Graag zou ik via deze weg eens ervaringen ophalen wat betreft het leertraject van een pup om - voornamelijk 's nachts - alleen te kunnen blijven (in de bench).
Nika is nu bijna 2 weken bij ons, maar zet het 's nachts nog altijd om de 2-3 uur op een janken.
We hebben al van alles geprobeerd; nachten achtereenvolgens naast haar gaan liggen (toen was ze iets stiller) en langzamerhand de afstand steeds wat vergroten, haar compleet negeren, 's nachts uitlaten, geen drinken meer geven na een bepaald tijdstip e.d., maar het lijkt allemaal niet te baten.
Uiteraard was ik me ervan bewust dat de eerste periode met een pup weleens zwaar kon worden, maar ik heb dit eerder nog niet zo meegemaakt. Op dit moment kamp ik zelf (vooral sinds de afgelopen week) met een flink aantal gezondheidsklachten en het kan goed zijn dat ik het me daarom extra aantrek, omdat ik op deze manier praktisch geen rust meer krijg en me daardoor alleen maar nog zieker ga voelen.
Daarom mijn vraag: hoe ging dit bij jullie? En hebben jullie misschien nog tips, hoe ik de situatie wat draaglijker kan maken? Of maak ik me druk om 'niks' en is dit een fase die (uiteraard met de juiste begeleiding) op korte termijn vanzelf over zal gaan?
mag ik over mijzelf praten ?
als er een pup binnen komt hier, ik heb nimmer een bench gebruikt, alleen een vetbed meer niet.
het vetbed gaat mee naar MIJN slaapplek, en naast het bed op de grond daar is dan het plekje voor de nacht voor de pup. aangezien ik dan altijd het licht uit doet, is er voor de pup dan ook slapen . een nachtlampje is er wel aan, meer niet.
geen nachten gehuil, wel ging ik altijd een lange periode van ongeveer drie vier weken er snachts even voor uit om te laten plassen. daarna weer hoppa naar bed, slapen..... mijn hand ging altijd even bij de pup en dat ter geruststelling, nee ik heb geen makkelijke pups gehad, lekker energie vol, maar mooi naast het bed snachts op een vetbedje, nimmer gehad dat het gehuil was of wat dan ook.
wel had ik buiten een plek als ik op de dag even weg moest dat ze in de kennel ging, een kennel van 3 x 4 meter, daar had ik een stoel staan, een radio, en vetbedden en speeltjes, dus geen enkel probleem om haar daar in te zetten, zo is dat bij mij gegaan.
nu een volwassen hond, die niet meer mee gaat naar mijn slaapplek, een trap op. wat op het moment niet bevordelijk is voor Bamse, maak een bedje op onderaan de trap, en daar ligt ze dan, ze hoort mij en ik hoor haar.
gaat het gehuil over als je het negeert ? ja zeker, op een gegeven moment geeft de pup het op, die valt in slaap met gehuil en legt zich er bij neer, of dat de juiste benadering is ? maar daar maak je zelf een keuze in, het is niet zo dat als je pup snachts bij je in de slaapkamer slaapt zijn/haar hele leven dat dan ook moet. welnee, zijn ze groter en gesetteld in je huis dan kan je dat gerust afbouwen zodat de jonge hond op de plek gaat slapen waar jij hem liever ziet dan in jouw slaapkamer, Bamse is gewend in mijn slaapkamer, maar zonder problemen slaapt ze nu lekker beneden. geef je pup de geborgenheid met het samen zijn ook snachts, en heus dat is geen verwennerij je kan het later mooi afbouwen als je niet wilt dat je pup/hond in de slaapkamer blijft voor de rest van het leven.
Sascha was net zo dramatisch als jouw dametje. Wij hebben op een gegeven moment een klokje bij haar neergezet. Dit tikte net zo als het hart van haar moeder.
Hier werd ze stiller van en ze piepte alleen nog als ze even een plasje moest doen en als ze mensen hoorde lopen.
Misschien een tip?
Bij Sascha duurde het 4 weken voordat ze de bench leuk vond, daarna ging ze er vlot in. Als wij richting de voordeur liepen, zat zij al in de bench te wachten tot het deurtje dicht ging.
Odi is niet opgevoed met de bench (wel geprobeerd, maar hij jankte de hele buurt wakker), maar ook dit ging prima. Hij lag gewoon op de grond te slapen 's nachts.
