Doet het pijn voor de hond om hem te laten inslapen of voelt hij er niets van?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Doet inslapen pijn?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik heb het idee dat het geen pijn doet. Ik ben natuurlijk geen hond, dus heb geen ervaring.
Ik denk dat de hond de vloeistof en de prik wel voelt, maar er verder geen pijn aan heeft.
Volgens mij worden ze eerst verdoofd voordat ze de vloeistof inspuiten zodat het geen pijn doet.
Klopt. Dus ze voelen er niks van, het prikje voelt inderdaad niet zo lekker maar verder..
een dier krijgt eerst een roesje en als dat goed werkt het echte spuitje.
ze krijgen daarvan dus niks mee..als je dier het roesje krijgt zal da je even alleen laten , dan kan je het je eigen dier zo aangenaam mogelijk maken voor deze in slaap valt
Ze krijgen inderdaad eerst een roesje en daarna het 'echte' spuitje. Alleen de prik lijkt mij zou niet lekker aanvoelen.
Oef...gevoelige vraag.
Sorry, ik kan er geen antwoord op geven en eerlijk gezecht heb ik er ook nooit bij stilgestaan.
Ik ben trouwens wel blij dat je deze vraag stelt.
Ik heb mijn herder helaas recent moeten laten gaan.
Ze injecteren eerst een narcose middel in zijn poot of kont (ik mocht kiezen). Ik heb voor zijn poot gekozen omdat dat minder pijnlijk is. Ik neem aan dat dat hetzelfde voelt als dat wij een injectie krijgen. Daarna valt de hond in slaap.
Vervolgens krijgen ze een injectie recht in hun hart. Daar voelen ze gelukkig niets van omdat ze slapen.
Het hart stopt en ze zijn overleden
Ik denk dat de mensen en dieren die achterblijven meer pijn hebben als dat eerste prikje dat de hond wel voelt.... Ik ben er nogsteeds kapot van.
De eerste spuit zal een dier zeker voelen. Net als bij een inenting. De laatste spuit voelt het dier niks van, dan is hij of zij in diepe slaap (narcose).
Je moet niet vergeten dat een dier, de meesten althans, een hoge pijngrens heeft. Dus zal hij of zij geen kik geven.
Rex wel. Rex moest helemaal een snuitje om..
Ik weet niet of dit waar is, en hoe het precies werkt, en ik wil ook niet zeggen waar, hoe en met wie dit is gebeurd, maar..
In mijn ervaring krijgen/kregen honden ook eerst een slaapmiddeltje. Als ze eenmaal "buiten bewustzijn" waren kregen ze de fatale spuit. Hoe een hond dit ervaart, ik heb géén idee.. Maar.. Er zijn plekken waar honden direct de fatale spuit krijgen. Hierover zijn veel discussies. Verschillende honden die op deze manier ingeslapen zijn, zijn in paniek geraakt e.d. Ik heb een hond vastgehad die op deze manier, dus zonder roesje, ingeslapen werd. Zodra de spuit in haar ader gleed was ze eigenlijk meteen weg. Echt alsof iemand een knop omzette, alsof het licht uit ging, ze stortte meteen in in mijn armen. Ik vond het vreselijk. Maar volgens de dierenarts was dit voor een hond niet anders dan met een roesje. Er was, in dit geval, geen paniek, niks. Ze was meteen pats boem weg. Overigens is dit, in mijn opinie, gedaan om kosten te besparen.
Ik heb later met een vriendin van me hierover zitten discussiëren. Zij is dierenarts assistente en vertelde dat dit voor een hond inderdaad niets uit maakt. Als een hand eerst een roesje krijgt, sterft de hond omdat het hart stopt. Maar dat gaat geleidelijk aan, langzaam, de dierenarts moet dan een paar keer luisteren of het al "gebeurd is". Zonder roesje worden de hersenen stopgezet. Het leven is in één keer weg. Volgens die vriendin van mij is dit een diervriendelijke methode, maar ziet het er voor mensen niet diervriendelijk uit, en doen de meeste dierenartsen het daarom (nog) met een roesje.
