Wat te doen met opdringerige reuen bij mijn reu? Advies gevraagd!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SimoneSimone

honden foto van Simone

Ik zou heel graag van jullie horen wat nou echt handig is om te doen in de volgende situatie:

Het zit zo: Jinx is net 1 geworden en de laatste tijd merkten we steeds vaker agressief dominant gedrag van hem naar andere reuen toe wat steeds vaker op vechten uit liep. Momenteel lopen we daarom nu alleen aangelijnd met hem met tuig en flexileash zodat hij wel gewoon de vrijheid heeft om te rennen en struinen, maar wij hem wel kunnen terughalen als er een andere reu in zicht is. Omdat we wel willen dat Jinx uiteindelijk gewoon weer los kan en met andere honden kan omgaan hebben we besloten om hem binnenkort te laten castreren. Dit kan ivm een vakantie pas na 1 juli, dus tot die tijd doen we het even zoals we het nu doen en dit gaat prima. Als er een andere reu aan komt roep ik Jinx bij me, laat hem zitten en beloon hem als hij blijft zitten tot ik aangeef dat hij weer 'vrij' mag. 


Dit werkt erg goed, veel honden lopen in een boogje om hem heen, dus niets aan het handje. Nu zijn er ook reuen die het conflict juist aan lijken te willen gaan. Vanochtend nog, Jinx zat naast mij te wachten en deze andere reu sloop echt dichterbij, toen hij op 2/3 meter afstand was begon hij ook zacht te grommen. Zijn baas riep hem, maar daar werd niet naar geluisterd. Uiteindelijk ben ik richting de andere hond gestapt en hem gesommeerd te gaan, waardoor hij ook ging. Maar ook kwamen we vanochtend een reu tegen die gewoon aan Jinx wilde ruiken (en ik gok Jinx zijn dominante signalen niet helemaal op ving). Ik heb even toegestaan dat ze aan elkaar roken, maar toen ik zag dat Jinx 'zijn ding' weer van plan was (staart recht omhoog, haren overeind, kop op de borst, gespannen bek) wilde ik Jinx weghalen. Echter, de andere hond ging niet achteruit, dus om te voorkomen dat het een staar-competitie met als resultaat een gevecht zou worden heb ik Jinx met behulp van zijn tuig omgedraaid, zodat zijn kont naar de andere hond stond. Dit hielp wel, want de andere hond liep door, maar is dit juist om te doen? 

Dit is de enige manier om te ervoor te zorgen dat hij stopt met staren, want er tussen gaan staan en/of zijn aandacht vragen werkt in dit geval (nog) niet.


Heel graag hoor ik jullie kijk, tips en adviezen hierover!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat te doen met opdringerige reuen bij mijn reu? Advies gevraagd!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Dominique en de borders

Je hond laten castreren vanwege 'dominant agressief gedrag' vind ik een slechte zaak.
Castratie is geen wonder middeltje die je hond omtovert tot een gezellige sociale allemansvriend..
Nee, ik vind dat je met zulke dingen een het werk moet. Trainen.. Ja dat kost tijd en moeite en heeeel veel geduld en dan lijkt castratie de 'makkelijke' oplossing. Vergeten word alleen wel dat castratie ook veel nadelen heeft.
Want wat als zij gedrag niet verandert? Hij ruikt niet langer meer naar man op den duur, omdat ie daar de hormonen niet meer voor heeft en loopt het risico door andere reuen bereden te worden.
Wat als dat gebeurt en zijn dominantie verdwijnt niet als sneeuw voor de zon?
Dan staan je denk ik nog heel wat vechtpartijen te wachten..

Ga werken aan zijn gedrag... Ben je met hem naar cursus geweest? hoe is hij met teven? wat heb je al gedaan om te proberen dit gedrag om te buigen?

honden page profiel SimoneSimone

honden foto van Simone

Oeps, ondanks mijn lange verhaal toch nog wat vergeten. Uiteraard denken we niet dat castratie het tovermiddel is en weten we dat A: het gedrag niet als sneeuw voor de zon verdwijnt en B: dat we moeten werken aan dit gedrag.
Met teven gaat hij goed om, in die zin dat hij daar niet bezig is om te domineren, maar hij wel 8 van de 10 keer met hun geur en geslachtsdelen bezig is. Cursus zijn we naartoe geweest en we zijn dus hard bezig om het negeren van andere reuen te belonen. 

Maar goed, mijn vraag is dus of wat ik vanochtend heb gedaan om conflict te vermijden goed is en hoe anderen hier tegen aan kijken. Niet of castratie wel of niet de oplossing is. O-)

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Altijd moeilijk om vanaf hier , jou even te vertellen dat je iets fout hebt gedaan.
Het enigste wat bij me opkomt als ik jou verhaaltje lees.....

En eigenlijk een fout die ik vroeger ook maakte is het stilstaan..
Als er geen enkele mogenlijkheid is,je kan niet anders..okee, dan stil staan.

