Hallo allemaal,
Ik ben heel benieuwd wat een bepaald gedrag van honden betekend. Ik heb er al eens eerder naar gevraagd in een ander topic maar werd me niet helemaal duidelijk.
Omdat ik dit gedrag zie bij meer honden en niemand me echt duidelijk kan maken waarom of wat de hond hiermee zegt doe ik nog een poging het na te vragen hier en het zo goed mogelijk te omschrijven....
Ik neem Ruby even als voorbeeld maar zou net zo goed de boxer teef van mijn ouders als voorbeeld kunnen nemen....
Het gaat erom dat de hond in dit voorbeeld even Ruby boven op Lex duikt (maar ook op mijn katten) Ze zet ze klem met haar voorpoten zodat ze niet weg kunnen lopen. Als ze dat wel probleren klemt ze steviger en gaat met haar lichaam omlaag... drukt ze min of meer richting de grond. Als de ander niets doet alleen weg willen blijft ze gewoon staan... in Lex zijn geval gromt en grauwt hij daarbij waarop Ruby ook wat gromt maar vooral stevig vast blijft klemmen. Zij doet verder echter niets... ze vecht niet, ze bijt niet enz. Ik zou het een keer kunnen filmen zowel met Lex als met de katten want Ruby doet dit "gewoon" dus als het niet duidelijk is, is een filmpje altijd mogelijk om te maken.
Ze doet dit min of meer direct als de ander gaat lopen/bewegen alsof ze daar geen toestemming voor hebben, Ruby geen controle heeft over de ander (want ja die gaat natuurlijk ook zijn eigen gang) of wanneer Ruby opgewonden/speels/druk is.
Ook de boxer teef van mijn ouders laat dit gedrag zien bij kleinere honden.
Mijn vaders visie daarbij is dat zij dan haar "kleintjes" onder haar hoede houdt en dat zij niet wilt dat te ver weg gaan... soort moeder die haar pups wilt beschermen. Maar ik vind het er juist niet beschermend uitzien.
Ook lees ik wel eens dat het dominantie is maar daarover zijn de meningen volgens mij verdeeld. Ik vind het er wel bazig uitzien omdat als ik Ruby als voorbeeld neem zij de ander echt geen stap gunt zonder dat zij er boven zit.
Maar het zou ook in mijn ogen uit een frustratie of misschien onzekerheid kunnen komen omdat ze geen controle heeft over de andere en dat op die manier wel heeft....
Ik wil graag dat Ruby de andere dieren gewoon laat lopen want zij lijden hier echt onder. Met name Lex omdat hij echt Ruby samen leeft en nog amper op deze manier durft te bewegen... de katten zitten nog het grootste gedeelte gescheiden van Ruby. Omdat ik zelf niet weet wat Ruby met dit gedrag wilt zeggen, weet ik ook niet goed hoe ik hierop moet reageren (op dit moment haal ik haar steeds weg en in het geval van oefenen met de katten zit ze nog aangelijnd)
Dus kan iemand mij hier meer over vertellen hoe ik dit het beste kan interpreteren?
Zodat ik daarmee aan de slag kan gaan?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ruby en haar gedrag? Vandaag super trots!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik zie dit gedrag ook wel eens bij Kiba bij puppies. Ik heb gevraagd aan mijn trainster wat dat zou betekenen en zij had het er over dat Kiba het drukke gedrag van de pups niet snapt of er niet mee om kan gaan of het gewoon weg vervelend vind en er daarom boven op gaat liggen. Dit geeft hem controle over het drukke gedrag van de pup. Ik weet niet of dit ook het geval kan zijn bij jouw hondje of de teef van je ouders
Hier zie ik het ook gebeuren. Wij lopen in een roedel en het teefje van 11 maand wil omhoog in rang. Nadat ze door mijn boy's van 8 en 2,5 een aantal keren gewaarschuwd is word ze ook op deze manier op haar plaats gewezen. Mijn jongste bleef in het begin niet staan hij duwde haar alleen op de grond en liep dan weg. Nu heeft hij van de oudere reu geleerd te blijven staan. Nu heeft het teefje dus veel meer respect voor hem. Hij deed de handeling wel maar maakte hem niet af. Ze sprong dan ook gewoon weer overeind om gelijk weer op hem te duiken. Nu hij blijft staan is dat over. Ik denk dus ook dat het een corrigerende en plaats bepalende handeling is.
