Als kleine bijdrage wil ik dan wel even een grappig voorbeeldje geven..
Onze asielzoekrt denkt ook dat hij een malthezer is..enkel in een Newfy lichaam.
En zoals beschreven, loopt met 40 km per uur de deuken in je auto.
En ja, na 4 keer was ik het ook zat, dus...knie naar voren voordat m'n kriusbanden eraan gingen.
Tot je dan op de hondenschool even op je nummer wordt gezet, als holbewoner..
Zeg maar gewoon impulsief reageren, actie reactie.
Hondenschool eigenaresse gaat op het veld staan, ik moet deur van de auto opdoen.
Asielzoekert komt met 40km per uur aangevlogen (vind haar nogal leuk) en....
3 meter voordat haar 2 benen geamputeert gaan worden gooit ze een balletje voor z'n neus..HUH?!.
Onze reu gaat in de remblokken... vangt..en komt met het balletje aangelopen.
Hij is ook gek op voedsel, dus bij de volgende poging , een stuk leverworst..enz.enz.enz.
Komt hij nu vol gas aangerend,hoef ik enkel m'n arm omhoog te doen om hem te laten afremmen omdat hij denkt dat er wat gegooit gaat worden.
Het is maar even een maniertje hoe sommige dingen vreselijk simpel zijn op te lossen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Correctie, noodzakelijk?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Húh.!
Kan aan mij liggen hoor.
Maar ik heb altijd begrepen dat Politiehonden redelijk goed luisterde naar hun baasjes.
Of...(even in verwarring) worden politiehonden zo hardhandig getraint omdat ze eigenlijk niet luisteren.?
Vraag me dan altijd af......
Hoe heftig zijn die trainingen voor blindengeleidenhonden dan wel niet.
Daar moeten dan echt doden vallen lijkt mij , honden die never nooit mogen weigeren.
Maargoed, dan hebben we het over rasspecifieke eigenschappen die gekadert moeten worden.
Moeten worden omgebogen tot tools..
Snap ik, snap ik.
Maar.....dan nog geloof ik dat veel trainers zijn blijven steken in de tijd dat we hier nog met paard en wagen in de file stonden.
Dus ...dat er op bepaalde opleidingen dingen worden gedaan omdat...omdat..euhm.
Ja, waarom doen we dat eigenlijk...
Oja, staat in het boekje.
En die oude grijze man met baard voor de klas doet dat al meer dan 40 jaar, en heeft het geleerd van zijn opa.....dus is het waar..."kuch"
Ik maak het misschien iets belachelijk, maar heb het met de jachtraining gezien in Belgie, en dan 3 van die oude mannetjes die achter in de klas een beetje zaten te brabbelen...
"dat werkt hier niet,Wij trainen al meer dan 30 jaar jachthonden, dat doen wij anders, onze honden luisteren niet naar dat zachte gedoe, onze honden willen duidelijkheid.als wij 3 keer de hond flink op z'n do..... geven doet hij het nooit meer, of juist wel".
En dan ....opeens snap je het..
Zij zien de hond als werktuig zonder enige emotie..
Ze nemen er in het weekend 4 mee het veld in.en als ze het niet doen, dan nemen we volgende week een andere.
En doet die hond het wel, dan is dat hun lievelingshond, hun favoriete werkhond.
Dat heb ik met zeemeeuwen, heb ik ook niets mee als ze me lastig vallen bij het vissen.
En wordt het dus onmogenlijk om op gelijkwaardig nivo te discuseren met deze mensen.
Ik zie een hond als een compleet ander ding als dat zij doen.
Dus zal ik ook nooit meer met zo iemand in discussie gaan.
En om dan terug te komen in het topic.
Als veel van deze mensen dan gaan zeggen..."ja zo af en toe zul je even flink aan moete pakken". gaan bij mij gelijk de alarmbellen af...Ja,ja, het zal wel.
