Het lijkt mij leuk om te laten zien waar wij aan werken, de problemen waar wij tegen aan lopen (deze zullen voor sommige mensen herkenbaar zijn) en hoe wij er mee om gaan, hoe onze honden er op reageren en hoe de vordering gaat. Met welke hond we aan welk probleem werken, of juist met allemaal tegelijk aan een probleem.
Probleem wil ik het niet noemen, obstakel is het meer. Het zijn al super honden, met wat kleine verbeter puntjes. En daar ga ik aan werken. Voor mij ook handig om goed bij te houden met wie ik waar aan werk, dat ik niet te veel tegelijk ga doen.
Op dit moment loop ik met Boris tegen het volgende aan:
hij trekt erg aan de lijn, en hij blaft nog wel wat.
Het blaffen ben ik achter dat hij dit doet uit onwetendheid, onzekerheid, overprikkeling en stress. Als hij bijvoorbeeld gecorrigeerd word weet hij niet hoe hij er mee om moet gaan, dan gaat hij blaffen. Als een van de andere honden in de weg ligt gaat hij blaffen. En als een van de andere honden een speeltje heeft die hij wilt gaat hij blaffen.
Dit ben ik bezig door heb rustig naar de gang te brengen en hem daar tot rust te laten komen. Evt een speelte in de gang te leggen. Ik merk dat hij snel tot rust komt, en het blaffen is al 3x zo minder erg geworden wanneer ik dit rustig vol houd.
Het trekken aan de lijn werk ik aan door zijn aandacht te vragen tijdens het lopen, en die vast te houden. Helaas als ik met alle honden loop raakt hij te druk in zijn kop en gaat hij trekken. Hier ga ik dan niet proberen zijn aandacht te vragen omdat hij die meestal niet geeft. En ik hem niet wil leren om mijn stem te negeren. Zodra hij mij tijdens een wandeling aan kijkt dan beloon in hem, met stem, door te aaien of met een koekje. Hier reageert hij allemaal erg super op. Meestal aan het einde van onze wandeling heeft hij dat hij rustiger word in zijn kop, dus meer aandacht heeft. Dan vraag ik wat meer zijn aandacht.
Sky is buiten wat snel overprikkeld en heeft geen enkel oog voor mensen. Met haar probeer ik juist te werken om veel rust momenten te creeren buiten, Waar ze gewoon meer gefocust word op wat ik verwacht van haar.
Koda is erg nerveus en onzeker. Wanneer ik hem een commando geeft wilt hij het zo snel mogelijk doen. Wanneer hij 2 commando's kort naar elkaar krijgt raakt hij al nerveus en gaat dan wat heen en weer lopen. Ook als ik met alle honden samen commando's oefen is hij gelijk nerveus.
Buiten is hij ook erg druk in zijn kop. Loslopen gaat goed, maar er moeten geen andere honden in de buurt lopen. Dit omdat hij de alpha is, en hij zijn roedel wilt beschermen. Hij zal koste wat kost vreemde honden bij zijn roedel weg houden.
Als ik een vreemde hond de roedel in breng gaat dit wel goed. Anders niet. Hij raakt buiten ook gefixeerd op andere honden, en heeft dan moeite om goed naar mij te luisteren. Ik probeer hem dan juist te laten liggen, of zitten buiten wanneer hij een andere hond ziet, en dan moet blijven zitten tot die andere hond helemaal uit zicht is. En tegelijk probeer ik zijn aandacht te vestigen op mij. Evt zijn zicht blokkeren door voor hem te staan. of hem juist aan te tikken.
Met Skippa werk ik aan eigenlijk niet zo veel. Alleen met het loslopen dat hij sneller naar me toe komt. Als hij los is, is dit voor hem een feestje.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waar werken wij aan?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Misha:
-springt op mensen als ze hem aanspreken wat ik er aan doe is zo weinig mogelijk contact met vreemde mensen op straat en als ze toch iets vragen afstand houden en dan pas antwoorden. Bij kennis laat ik hem zitten als hij wilt springen.