Ik gooi even een upje
Wat het ook is, ik zou het in elk geval niet toestaan, en haar rustig bij me roepen en haar rustig maken, als ik zie dat ze het van plan is.
Zit er even doorheen met Ruby's gedrag.... nouja dat klinkt ook wel weer erg zwaar.... Het is meer even van me afschrijven....
Vanmiddag was ik nog vol lof over Ruby want eigenlijk gaat het deze week super. Ze is een stuk rustiger geweest en heeft gisteren en vandaag helemaal geen moppers met Lex gehad. Is al vanaf dinsdag weer droog binnen en het slopen viel voor de verrassing eens mee. Kreeg zelfs een compliment van iemand uit mijn straat waar ik eigenlijk nooit contact mee heb, omdat ik hem altijd maar wat eng en vreemd vond en hij nooit gedag zegt ofzo.
Maar hij zei gisteren zomaar toen ik hem tegen kwam met Ruby... zo jullie gaan vooruit samen, jullie komen er wel . Was dus erg verrassend en heel spontaan.
Maar goed vanavond is het weer Ruby sloopt echt de hele avond weer, is honds brutaal en het oefen met de katten was ze net het balletje van een flipperkast, brak ook nog los (ja oke mijn schuld) waardoor de katten in paniek raakte (nouja 1 kat de andere zijn niet zo onder de indruk van Ruby). Gelijk daarna toen ik de katten weer gescheiden had huppa weer een plas binnen. Ja ik weet het, het is spanning, prikkels, enthousiastme en niet goed snappen waarom ze niet als een zot mag gaan spelen met de katten (want ik weet 100% zeker dat de katten niets zal doen in de zin van bijten o.i.d., ze wilt alleen over enthousiast uitdagen/spelen)... maar pff ik slaap al bijna 6 weken op de bank, iets wat mij ook begint op te breken (ook omdat mijn katten langzaam het ook zat beginnen te raken en eindeloos aan de deur krabben en miauwen). Kan geen sec weg zonder dat ik iemand heb geregeld om op Ruby te passen (zelfs even douche moet ik plannen met iemand die hier komt of een enkele keer dat Ruby even afgezonderd zet van Lex als het echt niet anders kan bijv naar de wc gaan), kan mijn katten al bijna 6 weken niet fatsoenlijk een aai over de bol geven (iets waar ze enorm behoefte aan hebben), ze sloopt mijn halve huis (nouja vooral de plinten, krabpalen van de katten, dekens, alles met stof, schoenen, haar nieuwe k9 tuig), kan me amper aan of omkleden want ze hangt overal in zoals mijn broek (broek hangt ze ook in als je gewoon loopt en zij haar brutale uurtje heeft), sokken enz met meestal mijn velletje ertussen, leef praktisch opgesloten in mijn woonkamer, met als het mooi weer is een uitbreiding naar de tuin.....
Maar goed nu klaag ik, morgen lach ik er weer om.... want ja het is gewoon Ruby en zij heeft gewoon opvoeding nodig.... je kan niet verwachten dat alles in 1x goed gaat, uiteindelijk gaan we er samen echt wel komen....maar voor nu .... *diepe zucht*
Ruby is je herplaatser lees ik je profiel en ze is 1 jaar. Heb jij een bench voor haar? Of is ze een bench gewend?
Ik zou haar behandelen als een pup en die waarschuw ik 3x en dan gaat de hond/pup in de bench. Dat waarschuwen is bij mij: naam roepen en een speeltje de andere kant opgooien, gaat ze dan weer voor de prikkel? Dan weer de naam roepen en een speeltje weggooien en bij de 3de keer begeleid ik de hond/pup naar de bench en is het time out voor de hond.
Ik wordt niet boos en blijf ook onder mijn eigen reactie grens zodat de hond in kwestie wel grenzen aangeboden krijgt maar ook de kans krijgt om zijn of haar fout te gaan herstellen.
Wat doe je verder met Ruby overdag? Hoeveel wandel je? Maak haar ook geestelijk moe? En hoeveel slaapt Ruby op een dag?
Je kan vaak maar moeilijk bepalen wat bepaald gedrag betekent, dit omdat gedrag op de eerste plek heel veel verschillende motivaties kan hebben en op de tweede plaats honden leren door elkaar te imiteren. Doordat ze elkaar dus imiteren kan het voor verschillende honden dus ook verschillende betekenissen hebben.