Onze schatjes worden liefdevol opgevoed en krijgen al het beste.ook al denken sommige hier nu anders maar dat deert me niet. Een hond doe je niet zomaar pijn. meestal is een tik/por/aanraking een soort schikmiddel, snap out.honden onderling doen dat ook. Het bij de kin pakken en recht in de ogen kijken is een dreiging.doen honden onder elkaar ook (staren) rechtstreeks op de hond aflopen (directe aanvall) doen honden ook onderling. een snauw geven in vorm van nee, doen honden ook onder elkaar.
Ik gebruik dit allemaal.
Als ik flauw ben van dat dolle gedoe en ze wil niet luisteren dan kijk ik haar recht in de ogen en zeg wat boos.ze
verstaat het toch niet dus boeit niet wat ik zeg en ze is weer bij de les
Als wij eten en mevrouw komt steeds uit de mand om dicht bij ons voer te komen voer ik wel eens een directe aanval uit.loop even snel op haar af en ze blijft dan wel liggen.
En als ze soms te ruig speelt met andere hond krijgt ze een snauw (nee) met fysieke aanraking in de flank. En dan heeft ze het wel ineens door.
Ja hoor voor jou is dat blijkbaar al heel wat om dat te bedenken. Om maar even terug te komen op de blindegeleide honden van Landseer. Die blinden lopen toch ook niet de hele dag met een leverworst op zak. Maar ik ben blij dat jij politiehonden in huis hebt....
Overigens lijken de voorbeelden die jij geeft m.i. totaal niet op elkaar. Als je je hond bij de kin moet pakken om hem aan te staren, of een snauw geven en een 'nee', of een tik, por en aanraking. Allemaal dingen die honden echt anders doen dan wij dat zouden kunnen. En als het anders is, zou het dan ook niet anders aankomen denk je?
Ik ben dit jaar naar de politiehondenschool in Neerhespen geweest en heb een voordracht over blindegeleidehonden gehad. In Neerhespen hebben we vooral honden in opleiding gezien (actieve drugshonden, passieve drugshonden...). Allemaal hadden strop aan en werden gecorrigeerd door een korte snok als ze iets fout deden. An werden ze meteen begeleid naar het juiste gedrag en werd beloont met clicker en spel. Ik vond het eigenlijk een heel duidelijke combinatie. Er is ook 1x geroepen geweest op een hond omdat die iets uiterst gevaarlijk deed. De hond moest uit de muur met allemaal gaten in een staafje vinden dat naar drugs rook. De hond vond hem en moest actief aanduiden (met neus wijzen en blaffen). Plots krabde die aan dat stukje maar dat mag niet voor zijn eigen veiligheid! Dus eerste maal gewoon gewaarschuwd, maar ze deed het nog eens. Dan hebben ze haar even doen verschieten door hard te roepen en ze heeft het nooit meer gedaan. Daarna werd uitvoerig beloond als ze het juist deed. Die hond zag zijn "partner" echt graag en genoot van het werk! Elke hond heeft daar ook zijn eigen "buisje", daar wordt mee gespeeld van pup af aan. Niet met een stoffen apport ofzo. Vroeger werkten ze niet met beloning maar enkel met zware correctie. Ze hebben toen het beleid aangepast naar nadruk op beloning maar nog steeds met correctie indien nodig. Tijdens een oefening zelf viel mij op hoe uiterst stil de begeleiders werken. Ze fluisteren naar hun honden en de honden luisteren perfect. Maar als ze niet luisteren wordt de stem verhoffen en heeft het eens zo een groter effect. Jah, ze verschieten dan even maar zijn niet persoonlijk bang van de baas want het is zo juist getimed dat ze het linken met het foute gedrag. Het was prachtig om die samenwerking te zien! En jah, daar werd nogal geknuffeld met die honden hoor!
Ook bij blindegeleidehonden wordt strop met correctie gecombineerd met positieve bekrachtiging met clicker & beloning.
Beide gevallen zijn honden die moeten werken en waarbij een fout fataal kan zijn. Is heel anders dan dat wij onze honden moeten opvoeden. Bij ons moeten ze gewoon hun grenzen kennen en luisteren, maar een fout is getollereerd.