Maar onze vorige reu stond vaak op scherp als er andere honden aan kwamen..
Zodra ik hem dus naast me neer zetten om te wachten tot het "gevaar" dichterbij kwam was het oorlog.
Hij voelde zich totaal niet lekker in de situatie, en al helemaal niet met die bepaalde andere hond.
Als baasje dwong ik hem dan om in de die situatie te blijven...en nog erger..hij moest naast me gaan zitten, of kreeg geen enkele vrijheid meer omdat ik z'n riem strak hield.
Na de 2 de riem /sluitingen die hij  kapot trok (dobberman/Landseer kruising) kwam ik er via iemand achter waar ik mee bezig was..

Zorgen dat de energie blijft stromen, bewegen, lopen .niet rustig gaan staan praten, niet stil gaan staan desnoods 16 rondjes rond de boom lopen.
Eigenlijk deed ik alles fout in die situatie..O-)

En ja, vaak kwam het door honden die zijn sigalen niet snapte, als ik het nu achteraf bedenk wat hij deed.
Ik dwong hem om rustig te gaan zitten afwachten op wat komen ging..
Spanningsopbouw..riem strak zodat hij geen eens kon snuffelen als bv signaal naar de andere hond.
En dan was het wachten tot hij explodeerde als de andere hond te dichtbij kwam..

Maar ik zeg het. ik lees enkel je verhaal, en als je erbij bent is het toch vaak anders.

honden page profiel SimoneSimone

honden foto van Simone

Bedankt voor je reactie! Doorlopen ja, dat dacht ik dus al O-) Er is alleen een probleempje, door die regen zijn alle paden hier (zandpaden) slippery, dus ik ben bang als hij dan een ruk geeft dat ik dan op mn smoeltje lig (al 2 keer gebeurd afgelopen week door mijn eigen schuld). Maar goed, misschien is het wel een idee om om te keren en dan een andere afslag te nemen als ik een hond zie aankomen. Maar dan houd ik wel het probleem als zo'n hond achter ons aankomt, wat dan? 

Overigens, als ik Jinx laat zitten zorg ik altijd dat de riem in een boogje hangt, dus er staat geen spanning op. Maar hij kan inderdaad niet snuffelen oid. Pfff..lastig!

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dominique en de borders

Het blijft idd moeilijk om een mening te geven over een situatie waar je niet bij bent..
Maar ik geloof niet dat ik het op die manier zou oplossen omdat je je hond aan het dwingen ben tot iets wat eigenlijk niet te begrijpen is voor je hond en wat onnatuurlijk is...
Ik zou er dan eerder voor kiezen om de hond achter me te plaatsen en de andere hond zelf weg te sturen.
Waarom? omdat ik zo aan mijn hond laat zien dat ik de leider ben en dat ik het wel oplos en dat hij dat niet hoeft te doen.

honden page profiel SimoneSimone

honden foto van Simone

Wat je daar zegt Dominique zit zeker wat in. Ik heb dit 2 keer eerder gedaan en dit werkte goed! Maar jullie zeggen dus allebei: in ieder geval niet stilstaan/zitten. En wat betreft dat kont toe keren wat ik deed?

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dominique en de borders

Zoals ik al zei zou dat niet mijn keus zijn om dat zo te doen. Ik geloof niet dat de hond dat begrijpt omdat het niet een natuurlijke handeling is zoals bv opsplitsen zou zijn, maar je gaf al aan dat dat niet werkte.

Ik zou inderdaad niet stil gaan staan want dat geeft hem nog meer de kans te fixeren, zichzelf op te fokken en zich voor te bereiden.
Blijven lopen, en desnoods inderdaad omkeren en dezelfde weg terug volgen. Komt de hond jullie achterna dan ga je tussen de honden in staan met jou hond achter je en stuur je de andere hond weg.
Als je aangeeft dat dit goed werkt zou ik hier zeker mee doorgaan. Je straalt hiermee naar je hond uit dat hij het niet hoeft te doen en wie weet word zijn gedrag daar wel veel beter van...

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

" . En wat betreft dat kont toe keren wat ik deed? "
Ja,euh... zeg het maar....
Wat op zo'n moment belangrijk is...wat voor signalen laat je de hond geven.
Zou hij die signalen ook vrijwillig naar de andere hond geven.?
Wat denkt de andere hond van de signalen.?

Als je er heel diep over na denkt zou je er simpel van worden ..hahaha.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

Waarom stuur jij die andere hond niet gewoon weg? Dat is ook een heel duidelijk signaal naar jouw hond. Hij hoeft het niet op te lossen, dat doe jij voor hem. Als jouw hond zelf naar die andere hond toegaat loop je (met hond) weg. Als die andere hond naar jouw toekomt stuur je die andere hond dus weg.

Volgens mij zou iedereen met kinderen precies het zelfde doen, waarom zou het met honden anders zijn?

