als je wilt dat je honden goed luisteren, moet je ze leren luisteren
dat heeft alles te maken met leerprocessen, en weinig met roeddelleider, ranghoger, alpha- of leidinggevend persoon te zijn
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "geen leidinggevend persoon toch Alpha?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Tsja, een hond die iets geleerd heeft hoeft het nog niet te doen, na het leerproces komt nog de vraag of de hond het geleerde ook echt ten toon gaat stellen. En daar is het dus wel belangrijk voor wat de motivatie van de hond en wat de verhoudingen zijn met degene die het commando geeft. Een hond die 'zit' geleerd heeft kan ervoor kiezen dat alleen te doen bij z'n baasje en niet bij een wildvreemde.
IK ben de baas,als mijn dierenblaffen vlieg ik. net als het bordje ik ben de baas in huis wat mijn vrouw zegt zal gebeuren.Nee Lobke en lodewijk zijn mijn Maatjes hier is niemand de baas of leider hoogstens LIJDER haha. Hein.
(ik heb niet alle reacties gelezen )
Ik ben meer van het wederzijds vertrouwen en respect naar elkaar (hond - baas).
Ik denk dat je daar het meeste mee bereikt... Tenminste, in mijn ogen .
Ik heb zoiets van; Zolang Max mijn commando's opvolgt op de momenten wanneer ik het vraag. Vind ik het prima... Zolang hij zijn regels kent? Prima...
Ik vertrouw hem, en heb respect voor hem. Ik weet dus ook dat dit andersom net zo is...
Wanneer hij met mij loopt te dollen is er (in mijn ogen) dus geen wederzijds respect.
(Met dollen bedoel ik niet 1 keer ofzo. Maar wanneer elk commando in het diepe wordt gegooid zeg maar )
Edit; Ik ben totaal geen leidinggevend iemand... Eerder een schaap die alles en iedereen volgt... Maar, Max komt nog altijd naar mij En luistert ook beter naar mij
Maar ook als het baasje een commando geeft zal er een motivatie moeten zijn om te gehoorzamen of ervoor te kiezen niet te gehoorzamen. Het gaat om de vraag wat de motivatie van de hond is om een commando bij het baasje wel op te volgen en bij een wildvreemde niet. Op zich klinkt dat logisch, het baasje is bekent en een wildvreemde niet. Maar er zijn genoeg honden die met grote regelmaat zelfs het baasje niet gehoorzamen. En dan is wel of niet luisteren opeens iets dat in verbinding staat met de onderlinge verhoudingen in plaats van alleen een leerproces.
Volgens mij heb je op verschillende momenten in het leven verschillende rollen en kan dat prima. Lamg niet alle moeders hebben een leidinggevende baan, toch zullen ze hun kind iha wel degelijk,leiden en begrenzen.
Overigens heb ik een aantal dingen geleerd over mezelf juist door het trainen en leiding geven aan mijn honden, die ik nu ik wel een leidinggevende functie heb, wel degelijk gebruik .
En ach er zijn ook vele managment stijlen, zo zijn er ook vele manieren om samen te leven met je hond. Ik denk wel dat het ene ras (even heel algemeen gezegd) meer leiding nodig heeft dan het andere, of misschien ook wel een andere stijl van leiding geven.
Mijn hond gaat zitten als ik hem dat vraag. Niet omdat ik zijn leider of ranghogere ben, maar omdat hij weet dat ik dat prettig vind. Dan krijg ik een goede bui en ben ik aardig tegen hem. Ik zou hem zelfs kunnen belonen. Prettig voor mij is prettig voor mijn hond. Geen ranghogere of Alpha of afgedwongen leiderschap, maar een samenwerking waar we beide beter van worden.
was niet de Alpha van een wolvenroedel gewoon een liefhebbende ouder?
hier een leuke link met wat achtergronden, lees ook deel 2 en 3
http://www.doghouserock.nl/leiderschap2/95-dominantie1.html
Naar aanleiding van het bovenstaand bericht: toen een bekende hondentherapeut ons, 10 jaar geleden, van deze nieuwe wetenschap vertelde, zaten wij met onze monden open te luisteren. De roedeltheorie zat al lang in ons hoofd vast. Hij voorspelde wel dat het zeker een generatie zou duren voordat het zou doordringen bij alle hondeneigenaren.
Spijtig dat de meeste hondentrainers hier in de Belgische hondenclubs absoluut niet open staan voor deze nieuwe inzichten en blijven stijf geloven in die middeleeuwse rangorderegeltjes.
Nog even dan: sociale interactie is ook een bekrachtiger:
http://www.suzanneclothier.com/the-articles/power-social-interactions-rewards
Geen enkel dier gaat met een ander dier een interactie aan als dat niet op een of andere manier een positiever ervaring is, dus een bekrachtiger. Dat dat niet een koekje hoeft te zijn, helemaal mee eens. Ik kan mijn honden bv geen grotere beloning geven dan de toestemming om te gaan rennen. Daar heb ik dus ook geen enkel voedingsmiddel bij nodig (zie mezelf ineens op de step staan met zo'n hengel met een stuk vlees eraan om ze in beweging te krijgen... )
Ik erger me soms wel aan het zekere dedain over het gebruik van voer als beloning, zeker, het is geen panacee en het kan ook verkeerd gebruikt worden, maar het is ook niet per definitie "fout".