Honden zijn sociale wezens, om sociaal met elkaar om te kunnen gaan zullen ze eerst duidelijk moeten hebben hoe ze zich sociaal moeten gedragen ten opzichte van elkaar, en juist dat leren ze door veel met elkaar om te gaan, en dan vooral fysiek. Elke hond heeft een bepaalde opvoeding mee gekregen van zijn moeder, en de moeder heeft weer haar eigen rituelen die ze haar pups leert. Een moederhond is op de eerste plek rustig, beheerst, zelfverzekerd en consequent, en dus hebben pups respect voor moeders, en nemen automatisch veel gedrag over van degene die voor hun het grote voorbeeld was. Bepaalde handelingen die de moederhond doet, ze duwt pups bijvoorbeeld op de grond zodat ze de pups kan verzorgen, en de pups moeten blijven liggen zolang moeders dit wil, leveren haar bepaalde dingen op, zoals in het voorbeeld: de pups blijven liggen zolang zij dat wil, en automatisch leren de pups dat ook. Dus ik denk dat je het in die richting moet zoeken, sociaal leren omgaan met andere wezens. De één vertelt hoe iemand zich moet gedragen en de ander gehoorzaamt of bijt van zich af, het is een wisselwerking in communicatie.
Misschien is het een idee om te gaan speuren. Een hond die moeite heeft met prikkels kan alles om zich heen vergeten tijdens het speuren. Ze worden er ook erg moe van en is in huis te doen. Helpt niet bij de verlatingsangst maar is misschien wel een manier om de katten en jou rust te gunnen.
Heb je al geprobeerd om een Kong te geven in de auto?
Altijd lastig om een hondje met zo een verleden op het rechte pad te krijgen...super dat je dit doet!!!
Louter gebaseerd op je teksten, denk ik dat het voor Ruby veel te druk is. Ze komt uit een extreem prikkelarme omgeving (een leven in een bench met een zeil erover, geen andere dieren, geen mensen, altijd alleen). Nu woont ze bij jou, met andere hond en katten, gaat ze op cursus, enz. Dat verschil is voor haar gigantisch, het is niet stilaan opgebouwd. Eigenlijk heel logisch toch, dat ze het hier zo moeilijk mee heeft?Ik zie dit vastklemmen als een combinatie van een opstapeling van opwinding en een poging van haar om deze overvloed van prikkels te temperen, te controleren. Een soort dwingende vraag naar 'stop!'.
Is het niet mogelijk honden en katten voorlopen te scheiden, en even terug te gaan in de richting hoe ze vroeger leefde. Pas op, begrijp me niet verkeerd, ik bedoel niet dat je haar terug een hele dag in een bench moet zetten! Maar creëer een prikkelarme en rustige omgeving. En als ze daar haar rust in heeft gevonden, voeg je stapje voor stapje prikkels bij.
Misschien een idee om even de cursus te laten? Zo voor mij lijkt het erop alsof dat toch teveel van het goede is op dit moment en dat ze er teveel stress van heeft?
Voor mij lijkt het toch allemaal op teveel indrukken voor haar.
Even helemaal opnieuw beginnen alsof ze net bij je is dat zou ik doen in jullie geval, dus weer van voren af aan vanaf nul opbouwen, korte saaie wandelingen, geen oefeningen onder druk, geen wilde spelletjes,, wel leuke denkspelletes en zoekspelletjes lekker ergens snuffelen, zulke dingen. En veel rust om alles te verwerken.
En dan kijken hoe het gaat, of ze rustiger is in huis en niet meer sloopt.
Is ze ook allergisch of vergis ik me dat haar huid op de foto's wat rood ziet?
Bedankt voor al jullie input en advies.
@Vera
Wat je schrijft klinkt erg logisch. Ik ken van Ruby verder geen achtergrond behalve de info van haar vorige eigenaar. Hoe zij grootgebracht bij de fokker met moeder en nestgenootjes weet ik niet.Zoals ik het zie bedoeld Ruby er in elk geval niets echt kwaad in. Ze heeft wel een vriendelijk karakter.
@Marleen
Ik denk dat jij met name zoekspelletjes bedoeld en niet speuren. Bij speuren komt nogal wat kijken en zover is Ruby absoluut nog niet. Zoekspelletjes doen we al wel samen. Het is wel mijn hoop om met Ruby in de toekomst wel echt te gaan speuren maar dat is allemaal nog toekomst muziek.
In auto heeft idd ook een gevulde kong voor afleiding.
