Hahaha, heerlijk zo'n dondersteen
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Correctie, noodzakelijk?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ik vind het altijd een beetje "utopisch" klinken dat je een hond helemaal het perfecte gedrag aan zou kunnen leren..... honden hebben ook een stuk eigen inbreng, hun eigen karakter en hun eigen beslissingen, de ene hond neigt er makkelijk toe de ideeen van zn baas te volgen, de ander zal zijn leven lang daar vraagtekens bij zetten......
en Joop: over verkeerd aangeleerd gedrag
ik proef daar een soort van beschuldiging uit, zo van: je leert het hem verkeerd aan en als je de hond dan corrigeert boet hij voor jouw fouten
maar er zijn heel wat mensen die honden als herplaatser in huis krijgen
soms tot de nok toe vol met zeer ernstig verkeerd aangeleerd gedrag
daar zal je het als baas mee moeten doen
ik zal nooit mijn hond zwaar corrigeren als dat niet in een situatie is waarin dat niet perse noodzakelijk is, daarmee bedoel ik dus de veiligheid van de omgeving (en indirect trouwens dan ook de veiligheid van de hond zelf)
en net als Maart kan ik redelijk makkelijk switchen, gaat de hond echt over een grens heen die ik (en ik denk ieder met mij) als onaarvaardbaar gedrag vindt, dan kan ik hem zeer kort en krachtig met een forse correctie op de riem, naast me zetten, tot rust brengen en daarna...... het loslaten.
dat doet de hond namelijk ook, bovendien ben ik er van overtuigd dat hond hiermee ook weer een stukje duideijkheid vraagt en ook krijgt
tuurlijk werk je op andere momenten met de hond om het hele gedrag niet meer aan de orde te laten zijn/komen, maar ik heb zelf met een hond te maken die altijd zelf blijft denken, zelf beslissingen neemt, altijd de grenzen blijft zoeken, dat is zowel zijn charme en zijn kracht, als dat het soms vraagt om een korte correctie "dit is de absolute grens Gorby"
en dan heb ik het trouwens over gedrag wat je helemaal niet zo makkelijk aan kan zien komen
de hond is niet zo leesbaar, en extreem snel in zijn reacties.
en dat bedoel ik ook met verschil in karakters, buiten hun belastbaarheid om.
als ik met een sheltie om zou gaan als ik met Gorby doe..... dat zou waanzin zijn
maar voor Gorby stelt het niks voor, die gaat ook niet op de loop voor schrikdraad die gaat nog even goed kijken hoe hij dat draadje onder kan piesen..... dan weet het draadje maar wat hij er van denkt....
dus ja, nog steeds, in exceptionele gevallen volgt hier een korte en zeer stevige correctie
Correcties zijn er voor als je als baas vergeten bent om na te denken.
Ow, daar ben ik ook erg snel in hoor. Maar bij mij is het meer dat ik niet boos op haar kan/wil worden
Zelf ben ik daar ook snel in en dat is ook nodig ALS je een correctie moet uitvoeren op de hond.Stel dat ik in een situatie kom dat Fennah wilt blaffen naar een andere hond (niet al te lief), dan geef ik een korte correctie om haar uit die waas te krijgen, neem meteen de aandacht over en ga dan vrolijk zitten praten van "das flink volgen se, mooi zo, leuk zo, flinke meid". Zo houdt ik haar aandacht vast en weet zij dat dàt het gewenste gedrag is.
In een seconde ben ik dus van kalm maar streng en even bikkelhard naar vrolijk tutje gegaan. En je ziet haar dan zo kijken van "heee, ik ben nu flink he, leuk he! ".
Als die van ons niet wil luisteren pakken we hun bij de kin en spreken we ze even duidelijk aan.en heel fout gedrag wordt beloond met een trap onder de kont dat het wel even heel duidelijk is dat zulks gedrag niet wordt getolereerd. Laatst ging candy te ver door en de andere hond had al paar keer aangegeven van nee door snauw maar mevrouw luisterde niet toen kwam het bijna tot vechten maar we hebben even een trap onder de kont gegeven en toen was het wel duidelijk.
