Witjes behoren niet angstig te zijn, maar wel behoedzaam en bescheiden. Ik merk dat nu aan mijn pup; de eerste keer dat die een nieuw persoon, hond of kat ontmoet staat die vanaf een afstandje nieuwsgierig te kijken en komt ook wat dichterbij zolang niemand zich aan hem opdringt, de tweede keer dat hij die persoon ziet wordt deze begroet alsof het een oude vriend is die hij jaren niet heeft gezien Ik zal niet ontkennen dat er geen witjes zijn die angstig zijn, maar het hóórt absoluut niet zo. Terughoudend, ja, bang... nee. Het is dan ook zaak om een fokker te zoeken die de combinaties van karakter net ze belangrijk vind als gezondheid, en dan op de derde plaats pas voor uiterlijk gaat (althans, dat is mijn mening). Een goede socialisatie is ook gewoon super belangrijk, maar dat geld natuurlijk voor alle honden
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Advies ras? Update: we zijn eruit!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Mmmm.. Ik adviseer een bouvier eigenlijk bijna nooit omdat ik niet vind dat iedereen er geschikt voor is, maar als ik jouw dingen zo lees... Is een bouvier zoals Dribbel niets voor je?
Eigenschappen van de Bouvier des Flandres
Herkomst
Het fokken van honden is in het noordwesten van Frankrijk, in België, in Nederland en in het zuidwesten van Engeland al eeuwenlang een zeer gewaardeerde, vaak beroepsmatig beoefende activiteit. Vlaanderen lag centraal in de streken waar het fokken van honden sterk gespecialiseerd werd beoefend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de waakhond en veedrijver van Vlaanderen - de Vlaamse Koehond of Bouvier des Flandres - in hoog aanzien stond. Dit ras dat gewoonlijk kortweg 'Bouvier' wordt genoemd was al lang voordat de deskundigen zich met hem gingen bemoeien beroemd om zijn gedrag en karakter. Iedereen was het erover eens dat dat uitstekend was. Maar zijn herkomst was in nevelen gehuld en daarover heerste, evenals over zijn uiterlijk, grote onenigheid. In ieder geval is het zo goed als zeker, dat in een recent verleden andere rassen een bijdrage moeten hebben geleverd aan de totstandkoming van de moderne Bouvier. Welke rassen dat zijn geweest, kan ook met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden vastgesteld.
Dat waren de ruwharige herdershonden uit de directe omgeving, met name de Picardische Herdershond, de ruwharige Belgische Herdershond, en de meer mastiffachtige honden, zoals de Matin Belge. Uit één en ander bleek in ieder geval, dat de Bouvier als ras zeer recent meer definitief is geformeerd.
Pas in 1922 bereikten de Belgen onderling overeenstemming. De naam voor de huidige Bouvier werd nu officieel Bouvier Belge des Flandres of Vlaamse Koehond. Dit ras werd nu bij de F.C.I. officieel erkend. Pas in 1965 waren de belgen het echt eens en de officiële naam werd Bouvier des Flandres of Vlaamse Koehond.
Gedrag
De strenge selectie, die in de loop der eeuwen op de veedrijvers in Vlaanderen is uitgeoefend, hebben de Bouvier voorzien van een ijzeren gezondheid en een energiek temperament. Doordat hij altijd in nauw verband met de mens optrok en zijn voorouders zeker als bewaker moeten zijn gebruikt, maakt zijn gedrag hem ook uitermate geschikt als waak- en verdedigingshond. Deze taak voert de Bouvier trouwens steeds meer uit.
Het karakter van deze honden wordt door de liefhebbers vaak geroemd, waarbij 'moedig' en 'schrander' veel gehoorde opmerkingen zijn. Hij kan trots en fel kijken, maar zich ook onderzoekend en nadenkend gedragen.
De Bouvier is sterk geneigd zelf handelend op te treden als hij meent dat zijn baas in gevaar verkeerd. Hij wacht in dat geval niet op een opdracht. Zijn stoere voorkomen en hoge intelligentie maken de Bouvier tot een zeer gewaardeerde waakhond. Het waaks gedrag betekent zeker niet, dat de Bouvier zich op iedere bezoeker werpt.
