Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Correctie, noodzakelijk?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
De hond negeren is natuurlijk ook een correctie.we zijn aldoor de hond aan het corrigeren anders zou deze niet met mensen kunnen samenleven.
En ja honden zijn net kinderen en sommige kinderen hebben wel een stevige correctie nodig.
Die nieuwe opvoeding van ouders.....beetje in discussie gaan met je 3 jarige......nee een draai om de oren doet wonderen
Ik vind het nu wel sneu worden, voor al die mensen die de 'zachte' correcties toepassen (zoals stemcorrectie, of blokkage zoals aan de riem vasthouden e.d.) want zij worden nu over 1 kam geschoren met diegene die 'een schop onder de kont', 'kin vastgrijpen en aanstaren', 'fysiek aanpakken' ook als correctie zien en liefst het nog betitelen als positief. Dat noem ik geen correctie meer. Dat noem ik patserig, koeionerend gedrag en dat is dier- en mensonwaardig.
En dan zijn er van die gt's die het over hondentaal hebben.je moet ze de rug toekeren.zijwaarts benaderen.dat is hondentaal en begrijpen ze. De hond een snauw geven is ook hondentaal en dat begrijpen ze oook.je kunt niet altijd met je blokfluit en zakje tuinkruiden conflicten oplossen
Jammer dat mensen/gt's die zonder correctie trainen gelijk afgeschilderd worden als een soort bomenknuffelaars (met blokfluiten en tuinkruiden etc). Dat je positief of zonder correctie traint, betekent niet dat alles is toegestaan en er geen grenzen gesteld mogen worden.Ik denk dat het zeker mogelijk is om zonder correctie te werken, alleen niet makkelijk, ik merk zelf dat er regelmatig een "uh" of een "nee" uitkomt. Maar onmogelijk is het zeker niet..
Zeg Jans, heb je ooit een gt van dichtbij gezien?
Maar een por in de zij (hoe dan ook toegepast) is toch geen positief gedrag belonen?
Ik hoef andermans honden ook niet te corrigeren en op te voeden.hoef alleen maar lekker met ze te wandelen en te spelen.Dit is ook een eindeloze discussie. Vroeger liep iedereen met slipketting tegenwoordig staat iedere grote brede man met clicker en hoog blij stemmetje een dansje te doen in bos om aandacht te krijgen van zijn hond
Maar dat is toch niet zo gek? er worden steeds meer onderzoeken gedaan, de wetenschap vernieuwt zichzelf steeds en mensen leren steeds meer. Dan is het toch vrij logisch dat zulke technieken zich aanpassen. David Mech was in de jaren 60/70 ook helemaal overtuigd van zijn eigen dominantietheorie, tot hij er zoveel jaar later ook achter kwam dat zijn experiment vol met gaten zat en hij vervolgens ook zijn visie aanpastte. Ik zeg niet dat alle nieuwe technieken beter zijn, maar de mens leert wel steeds meer over de hond en zijn gedrag en de methodes worden hier op aangepast..
Nou, ik bedoel dit niet als kritiek of iets dergelijks en ik neem ook niet zomaar iets aan, alleen dat wat jij schrijft.
Feit is wel dat ik eerst dacht, goh dat kon nog wel eens handig zijn en nu denk geen haar op mijn hoofd dat die mensen bij mijn honden in de buurt komen.
Stel, dat jij denkt bij mijn singapoorse straathond in te kunnen grijpen met een grabbel naar de kin of een schop onder haar achterste, dan kunnen wij bij terugkomst met jou naar het ziekenhuis.
Zij is namelijk angstagressief bij mannen die zij niet kent en zal beslist in de aanval gaan wanneer zij zich bedreigt voelt.
Als je zoals jullie met zoveel verschillende honden werkt is het handig om dat op een manier te doen waarbij fysiek corrigeren not-done is. Want je weet maar nooit wat je tegenkomt.
En dat het zonder fysieke prikkels mogelijk is moge duidelijk zijn, want dat doen een heleboel leden hier.
Nogmaals, dat de een zijn hond corrigeert door de stem te gebruiken, soit.....als het helpt, prima, ieder zijn meug. Ik doe dat niet, maar heb er niet heel veel op tegen of zo.
Maar die schop onder de kont, of het bij de kin vastpakken en fixeren heb ik wel iets op tegen. Dat zou ik beslist niet willen.
Maar dat past dat niet geheel bij het opvoeden door goed gedrag te belonen wat je zegt te doen, toch?
