Wanneer castreren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

Hallo iedereen,

Ik ben nieuw hier en vond nog niet zo goed wat ik zocht, dus vandaar probeer ik het even op deze manier.
Het onderwerp zal hoogstwaarschijnlijk wel al bestaan, sorry daarvoor!

Ik heb momenteel een Duitse Herder pup, reu, van 14 weken oud.  Eén van zijn balletjes is nog niet afgezakt en zit dus nog vast in de lies (gelukkig niet in de buik).
De dierenarts had ons gezegd dat dat zoiezo eruit gehaald moest worden om te voorkomen dat hij er kanker op krijgt.
Nu wij zijn zoiezo van plan onze hond te castreren, waarop de dierenarts zei dat we dat vanaf 6 maanden konden doen.

Ik hoor hier nu langs alle kanten verschillende verhalen over het wel of niet te vroeg castreren van een hond.
De ene zegt 'beter te vroeg dan te laat'... op het gebied van dominantie.
De ander zegt dat je beter wacht tot na een jaar?

Ik maak me gewoon zorgen om dat ene balletje, het is niet goed dat het daar zo warm zit, dus mijn vraag is nu...

Wat is jullie mening? Beter rond de 6 à 7 maanden castreren, samen met het weghalen van dat balletje. Of wachten tot na een jaar?

Ik moet zeggen dat hij nu zijn dominantiegrenzen al aan het verleggen is. Speels bazig hondje, maar wel super lief!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer castreren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Eline & VinoEline & Vino 2 doggies

honden foto van Eline & Vino

Heb zelf geen ervaring met reutjes (heb een teef).
Maar castreren kan inderdaad vanaf 6maanden, mijn teef is op die leeftijd gesteriliseerd en moet zeggen heb er nooit spijt van gehad en alles is perfect gelopen.
Hoe dat zit met dat balletje weet ik niet wat het beste is dat kan je misschien nog eens goed bespreken met je DA en hopelijk reageert er iemand die er wel wat van weet.:-D

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

Hoi Eline & Vino,

Toch al bedankt voor je reactie :-)
Het zal nog wel even afwachten zijn of iemand mijn topic zal lezen en of er een antwoord zal volgen.
Over twee weken hebben we zoiezo nog een afspraak met onze DA, voor zijn laatste inenting, dus dan kan ik het nog even voor de zekerheid vragen.

Ik zou het gewoon ongelofelijk erg vinden moest hij er kanker aan krijgen. Dan is het gewoon afzien voor dat beestje, natuurlijk ook voor ons want ik wil hem een lang en vrolijk leven geven :-)

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Castreerden is inderdaad mogelijk vanaf 6 maanden.

Mijn herder had ook een binnenbal, helaas in zijn buik. Die hebben we ook met 6 maanden laten castreren en alles is goed gegaan:-D

Op het gebied van dominantie, allemaal niet waar. Mijn hond was na zijn castratie nog net zo dominant als eerst. Dit krijg je alleen onder controle met training. Zo ook met keeto.
Ook het niet uitgroeien is een fabel. Keeto zit op 70 cm schofthoogte. Dit is 5 cm boven de rasstandaard.

Ik zou hem gewoon laten castreren met 6 maanden. Die binnenbal kan beter vroeger dan later weg zijn. Wachten tot een jaar heeft geen zin. Als de bal zou indalen dan had dat al moeten gebeuren of de DA en jij hadden hem moeten stimuleren door hem richting de balzak te wrijven elke dag. Wat ook niet altijd werkt 
Overigens is het totaal niet gevaarlijk om hem zo vroeg te castreren. Het risico van de narcose is net zo groot als het risico dat hij teelbalkanker krijgt (in het geval van wel ingedaalde ballen)

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

Hey thanks!
Ben al een beetje geruster nu.

We zijn met hem naar de hondenschool aan het gaan en we houden ons er elke dag mee bezig.
Hij moet weten dat wij dominanter zijn dan hem... het is nog een pupje dus hij is nog kneedbaar.
Hij zit nu met zijn 3 maanden al aan bijna 15kg, maar hij is nog erg mager vind ik zelf. Hij krijgt eten genoeg wel. Ik heb zo het vermoeden dat het een zeer grote zal worden.
Tof tof :-)

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes 3 doggies

honden foto van De Draakjes

Ik heb daar een grafiek voor die ongeveer wel klopte met keeto ik zal even voor je kijken.