-kauwt niet graag aan zijn eten. Ik geef hem een kauwbot en dagelijk hele groeten en fruit
- is te onvoorspelbaar en te rap afgeleid als hij los loopt. Ik laat hem niet meer vaak los en gebruik flexilijn
- heeft naar mijn denken schrik van andere reuen. Helaas nog niks aan gedaan omdat ELKE reu die wij tegen komen tegen hem grommen.
- kan niet alleen zijn. Hier werk ik ook niet aan ookal zou het moeten. Wij zijn precies al gewoon geworden aan het feit dat er altijd iemand bij hem moet blijven.
Leuk idee!
Kiana:
- een echte jager. Als ze een konijn,vogel of ander wild dier ziet gaat ze en vandoor en moet ik wel heel veel moeite doen om haar terug te laten komen.
Wat doe ik daar aan? Toch veel oefenen, naar plekken gaan waar konijnen zijn. Wel veilige plekken waar ze niet zomaar de weg op kan. En roepen en als ze terug komt goed belonen.
- op cursus is ze bang van een reu. Omdat hij eens flink op haar gesprongen is en ze was er zo van geschrokken dat ze op cursus soms alleen op die reu let dat hij niet te dichtbij komt.
Wat doe ik daar aan?
Weinig want ik vind dit moeilijk om op te lossen. Die mensen van de reu laten alles toe heel vervelend. Als de reu voorbij komt probeer ik haar aandacht bij mij te houden en belonen als ze rustig is gebleven.
- zeuren! Goh wat kan mevrouw soms zeuren en piepen. Als ze zich verveeld en ik ligt op de bank gaat ze voor me staan en lopen zeuren en uitdage ( blaffen).
Wat doe ik daar aan? Ik heb alles al geprobeerd negeren en boos worden maar niks helpt. Het enige wat soms helpt is haar op der plaats sturen. Of haar kong vullen.
- springen. Ze springt tegen mensen op die ze goed kent bijvoorbeeld mij of mijn vriend of me moeder ect. Maar ook wel eens tegen kleinere kinderen.
Ik hou haar meestal vast als ze een kind wilt begroeten om het te voorkomen. Meer kan ik er niet aan doen. Negeren heeft bij dit ook geen zin. Veel mensen zeggen ja moet je omdraaien, maar daar neemt Kiana geen genoegen mee. Gelukkig vinden de meeste het niet erg en ze is niet zo zwaar dat je omver valt.
Voor de rest is het een super lieve hond. Een allemans vriend. Kan met alles en iedereen overweg.
Kan makkelijk 4 uurtjes alleen zijn. Langer zal ze bij mij nooit alleen zijn.
Bij yuki werk ik eraan dat hij niet zo zot wordt van konijnen en andere honden en hij mijn vriendin de bossen in trekt dus probeer ik hem dat af te leren maar heel moeilijk nu in zijn pubertijd.. voor de rest hem zo ver gekregen dat hij mooi naast me meewandelt maar enkel bij het zien van honden of konijnen wordt hij dol...
Isis werk ik aan haar angst nu ze in de angstfase zit en dat wordt stilaan ook beter... maar nu begint ze naar bepaalde mensen wel toe te gaan wat heel fijn is maar ze springt tegen hen op.. omdat ze eerder nooit vanzelf buiten naar vreemden ging moet ik haar nu afleren van tegen mensen op te springen... maar algemeen moet ik haar angst van reistassen en vrachtwagengeluiden etc nog zien goed te krijgen en dat is best een moeilijke taak.. lopen doet ze wel al redelijk mooi naast me tenzij ze vele geluiden hoort.
Dit is het juiste profiel dus.. vergeten af te melden op die stukke omwille dat ik er nog privéberichten op krijg
Binky;
- Blaft vooral 's avonds als het tegen het donker is en er komt iemand aangelopen (met/zonder hond) kan hij niet meer stoppen met blaffen. Ik weet nog niet hoe ik dat kan verhelpen.
