Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verwachten wij teveel van onze honden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hmm, ik vind dat je dit leuk zegt, maar zo makkelijk ís het vaak niet. Mijn herder had ik in no-time afgeleerd achter konijnen, katten, eekhoorns etc. aan te gaan. Met mijn Podenco ben ik héél hard aan het trainen maar ik betwijfel of die ooit naar mij toe gaat komen als ze een konijntje weg ziet hupsen of als ze een interessant geurtje in haar neus oppikt. Momenteel heb ik het idee dat ik met twee vingers in m'n neus op m'n kop kan gaan staan maar dat ze dat never nooit niet gaat doen. Maar we zijn er mee bezig, ze is een "work-in-progress" (wat volgens mij iedere hond altijd is) dus wie weet gaat het over een tijdje beter.. Momenteel wordt het, aangezien haar zelfvertrouwen groeit, alleen maar erger!
Wat mijn herder betreft, die blaft. Buiten vooral. Zonder reden. Of althans, ik zie de reden niet. Ze blaft niet naar iets, of iemand, ze blaft gewoon in het niets. Dit heeft ze altijd al gedaan, het lijkt nog het meest op een uiting van vreugde. "Jippie we zijn lekker buiten en kijk oh gras en oh wat gezellig!". Haar vader heet "Herrie" en doet het ook, evenals al haar broertjes en zusjes. Ze is nu acht jaar bij mij en acht jaar heb ik geprobeerd haar te laten stoppen met blaffen. Fysiek straffen (wat ik destijds nog deed, nu niet meer) had effect, maar niet erg lang. Terugroepen zorgt dat ze harder gaat blaffen. Belonen als ze stil is levert niets op, zodra het koekje op is blaft ze weer. Inmiddels is ze bijna veertien en denk ik - weet je wat.. je bent hoogbejaard, hebt je leventje geleefd, bent een fantastische hond, als jij die laatste maanden, jaren, o.i.d. wil blaffen, dan blaf je maar lekker een eind weg.. Ik probeer het probleem niet meer "op te lossen". Maar dit heb ik wel acht jaar gedaan - zonder succes. Ik denk dus niet dat wat jij zegt, dat je álles kunt trainen, waar is. Sommige dingen horen bij het karakter van je hond. Net zoals dat niet alle mensen perfect zijn, en sommige mensen erg rare gewoontes erop na houden, heb je dat bij honden, denk ik, ook.
Ook in het tweede voorbeeld wat je noemt, m.b.t. de dominante hond.. "Gewoon zorgen dat hij bij een andere hond naar je toe komt." Je laat het klinken alsof je een toverstafje hebt waarmee je het gedrag van je hond per direct kunt veranderen. Je kunt een hond dit vast leren hoor, daar ben ik van overtuigd, maar uit je text krijg ik het idee dat je het een beetje onderschat..
Overal waar te voor staat is niet goed, heb ik altijd geleerd. Verwachtingen ten aanzien van een hond, ander dier of mens heb ik niet. Wel ten aanzien van mezelf. Van me zelf verwacht ik dat ik mijn hond dusdanig zal begeleiden, dat we ons veilig kunnen verplaatsen en in mijn optiek een ander niet tot last zullen zijn. Of dit ook naar de optiek van die ander is, weet ik niet.Verder hoop ik op wederzijds respect voor elkaars persoonlijke ruimte, af en toe een lik over mijn gezicht, een behoorlijke blaf als er zich iemand op onze grond wil gaan begeven.En vooral veel lol samen hebben.Dit was vroeger wel anders, toen ik nog dacht dat, iedereen me aardig moest vinden, behalve mijn hond, want daar was ik de zogenaamde baas van.
Zo was ik ook, hoor.. Punk is met een véél hardere hand opgevoed dan Cosmic. En ja, Punk luistert véél beter dan Cosmic, misschien deels door de opvoeding, deels rasgebonden. Maar Cosmic lijkt veel meer plezier in het leven te hebben, waarschijnlijk grotendeels leeftijdsgebonden
Punk sjokt altijd achter mij aan, die haalt het niet in haar hoofd om weg te lopen o.i.d. Maar dan sjokt ze daar, staartje neutraal, te sjokken, en dan denk ik: "Heb je het nou naar je zin? Snuffel aan de bloemen! Probeer een vlieg te vangen!" Misschien heeft ze daar geen behoefte aan, of heb ik het eruit getraind..
Een citaat dat ik wel eens eerder heb gebruikt van Budansky.
Honden zijn wat ze zijn, aangepast aan een ecologische niche en aan een levenswijze die uniek is voor hen.
Met rijke complexe gedrags vormen, die vooral gericht zijn op andere leden van de groep.
Het is niet hun schuld dat wij dat gedrag zo menselijk mogelijk willen verklaren.
Mensen zijn geobsedeerd door wedekerige emotie en altijd bezig met hoe we over elkaar denken.
Hier houdt ik rekening mee.
te staat bij tevreden er niet voor,maar zit er aan vast toch?
Ik heb niet alles gelezen (knallende koppijn), maar wil toch even reageren.
Mellow mag van mij snuffelen, mag voor me lopen, achter me, naast me, wat zij wil. Wat ik níet wil is dat ze als een debiel loopt te trekken, dat trekken hebben we er gelukkig wel grotendeels uit (tenzij ze in het bos een spoor ruikt, dan is ze écht totaal onbereikbaar en hoort niks meer).
Ze hoeft niet strak naast me te lopen en mag snuffelen zoveel ze wil (al heb ik ook wel mijn grenzen natuurlijk, ga niet 5 minuten stil staan omdat ze aan een grasspriet wil blijven ruiken )
Ze mag het water in, door de blubber rennen, in het gras rollen, gewoon leuk om te zien.