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Waarom stuur jij die andere hond niet gewoon weg? Dat is ook een heel duidelijk signaal naar jouw hond. Hij hoeft het niet op te lossen, dat doe jij voor hem. "

inderdaad

blokkeren die handel... eh: hond O-)

blokkeren van andere honden (het werkt overigens ook bij mensen en andere dieren) is een erg dudelijk signaal, honden doen dit onderling ook

het heeft 2 voordelen:
1. jouw hond leert dat hij de situatie niet op hoeft te lossen, en dus niet zo hoeft te reageren als hij doet (dominant, agressief of hoe je het ook wilt noemen... ik denk eerder onzekerheid)

2. de andere hond zal de confrontatie niet aangaan met jouw hond, immers: hij wordt geblokkeerd en zal weglopen

dus:
1. inschatten door wat voor een hond je wordt benaderd
2. is het een potentiele help-mijn-hond-gaat-hier-op-reageren kandidaad: afblokken
(maar daarvoor hoef je niet te blijven doorlopen hoor, ik blijf altijd gewoon staan, met mijn honden achter me)

honden page profiel IngridIngrid 3 doggies

honden foto van Ingrid

Ik zal even delen hoe ik dit deels heb opgelost. Ik merkte dat het bij jaap van mij heel erg hielp om hem aan te lijnen (in het begin bij alle honden) hem aan de andere kant dan die van de hond te nemen en er ruim om heen te lopen. Doordat ik het 'probleem' oploste voor hem werd hij veel rustiger, nu is het zo dat als er een voor hem spannende hond aan komt hij vaak al uit zichzelf naar mij toekomt om aangelijnd te worden. Mocht er toch een conflict situatie zijn terwijl hij los loopt, loop ik zelf door en zeg tegen hem doorlopen. Als ik er bij blijf staan dan gaat het juist mis.

honden page profiel SimoneSimone

honden foto van Simone

Nogmaals erg bedankt voor alle reacties, ik heb het zojuist direct in de praktijk kunnen brengen. We kwam zijn 'aartsvijand' tegen. Een behoorlijk uit de kluiten gewassen, ongecastreerde weimeraner reu. Jinx is al een keer eerder gebeten door hem en telkens als we hem tegenkomen komt die reu als een malle aangestormd en volgt er een grom- en dreigscenario. Eén keer eerder lukte het me wel om hem weg te sturen, deze keer dus niet. 

Ik ben stil blijven staan, Jinx achter me laten zitten (die stopte toen ook met grommen) en dus geprobeerd hem weg te sturen, met geluid, gebaren en door naar hem toe te stappen. Maar hij bleef gewoon gefixeerd staan. Toen eindelijk (leek een eeuwigheid) zijn bazen voorbij kwamen liep hij mee en toen pas durfde ik verder te lopen (ik ben bij deze hond bang dat hij van achter op Jinx zal duiken) Vervolgens kwam hij nog een keer terug, maar toen lukt het wel om hem weg te sturen. Maar het blijft lastig, ik hoop dat met de tijd Jinx inziet dat ik het wel regel en dat zijn gedrag minder wordt. 

(overigens, dit is een park met officieel een aanlijnplicht en de volgende keer ben ik wel van plan die mensen aan te spreken, aangezien zij op zo'n moment de hond roepen, deze niet luistert en vervolgens gewoon zijn gang mag gaan. Maar ja...ze spreken waarschijnlijk Frans...;-))

honden page profiel SimoneSimone

honden foto van Simone

Vanochtend inderdaad gewoon doorgelopen terwijl hij naast me moest blijven lopen en dat ging goed! We moeten alleen nog wel werken aan het fixeren, want hij probeert de tegemoetkomende hond gewoon te hypnotiseren lijkt het!
Maar dat is een kwestie van meer aandacht op mij richten neem ik aan!?

honden page profiel moosmoos 1 doggies

honden foto van moos

Castreren neemt wel een erge drang weg. Iets waar ze niets mee mogen doen, kan erg frustreren... Neemt niet weg dat castratie geen wonderen verricht.

honden page profiel SimoneSimone

honden foto van Simone

Daarom willen we het inderdaad ook laten doen. Ik hoop dat het helpt, icm training.

honden page profiel Remie met sledehondenteam Silver liningsRemie met sledehondenteam Silver linings 3 doggies

honden foto van Remie met sledehondenteam Silver linings

Hier heb ik precies hetzelfde geval.
Silver was precies zoals jij beschrijft, maar hij raakt dan op slot en ik kreeg geen contact meer met hem. Dus het laten zitten zoals jij doet zou niet lukken. Als ik hem zou mee trekken wanneer de andere hond er al is dan zou dit alleen maar een reactie veroorzaken. Maar blijven lopen met een boog om de andere hond heen werkte als de hond er nog niet was. Veel honden kwamen dan al niet naar hem toe.

Ik heb dit 3 jaar lang getraind, en langzaam kreeg ik het voor elkaar om hem op een afstandje te kunnen corrigeren. Op die manier kon hij toch nog een beetje los lopen. Maar na zijn castratie werd dit echt 10 x makkelijker. Hij bleef veel dichter bij mij lopen als hij los was, en als er een reu aan kwam en ik zei dat hij moest doorlopen doet hij dit gewoon. Silver was toen al 5 jaar.

Ik lees dit topic even mee voor meer reacties. O-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat te doen met opdringerige reuen bij mijn reu? Advies gevraagd!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Af-schu-we-lijk!
^