- Daagt vaak uit na een correctie. Gromblaffen en hard blaffen met oren naar achter en staart kwispelend. Nu vooral proberen af te leiden i.p.v. te corrigeren.
- Rijdt graag op speeltjes, dekentjes, knuffels. Spulletjes weghalen, met als gevolg dat hij je heel zielig aan gaat zitten kijken.
Inderdaad een leuk topic, denk dat iedereen hier wel wat kan neerzetten ..
Ares:
- Sloopt graag wanneer hij "alleen" is, we proberen hem nu af te leiden met een kauw bot en een met lekkers gevulde kong, tot nu toe werkt dit erg goed! Maar ik ben van plan nog andere "spelletjes" voor hem te gaan verzinnen/ontdekken.
- Is erg vocaal, gelukkig wordt het minder hoe ouder hij wordt, we negeren hem totdat ie ophoudt met joelen en dan pas geven we hem zijn zin (aanlijnen of een koekje of zijn eten). Werkt ook goed, hij is al een stuk minder vocaal dan voorheen.
Hunter:
- Kan erg opdringerig zijn, we negeren hem of zeggen streng "Nee" wanneer negeren niet helpt. Het is nog niet 100% succesvol maar het komt in de buurt..
Bayley:
- Is overdreven waaks, wanneer iemand met een vuilnisbak buiten langs loopt of wanneer een autodeur dicht slaat gaat ze al tekeer, oplossing hebben we nog niet, we proberen haar z.s.m weer rustig te krijgen.
Een "probleem" wat alle 3 de honden hebben (de ene wat meer dan de ander) is dat ze bedelen om eten, aangezien ze nu nog 2 huizen hebben (1 in Almere en 1 in Enschede) is dit lastig meteen af te leren aangezien beide huizen andere regels hebben qua eten. In Almere sturen we ze naar hun plaats of laten ze liggen, bij ons vandaan, dat werkt erg goed en daar bedelen ze ook minder dan in Enschede. In Enschede sturen we ze weg, helpt ook wel maar minder, ze komen eerder terug omdat familieleden ze van tafel voeren (ook al hebben we al 1000x gezegd dat niet te doen..) Wanneer wij op ons zelf wonen gaan we dezelfde methode hanteren als we in Almere doen, de honden naar hun plaats sturen (mandje/kleed/kussen).
Suzy Q
- Op de grond liggen als er een andere hond uitkomt, groot of klein maakt niet uit al heeft ze het sneller bij grote honden. Maaaaar vandaaag was ik heeel trots ze liep langs een best grote hond zonder te liggen (wel aan de overkant van de straat, maar het is een begin)
- Beter in contact laten komen met kindjes Dat is nogal moeilijk want ik ken geen kinderen en veel kinderen hier uit de buurt zijn bang en lopen met een grote boog om haar heen...
- Tegen mensen opspringen bij begroeten. We proberen streng te zijn, maar we moeten ons bezoek "die het niet erg vindt als ze dit doet" beter opvoeden haha
Trekken. Gaat soms wel goed (dan trekt ze niet), maar andere keren... Dan sta ik om de 3 stappen stil. Na een paar keer dringt het tot haar door dat ze misschien een beetje normaal moet lopen
Uitvallen naar fietsers. Ik schaam me dood soms! Toen we haar net hadden waren ze eng, ineens ging ze wat uitvallen. Heb ik er behoorlijk uit getraind door haar bij naderende fietsers te laten zitten en de aandacht op een snoepje te leggen. Hoewel ze niet echt voedselgericht is, ging dit best goed. Zó goed dat ze op een gegeven moment bij voorbaat al ging zitten 'kijk, een fietser, krijg ik nu wat lekkers?'
En toen ging het mis... afgelopen zomer, grote groep wielrenners en na bijna 3 maanden panische angst voor alles op 2 wielen zit ze nu dus weer in een soort van 'kill & attack' modus als het om fietsers (en voorál wielrenners) gaat.