De hond die ik vastgehouden heb was niet mijn hond. Maar ik had wel een goede, speciale band met haar. Ik vond het vreselijk, het moment dat de eerste druppel in haar ader zat, ze gewoon.. instortte. Ik was hier ook niet op voorbereid, dus er viel in één keer 18 kg hond in mijn armen. Dit kan een diervriendelijke(re) methode zijn, maar voor Punk wil ik het zo straks niet. Misschien is het onzin, en maakt het voor haar niets uit, maar ik zie haar liever vredig inslapen dan ineens zo.. instorten.
Ik heb overigens een hele hoop honden ingeslapen zien worden, ze vastgehouden tijdens hun laatste seconden. Ik denk een stuk of 20, 25, op z'n minst. Het blijft vreselijk, en hoe het voor een hond is.. tja, dat blijft gissen..
dat lijkt me een nare ervaring roosje...
Ik prijs me gelukkig dat mijn dieren niet in paniek raakten
Ik heb wel een situatie gehad bij spoedkliniek waar mensen in en uit liepen dat vond ik heel storend..maar op zo'n moment focus je op laatste momenten met je dier.
Ik vond het zelf mooi(relatief beschouwd) om de spanning uit mijn verkrampte hernia hondje te voelen trekken...hij had geen pijn meer en zijn rugje werd bijna helemaal weer recht.
Dat gaf mij een gevoel van vrede met de situatie
Ik was zelf behoorlijk in paniek. We kwamen daar namelijk met als doel hem weer levend mee naar huis te nemen, niet om hem in te laten slapen. We waren er niet op voorbereid en mijn wereld storte letterlijk in (zit weer met tranen in m'n ogen).
Rex was een hond die mij heeeeel erg aanvoelde. Hij heeft mijn onrust 100% zeker gemerkt. Zowiezo wilde hij al niet graag dat mensen aan zijn pootjes zaten en hadden wij ook nog eens een onbekende dierenarts die dus voor zichzelf koos en een snuitje om deed.
Het hele gebeuren was heel naar om mee te maken, maar de dierenarts had daar helaas niets aan kunnen veranderen. Het liefste had ik mijn hond nu nog bij me gehad Maar helaas was het kiezen tussen hem of dood laten bloeden of hem een spuitje te geven. Dat is geen keuze, je doet dan het beste voor het dier. Maar ik heb zeker wel 10x aan de dierenarts, asistentes, mijn partner en m'n eigen dierenarts (kwam toevallig binnen lopen) gevraagd of dit echt het beste voor Rex was en of er echt niets meer was wat we voor hem konden doen. Maar helaas.. Er was niets anders wat we voor hem konden doen en dit was dus echt het beste, als ik de da mag geloven.
Roosje, ik weet niet wat voor dierenarts jij hebt maar heb nog nooit gezien dat ze recht in het hart injecteren. Tot nu toe alleen maar gezien dat ze in een ader spuiten.
Volgens mij is het zo dat ze alleen de prik voelen en daarna rustig in slaap vallen.
Als ze eenmaal slapen spuiten ze de vloeistof in waardoor het hart stopt.
Sta je voor een moeilijke beslissing Cindy?
Tien jaar geleden heb ik ze het ook regelmatig in het hart zien doen, de laatste tijd inderdaad alleen nog maar in de ader.
Bij onze hond waren er eerst een spuitjes ter verdoving en daarna ook een spuit recht in het hart. De dierenarts had hiervoor gekozen (met onze toestemming) omdat onze kleine meid bleef vechten en niet wou afgeven. Ze had al verdoving gehad die vele honden fataal zou worden maar haar hartje bleef flink verder kloppen. Vandaar dus een spuitje in haar hartje. Deed zoveel pijn om te zien wel, maar het was het beste voor haar
Ow oké, ik heb het nog nooit meegemaakt.
Denk dat het nu ongeveer 5 of 6 jaar geleden is dat ik voor het eerst bij een euthanasie ben geweest.
Lijkt me geen fijn gezicht :(
Toen onze max afgelopen oktober ingeslapen werd heb ik hem eerst op schoot genomen (dierenarts was bij ons thuis gekomen)
Op het flesje reageerde hij wat geïrriteerd, zoals bij een enting.
Echter begin hij binnen 10 tellen als een malle te snurken (wat hij altijd deed als hij sliep)
Daarna kreeg hij de definitieve spuit en die werkte meteen.