Geen rotschop he mensen een trapje onder de kont
Njah, dat vind ik bijvoorbeeld zelf een beetje te ver gaan. Ik zie mensen op de hondenschool ook hun hond bij de kin pakken en eens goed toezeggen dat ze moeten luisteren. Tegelijk zie je die hond tongelen en zijn ene voorpoot opheffen. Duidelijke signalen dat de hond dit heel bedreigend vindt en jouw wilt kalmeren. Daar wordt niet naar geluisterd als baas, maar achteraf wordt er wel verwacht van die hond dat die luistert naar de signalen van een ander? Vind dat persoonlijk een beetje heel verwarrend voor de hond.Maar natuurlijk heeft iedereen zijn methode
RVS; dat ben ik niet met je eens. Ik denk dat de meeste mensen hier wel in staat zijn gemakkelijk te switchen tussen "boos" en "blij". Dit alleen al, omdat je met boos klinken en een boze houding aannemen niet eens echt boos hoeft te zijn.
Dus die dreiging valt dan ook snel weer weg, want de boze stem en houding kun je dan gemakkelijk laten varen. Het is natuurlijk een ander verhaal als je echt boos bent!
Clooney heeft een tijdje gehad dat hij, als hij los liep braaf mee kwam als ik hem riep, als hij aan het spelen was. Alleen bedacht hij zich na een metertje of 300 dat hij toch liever wilde spelen en weg was hij(maakte niet uit of het een reu of teef was). Ik ging hem dan halen, lijnde hem aan en nam hem zonder iets te zeggen weer mee. Leerde hij hier iets van? Nee, want de keren erna deed hij het gewoon weer. Ik kon hem aanlijnen voordat hij erachteraan kon gaan, heb ik geprobeerd. Als ik hem dan aan de andere kant van het bos weer losliet, draaide hij alsnog om en kon ik weer zien hoe ik mijn hond terug vond. Ik vond dit gevaarlijk gedrag, want stel de persoon van de andere hond was al het bos uit en de straat
op? Ik heb toen ook een keer gekozen om dan maar fysiek te corrigeren. Ik heb hem gevangen en aan zijn vele vacht een stukje "meegesleurd(1 a 2 pasjes)". En hij heeft het nooit meer gedaan. In dit geval vond ik de correctie echt nodig. Was hij zwaar onder de indruk? Neuh, maar de boodschap was in elk geval duidelijk!
Opvoeden zonder correcties is in mijn ogen een utopie. Ik vind de opmerking van Bassie wel grappig en ik denk dat je best een hond aan kunt leren wat jij met je woorden/opdrachten/commando's bedoelt maar ik denk dat grenzen stellen een absolute noodzaak is en dat je er dan niet aan ontkomt een keer te corrigeren. Zeker in de puberteit, wat voor een deel bestaat uit grenzen opzoeken en kijken hoe ver je kunt gaan, is het in mijn ogen soms noodzakelijk om heel duidelijk te stellen 'tot hier en niet verder'. Daar zit ook een stukje 'impulscontrole' leren bij en dat kan volgens mij (bijna?) niet zonder een correctie.
Even een voorbeeld; toen mijn mannen leerden voor de step te lopen, vonden ze dat heerlijk, dat gaat vanzelf, lekker rennen. Dat gaat hard. Konijn of fazant steekt over, in een impuls willen ze daar achteraan. Dat vind ik geen goed idee. De eerste paar keer; vol in de ankers. Op dat moment stoppen is voor hen een correctie, ze vinden dat niet fijn, ze willen door. De eerste keer heb ik ze echt uit de bosjes moeten sleuren en krijgen ze ook een heel duidelijke stemcorrectie. Ik ben dan echt even boos, want op dat moment komt iets anders er echt niet doorheen. Nu hoef ik alleen maar 'on by' te roepen als een konijn oversteekt en blijven ze netjes op het pad. Ik vraag mij serieus af hoe ik dit ooit met'gewenst gedrag belonen, ongewenst negeren' af had kunnen leren. Volgens mij was ik dan regelmatig in een boom belandt. Net als markeren van een reu onderweg. Ik hoor toch van iedereen; lijn kort en doorlopen. Dan loop je toch je hond mee te trekken terwijl hij wat anders wil..