Tja, hier net als Maart, ik kan kort echt weleens goed kwaad worden
Een dat is dan ook niet om een kleinigheid, maar ik blijf nooit boos
Dat zit helemaal niet in mijn persoon (en dat is vaak een voordeel, in de mensenwereld soms een nadeel) en het hoeft ook weken helemaal niet voor te komen, soms zelfs maanden niet.
Maar ik ga hier niet schijnheilig zeggen dat ik niet heel af en toe mijn hond corrigeer
Want dat gebeurd dus wel, en het gedrag wat hij dan toont heb ik hem niet aangeleerd
Dus in die zin voel ik me ook niet schuldig, ik vind het jammer, doe alles om het te voorkomen
Maar ik heb geen robot aan mn lijn lopen, heb niet iedere situatie in de hand en ben ook niet helderziende, hoe goed ik mijn hond inmiddels ken.
Gelukkig zijn andere mensen zo vriendelijk geweest de hond gedrag aan te leren wat
heel soms terugklikt....... en daar hebben wij het mee te doen, en als ik hem zo bekijk
en bezig zie, en zie genieten....... doen we het best aardig met een hond die al op de lijst
stond om ingeslapen te worden.
Slipkettingen en ander hard fysiek gedoe doe ik niet aan, ik geloof niet in de slipketting.
Onze hond loopt op een stoffen halfcheck, en in bepaalde specifieke situaties gekoppeld aan een GL, die onze hond zonder enig probleem accepteert, het laat hem gewoon koud, hij heeft wel een stuk erger meegemaakt (prikbanden/teletact).
In 1e instantie is de GL voor de veiligheid van anderen, daarna natuurlijk uiteindelijk voor hem zelf
Onze hond heeft ook zo'n metalen kokortje met trainen (al het andere bijt hij doormidden)
Soms wil hij dat niet lossen, maar er is geen sprake van dat onze trainer (die dus ook uit de politiehondenwereld komt) dan enig geweld predikt om de hond te laten lossen hoor.
Ik herken daar niks in.
Gorby houdt dab vast omdat hij even zo hoog in drift staat, zo opgewonden is, dat loslaten gewoon niet lukt, heeft ook niks met "dominantie" te maken ofzo
We hebben geleerd de hond dan even van tuig op halsband zetten en hem rustig meenemen en laten ontspannen, laat tie vanzelf los en is hij de braafste hond van de wereld, om daarna weer met heel veel plezier een volgende opdracht te gaan uitvoeren.
Alleen voer gebruiken wij nooit, heel af en toe in het speuren om een connectie te leren leggen met een bepaalde geur of een extra geur motivatie, maar verder is voer voor de voerbak, daar hoeft een hond bij mij niets speciaals voor te doen.
maar goed, het is op HP al vaak gezegd: het ligt natuurlijk wel aan waar je hond gevoelig voor is wat betreft beloning en motivatie, het is en blijft gevaarlijk om alle honden maar over 1 kam te scheren
Wat landseers schrijft over dat komen aanrennen/botsen, tja, bij onze hond kan je 100x een bal gooien of een snoepje... dat interesseert hem dus helemaal niet, maar ik kan me voorstellen dat het bij veel honden wel werkt, en ik ga het absoluut onthouden, super tip
Hallo,
Zonder correcties? Misschien met sommige van zichzelf zijnde onderdanige hondjes.
Met de meeste reuen zal dit echter niet lukken. Zeker niet met die van ons. En die krijgt dus ook wel eens goed te voelen wat hij niet mag. En ik wou dat meer mensen dat eens deden. Als ik met de hond loop waar veel honden lopen, ben ik meer andermans honden aan het corrigeren dan mijn eigen. Dat zijn waarschijnlijk mensen die hier zeggen: 'Mijn hond word alleen positief gecorrigeerd '. En vervolgens hebben andere mensen er tijdens het wandelen last van.
Dus zonder correctie is afhankelijk van de hond, maar de meeste honden zul je wel eens fysiek moeten aanpakken. Hoe hard is afhankelijk van de hond. Je hond moet niet bang worden.