Hier met een ouderwetse wekker in een handoek gerold in de bench gelegd.
Tikt en klinkt vertrouwd( hartslag moederhond)
Het janken was niet direct over, maar werd van een janksaldo uur naar janksaldo 10 minuten gebracht. Na een dag of 2 werd het al minder en na 6 dagen compleet over!
Helaas geen tips.... Max heeft nooit gepiept in de bench......
Vaak deden we een uur of 2 voor het slapen een spelletje met zijn knuffels. Daardoor was hij bek af wanneer hii de bench in moest..
Ik ga volledig mee met wat Willemijn schrijft. Hier ook nooit een bench gebruikt. Wel heb ik een hond gehad met extreme verlatingsangst. Die moest 's nachts mee naar boven, sliep op de overloop. Iedereen blij, zonder extra stress.
Wij wonen in een poppenhuisje en heb gewoon geen ruimte boven voor een bench.
Daarom gewoon beneden in de kamer, 1e 2 nachten ook huilen toen heb ik alle tips die ik kon vinden gebruikt en was het nagenoeg over en sliepen ze eigenlijk al snel lekker door.
-warme kruik met mijn 'tshirt daarom heen.
- een knuffelbeer (zonder harde dingen) zodat ze daar tegen aan kunnen kruipen.
- ook hier de tikkende wekker
- en een kleed over de bench zodat ze niet iedere keer de poes voorbij zagen drentelen.
Hoop dat je er wat aan hebt, en beterschap.
Heb je de bench naast je bed staan? Dat wil nog wel eens helpen
Wij hebben tico kort in d3 bench gehad en hem nu gewoon op een kussen nasst het bed en slaapt hij de hele navht door
Je kan ook maar mischien heb je dat al zijn lievelings knuffel in de bench bij hem liggen
Onze verkoper van onze beagle had ons ook aangeraden om ze 's nachts in de bench te steken en als ze jankte haar te negeren. We hebben ze dan ook direct de eerste nacht in de bench gestoken maar jankte zo erg dat ik het niet over mijn hart kon krijgen en heb ze dan in haar mandje naast ons bed gezet. Af en toe jankte ze nog eens maar ik legde m'n hand er eens op zodat ze voelde dat ze niet alleen was en dan stopte ze. Nu slaapt ze nog steeds dicht bij ons maar in plaats van naast ons bed staat haar mandje in de gang (alles is gelijkvloers bij ons). Wat de bench betreft is het het best dat ze er overdag in kan gaan wanneer ze wilt. Zo leggen wij haar mandje daarin, wat speeltjes en als ze moe is gaat ze daar soms slapen. Als ze alleen blijft steken we haar in de bench, 2 minuutjes jankt ze en daarna valt ze stil en slaapt dan meestal.
Veel succes.
ik wil niemand bekritiseren , niemand, maar zorg dat jij de lieveling wordt van je hond
de geborgenheid die je je hond zijn eerste weken maanden geeft, krijgt je een band voor het leven, geloof me maar.
wat is een paar weken dat je je hond naast je hebt slapen snachts ? verlaten door mams broertjes zusjes en in een vreemd huis komt, allerlij anderen geurtjes in dat huis, vreemde omgeving, en opeens alleen , vooral in de nachten, neem hem/haar mee , geef die geborgenheid, niet alleen op de dag , snachts heeft de pup het nodig nog, zodra die gesetteld is bij je kan je dat slapen bij je afbouwen.. de ene hond heeft het langer nodig om gesetteld te zijn bij je dan de andere hond, het is geen verwennerij als je je hond die geborgenheid geeft, integendeel.
Dit is zo heel erg waar Willemeyn......je slaat de nagel op de kop.
Weg van moeder en zusjes, nieuw huis, donker, .......
Bij mijn eerste hond had ik ook een bench aangeschaft. Dat was een regelrechte ramp: niet gewoon janken, maar werkelijk krijsen en gillen dat die pup deed, ze gooide zich tegen de tralies, het was een vreselijke stress.
Ik heb me es goed de vraag gesteld waarom ik eigenlijk die bench in huis had gehaald. Moest voor mezelf toegeven dat dat was omdat iedereen zei dat het zo hoorde. Maar mijn pup gilde een hele nacht en ik sliep niet. Dus: weg met dat ding! Hondje was meteen helemaal relax en sliep als een roos .