Dan gaat het helemaal goed komen denk ik met het dominante :-D
Zolang hij een inham heeft in de heupen is hij goed. Maar de ribben mogen nooit zichtbaar zijn alleen voelbaar


EDIT: Hij wordt inderdaad een flinke herder, hij zit een curve hoger dan mijn hond zat. Dus reken maar rond de 70 cm of groter. Ik heb me laten vertellen dat honden met grote puppypoten ook flink worde.

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

Ja het is nu nog een hevig koppig beestje, maar wel een ongelofelijk slim ras.
Zal wel blij zijn als die tandjes gewisseld zijn, want die zijn nu zooooo scherp :-D
Vanaf dag 1 zindelijk, nog niks kapotgebeden, nog geen behoefte binnengedaan, hij huilt bij de deur als hij moet gaan...
Ik ga nog niet te vroeg juichen, maar ben er al heel blij mee!

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Super toch :-D
Geniet van je pupje

Ik wil er nog wel bij zeggen dat wanneer de hormonen gaan opspelen rond de puberteit en de hond niet gecastreerd is, de hond weet wat dekken is. Hij zal dan nog steeds kunnen reageren op een loopse teef en hij willen dekken. Pups zijn dan niet meer mogelijk

honden page profiel GiesGies

honden foto van Gies

Klinkt allemaal super! Heel,interessant als ze de zindelijkheidstraining dadelijk doorhebben. 
Slimme honden zijn fijn. Maar ze leren ook snel dingen die ze beter niet hadden gekend:-D

Veel plezier met je pup!

honden page profiel maartjemaartjegoedgekeurde fokker

honden foto van maartje

zou hem zeker niet voor het eerste jaar laten castreren, en ik zou dat balletje laten zitten en af en toe laten controleren, kans is zeer klein dat hij daar kanker van zal gaan krijgen, op zich is een castratie en de kans dat hij daar iets van oploopt groter. Ik zie zelf helemaal geen reden om een reu te laten castreren mits hij heel erg veel last heeft van zijn hormonen maar dat kan je pas zien als hij zijn pubertijd ruim voorbij is. Het is veel beter om je hond in ieder geval te laten volgroeien , de kans op botafwijkingen enz. wordt ook veel groter door vroege castratie en ook de spieropbouw minder baal ervan dat dierenartsen het gewoon willen doen zo vroeg maar ja wie ben ik...

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

" Klinkt allemaal super! Heel,interessant als ze de zindelijkheidstraining dadelijk doorhebben. 
Slimme honden zijn fijn. Maar ze leren ook snel dingen die ze beter niet hadden gekend:-D

Veel plezier met je pup! "


. Thanks!

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

" zou hem zeker niet voor het eerste jaar laten castreren, en ik zou dat balletje laten zitten en af en toe laten controleren, kans is zeer klein dat hij daar kanker van zal gaan krijgen, op zich is een castratie en de kans dat hij daar iets van oploopt groter. Ik zie zelf helemaal geen reden om een reu te laten castreren mits hij heel erg veel last heeft van zijn hormonen maar dat kan je pas zien als hij zijn pubertijd ruim voorbij is. Het is veel beter om je hond in ieder geval te laten volgroeien , de kans op botafwijkingen enz. wordt ook veel groter door vroege castratie en ook de spieropbouw minder baal ervan dat dierenartsen het gewoon willen doen zo vroeg maar ja wie ben ik... "


