dan dat het met hormonen te maken had.

Volgende forumvraag: Hondenpenning.nu
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^