Welke lijn vind je fijn om mee te lopen ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel kitokito

honden foto van kito

Ik heb een 2 m lijn politielijn die gewoon aan de halsband word vast geklikt en ik in 2 standen kan verkorten. Ik vind ze erg praktisch om mee te lopen.
Echter onze puppy van 18 weken heeft zo soms zijn eigen mening over wandelen soms en gaat dan steevast op zijn poep zitten. In de volgende straat gaat het dan weer beter. Puppy gedrag ik negeer het en al snel loopt die weer mee.

In het bos gebruik ik vaak een longeerlijn die 8 meter is dan heeft hij ruimte om te gaan en loopt hij altijd goed mee. Ook mag hij heel vaak los wanneer ik aanvoel dat het kan .
Want het is een jachthond van oorsprong en ik ben er toch een beetje voorzichtig mee. Ik zou mijn beertje niet kwijt willen. Dus als hij in een gekke bui is en zijn neus te hard zoekt gaat die vast. Hij vind het allemaal wel goed.

Nu als hij bij ons in de stad een bui heeft om vaak te stoppen dan neem ik de longeerlijn ook wel eens dan kan ik zelf een stukje verder lopen en dat werkt eigenlijk veel beter want dan wil hij altijd snel volgen.

Maar ik vind de longeerlijn alleen niet erg praktisch om te wandelen je moet handig zijn om ze op te rollen.
Dus ik zit te denken over een flex lijn om aan te schaffen.
Alleen onze hondentrainer is hier faliekant  tegen. Hij vind dat je je hond hier mee leert trekken . En dat het gemakkelijk is om je hond aan het uiteinde te laten lopen . Men doet er meer fout mee dan goed. Vind de trainer.
Onze hond trekt niet en loopt netjes mee. Hij stopt tijdig om op mij te wachten wanneer hij lengte krijgt.
Welke lijn vind je fijn om mee te lopen ? 
En welke flex lijn is geschikt voor honden van 35 kilo ?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Welke lijn vind je fijn om mee te lopen ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel LienLien

honden foto van Lien

Onze trainer was ook tegen de flexi, maar wij vinden het in sommige gevallen best fijn. Soms wil je gewoon even niet zo perfect lopen hihi. Je kan de flexi ook 'klem' zetten, dan staat er geen spanning op de lijn, dus is er geen trek-gevoel, maar is hij wel nog heel snel en makkelijk oprolbaar. Wij maken hem dan vast aan zijn tuig, zodat hij op zn rug vast zit, dan voelen ze het nog minden.. en raakt ie ook niet in de knoop met zigzaggen :-D
Welke je moet hebben kunnen ze in de winkel wel vertellen, het gaat op gewicht van de hond.. Succes!

Aanvulling: We lopen voornamelijk met een nylon politielijn, heel fijn dat je verschillende lengtes kan maken. ik hang m vaak om, dan heb ik mn handen vrij!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik loop het liefst zonder lijn, maar als ze aan de lijn gaan, is het altijd een flexi. Voor mijn honden werkt dit super: ze hebben de ruimte om in een straal van 7m mee te lopen. Doordat ze die vrijheid krijgen, zijn ze erg relaxed aan de lijn, ze trekken nooit (tenzij er een konijn wegloopt ;-)). 
Wel vreemd dat jouw hondentrainster er zo tegen is. Ik heb in het verleden met twee GT's gewerkt. Ze hadden beiden een andere zienswijze op opvoeding en hondengedrag maar allebei waren ze erg pro flexilijn. Net omdat je je hond meer bewegingsvrijheid gunt en hij dus zelf meer beslissingen mag nemen bij het wandelen (even hier snuffelen, even daar kijken) en het zo voor hem aangenamer wordt.

honden page profiel Janneke-TannekeJanneke-Tanneke

honden foto van Janneke-Tanneke

Bij een hond die niet trekt vind ik de flexilijn ook echt superfijn!

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

Ik heb de eerste 16 jaar met een leren lijn van 2 meter gelopen. Nooit aan gedacht om een langere lijn te gebruiken. Zelfs voor de Jack Russel waar ik regelmatig op heb gepast heb ik een lijn van 2 meter gekocht, was ze niet blij mee. Haar baasje liep altijd met een flex lijn, wat zijn dat rotdingen.   