Belonen met voer is niet per definitie fout, maar m.i. doet het op de lange termijn meer kwaad dan goed. Sociale interactie is een 'beloning' die ik veel gebruik en dat werkt wat dat betreft net zo goed. Maar als je van pups af aan begint met lekkere dingen geven bij goed gedrag dan leert een hond alleen om te luisteren als er iets lekkers tegenover staat. En als er niet iets lekkers is merk je dat gelijk want de hond luistert veel minder of niet. En dat is het probleem dat ik heb met voedsel en speeltjes als beloning. Als ik Dobber iets nieuws wil leren dan is de beloning even dollen met mij en dat vind ze helemaal geweldig. En ik ook .
ik denk dat dat ook komt omdat voer veel wordt gebruikt als "omkoper" of "uitlokker" ipv als beloning.
Ik heb er namelijk niet tot nauwelijks last van dat ze slechter luisteren als ik geen voer bij me heb. Terwijl ik voor een aantal dingen wel voer gebruikt heb, vooral bij moeilijke dingen (voor een husky moeilijk) zoals volgen. En ja, je moet ook de criteria voor de beloning wel omhoog draaien, zodat ze blijven proberen om het zo goed te doen dat dat brokje komt. en de beloning afbouwen.
Ik denk ook dat het heel sterk is "kijken wat werkt" voor de hond, sommige honden zijn erg makkelijk te trainen met voer, sommige honden zijn er erg goed in hun baas te trainen tot koekjes machine...
Natuurlijk, de uitzonderingen bevestigen de regel . Ik heb het gewoon even over een normale situatie zonder externe punten die ervoor kunnen zorgen dat de hond niet wil gehoorzamen. Maar je hebt wel gelijk, juist die uitzonderingen moet je kunnen herkennen en accepteren . En waar mogelijk eraan werken .
We gaan inderdaad wat off topic maar volgens mij is het wel leerzaam .
Ik denk dat het de verantwoordelijkheid van de baas is om ervoor te zorgen dat de hond zo weinig mogelijk fouten kan maken als het ware. Simpel voorbeeld: als Dobber een konijn ruikt en ik weet dat ze niet gaat zitten als ik het zeg, dan zeg ik het gewoon niet. Op dat moment is het helemaal niet nodig dat ze gaat zitten en dan zoek ik de confrontatie ook niet op.
Ik denk dat in het verhaal met de jonge labradoodle die niet wilde komen het ook meespeelde dat er misschien nog niet een dusdanige band tussen baasjes en hond was dat de hond luisterde? Toevallig was ik zondag bij vrienden die ook een pup hebben en daar werkte het hoge stemmetje ook beter dan het 'kom hier' zoals zij dat deden . Maar goed, een pup moet het ook gewoon leren lijkt mij. Je kunt niet verwachten dat als jij 'hier' zegt, een pup direct weet wat het betekent. Laat staan dat hij direct altijd zal gehoorzamen. Het is aan de baas om daar goed mee om te gaan, het in goede banen te leiden.
Hihi, jouw stukje over de werkster en haar koekjes moet ik wel erg om lachen . Doet me denken aan mijn oma die door het raam een dozijn koekjes naar buiten gooit . Daar was ik dan weer niet blij mee...
Natuurlijk, er moet wel een relatie zijn voordat sociale interactie echt een beloning is. En dan is de interactiebeloning met een 'roedellid' veel groter dan de interactiebeloning met een vreemd iemand.
Fijn dat het wel beter gaat met die baasjes in hun Labradoodle!
Correct me if i'm wrong, maar ik heb het idee dat we over twee verschillende dingen praten . Ik heb het erover dat bij een hond die een commando al geleerd heeft, de onderlinge relatie een grote rol speelt bij het daadwerkelijk blijven gehoorzamen van dat commando (anywhere, anytime). Volgens mij heb jij het nu meer over de manier waarop een hond leert en de rol van verhoudingen daarin. Of begrijp ik het nu verkeerd? Want een hond leert natuurlijk niet op basis van de rangorde die de ander heeft, dat ben ik dus helemaal met je eens .
Ik geloof wel dat honden zeker 'respect hebben voor'. Maar dan in de zin van 'respect voor de positie van de ander'. Dobber springt uit respect voor de hogere positie van Rico niet willekeurig bij hem om de schouder dat zou Rico niet accepteren).
Hihi, dat zou inderdaad dubbel opgevat kunnen worden .