@Lo en So ik lees toch in een ander topic dat een van je honden in de buurt van wild aan een korte lijn meegenomen wordt. Sorry, maar in mijn ogen is dat een correctie.
Het probleem met corrigeren vind ik, dat het in de eerste plaats al lastig is om vast te stellen wat een correctie is. Hier in deze discussie zie ik al bij de een een schop (gaat mij echt veel te ver!) en bij de ander de lijn strak houden en mopperen als je in de bosjes ligt.Dat laatste lijkt me alleen maar menselijk
Als corrigeren ook is dat ik Fedor aan de lijn heb als we een peutertje op bezoek hebben, dan corrigeer ik ook. En ik zeg ook wel eens NEE, daarbij beperk ik hem in zijn vrijheid om zijn impuls achterna te gaan, en dat zou je een correctie kunnen noemen.
Zodar die correcties een duidelijk fysiek karakter krijgen en niet als voorkomen maar als straf bedoeld zijn, ben je in mijn ogen niet goed bezig. Wij mensen straffen altijd veel te laat in de ogen van de hond, hij legt zeer waarschijnlijk geen enkel verband tussen zijn gedrag en jouw boosheid. Hij gaat conflict vermijdend gedrag vertonen, niet omdat hij er iets van geleerd heeft, maar omdat jij ineens boos bent.
Zinloos dus, en verpest alleen maar de vertrouwensband tussen jou en je hond.
Ik denk dat het goed is dat eerst eens gekeken word naar de wetenschappelijke inhoud van corrigeren, komend uit operante conditionering. Daarin zie je wat wel en wat niet een correctie is...
Een correctie is een onaangename prikkel of het weghalen van een positieve prikkel waarbij er positief of negatief gecorrigeerd word. Dit heeft niets te maken met een fijne of niet fijne correctie want negatieve correcties zijn veel vriendelijker dan positieve...
De hond eet uit de vuilnisbak, hij krijgt een trap onder zijn reet en doet het daarna niet meer of de freqeuntie van het aantal keer dat hij doet neemt af. Het is een positieve (je voegt wat negatiefs toe aan de hond, de schop) correctie (het gedrag of de freqeuntie van het gedrag neemt af).
De pup speelt te ruig, andere hond piept, je haalt de pup weg. Het ruig spelen neemt af. Negatieve (je haalt een positieve prikkel weg of de hond weg van een positieve prikkel) correctie.
Negeren van gedrag werkt ook wel, maar ligt aan de motivatie. De hond springt op voor aandacht, de baas negeert de hond en keert hem de rug toe. (geven van een kalmerend signaal). Zowel bij positieve of negatieve aandacht krijgt de hond zijn zin, immers aandacht, bij negeren zal het gedrag niet belonend zijn en uitdoven.
Een correctie mag in mijn ogen nooit gebruikt worden voor het menselijk falen. De hond trekt aan de lijn, baas corrigeert door een ruk te geven... Niet eerlijk, de baas zou meer moeten gaan trainen.
De hond valt uit naar andere honden, de baas corrigeert lijfelijk. Niet eerlijk, waarom valt de hond uit? Meestal vanuit angst,,, helpt een correctie? Tuurlijk honden zullen hun stress, waarschuwingssignalen inhouden en niet tonen, wat resulteert in nog explosieve gedrag. Daarnaast levert het toedienen van een pijnlijke of beangstigende prikkel nog meer stress hormonen op waardoor de hond nog snelle en feller reageert... Oplossing, werken aan wat de spanning oplevert zodat de hond stabieler word... en dat word een hond niet door hem op zijn rug te leggen (onzekere / angstige honden die gedwongen worden op de rug te liggen worden nog onzekerder omdat het een zeer kwetsbare positie is)... of door fysiek aan te pakken.
Wat @slapende husky zegt over het op de rem gaan, ja de honden zijn aan het sporten, doen iets wat jij niet wilt en legt het stil. Je corrigeert. Maar op een sturende manier, wanneer zij tot rust zijn (er is geen fysieke aanpak, beangstigende of pijnlijk aanpak geweest) geef je de hond de ultieme beloning, het rennen en werken, je ziet dus ook dat het gedrag doorlopen toeneemt!