Omdat Spikkel vaak een duik neemt heb ik sinds een jaar of 3 een nylon halsband en lijn. De lijn is 3 meter en verstelbaar. Spikkel gaat zowat in de sloot zitten als ze moet poepen, ik sta dan in de poep van andere honden. Die extra meter is net genoeg en krijgt ze ook alleen als we langs de sloot lopen. Al 20 jaar krijgt iedere hond, zelfs oppashonden, 2 meter lijn. Het risico van weglopen heb je bij iedere hond, bij een jachthond alleen wat meer. Het heeft mij nooit tegengehouden om Spikkel los te laten in het park of de duinen. Ik heb een herder gehad die ik, zeker in het donker, ook regelmatig kwijt was. Als ze in de struiken zat of tussen de bomen zag ik ook het lichtje aan haar halsband niet meer.

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Ik heb ook lang een politielijn van 2m gebruikt.
Nu heb ik een dun koordje van 3,5m, klimkoord, kost bijna niets en kan je zolang kopen als je wil. Je maakt er een haakje aan vast en maakt van de koord zelf ook een handvat en wandelen maar.
Met een flexi kan ik niet overweg.

honden page profiel --

honden foto van -

Een lederen lijn van 2 meter... Flexilijn kort gebruikt voor in het bos, maar Max begon dan te trekken als hij aan de gewone lijn liep...


Voor in het bos een jachtlijn van 15mtr. Lekker dun en kan gewoon over de grond slepen, als ik hem bij me moet houden pak ik hen bij zn tuignof halsband.... 

Verder nog een ronde nylon lijn, die loopt erg prettig... (2.00mtr)

honden page profiel kitokito

honden foto van kito

Wat is dan jou verschil tussen het lopen met een jachtlijn en een flexlijn . wat ervoor zorgt dat hij bij de korte lijn niet gaat trekken ?

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

De jachtlijn staat niet constant op spanning en de flexilijn wel...
De hond voelt dus de spanning op de flexilijn staan, maar zodra hij "trekt" gaat de lijn wel gewoon verder. Dus wordt hij eigenlijk beloond voor het trekken aan de lijn..

De jachtlijn hangt ontspannen aan de halsband of het tuig, waardoor hij niet hoeft te "trekken" om verder te komen...


Max loopt aan de gewone lijn dus ook ontspannen, omdat er geen spanning opstaat..


Maar, elke hond kan dit anders ervaren.. Ik ken ook honden die prima met beide lijnen kunnen lopen, maar Max kan dat niet...

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

Ik gebruik voor allebei een trainingslijn (2m) die ik op 3 lengtes af kan stellen, ook als borstriem gebruikt kunnen worden, en aan elkaar vastgemaakt kunnen worden mocht een van beide in een losloopgebied toch aan de lange lijn moeten (Tess als er veel motorgeluiden zijn) ... Ideaal vind ik zelf... Wat ik wel regelmatig doe als ze aan de lijn lopen is steeds weer andere lengtes gebruiken zodat ze echt op mij moeten letten en niet gewend raken aan maar 1 riemlengte....

honden page profiel JacinthaJacintha

honden foto van Jacintha

Gucci trekt nu juist minder hard door de flexi ..
Hij weet gewoon op punten daar mag die niet ver van me af en dan zet ik de stop er zeg maar ook op .
hij heeft zo meer vrijheid en ik zie gewoon aan hem dat die dat fijner vind :-)
En wat hij fijn vind vind ik het ook O-)
Maar ik loop het liefste zonder lijn ..

honden page profiel yvonyvon

honden foto van yvon

Wij hebben n korte 2meter, een jacht lijn van 15 meter en een flex van 8 meter. Volgens mij heeft Bikkel in de gaten welke lijn hij omheeft, haha

honden foto van Heavenly en de hond King (En Marvey en Ginny)

Fexi lijn voor Ginny zwarte amstaff

: ze trekt niet. ze weet wanneer het einde van de lijn is:-D ook gebruik ik een flexilijn voor haar om der wat meer vrijheid te geven. omdat ze wat problemen hebt met anderen honden en aan de lange flex kan ze haar lichaamstaal bepalen en negeert ze die anderen hond ;-) 

voor marvey bruine sharpei X amstaff

: gebruik ik een korte looplijn omdat hij altijd hevig gaat trekken aan die lijnen. aan de looplijn doet hij dat ook maar niet zo erg als aan de flex.

ik zo gewoon kijken hoe je hond erop geageerd

honden page profiel ..

honden foto van .