@ Christel en Dobry
Het is inderdaad een wereld van verschil voor Ruby hier en oude adres.
De katten leven al vanaf dag 1 gescheiden van Ruby. Ruby leeft gewoon in mijn woonkamer en bij mooi weer staat ook lekker de achter deur open naar de tuin. Verder is alleen Lex bij haar en ik dan. Met de katten en Ruby oefen ik af en toe. Zowel buiten dat de katten in de ren zitten als zo af en toe in de woonkamer dat Ruby aan de lijn gaat. Dit is nooit langer 30 minuten en daarna haal ik de katten weg. Het zijn dus wel in die zin zeer gedoseerde prikkels. Verder staat ze op vaste tijden op "verplichte rust" daarin doe ik niets met haar, lex of de katten ben ik zelf ook gewoon iets rustigs aan het doen... zoals op de laptop, tv kijken, boek lezen enz. De dagen zijn zo gestructureerd en prikkelarm mogelijk ingedeeld al bijna 6 weken.
Op cursus zelf vind Ruby leuk. Is 1 van de betere in de groep en heeft er zichtbaar plezier in. Ze leert ook erg snel en pikt de dingen zeer goed op.
Onze wandelingen zijn saai, elke keer hetzelfde rondje op vaste tijden met vaste rituelen, zonder enige druk aan de lange lijn en dan snuffelt ze gewoon lekker door het gras, langs de bomen en paaltjes. 1x per dag hebben we samen een vast wandelingetje waarin we lopen zonder trekken oefenen en daarin doet zij het geweldig zonder druk of spanning van mij. Ze doet het echt uit eigen wil. Het is echt een hondje die ontzettend graag zelf wil werken iets wat ik juist constant ook rem want anders zouden we de hele dag wel kunnen trainen als het aan Ruby ligt. Spelen met mensen kende ze niet maar daarin begint ze nu langzaam ook plezier te krijgen. Onze spelletjes samen zijn dus ook zeker niet druk/ te opgewonden want ook dit is al een leerproces voor haar waarin ze nog onzeker is wat nou helemaal de bedoeling is. Zoekspelletjes doen we zeker ook samen.
Zie mijn andere topic wat allergie betreft. We gaan wel een voedsel eliminatie starten om een voedsel allergie te gaan uitsluiten, maar mijn dierenarts denkt dat ik het meer op gedragsmatig gebied moet gaan zoeken.
Het is een heel gepuzzle met een hondje als Ruby, wat is goed wat is niet goed, je doet er in ieder geval alles aan om uit te vinden wat voor Ruby het beste is.
Misschien is het ook handig eens iemand erbij te halen die meekijkt en denkt, een ander ziet toch soms meer dan jezelf.
Ps nog:
Ik zie het min of meer van kanten.
Mijn gevoel zegt dat Ruby dit doet omdat ze wilt spelen maar de andere (Lex of mijn katten) gaan hier niet op in. Als Ruby dan haar "zin" niet krijgt duikt ze er maar bovenop. Ruby is het drukste dier wat ik in huis heb.
Wat gaat eraan vooraf namelijk.....
Ruby gaat naar Lex terwijl Lex in zijn mandje ligt, likt meestal zijn bekkie of oortjes. Lex reageert hierop met het rustgevende signaal, weg kijken, soms ook weg draaien, naar beneden kijken, negerend. Ruby is nog niet klaar en gaat een stapje verder... loopt heen en weer langs de mand met lex met een beetje scheve rug, kwispelt, speelse uitstraling in haar gezicht. Lex negeert dit kijkt nog maar wat verder weg of draait zich om in de mand.... Ruby is nog niet klaar.... gooit soms eens lomp haar poot op Lex zijn schouder/ billen (ligt er een beetje aan hoe Lex zit).... hierop gromt Lex meestal en gaat nog maar eens wat verder van af.... Ruby is nog niet klaar... want Lex maakt geluid dus dat moet wel spelen betekenen, gaat dan in een speelhouding (voorpoten omlaag, kont omhoog en soms met blaffen erbij) en duikt er dan vaak boven op. Dit is ook het ritueel wat ik zie bij de katten....
Ander moment....
Ruby is druk wilt spelen of heeft net prikkels gehad zoals uit zijn geweest of als ik Lex aandacht geef/ Lex help met iets.
Lex loopt nog door de kamer om naar zijn mandje te gaan of om op de bank te springen....