Waarschijnlijk voelt ze mijn spanning ook aan, want ik hou de lijn kort en ga aan de kant staan, om te voorkomen dat ze in een stel kuiten hangt.
Eigenlijk zijn dat de belangrijkste dingen. Maar zeker niet alle
We oefenen ook nog steeds met het hier komen. Ik blijf hoop houden dat ze over een paar jaar wél los kan, dus als we met de Flexi- of de lange lijn lopen dan roep ik haar regelmatig even bij me. Soms krijgt ze een lekker knabbeltje, soms een aai, altijd samen met een "goed zooo" of "knappe hond hoor" en dan mag ze weer lekker rennen.
Ik weet niet of ze ooit los zal kunnen, want dat uitvallen wat ze naar fietsers doet, doet ze ook naar de bus, een jeep met aanhanger of een sleepwagen. En ja, ik denk niet dat ze een aanvaring met een van die drie zal overleven...
Maar goed, dat zijn dus wat dingetjes waar wij aan werken. Gaat soms goed, soms niet
Wat ik eigenlijk een beetje heb opgegeven na 2 jaar: opspringen. Vindt ze je leuk, dan springt ze graag tegen je aan. Vindt ze je niet leuk, dan blaft ze om het hardst en staat zo ver mogelijk bij je vandaan.
Voor mezelf werk ik nog steeds aan vertrouwen. Vertrouwen dat ik het wel kan, dat het wel goed komt.
En rust. Ben ik ontspannen, dan is zij dat ook. En dat heeft zich bewezen, want het gaat al weer sinds de tweede week van januari goed! Soms heeft ze eens een baaldagje, een bibbermoment of ze schrikt, maar zolang ik haar bij bibbermomenten negeer (heeft ze alleen thuis wel eens, beetje van slag) of gewoon doorloop (als ze buiten schrikt) dan gaat het vrij snel over.
Wat leuk om te lezen waar anderen aan werken met hun hond! Waar die kleine hooligans ons ook niet mee bezig houden .
Oh en Cindy, heb al een aantal topics van je gelezen over Mellow en ik wilde altijd al eens zeggen dat je echt een topper bent! Het lijkt me ZO moeilijk om zo'n angstige hond te begeleiden en jij knokt al-tijd door. Ik heb er volledig vertrouwen in dat je het kan, dat heb je toch al keer op keer laten zien !?
Oké, een paar dingen waaraan hier gespijkerd wordt:
Dat ze echt niet op paarden af kan lopen. Ze vind ze totaal niet eng. Sterker nog, ze vind ze leuk. Dat de paarden haar niet leuk vinden snapt ze dan ook niet dus ik heb haar nou al twee keer bij een paard vandaan moeten halen.
Te lomp zijn in het spel/begroeten van andere honden is niet cool. Ze doet het lang niet bij alle honden maar af en toe is het raak. Dan sprint ze in volle vaart op een andere hond af (die best kan schrikken van haar formaat); daarna raffelt ze de voorstelsessie af en begint meteen te testen wat voor vlees ze in de kuip heeft. Dat lijkt op spelen maar ik heb het idee dat ze er een krachtmeting van maakt... dit kap ik dan ook af en loop door.
Iets wat al goed gaat maar altijd beter kan: rust. Rustig zijn bij mensen begroeten, rustig in de trein, rustig als je een andere hond ziet, rustig op een terrasje... etc.
Ze kan nog niet erg lang alleen zijn, ik geloof dat we nu op 1,5 uur zitten. Als het haar te lang duurt zet ze het op een loeien (letterlijk). Toen ze een maand of 7/8 was trok ze ook nog eens op twee vaste plekken het behang van de muur. Dat is gelukkig voorbij .