Succes!
Een Gt....gedrags therapeut. Zijn er veel van tegenwoordig.
Met dat antwoord van martin vind ik het mooi om te eindigen.
Ik corrigeer mijn honden niet, heb er drie en het gaat om honden die niet als het gemakkelijke ras worden beschouwd. Dus nodig?
Ik geloof van niet.
Mijn honden gedragen zich keurig in gezelschap, blaffen nauwelijks en ik zorg dat andere mensen en honden geen last van ons hebben.
Eigenlijk hoor ik om me heen alleen maar positieve berichten over mijn honden, en dat wil wat zeggen met een Bullmastiff die in Duitsland woont.
Dat ik niet corrigeer wil niet zeggen dat ik mijn honden niets leer. Door de jaren heen heb ikzelf geleerd dat het concept leren leuk moet zijn. Als het leuk is neem je veel meer informatie op en het blijft veel beter hangen.
Als dit niet zo was, waarom zouden honden dan nog zelfbelonend gedrag vertonen? En waarom is zelfbelonend gedrag er dan niet met een pijnprikkel uit te krijgen?
Heel simpel, omdat de beloning sterker werkt dan de pijnprikkel. Het enige dat je met een negatieve prikkel bereikt (pijn of schrik) is dat de hond het gedrag niet meer vertoont als jij erbij bent.
Maar het gedrag zelf blijft in de hond zitten, hij wacht gewoon op een goede gelegenheid waarbij hij zonder pijn of schrik, zonder dat de uitdeler van de correcties erbij is, dit gedrag kan vertonen.
Dit is dus niet wat ik voor mijn honden wil. Ik wil dat ze zelf leren dat ander gedrag meer oplevert, betere beloningen, waardoor ze dus gedrag dat ik graag zie vaker zullen gaan vertonen.
Ze moeten zelf de link gaan leggen, en niet iets doen omdat ze anders straf krijgen.
Ik beperk en voorkom bepaald gedrag wel.
Voorbeeld:
Mijn honden zijn dol op paardenpoep. Welke hond trouwens niet?
Als ik ze in de weide laat spelen die vol ligt met mest, kan ik op mijn kop gaan staan, maar zodra ze de kans krijgen zullen ze een mestbal grijpen. Zelfbelonend gedrag.
Wat doe ik eraan?
Elke dag de mest uit de weide halen. Ik voorkom zelfbelonend gedrag.
Ik oefen op diezelfde weide elke dag het hierkomen. Bij mij komen is utopia.
Als je bij me komt krijg je het meest lekkere snoepje dat er is.
Resultaat:
Als ik nu een paardenkeutel over het hoofd heb gezien en ik zie die neusjes door het gras gaan, kan ik ze voordat ze bij de keutel zijn de honden bij me roepen. Ik laat ze even zitten en kan de mest zelf opruimen.
Als ik ze voor dit gedrag had gecorrigeerd waren ze alleen maar sneller gaan zoeken naar paardenmest om mij voor te zijn. Het gedrag zou alleen maar erger zijn geworden. Een strijd tussen de honden en mij om paardenmest. Wie is er het snelste bij de stront.
Nu echter houden ze mij altijd met 1 oog in de gaten. Bij mij komen is immers leuker, ik heb beloningen die fijner zijn dan een paardenkeutel.
Dit kost wel meer denk en handel werk dan een ordinaire correctie. Feit is wel dat ik hier veel meer aan heb op de lange termijn. De band tussen baas en hond blijft puur en vol vertrouwen en het hierkomen gaat altijd zonder aarzeling.
Mensen kunnen het handelen en gevolg overzien. Honden niet, daarom hebben wij de macht om gedrag om te buigen voordat ze de fout in gaan. Op die manier hoeven we niet te corrigeren.
Het kost echter wel wat creativiteit, en je zal ook goed op je hond moeten letten om vanalles voor te zijn.
Tsja en soms gaat het mis, dan zit je ernaast. Maar dat geeft niet, dat weet je dan weer voor een volgende keer.