Kinderen
Kinderen vertrouwt hij van nature. Tenzij hij slechte ervaringen heeft opgedaan, zal hij ze zacht benaderen. Hij is zelfs beroemd op zijn voorzichtigheid in dat soort situaties. Zo is het diverse malen voorgekomen dat Bouviers, behalve de huisgenoten, geen andere mensen wilden toelaten in de kamer waar een pasgeboren baby was ondergebracht.
Verder is de Bouvier gek op spelletjes, niet alleen met kinderen, maar ook met volwassenen. Dat is niet zo verwonderlijk voor een hond die van oudsher gewend is met de mens op te trekken.
Algemeen
De Bouvier doet er ongeveer drie jaar over voor hij volledig geestelijk volwassen is. Pas dan is de hond in staat zijn indrukwekkende vaardigheden, zoals dapperheid en intelligentie, op een evenwichtige manier tot uiting te brengen.
Hij is dan niet alleen volgroeid, maar heeft inmiddels ook voldoende uiteenlopende ervaringen opgedaan. Tot die tijd zal zijn baas hem moeten begeleiden. Belangrijk is vooral een rechtlijnig, vasthoudend optreden zonder de hond al te autoritair te behandelen.
De jonge Bouvier moet vanaf het begin weten waar hij zich aan heeft te houden. Bouviers zijn nu één maal van nature geneigd de baas te willen spelen over hun omgeving. Alleen als ze uiterst consequent worden behandeld, zullen ze leren hun fysieke kracht op de juiste manier te gebruiken. Een Bouvier zal moeten leren wie de baas is. Vanzelfsprekend zal dat op basis van vertrouwelijkheid tussen eigenaar en hond moeten gebeuren.
Zelfstandigheid
De opmerkelijkste eigenschap van de Bouvier is, dat hij in staat is om zelfstandig te werken. Hij schiet bijvoorbeeld iemand te hulp, zonder daartoe opdracht te hebben gekregen en kan daarbij tamelijk ingewikkelde situaties het hoofd bieden. Bovendien heeft hij, ondanks zijn forse uiterlijk, prima reflexen en een fijne neus. Deze eigenschappen maken hem eveneens geschikt voor reddingswerkzaamheden bij rampen of lawines. Maar ook meer zelfstandig speurwerk is hem toe te vertrouwen.
Behuizing/karakter
Een Bouvier heeft een goede behuizing nodig, het liefst met een stek om te verdedigen. Voor een bovenverdieping heeft hij te veel energie. Een deel van de dag brengt hij graag buiten door.
Daarbij heeft hij geen toezicht nodig, want hij regelt zijn gaan en staan zelf. Een ruime tuin of een erf is voor hem als leefomgeving dan ook zeer geschikt. Onder die omstandigheden voelt hij zich op zijn gemak en zal hij de evenwichtigheid en het zelfvertrouwen uitstralen die bij zijn ras passen. Het eigen karakter van de Bouvier is zeker niet op agressie toegespitst.
Als hij zo heetgebakerd is als sommige beweren, zou hij niet zo'n goede gezelschapshond zijn. Iedereen die het respect en de aanhankelijkheid van deze hond voor zich weet te winnen, zal in hem een voortreffelijke kameraad vinden.
Ik wilde nog wat foto's toevoegen maar ik mis weer eens m'n balk om dat te kunnen doen. Kijk even in mijn profiel, ik heb net wat extra foto's toegevoegd. Je kan natuurlijk ook op internet kijken voor foto's.
http://www.hondenpage.com/fotos/39966.php
Ik heb eventueel ook foto's van de ouders van Dribbel.
Dribbel is een teefje en weegt nog net onder de 30 kilo. Eventueel kan ik je de gegevens van mijn fokster geven of dingen waarop je moet letten binnen de bouviers.
Mijn fokster heeft volgens mij op dit moment pups uit dezelfde combi als Dribbel..