Bij m'n tweede pup: gewoon zelf haar slaapplaatsje laten kiezen en de eerste nachten heb ik beneden op de bank geslapen. Geen enkel probleem: ze piepte niks.
Dus hier komt nooit geen bench meer in huis, zonder gaat het bij ons veel beter en relaxter.
Waar slapen jou andere honden? Onze pup slaapt wel in de bench en haar mams slaapt ervoor. Scheelt misschien dat het mams is.
Fedor en Yuna slapen in de gang (zoals ze dat gewend zijn), Nika in de woonkamer.
Ik heb nooit een bench gebruikt, wel één aangeschaft en Charlie de eerste nacht in de bench gezet maar hij raakte helemaal in paniek in de bench. Janken, blaffen de hele nacht door, geen 5 minuten geslapen, en toen was het voor mij wel genoeg.. De tweede nacht de bench open en naast bed, Charlie heeft wel een paar keer gepiept, maar toen moest ik gewoon even mijn hand uit bed gooien zodat hij voelde dat ik er nog was en dan was het weer prima. Hij heeft de tweede nacht zelfs uitgeslapen tot 9u, we konden de slaap beiden wel gebruiken.
Met een volgende pup doe ik net weer hetzelfde, geen bench hier. Misschien eventueel een puppyren wanneer de pup gaat slopen, maar dat heeft Charlie gelukkig nooit gedaan.
Wanneer ze 's nachts gaat janken, is dat dan even of blijft ze janken tot jullie uit bed komen?
Heel herkenbaar, ik kon zelfs niet even naar boven of ff naar de wc want dan begon het gejengel al.
Had ook net als jij van alles geprobeerd en alleen waneer bobby in mijn slaapkamer sliep was hij rustig of ik naast hem op een logeerbedje naast de bench.
Wat ik heb gedaan is steeds oefenen door zogenaamd weg te gaan en luisternd aan de deur tot het stil werd pas weer naar binnen met een beloning.
Het moest dan wel minimaal een paar minuten stil zijn.
Ook heb ik waneer het niet stopte regalmatig"ssssssst gezegd en waneer hij stopte'goed zo braaf zeggen oid.
Maar de grote hulp heb ik aan een Kong te danken.
Deze vulde ik dan met Frolic brokjes samen met Pedigree vlees (weet t niet gezond maar voor tijdelijke training is dit wel oke) en ging dan ff zogenaamd weg en kwam weer terug voor de Kong leeg was en steeds later en later weer terug.
Maar ik moet zeggen dat het pas echt goed ging toen Bobby een maand of 5 en een half a 6 maanden was.
Ineens was het gejank afgelopen en is de Kong niet meer nodig als hulp.
Hij is nu bijna 10 maanden en kan gewoon al een poos alleen blijven maar dat had ik voorheen nooit kunnen dromen, dacht echt van: dit houdt nooit op help!.
Lance heeft s nachts twee maand gejankt in bench, zogauw hij wakker werd was het prijs. Heb dan ook een maand eerst op de sofa naast hem geslapen, daarna bench mee nr slpk. Voor de rest ging hij echt alleen in de dag even in de bench om te slapen, uit vrije wil...of omdat ik even hoognodig weg moest. En dit dan nog ivm electr draden waar hij zou aankunnen......
Vroeger gebruikte men nooit benches......honden werden ook groot en proper en konden qlleen blijven .
Mijn echtgenoot vond een bench altijd een gevangeniske....kan hem geen ongelijk geven, maar ik heb inderdaad soms wel blij geweest dat ik wist dat Lance veilig was.
Ik zou hem beginnen alleen laten bv in de keuken.....met speelgoed ....of kong en stilletjes opbouwen.
Bij mijn eerste hond ook van pupsel af in bench, eerste nachten janken, gewoon laten doen....wist niet beter....Heeft maanden geduurd voor hij eindelijk nacht doorsliep. Nu heb ik het anders gedaan (met dank aan forum ) Gewoon naast mijn bed in mandje, eerste week er elke twee uur uit om te poepen of te plassen, dan lekker terug in mandje met zijn snoetje in mijn hand gedrukt Sliep na twee weken de hele nacht door. Dan na tijdje met mandje naar beneden in de keuken, geen problemen meer gehad. Natuurlijk hangt veel af van je pupje, misschien heeft ie wat meer lichamelijk contact nodig, wat meer nood aan iemand in zijn buurt...wens je veel succes want het is toch altijd even zoeken naar de juiste manier
Hoe lief.....