Ineens was daar stilte....definitieve stilte.....
Ik mag hopen dat het geen pijn doet.
Toen ik Bouncer moest laten inslapen, kreeg hij eerst een injectie, en hij sliep zo....
Snurken dat hij deed.....
Heb toen ook gevraag of hij niets zou merken van het inslapen, maar ze verzekerde mij van niet.
Ik heb diverse keren meegemaakt dat er een dier werd ingeslapen. Eigen dieren, maar ook tijdens mijn stages.
Recht in het hart heb ik 1x meegemaakt. Dit omdat het hart van de hond nog bleef kloppen. Mijn dierenarts doet dit alleen als de eigenaren er niet bij zijn. Was ook een naar gezicht.
Een aantal weken geleden heb ik een kat van mijn werk (dierenpension) in moeten laten slapen. Hij kreeg eerst een roesje, en daarna de spuit met Euthasol in zijn buik vlakbij een groot bloedvat. Hij was vrij snel overleden. (Dit omdat hij flink uitgedroogd was en de DA heel moeilijk een bloedvat kon aanprikken)
Bij de andere dieren die ik heb meegemaakt kregen ze eerst een roesje. Daarna werd de Euthasol in de bloedbaan gespoten. Hier merken ze niks meer van.
Bij onze eerste hond (1995) kreeg de hond een beetje slaapmiddel zodat ze al "out" was en toen baf in het hart. Ik wist dat het zo ging gaan, dus ik had er geen problemen mee.
Bij Chico ging het in 2009 met een sufmaker, tourniquet, slaapmiddel en toen pas de fatale spuit. Die was echt op en binnen één ademhaling was het over.
Dat laatste vond ik prettiger gaan, natuurlijk. Het is niet zo... bruut. Maar ik heb geen verschil gezien in reactie. Maar dat is misschien ook logisch. Ik bedoel, als ze bij in slaap zijn de hond kunnen opensnijden en opereren... dan kan sterven niet pijnlijk zijn.
Toevallig moest Dobby een maand of twee terug onder zeil vanwege een flinke wond. Die kreeg een versuffingsspuitje, een tourniquet en toen de knock-out spuit. Dat was ook meteen een pijnstiller, en toen hij wakker was had hij volgens de assistentes geen pijn. Alleen paniek/verwarring.
Dus als je kunt snijden en andere operatie dingen doen bij wat praktisch hetzelfde proces is, zal humaan inslapen denk ik geen pijn doen. Bij de baas helaas wel.
Meestal geeft de DA eerst verdoving. ..
Bij inslapen krijgt het dier een hartstilstand en dat geeft soms een raar zicht ( schokken en dergelijke)
Ze kunnen nog een lange tijd daarna bewegen. Dat zijn de spieren.
Bij paarden geven ze soms ineens de spijt die zorgt voor een hartstilstand ... het paard heeft nog gesteigerd en neergevallen en beginnnen schokken.
Dat moet als eigenaar geen leuk zicht zijn.. liever eerst verdoving..
Ik vond het zo onwerkelijk dat je je hond achterin je auto hebt, maar dat je hem niet meer hoort.. Rex was altijd aanwezig in de auto, want hij vond het altijd leuk om mee te gaan.
Bij een paard heb ik inderdaad een keer gezien dat die meteen staand de fatale spuit kreeg in de hals. Het dier had een been gebroken en stond (nog). Dan gaan liggen voor een verdoving, of een verdoving geven en dan liggen is dan wel pijnlijk natuurlijk.
Het dier stortte letterlijk meteen ter aarde. De eigenaar die het halster vast had werd door de dierenarts geïnstrueerd meteen opzij te springen als hij de spuit ingedrukt had, en maar goed ook.
Onze vorige hond Charlie kreeg eerst een narcose middel en viel in slaap. Daarna de euthanasie prik die eerst in een ader in de poot werd geprobeerd, maar dat ging niet omdat zijn bloeddruk zo ontzettend laag was en hij had al veel bloed verloren. Dus toen ging de prik recht in het hart.
Niet dat hij er iets van heeft meegekregen, want hij lag diep in slaap in onze armen. Nog vijf diepe snakken naar adem en toen was het gebeurd. Het was voor ons erger dan voor hem.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Doet inslapen pijn?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?