Dribbel kwam al Krant zindelijk bij ons en de fokker nam al tranen inhoudend afscheid. Mijn fokker is dus zeer begaan met de pups. Ik ben ervan overtuigd dat ze er 100% voor gaat om gezonde pups op de wereld te zetten. Ik heb nu al meerdere honden gevonden van deze fokker die 11 of 12 jaar oud zijn geworden, waarvan ik bij 1 weet dat die totaal geen gezondheidsproblemen had (de andere weet ik niet of er wel of geen problemen waren).
Max is alles behalve suf.... Hij past zich perfect aan... Als wij actief zijn is Max dat ook. Als wij "lui" zijn doet Max gezellig mee
Gitte, nee had ik nog niet gezien. Als ik hem doe hou ik wel wat hier genoemde rassen over. Ik maak een lijst van alles wat me aanspreekt en zal ook wat fokkers bellen.
Roosje, zowel vriend als ik zijn toevallig opgegroeid met bouviers 3 jaar geleden is onze laatste boef overleden aan een snelgroeiende tumor op 11-jarige (bijna12) leeftijd.
We hadden alleen beiden hetzelfde probleem, waardoor we nu naar alternatieven kijken. Tegenover ons, de kinderen, waren ze enorm waaks. Toen ik een tiener was en wel eens alleen thuis bleef heeft onze boef de buurman die hij goed kende gegrepen. Ik stond niet boven de hond, en de roedelleider in zijn ogen was afwezig. Op het te waaks over de kinderen zijn na was het een probleemloze hond! Luisterde perfect, speels tot ze dood ging, wel een eigen willetje, kon in de auto, alleen zijn, met elke andere hond..... Kwam trouwens bij een fokker uit Doetinchem.
mag ik ff zeggen:
meestal krijgen we hier:
help me pup heeft parvo en komt uit polen....
maar je bent goed bezig!!!
en geniet er nu maar van want zodra je der 1 hebt ga je naar iets als animal event of een honden school en kom je een andere ras tegen die ook leuk is. en daarna nog 1. en nog 1 en nog 1 en nog 1...... u snap het idee
dus gebruik je tijd goed, weeg alles af! en ga eens test lopen met bijv een asiel hond (heeft die ook een leuke middag)
anders krijgen we straks wel weer:
help me hond trekt.../ valt uit... blaft.... kan niet alleen thuis blijven...
maar petje af! en
want je bent je lekker aan het inlezen!
Bloos '
Ik vind het niet meer dan normaal, maar verbaas me dan ook over sommige andere mensen.
Al is het ook lastig, veel willen weten... Iets met bomen en bos
Mijn complimenten over de wijzen waar jij je op voorbereid!!
Een herder? Ik heb zelf 2 Groenendaelers en ik zie die wel passen in jouw verhaal... Het zijn echte familiehonden en zijn gek op hun mensen. Actief en vinden echt alles leuk zolang je maar met ze bezig bent. Relatief makkelijk op te voeden als je verstand van honden hebt. Ze lopen eigenlijk nooit weg en luisteren heel goed naar commando's. Verder zijn die van mij in huis net vloerkleden, als je genoeg met ze doet zijn ze echt heel erg makkelijk in huis. Ook feestjes of een middag picknicken in het park is voor mijn honden geen probleem, ik kan ze echt overal mee naartoe nemen.
Misschien is een schotse collie of kortharige collie wat? Mijn vriend is met een schotse collie opgegroeid en ook om me heen hoor ik regelmatig dat ze het erg goed doen in een gezin.
Rustig qua karakter, maar ook graag sportief bezig. Wel gevoelige honden die niet van stemverheffingen houden bijv. En ze zijn volgens mij wel wat waaks.
Er schijnt wel verschil te zijn tussen de kort en langharige, maar dat zou je aan iemand moeten vragen met kennis van het ras er zat bij ons een kortharige op cursus en dat was een hele lieve, rustige hond, maar wel heel fanatiek met behendigheidstoestellen.
Ik lees even mee '
Vind het aardig interessant, en ik ben benieuwd waar je uit eindelijk voor gaat.
Groenendaeler. Ik moet echt op zoek naar de verschillen tussen alle soorten herders. Behalve uiterlijk. Heb ze daar geen handig overzichtje van Zag trouwens ook nog de ODH, prachtige hond ook! Ik hou sowieso meer van langstokhaar.