Verder ben ik persoonlijk meer van het voorkomen van fixeren, als het eenmaal zo ver is dan ben je eigenlijk gewoon al te laat
Verder over kortzichtig..ik ben niet degene die GT's die zonder correctie werken afschildert als een stelletje blokfluitspelende tuinkruidenstrooiers..
Ik snap verder best dat mensen correctie gebruiken (verbaal), ik zelf zeg ook regelmatig nog 'nee' of 'uh', alleen denk dat het wel mogelijk is om het helemaal zonder te doen..
Ik vind persoonlijk dat we ons allen te veel focussen op de normen die nu door de maatschappij worden opgelegd. Het is nu al kindermishandelig als je jouw eigen kind eens even een vaderlijke of moederlijke tik geeft. Een tijd geleden was dat de normaalste gang van zaken. Als er iemand thuiskwam die een tik had gekregen van de leraar, kreeg die er nog een tik bovenop van zijn vader. Hetzelfde met dieren : als je nu je hond eens een por geeft of zelfs maar zacht corrigeert, krijg je een stempel op je voorhoofd, die er heel moeilijk afgaat. Ik heb al 50 jaar hondenervaring en nog nooit heb ik mijn hond pijn gedaan, maar ik heb wel altijd gecorrigeerd als het nodig was. Ik geef toe dat er de laatste jaren veel meer onderzoek is gedaan naar het omgaan met honden en daar tracht ik ook veel van op te steken, maar soms ga ik toch terug naar mijn eigen ervaringen en als daar correcties bij zijn, waar sommigen problemen mee hebben : so be it !
Wauw, wat een discussie is het hier aan het worden! Zolang we vriendelijk blijven vind ik het super Ik vind wel dat er niet gestreden moet worden om gelijk te krijgen over jou methode, iedereen heeft zijn karakter en zijn hond (met karakter). Hier voedt ik Larah bijvoorbeeld totaal anders op dan Fennah. Larah is dan ook van de minste stemverheffing onder de indruk, Fennah niet als hetgeen dat ze doet te leuk is :p
Maar heb vandaag het boek "kalmerende signalen" van Turid Rugaas uitgelezen en vond dit bijzonder stukje dat ik even wil delen:
"
Leiderschap en ouderschap
Jarenlang is het een mythe geweest dat je je leiderschap ten opzichte van je pup voortdurend moet bevestigen om te voorkomen dat hij het niet van je over gaat nemen en de baas wordt. Veel trieste hondenlotgevallen en veel problemen zijn uit deze mythe voortgekomen.
We zouden kunnen stoppen het leiderschap te noemen en het liever ouderschap noemen, want dat is namelijk wat het is. Het is bovendien zeer logisch.
Wanneer wolven of wilde honden een roedel vormen, gebeurt dat in de regel met als basis twee honden die een paar vormen en een nest krijgen. Deze pups groeien op onder de geduldige, liefdevolle en verzorgende aandacht van hun ouders. Niemand is geduldiger en liever voor hun jongen dan honden en wolven. De pups kunnen tegen hun ouders tekeer gaan zonder er enige vorm van straf voor te krijgen. Wanneer de ouders een prooi hebben gevangen, eten ze wat en gaan ze vervolgens eerst naar de pups voordat ze zichzelf vol eten. De eerste maanden in het leven van een pup bestaan alleen maar uit zekerheid en liefdevolle ouders, spel met de andere pups en een betrouwbare opvoeding.
Tot de 8 a 9 weken oude pup bij zijn nieuwe eigenaren komt, die hem aan het nekvel schudden omdat hij iets "verkeerd" deed. Of die hem op zijn rug leggen, tegen hem schreeuwen en veel andere dingen doen die de totaal onvoorbereide pup de schrik van zijn leven bezorgen. De kleine pup krijgt een shock. Hij wordt bang, onzeker, hij mist volledig vaste grond onder zijn voeten. En dan beginnen de problemen. De bange kleine pup gromt wanneer iemand hem beetpakt, want hij is bang om weer straf te krijgen. Mensen roepen dan over leiderschapproblemen, adviseren de pup harder aan te pakken en dan zijn we een weg ingeslagen die alleen maar zal leiden tot nog meer problemen en een leven vol ellende voor de hond. Een kleine hond komt vol vertrouwen bij je. Hij verwacht dat zijn nieuwe ouders net zo geduldig en liefdevol zijn als hij gewend is. Vergeet het woord leiderschap bij een pup. Denk in termen van ouderschap.