Ruby duikt er boven op want Lex beweegt.
Hier het eerste filmpje van het train rondje vanavond...
En het tweede filmpje
Zoals Christel en Dobry zeiden; Ruby is al die prikkels niet gewend.
Ze is altijd stil moeten zijn, niet bewegen, geen gestoei, niks 'spelend opgroeien'...
Ze heeft héél veel gemist.
Hoe je dat moet aanpakken?
Wennen aan de bench (klinkt cru maar kan haar kalmeren; niet als straf, maar als baken van rust en geborgenheid)
Richt je die zo in zoals 'vroeger', dan zal ze daar haar rust vinden, en van daaruit kun je dan stilletjesaan prikkels gaan toevoegen.
Dit klinkt simpel in schrijftaal, maar het duurt o zo lang....I know, heb ook zo'n herplaatser die niks kende.
Vanbinnen geen kwaad in de zin, maar wat doe je met al die wilde wezens om je heen....de wereld is zo druk!? en die krijgen geen straf? heuh?
Heel langzaamaan opbouwen, gaat het samenspelen goed zoals jij het wil, dan mag ze wat langer.
Als je goed oplet, dan zie je wanneer het haar teveel gaat worden; dan kap je voortijdig het speelmoment af. Beter te vroeg gestopt, dan te laat, want dan wordt ze 'gestraft' en is haar interpretatie negatief.
Dus; hou spelen positief.
Niet te lang in het begin, steeds wat meer....terug het spelen aanleren.
Haar laten ontdekken hoe andere dieren spelen en mogen ravotten.
Maar laat haar nooit meer een ander dier klemmen....het gevaar is groot dat die actie ontaardt.
Het is een teken van haar; nu is het genoeg, jullie zijn te wild, ik kan/zal jullie stoppen voor er ongelukken gebeuren (boze baas en bench zoals in haar jeugd)(in die zin is het bescherming tegen de straf die zij normaal kreeg) 'pas op, ik weet wat er komt' en 'he? jullie zijn zo druk, ik kan er niet tegen'
Is een werk van lange adem, maar je hond zal snel leren; de verloren jeugd inhalen gaat niet meer lukken, maar een beetje 'herschakelen', gaat lukken. Dieren weten eigenlijk best wat goed voor ze is.
Gelukkig
Helemaal eens met Christel,Dobry en Esther.
Ik vraag mij af na alle stukjes te lezen..als zij haar rusttijd heeft gaat ze dan ook echt lekker slapen op haar eigen plekje zoals een mandje?
Of is dat bij jou op de bank,en/of beweegt ze ook weer direct als jij opstaat?Staat zij dan ook weer direct op,of kijkt ze op?
Als het zo gaat ,dan mist ze ook heel veel rust om die andere prikkels te verwerken,en stapelt alles zich op.
Ben benieuwd hoe en waar zij rust.
Ik vanavond met mijn moeder er ook weer over gehad...
Ik heb haar bench hier in de woonkamer op een rustig plek staan en afgedekt op 1 zijkant na waar het deurtje zit. Dit is haar eigen bench van het vorige baasje. Maar daar gaat ze echt niet zelf in. Wel onder commando maar nooit zelf... alleen om haar kleedje (van haar vorige baasje) eruit te halen en deze te gaan slopen in de woonkamer. Zelf vind ik dat een vrij kleine bench voor haar. Ze kan er wel helemaal in liggen maar dan is ook alle ruimte bezet en past er geen waterbakje meer bij.
Ik heb zelf vele benche van klein tot 1.50m lang.
Die grotere kun je dan ook met alles inrichten zoals een mandje en voer/waterbak en kan ze helemaal uitgestrekte liggen. De grootste staat ook in de woonkamer (is geen inklap bench)
Maar goed zodra ik haar in de bench zet en zelf in de woonkamer blijf gaat ze echt uit haar dak.... keihard blaffen, piepen, janken, krabben, hijgen enz. Daar stopt ze niet mee... ook niet als ik haar negeer.
Ik wil haar best in de bench zetten op rust tijden maar hoe doe ik dat als ze zo te keer blijft gaan?
Dat klemmen doet ze ook op dekens en kussens..... die bewegen helemaal niet.