hier verschilt echt per situatie welke lijnen ze om hebben.
in het dorp vind ik flexlijnen toch vreselijk onhandig. ook weten de honden hier dat ik duidelijk minder controle heb met de  flex en wil niet gaan "hengelen" om ze naar me toe te krijgen. wanneer er een kat of ander dier langs wandelt en die is o zo interessant dan ben ik echt heel even lucht. De flex en ook de 15 meter jachtlijn is voor wandelingen waarop ze niet los kunnen lopen (vooral voor Gaya als er te veel wild is) flex gebruik ik alleen maar als Dusty dan ook niet los kan want dan gaan ze beide aan de flexlijnen met twee jachtlijnen zit ik vrij wel heel snel in de knoop ;-) ... in het dorp lopen ze aan een 2 meter politie lijn die ik naar de situatie kan instellen. kort langs de weg, lang in kleinere parkjes. 

merk wel dat er wat licht trekgedrag voort komt uit de flex maar dat valt nog heel erg mee, in veel gevallen vind ik de flex ook gewoon heel fijn omdat ze net dat stukje meer bewegingsvrijheid hebben waar dat anders niet kan. kom met twee honden minder makkelijk in de knoop. Maar in de drukte vreselijk. heb voor me gevoel minder houvast dan de gewone lijn als ze een duik ergens op af maken. lopen ze een eind van me af en ik wil ze bij me hebben maar er wordt besloten dat dat ene grassprietje toch nog even leuker is dan weten ze ook overduidelijk dat ze 8 meter hebben en ze toch nog even lekker hun gang kunnen gaan (tja zelfstandigheid zit in het bloed soms :-D). 

ook voor Dusty is de flex in het dorp waar we meer andere honden tegen komen niet handig. hij wordt er nog onzekerder van omdat hij door de ruime lengte meer het idee heeft het zelf op te moeten lossen. dan met de korte lijn ik hem makkelijker naast me heb en kan sturen. 

maar het allerliefst heb ik ze lekker los... 

ik ben er niet tegen opzich maar in overbevolkte delen hou ik niet zo van flexlijnen. maar dat is voor elke hond anders. Gewoon uit proberen zou ik zeggen.
kwa gewicht staat op de verpakking welke voor jou hond het meest geschikt is.

o ja ze lopen met de flex ook eigenlijk altijd aan een tuigje. was een tip van de puppycursus instructrice van gaya ... als je beide lijnen wilde gebruiken. de flex aan een tuig de andere riem aan de halsband, zo kon je de hond leren onderscheid maken dat aan de halsband er niet "getrokken" wordt en aan het tuig wel.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Laat je hond lekker op zijn gat zitten. Waarschijnlijk is hij de omgeving in zich op aan het nemen. Dit is belangrijk voor zijn toekomst. Laat hem zo lang als hij nodig heeft op zijn gat zitten. Hij komt vanzelf wel en dan geef je hem een heeeel lekker koekje ;-) Geduld is een schone zaak...

Een flexi kan ik afraden, al is jouw hondje natuurlijk lichter als een herder van 37 kilo ;-) Maar mijn hond zou achter een eend aan en ik dacht dat de riem lang genoeg was, maar dat was dus niet zo. Ineens zat m'n hond in het einde van de riem. Ik kon direct de flexi niet meer vast houden en de riem schoot dus op mijn hond af. Ik probeerde de flexi op te pakken, maar kon hem echt niet meer vast houden in die arm!!
Ik bleek alle spieren en pezen van mijn vinger, hand, arm, schouder, rug en nek gescheurd te hebben!!
Mijn hond had ook schade aan zijn rug.

Al met al een duur en zeer onvriendelijk grapje. Ik ben echt maanden lang uit de running geweest en het zal altijd een zwakke plek blijven.

Voor mijn bouvier heb ik van pups af aan een simpele leren riem gebruikt van iets van 1 meter.
Voor mijn oude herder heb ik een leren lijn van 2 meter gekocht (hij is er ook in 1,5 meter). Hij heeft aan beide zijden een gevlochten stuk, waardoor de riem wat veert bij het trekken:

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

oei, dat is niet mis zeg! Maar ja, ik zeg ook; lekker laten liggen die flexi.. Hier gebruikt voor een staff van 22 kilo..en dat ding was voor honden van een kilo of 40/50.. Nou, na een paar keer gebruiken en een hond die ergens achteraan wou, schoot dat 'kastje/handvat' helemaal uit elkaar omdat mevrouw 't einde van de lijn had gebruikt en nog even een stukje verder wou (de lijn had losgelaten in het kastje en het kastje was kapot getrokken)..en dat was gewoon een goede flexi van de dierenspeciaalzaak.
Sowieso vind ik het ondingen omdat je niet snel je hond terug kan halen als het nodig is..

honden page profiel kitokito

honden foto van kito

" De jachtlijn staat niet constant op spanning en de flexilijn wel...
De hond voelt dus de spanning op de flexilijn staan, maar zodra hij "trekt" gaat de lijn wel gewoon verder. Dus wordt hij eigenlijk beloond voor het trekken aan de lijn..

