hoe ga je om met happen ,grommen en aanvallen door onzekerheid?!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

We hebben Buckie nu bijna 3 weken en zijn stapel dol op hem.
Hij was in het begin erg gereserveerd en onzeker, nu voelt hij zich thuis helemaal op zijn gemak.
Buck lijkt echt zijn draai te vinden hier bij ons!

We lopen wel tegen een aantal problemen aan, ik wil vooral weten hoe ik hier het beste mee om kan gaan.

Naar andere honden is nog steeds erg gestrest.
Als hij aan de lijn is wil hij of wegrennen of hij gaat grommen. Als ze te dicht in de buurt zijn hapt hij zonder echt te bijten. ( echt zo van weg jij..)
Ik probeer hem af te leiden of stevig door te lopen,als hij toch gromt dan zeg ik foei,niet doen!

Als Buck los loopt stomt hij juist meestal hard op een hond af, buigt door zijn poten. Daarna trekt hij soms de lip op of gromt om daarna weer aan de kont te snuffelen en blij te doen?
Hij lijkt naar andere honden toe erg onduidelijk. Geeft volgens mij onduidelijke signale af?
Als een andere hond erg rustig blijft dan kan het na een tijdje ontspannen worden.
Gisteren heeft een ander hond Buck gebeten in zijn rug ( niks ernstig) maar nu lijkt hij nog meer in de war( bang)
ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan? wel los of niet? foei zeggen als hij naar een andere hond toe loopt?
Of juist laten ervaren...
Buck is 1,5 jaar opgegroeid bij 15 eigen honden maar heeft geen ervaring met vreemde honden. (kan hij dit nog leren?)


Naar vreemde mensen gromt hij nu ook af en toe,hij kijkt dan ook erg gespannen! alleen als ze hem willen benaderen om te aaien of zo..( dit doen mensen uit aardigheid als ze bij ons op visitie komen of je spreekt ze aan op straat)
Alleen als we de ontmoeting met deze mensen begeleiden gaat het wel goed.
Dan laten we de mensen niet aaien maar laten Buck eerst rustig snuffelen. Hij blijft dan erg gereserveerd maar ontspant dan wel en een tijd erna kwispelt hij weer vrolijk.

Ik ben hier natuurlijk niet zo blij mee,
Ik kan nooit overal bij zijn en hoop dat dit niet steeds erger gaat worden.(staks bijt hij wel ineens iemand..)
Gevoelsmatig doet Buck het echt uit onzekerheid, hij is namelijk erg zachtaardig,vriendelijk en vrolijk naar ons maar vind snel iets spannend.
Vandaar dat ik goed wil weten hoe ik hier het beste mee moet omgaan. Mag ik straffen als hij gromt? en hoe dit het beste kan zodat hij niet nog meer gestrest raakt.
Wie kan mij helpen!!!!!!!!!

gr mariaa en buckie



Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe ga je om met happen ,grommen en aanvallen door onzekerheid?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Ingrid (Gast)

Hoi Maria

Dit is ook weer typich aussie gedrag. Een aus staat bekend om zijn gereserveerdheid en afwachtend heid naar vreemden. En zijn loyaliteit en waaksigheid over zijn roedel en zijn terrein zijn enorm. Je moet wel weten wat voor ras je in huis hebt gehaald. Een aussie is namelijk een zeer int. eligente hond, en heeft een alfa leider nodig. Wanneer hij die niet heeft gaat hij de leiding zelf overnemen, en ziet jullie als zijn rang lagere. Een aussie is een gewilde werkhond vooral geliefd om zijn vermogen om zelfstandig te werken. Op internet is heel veel te vinden over de australian shepherd. Ik zou zeggen googlen, kijk bv op aussie world en lees het stuk denk als een hond. Nou succes en de moed niet opgeven het ras is het zeker waard!

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Mariaa,

Je hebt gelijk qua onzekerheid.

Buck is onzeker naar andere honden en mensen. Omdat hij opgegroeit is in een roedel heeft hij niet geleerd om zichzelf te kunnen redden en daardoor leert hij nu aanval is de beste verdediging.