. Hoi, bedankt voor de reactie. Ik heb liever dat de mensen eerlijk zijn en hun mening geven, ookal is het niet wat ik verwacht. Ik weet niet goed of een castratie inderdaad invloed heeft op de groei van de hond. Dan moet ik me misschien eens wat beter inlezen en wat meer informatie opvragen bij de dierenarts. Ik zit gewoon met de angst van het niet afgezakte balletje, regelmatig laten controleren komt ook met een prijskaartje en zo heel erg rijk zijn we momenteel niet. In onze buurt zitten nogal wat teefjes, die niet gesteriliseerd zijn en ik heb gezien wat een ongecastreerde reu kan aanrichten! Mijn schoonouders hadden zo eentje, er inderdaad het nut niet van ingezien om hem te castereren. Er kwam een teefje bij, pupje, toen het haar tijd was werd de Reu zowat gek. Hij at niet meer, hij dronk niet meer, hij liep de hele dag door te janken en te blaffen. Na een WEEK hebben ze het opgegeven en hebben ze hem naar de dierenarts gebracht voor castratie. Het was gedaan met janken en blaffen. Het teefje was volledig van streek door het gedrag van haar 'nieuwe' vriend. Ze hebben haar in die week nauwlettend in de gate moeten houden want ja, ze was een stuk kleiner dan de Reu, lijkt me geen verstandige combinatie! Ik ga me zoiezo nog informeren over het tijdstip van de operatie, maar die bal moet eruit of tenminste op de juiste plaats gelegd worden. Sorry, dat is nu mijn mening :-) . De dierenarts had gezegd dat het volledig onze keuze zou zijn, maar ze heeft ons wel gezegd dat we het beter wel deden dan niet.

honden page profiel De rode HuskyDe rode Husky

honden foto van De rode Husky

castratie heeft zeker weten wel invloed op de groei en de bouw.  je hebt trouwens nog kans dat het balletje alsnog indaalt hoor. goku had ook een balletje die niet was ingedaald, en toen die 17 weken was was die alsnog in gedaald dus dat is helemaal goed gekomen . 


ik zou wachten met castreren tot hij minstens anderhalf jaar oud is. dan pas is je hond volledig uitgroeit kwa hoogte . dominantie valt te trainen . met de juiste begeleiding hoef je helemaal geen dominante hond te hebben . goku is ook nog intact en het gaat allemaal prima .

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Mijn jongste reu is nu 2 jaar oud, en heeft ook nog 1 bal in de buik zitten. Mijn eigen dierenarts zegt dat het risico van de operatie groter is dan de kans dat er kanker oid ontwikkeld zal worden in dat niet-ingedaalde balletje. Ze moeten namelijk in de buik/lies gaan zitten wroeten, wat kans geeft op verklevingen. Daarnaast heb je het risico van de narcose en bijwerkingen van de castratie. Lekker laten zitten dus!

Er zijn wel degelijk punten die je in de gaten kan houden waardoor dat balletje niet meer gezond zou zijn. Honden hebben een sterke neus. Als dat balletje niet meer gezond is, gaat je reu anders ruiken. Dit zul je merken aan andere honden: ze gaan hem anders benaderen. Als je merkt dat reuen jouw hond als teefje gaan begroeten, dan zou ik door middel van een echo even gaan controleren hoe het zit in die buik.

Verder vind ik het goed dat je toch ook hier om advies komt vragen. Sommige dierenartsen willen nog wel eens liever maar eigen portemonnee kijken dan naar het welzijn van de hond. Wat jouw dierenarts zegt is allang achterhaald. Daarnaast heb je tot 1 jaar kans dat het balletje nog gewoon doorkomt, zeker als hij in de lies zit. Dus als je toch per see wilt castreren, wacht dan tot je hond 1 jaar is. Als dat balletje toch zal doorkomen, gaat die operatie veel minder zwaar zijn en minder risico geven dan wanneer je hem laat opereren terwijl de bal nog in de buik zit.

Veel plezier met je puppy!

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

Amai, inderdaad maar goed dat ik toch even kom kijken hier voor een second opinion...

Ja het balletje zit niet meer in de buik, het zit in de lies. Dat was al een stuk positiever dan in de buik zei de DA.
Want inderdaad, het is een risicovolle operatie als die nog in de buik zit, blijkbaar moeten ze dan half de buik opensnijden om erbij te kunnen ocharme!!!

Zal het thuis nog eens even bespreken met mijn man. We hebben inderdaad nog wel even gezien hij nog maar 3 maanden oud is.