Charlie heeft soms nog wat moeite met blijven. Hij snapt blijf heel goed, maar soms neemt zijn enthousiasme de overhand. Daar blijven we nu aan werken door veel te oefenen (met beloning) en de tijd dat hij moet blijven wisselend te houden. Ook gaan we binnenkort weer verder met een gehoorzaamheidscursus, waar het blijven ook een onderdeel van de cursus is.
Daarnaast is Charlie te enthousiast als hij andere honden ziet. Hij heeft dan nogal de neiging om er op af te stormen. Ook daarmee blijven we oefenen. Zodra ik een andere hond zie vraag ik zijn aandacht en op het moment dat hij de hond ziet zeg ik: wachten. Als hij dan toch naar de andere hond toe wil sprinten zeg ik: uhuh. Als hij er dan toch naartoe sprint roep ik hem bij me terug en als hij dat niet doet dan loop ik de andere kant op en blijf ik hem roepen. Dan kom hij wel terug en dan gaan we samen weer richting de andere hond en herhalen we het riedeltje, totdat ik zeg dat hij er naar toe mag.
waar ik de afgelopen tijd mee bezig ben geweest is de honden rustig krijgen met aanlijnen. Tegenwoordig zijn ze heel rustig, enkele keer wilt het nog gebeuren dat ze wat enthousiast zijn. Maar dat gaat goed.
Sky springt nog wel wat omhoog als ik haar aan wil lijnen, maar voorheen bleef ze springen en piepen en blaffen en in de lijnen, halsbanden en tuigen bijten. Tegenwoordig blijft ze gewoon rustig zitten en hapt ze niet meer in alles wat ik om haar kop wil doen.
Koda gaat altijd druk rond lopen, maar ook dat is al stukken beter. Skippa is rustig en Boris gaat ook gelijk rustig zitten
Hier ga ik deze week aan werken
Samen met commando stil en plaats.
Ik moet eens een lijstje maken met alles wat de honden kunnen en waar ik welke week aan werk voor mezelf met welke hond kwa commando's. Want straks met 5 honden die niet allemaal het zelfde kunnen is het lastig bij houden met wie ik nou wat deed
Ook bij Simba zijn er nog wel dingen waar ik aan wil werken.
Als Simba thuis is, is het een schat van een hond, en luisterd hij goed. Zodra ik fluit, dan springt hij naar mij toe, ook al ligt hij lekker buiten in de tuin.
Op koninginnedag ben ik, samen met mijn dochter, en met Simba over de markt geweest. Hij wou alleen maar trekken, en ik had soms moeite met het vasthouden van de riem. Nu heb ik maar besloten om Simba vaker ergens mee naartoe te nemen.
Morgen gaan we naar Deventer. Wij zaten al te denken om oppas te regelen voor Simba, maar dat valt nooit mee. Daarom gaat Simba nu maar lekker mee. Misschien dat hier op dit forum nog mensen zitten die uit Deventer komen, en een Husky hebben. Als jullie een witte Husky zien, is de kans groot dat het Simba is.
Bij andere honden, wil Simba soms gaan grommen. Misschien het karakter van een Husky. Wel leuk om te zien dat, zodra Simba een andere Husky ziet, dat alles goed is. Helaas kom ik nog veel te weinig Huskies tegen.
hier geen last van dat ze grommen bij het zien van andere honden. Wel raken ze erg enthousiast en willen ze dan er naar toe. en maken ze geluid wat aangezien kan worden voor grommen.
Bij Max werken we aan het happen... Als hem iets niet aanstaat, begint hij met happen.... (doet hij overigens alleen bij zn baasjes, niet bij anderen). Hij begint te happen als hij gefrustreerd is... Vanmiddag bijv. Achter het hek zit de kat van de buten, maar hij kan daar niet naar toe... Nu moet hij ivm een blessure een hele week rustig aan doen, zoals 10min wandelingetjes, niet loslopen, niet met andere honden mogen spelen etc.. Hij kan dus al zijn energie niet goed kwijt en als hij dan ook nog eens niet bij die kat kan komen wil hij door de tuin crossen wat dan weer niet mag... Als ik hem dan wil stoppen, doormiddel van "nee" of "ho" dan stopt hij met crossen en rent hij op me af en begint te happen en in mn armen te hangen (bijt niet door). Als dit binnen gebeurt kan ik hem makkelijk negeren en snel weglopen. Maar voor dat ik vanuit de tuin binnen ben, zijn we 5 meter verder en heb ik de gaten in mn kleding zitten.... Maar wat kan ik doen?! Negeren is de enige optie voor Max want elke soort van aandacht die hij krijgt wordt hij alleen maar erger van.....