Wat nu te doen? Vreemde mensen even helemaal niet laten aaien maar gewoon rustig met jullie spreken. Is hij normaal dan geven jullie hem een koekje.

Gaat dit een tijdje goed dan laat je vreemde mensen een koekje op de grond gooien en zo bouw je langzaam op dat ze Buck kunnen aaien.

Doordat jij FOEI en snel doorloopt bij een ontmoeting met andere honden leert Buck nu dat er iets is met andere honden want jij bent negatief op hem met je FOEI en het snel doorlopen geeft aan bij een hond dat iets eng is.

Spreek liever op kalme toon uit: hoeft niet, is oké en probeer hem af te leiden met een voertje. Probeer een ontmoeting steeds van grote afstand te doen. Pak hem bij de halsband als de hond op een grotere afstand is en leid hem af met voer. Praat met hem op een kalme toon. Ga zelf tussen de andere hond en Buck instaan (dit is een kalmerend signaal). Als de persoon met hond bij je vandaan is en Buck is rustig vervolg dan je weg.

Dit doe je ook een tijdje en verkort steeds de afstand wanneer je de halsband vast pakt. Bv eerst op 100 m. dan op 75 m. en tenslotte kun je hem afleiden op een korte afstand.

Let wel. Steeds kleine stapjes en je moet nu veel succes boeken want hij en jullie hebben al meerdere slechte ervaringen.

Doordat je zelf kalm en rustig blijft, krijgt Buck vertrouwen in je en wordt hij ook rustiger.

Ik hoop dat ik het wat duidelijk heb uitgelegt.

Groetjes van esther

honden foto van Monique van Lotje en Kwibus!!! ***Flos en Buster en Morris***

Hoi Mariaa,

Afleiden met een leuk spelletje of iets lekkers is denk ik de manier om dit om te buigen. Zowel de ontmoeting met andere honden als de omgang met "jullie" bezoek. Jouw hond komt uit een roedel en moet nu nog een plekje in zijn nieuwe roedel zoeken.

Als je bezoek krijgt, zou je Buck een voerbal kunnen geven en je bezoek vragen of ze hem niet direct aanhalen. Ze moeten hem ook niet recht in de ogen aan gaan kijken. Laat Buck op zijn tempo kennis maken met bezoek. Zet een koektrommeltje op tafel en laat het bezoek Buck iets lekkers geven. Zodat hij de link legt, bezoek is leuk! Een stap verder is bezoek vragen hem onder zijn kin of onder zijn borst te aaien. Altijd goed laten belonen door bv iets lekkers te geven of door lief tegen hem te praten. Het komt vast allemaal in orde.

Groetjes Monique

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

Hoi ingrid,
Bedankt voor je snelle reactie.
We hebben juist wel erg bewust voor dit ras gekozen met alle voor en nadelen. We zijn ook helemaal gek op Buck! Het is voor ons ook geen enkel probleem dat buck gereserveerd is. Deze geresveerdheid moet alleen niet gaan omslaan in een risico naar ander mensen/honden. Het is belangrijk dat ik leer hoe ik dit gedrag het snelste kan afbuigen. Hij krijgt anders in de gaten dat grommen loont...."lekker veilig "
Ik denk niet dat Buck ons als ranglagere ziet,hier gaan we bewust
mee om en dit zie ik nergens anders aan terug.
Hij is onzeker heo hij in bepaalde situaties moet omgaan en dat geeft sneller stress.
Hoe zou jij dan om met dit gedrag?
ik hoor het graag....

Hoi esther en monique,
bedankt voor jullie tips!!
ik ga dit meteen thuis oefenen...

gr mariaa en buckie




Ingrid (Gast)

Hoi Maria,

Nerveuze agressie heeft meestal te maken met een slechte socialitatie, wat in jou geval waarschijnlijk zo is.