Ik denk dat veel mensen hun pup van begin af aan al egoistisch maken als het ware. Voor een pup is sociale interactie te grootste beloning. Juist door direct te beginnen met lekkers als beloning leer je de pup dat niet het contact met jou een beloning is maar iets externs als een lekker koekje. Als die pup volwassen is geworden heb je in ontzettend veel gevallen een hond die de sociale interactie niet meer een beloning vind maar alleen dat snoepje wil. Een 'braaf' is niet meer voldoende. Vergelijk het met een leraar die de kinderen altijd snoepjes en lekker drinken geeft als ze iets goed gedaan hebben. De kinderen zullen deze leraar wel gehoorzamen maar hij heeft geen respect van ze. En als hij op een gegeven moment niet meer zulke bekrachtigingen geeft na goed gedrag worden de kinderen rebels en ongehoorzaam. Terwijl ze bij een andere leraar alles doen voor een 'goed gedaan'.
Ik zie een hond niet als 'werknemer' die met een salaris beloond moet worden. De interactie en het uitblijven van een correctie is de beloning op zich. Lekker samen verder lopen met de baas is een beloning op niet trekken om maar iets te noemen. De relatie tussen Dobber en mij is niet gebaseerd op 'voor wat hoort wat'. Cru gezegd: ik ben de baas en Dobber niet. Dat geeft mij privileges maar ook verantwoordelijkheden. Dobber moet luisteren maar in ruil daarvan mag ze van mij bescherming verwachten en duidelijkheid en leiding. In plaats daarvan laat Dobber mij die leiding ook nemen en geeft ze mij ook haar vertrouwen. En iets lekkers? Dat is gewoon iets lekkers en daar hoeft ze niks voor te doen .
Overigens, waar ik nu ben met Dobber was ook geen gemakkelijke weg hoor... Want Dobber was eerst ook gericht op lekkere dingen in plaats van op mij. Ik heb nu sinds een jaar of 2 het geven van beloning 'afgeschaft' en echt, ik heb nu een relatie die zoveel beter is dan vroeger.
Als hondenkapper (al 33 jaar=dinosaurus) heb ik de ervaring dat als een wildvreemde hond voor de eerste maal komt voor een verzorging, hij wel goed kan luisteren. Terwijl de eigenaar dikwijls problemen heeft.
Ik heb de indruk dat ie dat vooral doet uit "respect". Voor zover een hond in die term kan denken, sommige mensen zouden het ook angst kunnen noemen. Snoepjes krijgen ze hier niet. Wat ik daarna aan hun zie is vooral vertrouwen, ze weten wat ik ga doen.
Als ze me langer kennen, dan durven ze als eens wat meer: pootjes trekken of in het bad eens opspringen. Maar ze luisteren altijd beter naar ons dan naar de eigen baas.
Dus ja, ik denk dat honden luisteren naar ons uit vertrouwen, consequentie en vooral ook uit gewoonte.
Het is niet zo dat ik alle uitdaging uit de weg ga. Als we in een spannende situatie terecht komen kan ik alsnog van haar vragen om te gaan zitten. Maar op dat moment weet ik ook dat ze het wel doet, ook al vind ze het moeilijk. Ik ga bijvoorbeeld niet 'kom hier' roepen als ze 100 meter verderop achter een haas aan gaat om het maar even zo te noemen. Maar voordat het zover zou komen zou ik al voorkomen dat het uberhaupt kan gebeuren. Ik weet dat als het gebeurt, de prikkels op dit moment nog teveel worden (work in progress zeg maar ) en op dat moment ga ik dus niet de confrontatie aan om haar bij me te roepen.
Maar het is geen kwestie van alles maar vermijden of zo. We zoeken wel degelijk lastige situaties op maar op die momenten heb ik wel altijd het vertrouwen dat Dobber het aan kan om ook naar mij te blijven luisteren. En als ons iets onverwachts op het pad komt dan redden we daar ook wel mee. Ik ben nu op het punt aangekomen met Dobber dat ik ongeacht wat er voorbij komt vliegen en wat ze aan ziet komen, ze toch bereikbaar blijft voor mij. Dus nu is er ook ruimte om een stapje verder te gaan. Maar dat word dus absoluut niet geforceerd. Slapende Husky zei het ook al, 'setting your dog up for succes'. Dat is letterlijk wat ik mezelf voor ogen houd in de training bij Dobber.
Ik heb trouwens het woord 'appel' nog niet gebruikt he . Ik heb het alleen gehad over 'luisteren'. Dat is bij mij persoonlijk (in onze situatie) iets anders dan onder appel staan. Hier betekent het gewoon dat als ik iets van Dobber vraag, dat ik mag verwachten dat het opgevolgd word. En dat ik ook de situaties vermijd waarin ik nu al weet dat het niet opgevolgd kan worden (of omdat de driften te hoog zijn of omdat we daar gewoon nog niet bij aanbeland zijn in de training e.d.).
Pfff... Weer lang verhaal geworden zie ik...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "geen leidinggevend persoon toch Alpha?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?