Natuurlijk moet een hond (sommige honden meer als andere) gestuurd en begeleid worden en grenzen aangegeven worden, maar grenzen aangeven kan ook op een niet fysieke manier. Zelf merk ik dat vaak de positieve correctie als een Quick fix oplossing gebruikt word (schokband, slipketting, prikband, schopjes, tikjes, enz). Deze oplossingen hebben in eerste instantie het snelste resultaat, maar veelal niet het gewenste resultaat..
(voor ik allemaal moppers krijg, dit is deels zoals de wetenschap het beschrijft, aan de termen corrigeren en bekrachtigen kan een ieder een eigen invulling geven maar wetenschappelijk staat er toch he één en ander vast... en deels zoals ik het zie... maar er zijn meerdere wegen die naar rome leiden )
Bij ons is nee ook nee dat snapt ze.heeft ze bitterballen in haar oren dan roepen we mevrouw ze weet namelijk wat na mevrouw komt.luister mevrouw nog niet dan lopen we er rap op af pakken haar bij de kin kijken strak aan en zeggen iets boos.bv en nu luisteren puber of waar ben jij mee bezig. Dan lopen we terug zijn weer blij.en ja daarna begrijpt ze dat ze te ver ging en luisterd weer. Je merkt niks aan de hond hoor na het kinpakken.ze komt gewoon vrolijk aanlopen en speelt even vrolijk ze luistert wel beter. En de trap onder de kont die je maar 1 maal en dan is het gedrag afgeleerd en hebben wij maar 1 maal gedaan
Ik had het op de vorige pagina al een keer gevraagd.
Dus mijn Spanjaard die niet weet wat "Gedaan" betekent neem ik de bal af als hij niet stopt met zijn wilde spel?
Maar wat heeft hij dan nu geleerd?
@erik vol in de ankers gaan is wel onaangenaam hoor, ze krijgen een behoorlijke 'klap' naar achteren en dat vinden ze niet fijn...
Ik "corrigeer" ook met mijn stem. Daarbij "duw" ik Cosmic soms weg. Ze heeft de neiging om, als je ergens zit, steeds tegen je aan te springen of op schoot te springen, met d'r pootjes in je gezicht te harken, etc. Dat ze dat bij mij doet is één ding, maar als ik bij mijn moeder ben doet ze het bij iedereen, inclusief vreemden, haha, en da's niet helemaal de bedoeling! Dus dan zeg ik tegen mensen, duw haar maar gerust weg, hoor! Of ik pluk haar zelf van de desbetreffende persoon af. Cosmic is wat dat betreft een flinke puber. Als ze niet op mag springen, dan legt ze één pootje op de bank. Laat je dat toe, zit ze binnen 3 seconden weer op schoot. Dus dan duw ik haar pootje iedere keer van de bank terwijl ik "nee" zeg.
En ik word buiten wel eens boos.. Cosmic eet ALLES van de grond, vaak hele vieze dingen die ik dan met blote handen uit haar mond moet vissen. Dit creëert ergernis bij mij. Het commando "los" kent ze, maar niet als ze iets lekkers in haar mond heeft. Ook ruilen is geen optie, want wat ze op straat vindt is lekkerder dan wat ik haar aan kan bieden. Ik corrigeer niet zo zeer, maar word wel een beetje boos wanneer ik het weer uit haar mond moet plukken.
Punk corrigeer ik met m'n stem wanneer ze blaft. Niet dat het zin heeft, want Punk wil altijd het laatste woord hebben en blaft altijd minstens nog één keer nadat ik gezegd heb dat het genoeg is.
Verder is het hier één en al positiviteit!