Angstig gedrag moet je nooit belonen, dus zeker niet daan sussen of beginnen te strelen.. Een hond kan dit alleen maar opvatten als een bekrachtiging van zijn gedrag.
Als je zo'n gedrag negeert en je hond rustig op zijn eigen tempo kennis laat maken met die andere hond, dan leert hij dat hij nergens bang voor hoeft te zijn!Hij zou zich niet alleen socialer gaan gedragen, zijn angstige gedrag zou ook niet beloont worden en zou uiteindelijk voorledig wegëbben. Je moet ook niet schrikken als een hond even zijn tanden laat zien naar een andere hond en daarbij een geluid maakt. Dit is honden taal hij kan tenslotte niet praten. Je kunt aan de lichaams taal van een hond zien wat hij bedoeld. Dus even zijn tanden laten zien en wat gebrom, vervolgens naar de kont van een andere hond is niet agressief bedoeld. Dit is hun manier van kennis making. En met vreemde mensen moet je het inderdaad doen zo als hier boven al iemand beschreef, de hond dus zelf laten komen voor ze hem willen aanhalen. Een aussie heeft tijd nodig om mensen te leren kennen en ze te vertrouwen. Vreemden moeten een hond nooit zomaar aaien!

Groetjes ingrid en aussie danzell

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

hoi ingrid,bedankt voor de tip!
fijn om te horen dat tanden laten zien en wat grommen niet persé echt agressief gedrag is...
gr mariaa

honden page profiel BettyBetty 3 doggies

honden foto van Betty

Hallo,

Ik heb zelf ook een hond thuis die door onzekerheid en angst "uitvalt" naar vreemde honden en af en toe ook naar vreemde mensen. Het oogt erg agressief en soms lijkt het alsof hij hapt, maar op echt bijten lijkt het dan ook weer niet. Ik heb ontdekt dat hij het eigenlijk alleen bij mij (en in mindere mate bij mijn vriend doet) bij het wandelen...bij de uitlaatservice en oppas is er nooit wat aan de hand. Ik ben al een tijdje bezig met Bachbloesem, dat zijn druppels speciaal samengesteld voor jouw hond. Dit kan angsten en onzekerheden beinvloeden zodat er meer ingang is tot trainen e.d. Ik heb het idee dat mijn hond er wel wat baat bij heeft en hij is beter te doorbreken, maar ik blijf het een lastig probleem vinden. Afleiden doe ik ook, maar is niet altijd effectief, aangezien de focus dan zo extreem is. Ik probeer zelf ook rustig te blijven, maar ja, ergens vertrouw ik het toch nooit helemaal en dat levert spanning op wat de hond weer oppikt.
Tegenwoordig doe ik hem wat vaker aan de lange lijn, voor mijn eigen rust tijdens het wandelen, maar ook om meer controle over hem te hebben. Ik heb ook nog een andere hond, Joris, en die mag er ook niet onder lijden doordat ik constant met Sam bezig ben. Het is een proces dat lang kan duren heb ik gemerkt, en ik weet niet eens de oorzaak, want ik heb hem al vanaf pup en een traumatische aanvaring met een andere hond heeft hij nooit gehad. Ook wat mensen betreft; met name "vreemd uitziende" mensen zijn voor hem een aanleiding om uit te vallen.
Die van mij is ook onzeker en angstig, binnen is het een dikke lieverd....tja, gewoon blijven doorgaan met trainen en oefenen, maar af en toe zakt het me wel eens in de schoenen, want relaxed wandelen is er niet meer bij....

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

Hoi bertina,
Ik hoop dat we met Buck niet een negatieve spiraal gaan komen...Vandaar dat ik ook meteen een topic heb geopend om er op tijd bij te zijn!
Het gedrag is nu nog maar pril aanwezig en kan voor mijn gevoel nog beide kanten opgaan.
Mijn hoop is dat Buck steeds meer zelfverzekert zal worden en dit negatieve gedrag minder nodig zal hebben.
Maar zoals jij al beschrijft met Sam moet je dit gedrag zorvuldig aanpakken en het liefs voorkomen!
Best lastig omdat ik het vooral naar andere mensen toe vervelend vind.
ik wil niet mensen "tot last" zijn met mijn hond.
Op het moment dat ik mensen instucties ga geven: "niet aankijken, niet aaien,wil je dit brokje geven etc etc " Vraagt dat ook om een uitleg..."Onze hond is onzeker etc...." ik heb gemerkt dat dit bij beide partijen dan ook een soort spanning geeft, mensen worden dan een beetje bang.