Natuurlijk moet de kleine pup de regels van het huis en andere dingen leren, maar niet alles in één keer! En dat lukt prima als je de kleine pup net zo behandelt als je je eigen kinderen hebt behandeld toen ze klein waren. Misschien zelfs nog wat zorgvuldiger? Honden zijn namelijk fantastische ouders, waar wij nog veel van kunnen leren.
Tot een pup 4 a 4,5 maanden oud is, leeft hij op een "puplicentie". Dat wil zeggen dat ze behoorlijk wat mogen doen voordat de volwassen honden reageren. En wanneer er met ze 'gepraat' wordt, gebeurt dat op een constructieve en niet-gewelddadige manier.
Waarom grijpen wij mensen zo makkelijk naar fysiek geweld? Denk je eens in hoe ongelofelijk angstig het moet zijn voor een kleine hond om bedreigd en fysiek aangepakt te worden door een reus die vele malen groter is dan hijzelf.
Vervolgens beginnen de eigenaren te klagen dat de hond slecht hoort, dat hij niet komt wanneer ze roepen en vele andere kleine problemen die in het dagelijkse leven tamelijk lastig kunnen zijn. De pup heeft geleerd om te proberen de eigenaar te ontlopen door te doen of hij er niet is, en hij gebruikt heel veel kalmerende signalen om zijn eigenaar weer aardig te maken. Wanneer dat geen nut heeft, kan de hond op den duur stoppen met het gebruiken van kalmerende signalen.
De hond zal dan leven in een wereld zonder andere taal dan de taal van geweld. Ze kunnen hun eigen taal niet gebruiken, omdat niemand er rekening mee houdt. Ze worden taalloos. Er zijn ontzettend veel honden die volledig passief zijn en niets durven ondernemen, niet nieuwsgierig durven zijn. Ze hebben het gewoonweg opgegeven om hond te zijn. Dit zijn de honden die men meestal erg braaf noemt. Ze zijn niet braaf - ze hebben het opgegeven.
Andere honden raken dusdanig gestresst dat ze een probleem voor hun omgeving worden. De voortdurende onzekerheid waaronder ze leven maakt dat ze een chronisch stressniveau opbouwen, wat dan weer kan betekenen dat ze het inventaris vernielen, blaffen, bang worden voor geluiden, mensen en andere honden, zogenaamd agressief worden, aan de riem trekken enzovoorts.
Een veilige, vriendelijke en zorgzame puppytijd en wat geduld wanneer de 'puberjaren" beginnen, met ouders die rekening houden met het feit dat de pup laat zien wat hij voelt, maakt dat de pup zich kan ontwikkelen in samenspraak met zijn roedel. In plaats van hem te onderdrukken met een gewelddadig leiderschap, geven we de hond de basis die hij nodig heeft om een harmonische en goed functionerende hond te worden.
Bedenk dat honden die pups opvoeden daar perfecte honden van maken. Wolven die hun jongen opvoeden maken daar perfecte wolven van. Wanneer wij pups opvoeden krijgen we meestal problemen. Het is tijd om eens goed te kijken naar wat leiderschap eigenlijk is. Als je er heel nuchter naar kijkt is het niets anders dan goed ouderschap.
Wanneer de pup in huis komt, neem je gewoon de rol op je die een ouder heeft wanneer er een kind in het gezin komt. Wij maken kleine kinderen ook niet meer bang, dat wordt in ieder geval niet langer geaccepteerd. We moeten het daarom ook niet accepteren als het om pups gaat."
@Goja
Ik heb het niet specifiek tegen jou.
Natuurlijk zullen er altijd uitzonderingen zijn, maar die komen ook bij deze gedragsdeskundige.
En zij doet geen kleine hondjes hoor, haar hart ligt bij de Molossers.
Zij is maar een klein vrouwtje van nog geen 1.60 lang en tenger gebouwd, als zij het van fysieke kracht moest hebben zou ze het tegen die grote lummels afleggen.
Toch krijgt ze het voor elkaar. Sterker nog, ze heeft nu zelfs een high content wolfshond rondlopen die nergens anders naartoe kon.
Ik zeg niet dat haar manier de enige manier is om resultaat te boeken, ik zeg alleen dat het mogelijk is om zonder fysieke correcties te werk te gaan en alsnog hetzelfde resultaat te krijgen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Correctie, noodzakelijk?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?