Met samen spel tussen haar en mij ben ik al bezig en gaat steeds beter/makkelijker. Ze speelt trouwens ook alleen met een flos ofzo. Kan ze echt wel een halfuurtje rond dartelen door de kamer en de flos de lucht in gooien enz. Ze is ook gek op stokken/hout bijten en ook daarmee kan ze zich zelf best even "zoet" houden.... maar in de bench.... dat is ze zo zat.
Ik probeer ook niets met haar in te halen maar wel enigsinds op te voeden. Daarnaast is ze net 1 jaar dus nog jong genoeg om een jeugd te hebben.
Probeer haar eens als ze in de bench is ,tegen de deur te gaan zitten met je rug.De ervaring leert,dat honden dan kalm blijven doordat ze je wel kunnen voelen/ruiken,en dan ook leren kalm te zijn in de bench en het dan met iets fijns kunnen gaan associëren.
Doordat je er met je rug naar toe zit,heb je geen contact met haar(van kijken of aandacht van jou te krijgen),maar voor haar maakt het dat het gaan liggen en slapen in de bench te doen is en dan ook veilig genoeg voelt.
En dat moet je dan gaan uitbouwen,heel geduldig.
Zoals ik al eerder schreef. Ik heb haar op "verplichte rust in de middag en vaak 's avonds als ik tv kijk ofzo. maar ook vaste spel en uitlaat momenten.
Als ze s'middags rust heeft ligt ze vaak op de bank (zelfstandig als ik niet op de bank zit) of naast mijn laptop of naast me op de grond. Ze ligt ook zelfstandig naast mijn laptop als ik daar niet zit... dit is in mijn ogen vooral een strategische plek want vanaf die hoogte kan ze ook het raam buiten in de gaten houden... toch slaapt ze daar ook zeker. Ze heeft ook een eigen mandje en haar bench staat in de woonkamer. Ze slaapt vaak wel echt even achter elkaar door... maar is ook erg op mij gericht, dat als ik idd beweeg zij meteen alert is. Soms blijft ze liggen, soms komt ze me achterna. dat er vooral aan wat ik ga doen. In de rust tijd blijf ik zelf ook rustig (bijv boek lezen) dit zodat zij ook echt rust krijgt en negeer haar volledig (nouja meestal dan want ook hier gaat wel eens de bel, komt er post of gebeurt er iets onverwachts)
In de nacht slaapt ze goed door. Soms als er echt een geluid o.i.d. is wordt ze even wakker en loopt of "sloopt" ze wat en gaat dan meestal met een minuut of 10 weer liggen slapen.
Dus ze blijft dan wel heel alert en daardoor mist ze veel van haar nodige rust.
Als het lukt om de bench weer positief te herintroduceren zou dat een uitkomst zijn.
Maar ze is er ook pas een paar weken,dus hel gek is het niet dat jullie je weg nog aan het zoeken zijn samen en je her en der wat mag gaan veranderen om haar kalmer te krijgen.
Ik zou het deken van de vorige 'baas' eruit halen...
Nieuwe start
Ik ben echt idd nog zoekende met Ruby.
Op kalmeren de signalen reageert ze nog niet zo heel sterk. Wat redelijk werkt is als ik op de bank helemaal ga liggen als zij druk doet. Dan wordt ze vaak zelf rustiger na een paar minuten en komt ze tegen de bank aan liggen.... maar andere signalen zijn nog erg lastig zoals rug toe draaien. Dan gaat ze over het algemeen gewoon door. Op gapen wordt ze juist hyper en druk.
De bench ga ik wel proberen als ik er tegenaan ga zitten met mijn rug. Dat doe ik vaak ook met het socialiseren van kittens. Er wel bij zitten maar verder niets doen, geen oog contact, geen hand erbij.... gewoon zitten (soms klets ik wat tegen de kittens of ga ik voorlezen zodat ze aan mijn stem wennen )
Moet ik verder nog iets in de bench leggen?
Ik bedoel dan bijv een gevulde kong of knauw dingetjes waar ze even afleiding van heeft?
En is er een soort schema van hoe je het het beste daarna kunt opbouwen?
Ik geef haar nu altijd eten de bench en doe de bench dan ook dicht.... daarin ben ik de tijd aan het opbouwen met wanneer ik haar er weer uitlaat. Als zij het eten op heeft zitten we nu op een kleine 5 minuten en dan doen ik het deurtje open en dat is nog net voordat ze echt in de "stress" raakt.
Misschien een gedragen t shirt van jezelf.
Als ze je vertrouwt is dat een kalmerende geur.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ruby en haar gedrag? Vandaag super trots!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?