Dit gaat zo ook op losloop velden. Als ik Buck aanlijn ( lange lijn) en de andere hond is wel los, geeft vaak nog meer spanning bij Buck omdat hij zich dan aangevallen voelt.
Loslaten brengt ook weer risico omdat het dan ook verkeert kan gaan.
Kortom allemaal niet echt makkelijk.
Ik kan me voorstellen dat wandelen voor jou niet meer relext is omdat je zo al langer bezig bent.
Welke samenstelling bach geef jij? en waar koop je dit?
Misschien toch voor mij een optie.

Verder zijn we ook super gek op Buck en hebben we er alles voor over dat hij lekker in zijn vel zit.
Thuis is er ook gelukkig niks aan de hand, het is een scheet van een hond!

succes met alles.
gr mariaa en buckie




honden page profiel BettyBetty 3 doggies

honden foto van Betty

Hallo Mariaa,

De bachbloesem bestel ik via internet, je hebt er twee. www.bloesemdroom.nl en www.dogmotive.nl, de site wijst zichzelf wat je moet doen. Voor Sam heb ik een samenstelling van 8 soorten bloesems; bang voor vreemde dingen, terugvallen in oude fouten, overdrijving, onzekerheid etc.(weet ze zo even niet uit mn hoofd, het heet natuurlijk ook anders, maar beetje een idee.

Het is ook inderdaad altijd maar weer inschatten wanneer je je hond wel los laat lopen en wanneer je een lange lijn moet gebruiken, een lijn roept inderdaad meer spanning op. Uiteraard heb je altijd baasjes die er een beetje angstig op reageren, dan is het voor mij snel klaar; aanlijnen en doorlopen. Soms kom je een baas + hond tegen die zelf heel relaxed reageren en die zoiets heeft van ; ah joh, doe maar los, honden lossen dit onderling wel op. Vaak zie je dan aan de hond wel dat ie stabiel is en dan laat ik Sam weleens los. Het is dan vaak ook niet eens meer zo heftig, wel blaffen en stuiteren, maar als de andere hond rustig blijft is het ook wel okay op een gegeven moment. Dit zijn leuke "oefensituaties" zeg maar.
Ik ben zelf altijd erg bang dat ik met Sam een keer een hond tegenkom die zien signalen volledig verkeerd oppikt en hem gaat bijten, dit zou nl zijn angst alleen maar kunnen bevestigen en dan heb ik wsl een angstbijter. Aan de andere kant denk ik ook weleens dat hij juist eens op zn donder moet hebben (niet bijten uiteraard) om het af te leren, maar ja, dat is een gok die ik me niet kan permitteren.
Sam is thuis ook een dikke lieverd, net als Buck, dat is in principe natuurlijk het belangrijkste, maar ik moet zeggen dat die nieuwe wet (agressieve honden) me wel angst aanjaagt.

sara (Gast)

Hallo, hoe is het nu met je hond? Wij hebben een welsh terrier, een beetje hetzelfde probleem. Met mij geen probleem, maar met ons drukke gillende kleindochter van drie jaar, dan moeten we ze appart zetten want de hond springt en gromt naar haar alsof ze wil zeggen: wees eens rustig en braaf. Ikzelf kan er ook niet goed tegen, zo die drukte, zou de hond dat overnemen en voelen?

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Zeker voelt de hond dat. Veel honden kunnen niet tegen kleine drukke kinderen. Vandaar ook zoveel bijtincidenten. Houd ze maar goed uit elkaar!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe ga je om met happen ,grommen en aanvallen door onzekerheid?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
^