De jachtlijn hangt ontspannen aan de halsband of het tuig, waardoor hij niet hoeft te "trekken" om verder te komen...


Max loopt aan de gewone lijn dus ook ontspannen, omdat er geen spanning opstaat..


Maar, elke hond kan dit anders ervaren.. Ik ken ook honden die prima met beide lijnen kunnen lopen, maar Max kan dat niet... "


Dit is precies waarom onze trainer er tegen is. En als je de flexlijn op slot zet bij lengte helpt dat dan ?

honden page profiel --

honden foto van -

Dat zou je kunnen doen, maar dan heb je het zelfde probleem, hij is dan lastig op te rollen.... Tenzij je hem laat slepen over de grond....

honden page profiel kitokito

honden foto van kito

Als ik het zo hoor dan loop ik precies inderdaad nog liever met mijn longeerlijn wat door.
Ben er wat dat betreft handig genoeg voor om geen ongelukken met de flexlijn in de hand te werken.

En wat betreft het zitten onze hond mag altijd lekker blijven zitten hoor. Tijd genoeg.

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Voor Yuna gebruik ik een nylon politielijn, voor Fedor een op één stand verstelbare ronde lijn van 1.80m.

Voor onze toekomstige pup heb ik nu een 'standaard' lijn besteld van 1.80m en een verstelbare politielijn van 2m lang.
Daarnaast ook nog een longeerlijn van 8m. :-)

honden page profiel Eline & VinoEline & Vino

honden foto van Eline & Vino

Voor Vino is het los of aan de lijn een nylon lijn van 1.5 m denk ik.
Voor de asiel hondjes gebruik ik meestal wel een flexi als ze het nodig hebben, zodat ze hun vrijheid hebben en hun energie wat kwijt kunnen.;-)

honden page profiel --

honden foto van -

Bij ons op het asiel gebruik ik ook flexi lijnen bij de kleinere honden.... De grote gaan aan de longeerlijn! :-)

honden page profiel Eline & VinoEline & Vino

honden foto van Eline & Vino

Ik heb voor Vino vroeger ook een flexi aangeschaft maar daar toch spijt van gekregen, ze begon toen te trekken aan de kortere lijn.
Nu heb ik voor Vino ook nog een hele lange lijn van 15 m. ;-)

honden page profiel michellemichelle

honden foto van michelle

Voor mijn eigen heb ik een korte lijn voor als we voorlichtings lessen geven op school en voor het wandelen en trainen een politie lijn van 2 meter.

Ik heb echt een hekel aan flexi lijnen. Ik vind ten eerste dat je geen contact hebt met je hond.
Maar verder zal het wel door eigen slechte ervaringen komen dat ik er een hekel aan heb.
Ben er al eens door in het ziekenhuis beland. Iemand liet ze hond achter de mijne aan rennen en snee daarmee in me knie holtes 1 brandwond en een knieholte gehecht. Plus dat ik al meerdere fietsers heb zien vallen over flexi lijnen. En mensen op uitlaat strookjes die hun hond dan laten lopen en ze bij mijn hond in der kont hangen. Erg irritant dus.

honden page profiel --

honden foto van -

Vervelend he!
Ik heb laatst iemand gehad die liet zijn hond van de ene kant van de straat naar de andere kant lopen...
De flexilijn spande zich over de weg, en ja geloof het of niet, maar mevrouw vond dat de auto's maar moesten blijven wachten! ;-)

honden page profiel TanjaTanja

honden foto van Tanja

Ik gebruik ook een leren riem van 2 meter.
Eerst vond ik het onhandig ,maar ik kreeg er handigheid in met het oprollen.
Flexi ging hier toen ook goed fout.

Xena ziet een hond wil er heen trekt mij  de flexi uit de handen en die stuitert achter haar aan.
Beest schrikt zich een ongeluk en in paniek begint ze rondjes te rennen ,probeer dan maar je hond eens te vangen of de flexi te pakken.
Heeft me nog brandblaren gekost omdat ik alleen de draad kon pakken en ze gewoon in paniek doorrenden.
Nee ik hou het wel bij mijn leren riem die een beetje rekt.
Heb hem bij zooplus gekocht.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Welke lijn vind je fijn om mee te lopen ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Vroege vogels...............
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^