Wij hadden voor onze pup een bench aangeschaft maar de nacht erin werkt voor haar niet dus zitten de katjes noodgedwongen snachts in de gang en ligt Sadi vrij op de slaapkamer. Dat gaat vrij goed. Een enkele keer zet ze de tanden in de lattenbodem van het bed, daar wordt ik wakker van en schuif haar dan een flostouw voor dat ze daar in mag bijten en slaap weer verder zeg maar. De bench zou hier voornamelijk voor de nacht dienen omdat we snachts als we slapen geen zicht hebben op haar en de katten en behalve dat ze haar uit haar rust kunnen houden moet Sadi afgeremd worden omdat ze met Garfield wil spelen en Onze Garfield van 13 wil niet met een pupje spelen en haalt dan uit (weliswaar zonder nagels, maar willen trauma's natuurlijk kost wat kost voorkomen.
Niet elke hond/pup accepteerd de bench sommigen kun je met begeleiding aanleren, sommigen vinden het een fijne plek en anderen moeten er gewoon kost wat kost niks van weten.
Bedankt voor alle reacties!
Het is niet zo dat ze de bench verafschuwt; overdag gaat ze er regelmatig zelf in liggen en dan kan ze er uren in slapen, dus daarom wil ik de bench ook niet compleet wegdoen. Het is voor mezelf ook een veiligheid; Nika is nogal baldadig, dus de kabels e.d. in huis zijn niet veilig voor haar. Al ben ik opties aan het overwegen om haar 's nachts eventueel buiten de bench te laten slapen, zou ik 'm sowieso wel graag willen aanhouden als slaapplaats overdag.
De tip van de tikkende klok is trouwens een goede, al denk ik niet dat het in mijn situatie gaat helpen. Ik heb niet het idee dat ze piept omdat ze haar moeder of nestgenootjes mist, maar puur omdat ze aandacht wil. Immers kan ze ook overdag gaan zitten piepen wanneer ze vindt dat ze te weinig aandacht krijgt; iets waar we uiteraard niet op ingaan.
Ze kan het janken een flinke tijd volhouden; uiteindelijk geeft ze meestal wel op, maar de ene keer is dat na 5 minuten en de andere keer pas na 45.
Maar nog een vraag aan de mensen die hun pup zonder bench hebben opgevoed: hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat de pup geen sloopgedrag kon gaan vertonen? En hoe verliep het zindelijk maken?
Hier ook geen bench gebruikt.
Wel de woonkamer van de keuken kunnen opsplitsen met een poortje. Wanneer we werken zijn zit kito hier achter in de keuken dus en beschikking tot de tuin.
Het is zoals een klein kindje geef je ze veel ruimte dan slapen ze aan 1 stuk door.
Kito gaat veel mee naar stal en daarna is hij moe en slaapt hij daarna veel.
Genoeg uitdagingen geven aan je hond zorgt ervoor dat ze mentaal genoeg uitdagingen krijgen en daarna goed slapen.
Jij hebt toch meerdere honden en waar liggen die dan 's nachts?
Wij hebben de benedenverdieping pupbestendig gemaakt. Kabels achter plinten en in pijpen weg gewerkt, planten hoog op kasten, extra beschermplinten en hoekprofielen, traphekje om gang en huiskamer af te scheiden en kenneldeel om ruimte af te scheiden tussen keuken en kamer. Op de dag aanleren heel kort alleen te zijn in keuken en gang en 's nachts in de gang, omdat dat dichterbij de trap naar boven is. Maar toen geen extra honden. Het lijkt mij dat een pup die goed gesocialiseerd is met andere honden in het roedel vooral verkiest om in de veilige omgeving van het hondenroedel te zijn en niet zozeer bij de mens. Verder hebben wij altijd erg veel tijd uitgetrokken om een pup stabiel op te laten groeien en aan te leren. Gemiddeld 2 maanden waarin we van alles konden regelen met werk en oppas. Sloopgedrag voorkom je hiermee zeker en pup leert ook prima om alleen te zijn, zonder dat het overvraagd wordt.