Beter NU inlezen dan wanneer het te laat is en er geen tijd meer is eh ;-)

Heb heel eerlijk gezegd gewoon geen zin in een onrustige blaffende en jankende hond als de teefjes in de buurt loops zijn. Zou niet weten hoe ik daarmee om moet gaan en dan zie ik het nog wel gebeuren dat hij een weg naar buiten vindt en uitbreekt.
Mijn hond wordt nogal een stevig beest, tegenover die kleine dingetjes in de buurt... lijkt me niet verstandig. Ik woon namelijk op een kleine rustige wijk waar iedereen iedereen kent... zou geen ruzie willen met de buren, snappie?

honden page profiel maartjemaartjegoedgekeurde fokker

honden foto van maartje

ik heb twee intacte reuen en ook intacte teefjes niks geen last van mijn mannen als ze loops zijn, en heel veel mensen laten hun teef wel steriliseren omdat dat wel voordelen heeft, niet meer loops zijn en echt wel een voordeel qua kansen op baarmoederontsteking en kanker in tegenstelling tot een reu, zou het gewoon afwachten

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

als eerste van harte gefeliciteerd, een herder, mijn favorietje. :-D

castreren is een eigen keuze, wat betreft het niet ingedaalde balletje daar zijn vele dierenartsen van terug gekomen om dat weg te halen. en zou zeker nog het een kans geven dat het indaalt.

kijk eens hier op de encyclopedie bij medisch, hier boven aan het forum, en dan castratie aanklikken, daar staan de voordelen ervan maar zeker ook de nadelen, lees je eens goed in voor je castreert. dan kan je een bewuste keuze maken, en alsnog hier wat vragen stellen als je er niet helemaal uitkomt.

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

Hoi Willemijn, bedankt voor je tip ivm de encyclopedie.
Ik zal er eens naar kijken :-)

Je hebt inderdaad geen last van een niet gecastreerde reu als alle teefjes gesteriliseerd zijn, maar dat weet ik niet of de hondjes in de buurt dat zijn.
We zien wel :-)

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

" ik heb twee intacte reuen en ook intacte teefjes niks geen last van mijn mannen als ze loops zijn, en heel veel mensen laten hun teef wel steriliseren omdat dat wel voordelen heeft, niet meer loops zijn en echt wel een voordeel qua kansen op baarmoederontsteking en kanker in tegenstelling tot een reu, zou het gewoon afwachten "

Nou dan ben jij een geluksvogel Hier ging Rambo door het raam bijna om bij Luna te komen waren dan ook zeer onprettige dagen. Verder zou ik het in de gaten houden betreft het niet ingedaalde balletje en wil je hond laten helpen zou ik het in een zucht door doen scheelt ook in je portomonee en risico betreft de narcose. Heb Rambo inmiddels laten helpen op de leeftijd van ander half jaar en hij groeit ook gewoon door(lijkt wel of er geen eind aankomt)
.

honden page profiel maartjemaartjegoedgekeurde fokker

honden foto van maartje

@ tineke, ja misschien wel mazzel maar nu bijv . heb ik 2 teefjes loops dag 12 en 11 dus op en top loops, de reuen liggen 's nachts samen in een bench ( om er zeker van te zijn dat ze er niet bij kunnen komen) en de meiden liggen er bij, niks geen geblaf, gepiep of gedoe, mijn reuen zijn ook toppers overigens !

honden page profiel Eline & VinoEline & Vino

honden foto van Eline & Vino

Gewoon even een vraagje uit nieuwsgierigheid. Vraag me altijd af hoe mensen het voorkomen.
Hoe doe je dat dan overdag met een loopse teef? Je kan toch moeilijk altijd oog houden op je reuen en je teven.

