Gelukkig mag ieder zijn ding doen . Ik lees hier soms ook wel eens dingen dat ik denk 'dat zou ik nou nooit accepteren'. Maar wie ben ik om er een probleem van te maken? Als die andere persoon er tevreden mee is, dan vind ik het ook prima.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "geen leidinggevend persoon toch Alpha?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Je kan jaren honden hebben en er nooit problemen mee gehad hebben.
Maar omdat er zo'n groot verschil in de karakters zijn van honden kan je toch, na jaren ervaring met honden opvoeden, een hond in huis krijgen waar je toch een beetje mee bij "vast zit".
En dan ligt het echt niet aan jouw opvoeding.
Het kan echt, zelf meegemaakt. Ook als had dat hondj een perfecte socialisatie achter de rug.
Ik heb het zelf niet meegemaakt maar ik geloof het direct. De ene hond vergt veel meer/minder of juist een totaal andere opvoeding dan de andere.
als jij je honden leiding kan geven ben je toch leidinggevend
Iedereen kan een leider zijn, in hoeverre mate en voor wie en hoe sterk hangt van persoon tot persoon af!
Ik heb de artikels niet helemaal uit gelezen, omdat ik indertijd de lessen heb gevolgt over deze, toen nog nieuwe, zienswijze. Men heeft ons toen ook duidelijk gemaakt dat de rangorde onder honden vast staat bij de geboorte. Ze behouden heel hun leven lang diezelfde rang. Een pikorde lijk bij kippen.
Bij de rangordetheorie ging men er van uit dat een hond door te "domineren" in rang hoger kon komen (vb hoger in rang tov de baas of vechten met andere honden om ranghoogste te worden) Daarom dacht men vroeger altijd dat honden met elkaar vochten omwille van rangorde. Daarom waren die regeltjes: honden niet op de zetel of hond niet als eerste door de deur of laatste eten geven. Blijkt nu allemaal onzin te zijn.
Dit vond ik het allerleukste in die nieuwe wetenschap.
Vroeger moest je op je hoede zijn, want de hond zou wel eens de ranghoogste willen worden. Nu weten we dat de rangorde een hond niks interesseert, hij kan niet hoger in rang komen want hij is ermee geboren en hij behouwd die plaats voor de rest van zijn leven tov andere honden, hij wil alleen bepaalde privéleges verkrijgen. Vooral van ons.
Luz, geloof jij serieus dat een hond vanaf de geboorte tot z'n dood dezelfde rang blijft houden?
Hoe kan rangorde nu bij geboorte worden vastgelegd? Rangorde t.o.v. wie? Denk je echt dat in de baarmoeder een foetusbrein zo wordt geprogrammeerd dat het gaat als volgt: "we zijn hier met drie teven en twee reuen in deze baarmoeder, dus teef 3 is hoogst en reu 1 is tweede, en teef 1 is derde, enz enz? En dan worden ze geboren en leven ze geheel naar hun geprogrammeerde pikorde en 8 weken later gaan ze elk naar een totaal ander gezin, en dan? Waar zit dan plots die rangorde? Oei! Mega-indentiteitscrisis!
Nee, sorry, ik snap niet hoe iemand zo'n theorie kan verzinnen.
Zelf geloof ik niet in deze pikorde (de ene boven de andere). Wel in verschillen van karakter, en hoe dit interfereert en samenwerkt, al naargelang situaties en opvoeding.
Daardoor ben ik ook van mening dat mijn hond, opgevoed door iemand anders, of in andere omstandigheden, in een andere samenleving, een andere hond zou zijn geworden... Karakters zitten niet kant-en klaar in een nest, en zo ook 'rangorde' niet. Honden groeien, letterlijk en figuurlijk, en alles en iedereen waar ze in hun leven mee te maken krijgen en de manier waarop ze hier zelf mee omgaan, vormt hen tot wie ze zijn.
Ik denk dat de potentie voor een deel aangeboren in een hond zit, als ik kijk hoe verschillend pupsels al zijn in een nest, maar hoe of wat er tot ontplooiing komt, ligt sterk aan de omgeving / context.
dat denk ik ook,
zelfs bij onze kippen, die een heel grote tuin tot hun beschikking hebben of eigenlijk hadden want we hebben ze niet meer, merkte ik niets van die zogenaamde pikorde die je wel ziet bij kippen gehouden in kleine ruimtes. Het hangt van zoveel factoren af hoe een dier zich gedraagt....
en dan heb je nog de vraag of een hond überhaupt wel een roedeldier is, als je naar vele zwerfhonden kijkt leven die meestal solitair of in heel kleine groepjes, meestal een moeder met haar welpen.