Wij doen ook aan corrigeren. Zodra hij het woord AH hoort weet hij al dat hij iets doen wat niet mag. Bijv iets pakken wat niet van hem is of de bloemen omspitten, wegkant opgaan. Onze loopt los en blijft naast tenzij wij zeggen toe maar, maar wij doen eigenlijk alles met veel oogcontact en belonen hem wanneer hij het blijft volhouden. Nu gaat het vanzelf en vind hij het leuk. Als hij met andere honden speelt en het is genoeg komt hij na 3x roepen. Wat ik eigenlijk normaal vind. Als ik hem roep en doorloop staat hij na een minuut weer naast me. Heb hem 1 keer in zijn nekvel gepakt omdat hij een hele rare bui had en me ging testen. Telkens naar mensen buiten grommen. Da gedrag wil ik niet hebben en had ik ook nog nooit eerder gezien van hem. Daarna nooit meer gedaan.
Onze trok ook soms en veel ook. Riem hebben we telkens kort gehouden dus zodat echt naast de voet liep. Na 2 rondjes zo lopen had hij door dat hij gewoon rustig naast me moet lopen en ze riem dan vanzelf losser word. Nu loopt hij los en Aan de riem zonder problemen. Anders gewoon eerst even oefenen met je hond die het nog moet leren zonder je andere hond mee te nemen? Gewoon doorgaan en duidelijk blijvender nee is nee. Daaraan vasthouden niet dat hij het de ene keer wel mag de andere keer gestraft word. En trouwens onze hond loopt rechts als hij nog wel eens vervelend deed met losse riem corrigeerde ik hem met een kleine trek naar links. En voilà na 3 keer over en hij weet het.. Als hij nu wilt testen roep ik AH en is over.
Deze hond is met clicker getriained http://youtu.be/BTFrF-quy4Y
I rest my case
Maar goed, ik zie weer veel dingen door elkaar lopen.
Een tikje tegen de billen om een fixatie te doorbreken is geen correctie, althans als je gewoon een aanraking met een vinger gebruikt, is dat niet veel anders als wanneer iemand mij op mijn schouder tikt omdat ik zo verdiept ben in een goed boek dat ik de vraag die me gesteld werd niet heb gehoord. Een fysiek aanraking werkt dan gewoon beter omdat zeker bij een fixatie op een prooi bv uit hersenonderzoek blijkt dat geluidssignalen op dat moment letterlijk niet binnenkomen (onderzoek met kat en muis en bel, kat fixeert op muis, bel gaat en dat deel van de hersenen waarin geluiden worden geregistreerd laat geen activiteit zien).
Ik vind nog steeds veel spraakverwarring heersen over wat een correctie nu eigenlijk is. In mijn ogen een prikkel die door de hond als onaangenaam wordt ervaren, niet noodzakelijkerwijs een pijnprikkel. Dus in mijn ogen 'corrigeer' ik mijn honden ook als ik ze bij de halsbanden pak en ut elkaar haal omdat er in mijn ogen te wild gespeeld wordt. Of als ik mijn hond een time out geef in bench omdat hij eten probeert te snaaien. Er komt toch in elk hondenleven wel een moment dat ze, hoewel ze donders goed weten dat jij iets niet wil, ze toch proberen of ze niet net dat stapje verder kunnen gaan?
En let wel, ik zeg bewustn'donders goed weten' want ik heb het niet over situaties / momenten waarin dingen aangeleerd worden. Juist op het trainingsveld zou je in mijn ogen geen corectie nodig moeten hebben; dat is een vooropgezette situatie, controleerbaar en waarin creativiteit voorop staat.
Over omverlopende honden: lomp, ok, maar ook een stukje respect voor fysieke ruimte, honden hebben onderling respect voor de persoonlijke zone, ik verwacht dat ook naar mij. En dat is inderdaad veel creatiever op te lossen dan met een knietje.
De onze kent bha.dus als mevrouw met snuit naar paardepoep gaat is bha genoeg.nu laat ze het links liggen en is bha nooit meer nodig.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Correctie, noodzakelijk?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?