Gelukkig heeft Jakke nooit enig sloopgedrag vertoont, moet er wel bij zeggen dat er weinig in de keuken en bijkeuken te slopen valt. Wat er wel elke morgen in zijn mandje ligt zijn de keukenhanddoeken die ik dan vergeten van hun haakje te halen ben. Toen hij wat jonger was trok hij ook wel eens aan de hoeken van het tafellaken maar die heb ik wat korter gemaakt en daarmee was het probleem ook opgelost. Moest hij knagen aan de keukenkasten, tafelpoten...dan had ik zijn vrijheid beperkt maar buiten zijn botjes en speelgoed zet hij (gelukkig) nergens zijn tanden in. Veel hangt dus af van je hondje zelf, een deugeniet is eerder veilig in een bench...Ik had er dan ook eentje klaarstaan maar deze is niet uit de kelder moeten gehaald worden.
jouw vraag Inge, hoe verging het hier met een pup, de pup was binnen een week zinderlijk, tuurlijk geen blaasspanning nog maar wel zo dat ze niets meer in huis deed, nou zat ik er wel bovenop.
achterin de tuin had ik een plasplekje. en nee geen vervanger van uitlaten hoor, de socialisatie ging hier gewoon door, met de bus , met de trein, overal naar toe, maar toch voor de nacht een plasplekje, en ook als ik op de dag erwas, het was soms wel eens 20 x dat er geplast werd. vandaar.
hier nimmer een bench, de pup mocht overal komen, als ik in huis was, in mijn ooghoeken hield ik de pup in de gaten, en ging er wat mis, greep ik in, ik had echt geen perfecte pup, maar nimmer een sloper in huis gehad, geen enkele pup/hond. slapen ? geen verplichtingen, als ze ging slapen koos ze ergens in huis een eigen plekje uit.
als ik even weg moest, moet ook boodschappen doen, en ik ging ook al heel erg snel sporten, dan had ik een buitenkennel, waar ik vaak op de dag met de pup vertoefde, een stoel erin, las lekker de krant, en muziekje erbij, botten speeltjes, zo heb ik het opgelost, ook ging ik als ik de krant zat te lezen, zogenaamd, even naar de w.c. en dan verbleef de pup daar alleen, zonder problemen. of ik ging de afwas doen, ik heb zicht op buiten als ik zelf binnen ben.
zo leerde ik al snel dat alleen zijn geen enkel probleem was. naar de sport ? ik zit naast de cres, die hielden een oogje in het zeil, nee niet erbij, de pup moest alleen leren zijn, nimmer geblaft, en ik kon het steeds langer opvoeren dat ik langer kon wegblijven, met drie maanden kon ik al wat langer sporten.
nogmaals iedere hond zal anders reageren, bij mij is het nimmer een probleem geweest qwa opvoeding, en nogmaals nimmer een perfecte pup, maar alle aandacht die het nodig had.
Hier ook geen bench en ook geen slopers alleen gravers
Maar Rambo gaat altijd mee naar boven en ligt tegen het voeteneind van het bed en daar ligt hij al vanaf pup. Luna en de rest slapen beneden heerlijk (stiekum) op de bank want ja je hoort de bazen de trap afkomen maar ze vergeten het raam boven de deur'
En ik heb nooit piepers of jankers gehad
enne Inge, ik wil weer een pup, ja echt, altijd zo genoten van een pup, tuurlijk is een hond die volwassen wordt heerlijk, maar dat pup zijnde, dat mis ik, dus ben echt wel jaloers op je.
en met de tijd ? weer hier een pup hoor, hahahaha
Lola ligt ,'s nachts in de bench omdat ze anders haar rust niet pakt en gaat janken omdat ze bij ons wilt slapen.. Overdag als we zijn werken dan is ze gewoon los in huis. Gaat heel goed.
Hier dus een jankerd als ze snachts niet verplicht in de bench ligt
Wat vervelend zeg... Ik heb Joker vanaf de eerste nacht bij mij op de kamer in de bench laten slapen. (daar slaapt hij nu nog steeds) Maar ik heb eigenlijk nooit problemen gehad. Meneer sliep al vanaf het begin de nacht door zonder te piepen (tot half 6 ´s ochtends). Ik had me voorbereid op het ergste.. Hij had een kruik, een knuffel, en een nestlapje van de fokker in de bench. Maar hij ging helemaal in het hoekje liggen slapen, ver weg van die dingen. Dus heb ik ze er de volgende nacht weer uitgehaald.
Maar ik denk dat het in veel gevallen wel echt kan helpen. Veel succes, het komt goed
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?