Ik heb vandaag weer wat geleerd op de hondenschool ivm correctie!ben het veld opgegaan met een gewone halsband met Fennah. Ze hebben hier niets van gezegd maar zag zelf wel de vraagtekens boven hun kop hangen, want ik was de enige op het hele veld dat geen strop of dergelijke aan had gedaan bij de hond. Fennah is snel overprikkelt door de strop en dat kan haar aanzetten om uit te vallen. Als ze bvb focust op een hond en ik corrigeer met de strop dan kan ik met zekerheid zeggen dat ze zal uitvallen. Als ik haar wegneem uit de situatie en aandacht vraag of tussen de hond en Fennah ga staan en aandacht vraag, dan zal ze 9 van de 10 niet uitvallen. MAAR als ik haar wegtrek kan dit beter met een gewone halsband, want met een strop voer ik nog steeds een positieve correctie toe (onaangename prikkel toedienen) en zal ze nog steeds uitvallen.
Het was voor haar wennen en ze heeft 3x willen uitvallen, maar heb het telkens opgelost door ertussen te gaan staan en aandacht te belonen. Daarna hebben we oefeningen moeten doen waarbij we andere honden moesten kruisen etc. Ze had er geen oog naar
Dan hoorde ik plots de trainer zeggen: "als je beloont gaan ze dit meer willen doen voor de beloning, als je corrigeert gaan ze dit minder willen doen door de pijn in hun nek". Wel ik wil mijn hond geen pijn doen, ik wil ze leren dat het niet mag was ze deed en dat gaat ook simpel met een gewone halsband. Mijn vriendschap met haar is me belangrijker dan gehoorzaamheid. En dat betekend niet dat ik minder baas zal zijn.
Dus wat gaat er hier gebeuren? Alle stroppen en dergelijke de vuilbak in!
Ik heb ook eindelijk gevonden waarom ze uitvalt. Ze valt altijd uit naar een hond die haar uitdaagt (focussen of dergelijke) OF een hond die zelf zwaar gecorrigeerd wordt door zijn baas. Een hond die dus piept of dergelijke wilt zij aanvallen. Of ze die hond zal bijten weet ik niet, die kans krijgt ze van mij niet. Maar ze gaat wel vol in de lijn hangen en grommen naar die hond. De andere mensen kan ik niet duidelijk maken dat hun hond bang is van hen of dergelijke, maar ik kan wel ervoor zorgen dat Fennah leert dit te negeren door er telkens tussen te gaan staan.
Ik begrijp het wel degelijk. Jij geeft aan dat maar zeer weinig mensen zo snel in hun stemming kunnen wisselen, waardoor na een correctie een goedzo of braaf nog dreigend klinkt.
Dat heeft allemaal met de emotie te maken die er achter ligt. Niet met de boodschap zelf.
Ik zou even de definities van positief/negatief en correctie/bekrachtiging nakijken zoals Erik uitgelegd heeft. Correctie heeft het EFFECT dat gedrag zal afnemen in de TOEKOMST. Door dat ik haar wegtrek mét stropketting voeg ik een positieve correctie toe. Ik voeg dus, zonder dat ik het bedoel want ik wil haar eigenlijk uit de situatie trekken, een positieve correctie toe.
Als ze een gewone halsband aanheeft wordt er geen onaangename prikkel toegevoegd want ze wordt niet gewurgd of dergelijke. Ik trek haar gewoon lichtjes naar achter zodat ik de kans krijg om er tussen te gaan staan, aandacht te vragen en dàt te belonen.
Bedoeling en hoe het overkomt bij de hond is niet altijd hetzelfde
Mooi, al die termen, alsof de terminologie een verschil maakt, en wat dan de definitie in allerlei situaties is. Laat dat rustig even varen.
Wat aan de praktische kant van het verhaal veel belangrijker is, is de timing. Een correctie, of een beloning, heeft alleen effect als je daarvoor het juiste moment kiest. Die timing is vele malen moeilijker dan de juiste vorm van een beloning of correctie uitzoeken. De vorm van belonen of corrigeren is namelijk gewoon een kwestie van kijken wat voor jou en jou hond werkt. Timing daarentegen is universeel.
De hond moet snappen waarom die gecorrigeerd of beloond wordt. Dat hangt samen met de beloning/correctie associëren met het gedrag. Veel problemen die mensen met hun honden ervaren heeft niets te maken met hoe ze belonen of corrigeren maar met verkeerde timing waardoor de hond geen flauw benul heeft wat de baas nou eigenlijk bedoelt.
Helemaal gelijk!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Correctie, noodzakelijk?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?