Collie, zijn best kefferts volgens de verhalen meen ik? Ga nog eens op zoek naar info.
Nathalie, ik ben ook benieuwd waar we voor gaan
Een Toller?
(Ook wel Nova Scotia Duck Tolling Retriever), een wat pittigere retriever en waarschijnlijk wat meer geschikt voor agility ed.
Ja dacht net als paar hiervoor ook aan een Toller.
Net wat makkelijker bij Agility en ook retriever fam.
Maar een retriever is een jager en dat wilde TS juist niet
Ja maar er is natuurlijk een groot verschil tussen het jachtinstinct van een Labrador Retriever en een Husky om maar even een voorbeeld te schetsen.
De Retrievers halen de buit voor je op. Dat is maar 1 deel van de jacht en ook nog eens dat deel wat heel erg ih voordeel vd mens werkt (bij training). Dan zijn er ook de zelfstandige jagers en dat is een heel ander verhaal!!! Ik denk dat de TS juist op de laatste groep jagers doelt.
Oh had ik niet eens gezien dat TS dat niet wilde haha.
Misschien moet je es wat nalezen over de Lapinkoira (finse lappenhond)?
Er zit wat poolhond in (karakter en uiterlijk), maar ook herder, waardoor ze zowel een eigenzinnig en pittig als een baasgericht kantje hebben. Ze zijn energiek en werken graag voor hun baas, ze zijn niet erg waaks (ze zullen aanslaan bij onraad maar zijn niet verdedigend) en hebben geen fel jachtinstint. En ze zijn erg mooi !
Wow, die zijn mooi!
Jij hebt volgens mij altijd van die bijzondere, mooie rassen waar ik echt nog nooit van heb gehoord. Leuk (ook al ben ik gelijk de rest van de avond aan het googelen )
Toevallig vonden wij de Lapinkoira ook erg leuk en had ik wat informatie ingewonnen. En met paar mensen gesproken afgelopen Winnershow in Amsterdam. Er schijnt toch wel wat jachtdrift in te zitten bij sommigen. Dat vertelden ze me dat sommigen wel achter het wild aan gaan.
Ik denk dat een Hovawart ook goed past bij je omschrijving, het is een onbekend ras, ze zijn zeer eigenzinnig en waaks, Het woord Hovawart zegt het al, Hova-hof,,,wart-bewaker.
Je moet veel in de training stoppen, bij een Hovawart moet er wederzijds respect zijn, één keer te hard optreden en hij doet nooit meer wat voor je, zelf heb ik een reu en een teef.
Er zijn drie kleurslagen, blond,,,,black,,,,,blond/black
Ze zijn middelgroot tot groot
Mocht je meer info willen stuur me dan maar een PB.
Groet Mack
Heb je al aan een friese stabij gedacht?
Het is een relatief gezond ras, kindvriendelijk en ze willen voor je werken. Ook zijn ze geschikt voor agility, dat is ook 1 van de redenen waarom ik voor een stabij heb gekozen
Ik heb niet alle reacties gelezen, en wil je niet wederom naar een stichting jagen (maar dat doe ik toch), maar heb je al aan een Podenco gedacht?
De volgende dingen zijn je "criteria":
Maat: middel tot groot
Podenco's heb je in allerlei maten, van 5 tot 33 kg!
Vacht: liever niet kortharig, maar is geen eis
Podenco's heb je in kort- ruw- en langharig (al heb ik de langharige variant nog nooit gezien), de ruwharige zien er wel super leuk en ontdeugend uit!
Wat gaan we doen: Agility, maar ook rustig in huis
Podenco's zijn actieve honden, en ik dénk dat ze best geschikt kunnen zijn voor agility! Ik wil het met mijn Podenco ook gaan proberen. Ze zijn snel en wendbaar, maar hebben in huis een typisch "windhonden-karakter", het zijn eigen couch potatoes die graag (op hoogte) de hele dag liggen te pitten.
Gezin: jong stel met kind 15 maanden
Windhond-types staan bekend om hun zachtaardige karakter naar mensen, kinderen en dieren (wild en snel rennend spul uitgesloten, dan )
Karakter: opvoedbaar,maar geen schaap. Humor is leuk!