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

" @ tineke, ja misschien wel mazzel maar nu bijv . heb ik 2 teefjes loops dag 12 en 11 dus op en top loops, de reuen liggen 's nachts samen in een bench ( om er zeker van te zijn dat ze er niet bij kunnen komen) en de meiden liggen er bij, niks geen geblaf, gepiep of gedoe, mijn reuen zijn ook toppers overigens ! "


.Dan heb je inderdaad geluk lijkt mij, ik heb al anders gezien bij mijn schoonouders. Best wel vervelend. Nu ja, je kan niet elke hond met elkaar vergelijken net zoals je niet elke mens met elkaar kan vergelijken.
Ik zal het thuis eens bespreken en ook eens aan onze eigen DA vertellen wat ik inmiddels weet.
Het is nog een tijdje voor het zover is eh ;-)

honden page profiel maartjemaartjegoedgekeurde fokker

honden foto van maartje

ik heb ze nu altijd uit elkaar, dus of de dames buiten en de heren binnen of andersom , of zowel de reuen als de teven in huis maar dan uit elkaar heb het geluk een hele grote woning (woonboerderij) te hebben, met twee woonkamers gescheiden door ensuite deuren, nog nooit gehad dat er een loopse teef bij een reu kwam terwijl ik dat niet wilde, ben nu zelf hoogzwanger en zit niet op een zwangere teef te wachten :-D

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

De ene hond reageert veel sterker op loopse teven dan de andere ;-) Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je hond hysterisch wordt, het kan ook zijn die het "wel interessant" vindt of dat ie zelfs helemaal niet reageert (zoals mijn hond).

Sowieso zou ik wachten tot je hond volgroeit is, dat schijnt toch beter te zijn. Castreren kan altijd nog, als je het echt wilt. Persoonlijk vind ik het onnodig om een gezond dier te laten "helpen" als er verder geen problemen zijn...

Veel dierenartsen zijn er trouwens inmiddels op terug gekomen dat een niet-ingedaalde bal er per se uit moet. Naar het schijnt is dat helemaal niet zo 'gevaarlijk' als eerder gedacht werd :-)

honden page profiel --

honden foto van -

Max is met 7,5 maanden gecastreerd... De reden maakt opzich niet uit.... Hij is geen steek veranderd na zijn castratie en het is een heerlijk beest.

De hond van vrienden is ook met 7 maanden gecastreerd, nog nooit zo'n stabiele hond gekent, ook dat is een heerlijk beest..
De hond van buurt bewoners is met 10 maanden gecastreerd. Ook helemaal niks mis mee..

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

ik zal wachten tot een jaar dan is hij uitgegoeird dus is dat beter.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Dominantie heeft niks te maken met castreren.
Een hond kan net zo dominant zijn na een castratie.
En zolang je hond geen last heeft van de niet ingedaalde bal, zou ik er niks aan doen.
Castreren werkt alleen van het onvruchtbaar maken van je hond.
Verder helpt het niet bij het veranderen van karakter, dat doe je met trainen.
Mijn duitse herder is 2 jaar oud en nog intact.
Hij is super lief, rustig en sociaal.
Met andere reuen kan hij prima overweg, soms nog beter dan met teefjes.
Bovendien word je hond sneller dik na castratie, en blijft meer verharen en krijgt dus absoluut geen mooie vacht.
Ook heeft hij veel sneller kans op ziektes.
Ik zou het niet doen als het niet nodig is.
Mijn hond heeft ook geen last van loopse teven geur.
Hij blijft gewoon rustig, speelt zelfs met de teef en hij loopt weer verder mee met mij.
Hij ruikt alleen even wat langer aan de doos.
Maar piepen en janken, nee heeft hij nog nooit gedaan

honden page profiel --

honden foto van -

Max zit prachtig in zijn vacht, en verhaart niet (behalve in de rui),  dus dat klopt niet helemaal ;-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

castratie

honden encyclopedie > castratie


lees het eens door.

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Je moet doen wat jij wilt en goed voelt.
Een castratie heeft gewoon geen invloed op het gedrag of de groei van een hond. Ook de vacht wordt er niet minder mooi van (of is mijn hond lelijk :(?)
Of hij te dik wordt ligt aan hoeveel jij hem voert en hoeveel je met hem beweegt.
De kans op ziektes... ja wanneer niet gecastreerd is er kan op andere ziektes dan wanneer de hond wel gecastreerd is...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer castreren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Een geweldig dagje, met foto's
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^