En ja, dat ze dan nog wel eens in de vossenpoep of in een dooie vis ligt te rollen, nou ja, dan is het kwaad tóch al geschied. Dan stinkt ze een uur in de wind maar moet ik stiekem ook wel lachen omdat nog nét geen verheerlijkte grijns op d'r bekkie had )
Gaat het goed, dan gaan we lekker lopen, gaat het niet goed, dan lopen we gewoon maar kort. Al moet ze wél een plas doen voor we gaan slapen en ja, dan kan het voorkomen dat we dus wel een half uur moeten lopen (omdat ze pas na een kwartier gaat plassen...).
Ik heb ook wel eens gedacht dat ik misschien teveel van haar vraag, maar eigenlijk moet ze maar weinig van me.
Normaal lopen, een beetje normaal gedrag, wachten bij de stoeprand en wachten tot ik het eten neerzet. En eigenlijk is dat het wel zo'n beetje.
Dat mag.
Als ik ergens zou wonen, omgeven door water en dan aan een labrador begin, die er niet in mag van mij. Wat ben ik dan? Volgens mij niet goed bezig.
Kan ik mijn hond leren om niet in het water te gaan. Natuurlijk kan ik dat. Is de hond blij dat hij bij mij woont, best wel. Maar doe ik zijn geboren aanleg teniet? Zeker weten. Wil ik dat? Nee, ik niet.
Daarmee wil ik niet zeggen dat een hond maar alles zou mogen,want dit kan niet in het gebied waar ik leef.
Maar daarmee wil ik wel zeggen dat mensen een rasstandaard goed moeten lezen, en niet denken dat train ik er wel uit. Dat zou je wat mij betreft niet moeten willen.
En in het geval van het aanschaffen van een kruising of basstaard met specifieke aanleg van een hond op zichzelf. en daar wel op bedacht zijn. En daar kun je door goed naar de hond te kijken achter komen.
Uiteraard moet een hond ook hond kunnen zijn. En een labrador moet ook gewoon kunnen zwemmen. Je kunt je hond toch ook prima aanleren dat hij er alleen in mag als je het zegt? Als je dat meteen doet als hij in huis komt is dat echt geen probleem. MAAR wel aanleren!
Op die manier kun je prima aan zijn behoeften voldoen, maar toch enige controle houden.
Vermits je het belangrijk vind om die controle te houden dan. Niet elk gedrag is een probleem of word als een probleem ervaren. Maar ik begrijp dat ik in die discussie moet nuanceren omdat mijn bedoeling van mijn reactie anders niet word begrepen en ik inhoudelijk te ver van het begin topic begin te raken.
Verwachten wij te veel van onze honden (om in deze maatschappij te kunnen meedraaien). Ik voor mijzelf hoop het dus niet. Maar geloof stellig dat deze maatschappij van iedereen te veel verwacht. Ook van mij.Dus ook van mijn hond.
de wereld zou er mooi uitzien als iedereen het juiste ras zou kiezen, als iedereen aan socialisatie zou doen maar helaas ... zo ziet de wereld er niet uit.
en wat Roos en Eurasier zeggen kan ik mij in vinden.
@ rvs.
Te veel dus. Ook om hier op te noemen. Andere discussie wat mij betreft.
Ik zou de vraag graag anders geformuleerd zien: niet verwachten wij teveel van onze honden, maar verwachten wij wel het juiste van onze honden?
Bovendien vind ik dat we ook wat van ons zelf mogen verwachten. Immers veel mensen verwachten dat de hond zich honderd procent aan een mensenbestaan moet aanpassen, maar zijn zelf niet bereid om maar enige moeite te doen om zich in de hond in te leven en evt. aan te passen.
We mogen best wat van onze hond verwachten en hij mag best wat van ons verwachten. We moeten echter wel rekening houden met de omstandigheden en het type hond dat we hebben. Van een bordercollie kan ik andere dingen verwachten dan van een husky of buldog. Van een bordercollie met gecshikt werk verwacht ik ook wat anders dan van een brodercollie die teveel alleen is.
Belangrijk voor elke hond is echter dat we niet verwachten een machine te krijgen, maar ons realiseren dat we een individu als vriend hebben en die ook waardig moeten zijn. Daarbij hoort hem accepteren, ook met zijn beperkingen en zijn behoeftes. Daarbij hoort zijn bewegingsbehoeft, zijn andere taal en zijn behoefte aan gezelschap en verzorging. ieder die dit niet wil of kan accepteren, behoort geen hond te nemen.
Als mensen zich in onze maatschappij teveel storen aan normaal hondengedrag is dit een zorgelijk teken voor onze maatschappij, immers wie volgt er als we de hond (een zwakke zonder eigen stem) verbannen hebben? Een maatschappij moet leefbaar blijven en daar horen honden al zo'n 30.000 jaar bij. Mensen moeten verdraagzamer leren zijn, honden zijn daar prima leermeesters in.
Sja ik verwacht ook teveel van mijn jongste hond.
Mijn oudste is een supersociaal hondje en blaft bijna nooit. Kan met elke hond en zoniet dan negeert hij de hond. Luistert ook heel goed.
De jongste.... Keft, bijt, rent weg als ik hem wil aanlijnen kortom een totaal ander hondje. En ik hoop nog steeds dat hij veranderd.
De ene dag is het een schatje en gaat hij super, maar vandaag... Ik kon hem wel achter het behang plakken.
En dan denk ik later weer, ik verwacht teveel.
Je kan ook denken "Ik kan haar nog veel leren"
Haha.. Dat is net zo'n opmerking als mijn pa vroeger tegen me zei toen ik nog zeurde om een hond 'Het is geen furbie, je kan niet even de batterijen eruit trekken als je het zat bent' haha..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verwachten wij teveel van onze honden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?