ik denk wel dat het karakter van je hond voor een (groot?) deel al genetisch is vastgelegd... natuurlijk spelen omgevingsinvloeden mee, maar relatief beperkt... het uiteindelijke gedrag dat je hond laat zien, is wel weer gebaseerd op allerlei leerprocessen, dus daarin is "de omgeving" redelijk essentieel
hoe groot precies het aandeel is van de genetische aanleg, en hoe groot de invloed daarop van de omgeving, is tot nu toe onbekend. "vroeger" werd de invloed van het milieu wat overschat, tegenwoordig wellicht de invloed van de genen? who knows
edit: spelfout
Tja, ik vertel maar door wat ze ons toen zeiden tijdens die lessen. Dat zou ook één van de vaststellingen zijn die Coppinger had gedaan tijdens zijn onderzoeken.
Ik kon het ook niet direkt geloven, maar als andere dieren een vaste rangorde hebben van bij de geboorte waarom zou het dan niet bij onze honden kunnen?
Als 2 honden in een gevecht belanden "denken" wij vaak dat het om een rangordeprobleem gaat, eigenlijk zijn het altijd onze eigen gedachten die er een uitleg aan geven.
Ps men had het hier wel over de rangorde tussen honden onder elkaar he, niet hun houding tov de mens.
Dat is niet wat Coppinger zelf schrijft in zijn boek, komt een beetje over als een gevalletje 'kort door de bocht interpretatie'
Maar goed, het blijft een aste discussie over wat aangeboren is en wat niet en wat precies bedoeld wordt met 'karakter'
@joop aangeboren is niet hetzelfde als genetisch vastgelegd, bv de blootstelling aan bep stoffen in de baarmoeder bepaalt heel veel. Er zijn studies die bv aangeven dat de mate van blootstelling aan bv testosteron, invloed heeft op sexuele geaardheid (onderzoek bij mensen). Er is de genetische blauwdruk maar veel wordt ook bepaald door welke genen er in welke mate afgelezen zijn.
En als karakter genetisch vast zou liggen, hoe verklaar je dan de invloed op het karater dat bv castreren kan hebben
Karakter? ik heb het nooit gehad over karakter, dacht ik toch....
HUh maar het karakter verander je toch ook niet als je de hond castreert...?
Je veranderd de hormoon huishouding waardoor een reu zich rustiger gaat voelen.
Een vriendin heeft een Mechelaar, het is een doetje.....'
Misschien vinden sommige mensen zichzelf stoerder met een stoere hond, maar daarom die stoere eigenschappen direct aan een ras toeschrijven , denk niet dat dat juist is. Heb vroeger een Duitse herder gehad, helemaal geen dominate hond, een zachte knuffelbeer.
Het idee dat leiderschap betekent dat iedereen maar naar je moet luisteren is wijd verspreid maar ook onjuist. Leiderschap is met de beschikbare middelen de doelstellingen behalen. Dat kan op vele manieren.
Neem bijvoorbeeld participatief leiderschap (een leiderschaps stijl). Daarin denkt iedereen mee en komt met ideeen en aanvullingen en komt een groep zamelijk (door te participeren) tot een oplossing. De "leider" stuurt het proces en hakt knopen door maar is niet noodzakelijk bezig z'n de wil opleggen aan anderen.
Zo ook met honden. Het idee dat een goed leider constant z'n wil oplegt aan de hond is iemand die directief leiderschap als "echt" leiderschap ziet. De werkelijkheid is dat die vorm plaatselijk en tijdelijk prima is, maar vaak toch ook niet. Een goed leider zorgt dat alles in goede banen loopt. Dat de sfeer goed blijft, voeding, zorg en zo meer... en die het voortouw neemt wanneer de situatie daarom vraagt.
Nope, ben ik niet met je eens; het verliezen van het vermogen om angsti te zijn, is een karakterverandering
Agree to disagree dan maar
Even voor de goeie orde:
karakter = wat iemand of iets kenmerkt, het geheel van iemands psychische persoonskenmerken, zowel wat betreft de mentaliteit als het temperament
Dan zijn zaken als: een kort lontje hebben, opvliegend zijn, patserig, chagrijnig, aanhankelijk, snel uit het lood te slaan, onrustig, opgewekt, levenslustig, e.d. wel degelijk karaktertrekken. En deze karaktertrekken kunnen wel degelijk hormoongestuurd zijn. Alsook door omgeving en opvoeding worden beinvloed.
En karakter is geen synoniem voor rangorde.
Een bepaalde rangorde hebben, heeft wel invloed op het karakter van een dier
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "geen leidinggevend persoon toch Alpha?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?