Podenco's zijn ontzettend slim en leergierig, alleen moet de oefening door hen wel als nuttig ervaren worden. Een Podenco zal niet klakkeloos doen wat je zegt, ze hebben een enorm gevoel voor humor, maar zijn wel degelijk trainbaar en vinden trucjes leren e.d. leuk mits positief gebracht, ze zijn erg gevoelig voor een (te) harde hand.
Verder: een relatief gezond ras
Net als veel oer-types brengt de Podenco ook weinig problemen met zich mee qua gezondheid.
Mocht ik je interesse gewekt hebben, misschien even een kijkje nemen op Podencoworld? Hou er wel rekening mee dat veel van deze honden een rugzak hebben, en daardoor angstig zouden kunnen zijn. Dit zou met kinderen, drukte, agility toestellen, e.d. een probleem kunnen geven. Maar ik geloof dat jullie op zoek zijn naar een pup? Dan is daar misschien minder sprake van. Tevens moet je je bedenken dat ze een enorm jachtinstinct hebben, en dat, gecombineerd met de welbekende bananen in de oren en hun zelfstandige eigenzinnigheid wil wel eens betekenen dat ze niet (overal) los kunnen.
Succes met de keuze!
Dacht zelf ook aan de Toller en aan de Keeshond. Ze zijn alletwee wel wat pittiger maar toch handzaam.Sportieve hondjes en de kees heeft bijvoorbeeld amper of geen jachtinstinct!
Uit de enorme bult rassen denken we een shortlist te hebben.
Hier gaan we bij fokkers meer informatie over inwinnen en info van kenners hier is welkom, we willen alles weten. Positief en negatief! Ik kan raswandelingen vinden op sites van verenigingen? Of ergens anders?
Ook als je een event weet waar de rassen van de shortlist komen hou ik me aanbevolen.
Dit is um:
Golden Retriever (dual purpose lijn)
Toller (deze is een poos terug in ons vizier geweest, maar werd gewaarschuwd dat ze zelfde energielevel als border collie hebben, dit gaan we eens uitzoeken)
Witte herder
Keeshond
Heb je nog een fantastisch idee, dan hou ik me aanbevolen.
Ik heb ook via PB wat contacten gehad en kwam daar in aanraking met het fungeren als gastgezin voor een fokker. Zelf vind ik dat je niet moet gaan fokken wanneer je als beginner met dat ras niks van lijnen weet zoals wij. Maar ik vind het wel enorm interessant en wil graag meer leren over alle details, lijnen etc. Misschien is dat een leuke manier om in de keuken te kijken. We willen trouwens een reu. Wanneer iemand zich aangesproken voelt en wat weet of heeft, kunnen we misschien kennismaken en eens kijken wat er van beide kanten wordt verwacht. Dt is voor ons een zijlijn, we blijven doorgaan met rassen leren kennen en fokkers. Maar het is een leuk idee, als we er toevallig tegen aan lopen.
Als ik zou moeten kiezen uit die 3 rassen, zou ik voor de witte herder gaan
Een golden is mij wat te gewoontjes (is overigens een retriever, dus jager).
Toller is ook een retriever en dus een jager.
Keeshond is qua karakter en uiterlijk niet een hond waar ik op val.
Hoewel rasgroep 5 nog steeds fantastisch vinden, lijkt na veel denken en lezen het nu meer voor de hand liggend een hond met grotere will to please te nemen.
En ik ben bang dat we misschien ook wel erg gewoontjes zijn ' Natuurlijk zie ik prachtige honden voorbij komen. Maar niet voor ons op dit moment.
Ik heb terug gelezen waar ik iets over jagers zeg, maar kan het even niet vinden. Ik hoef geen hond met een jachtinstinct omdat ik daar niks mee zal gaan doen, maar ik vind het ook geen bezwaar als het te handelen is.
Tja, we zullen zien wat het wordt. Misschien komen we na onderzoek erachter dat het allemaal niks is voor ons haha.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Advies ras? Update: we zijn eruit!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?