Ik voel me bijna schuldig...er is namelijk niet zoveel waar ik met Sasja aan hoef te werken.Ik heb haar al bijna alles bijgeleerd.
Het enige is dat ik haar echt af wil leren om katten achterna te zitten.
Verder...dat is het.
Ze is verder perfect.
Bij Diesel werk ik eraan dat hij niet zo heftig reageert op honden die naast de fiets lopen.
Krijg het er maar niet uit, tis ook zo moeilijk, loop je ergens rustig komt er op eens een hond naast de fiets voorbij, drama gewoon.
Mensen op de fiets of honden die gewoon aan komen lopen doen hem niets, maar een hond naast de fiets, en hij flipt.
Ik werk er met fenna aan dat ze beter voor komt tijdens het loslopen. Af en toe kan het wel een aantal minuten duren voordat ze eindelijk voor je zit met die oogjes van 'zo he, ben ik ff braaf dat ik zo snel kwam!'. Maargoed, er zit zeker verbetering in na een paar keer wandelen. Ze let al veel beter op me, maar het blijft oefenen oefenen oefenen!
Boris wil graag net ff voor je lopen als hij aan de lijn loopt.. het echte trekken hebben we er uit getraind (gelukkig had mijn vriend daar veel geduld voor ) maar nu loopt hij naast me en dan versnelt ie een beetje tot ie voor me loopt, als ik hem corrigeer (verbaal) dan houd hij in, maar even later zie ik die versnelling weer aankomen pfffff.. Als ik dan draai of zo volgt ie makkelijk en dan.. versnellen tot ie er weer net voor loopt hahaha!
Boris is enorm gefixeert op konijnen.. als we in een gebied zijn waar hij weet dat er veel zitten is hij een grote brok jacht-spanning. Afleiden? LASTIG! Ik probeer het met bal en snoepjes, maar als er echt een konijn in zicht is.. Het lukt overigens wel om hem er niet achteraan te laten gaan, maar ik wil gaan werken aan dat ie ze gaat negeren.. ijdele hoop, niet?
aan het hier komen want dat doet ze niet meer een maal vrij is ze weg. en gister liep ze echt waar gewoon hup met de hond en eigenaar mee wilde gewoon mee hoor ik ben echt uitzicht gegaan 15 min heb der enkele keren geroepen niets toen ze me zag rende ze weer naar me toe op 5mtr afstand bleef ze staan en rende zo terug naar de hond en eigenaar. Dus ja het loslopen begint nu fout te gaan dus moet daar echt aan werken.
En haar manie om ineens tegen mensen op te springen heel vervelend zo'n kalf in de nek krijgen.
jammer genoeg doet ze het niet bij mij nee alleen bij mensen die beetje angstig zijn voor deze tank en er dan oe en aahhh geluiden bij maken die ze blijkbaar ziet als uitnodiging. en als ze dan losloopt op het veld ja sta ik er niet 123 naast.
Maar aangezien ze voorlopig toch alleen echt los los mag als er een volwassen opgevoede hond loopt die echt luistert en haar ook nog eens leuk vind om mee te ravotten zal ik dat probleem ook niet meer zo veel hebben. De mensen die haar wel goed vinden en een eigen stabiele hond hebben daar jumpt ze niet tegen aan.
En zo blijven we bezig we zaten op een goeie lijn samen maar helaas is die lijn zo'n 3 weken geleden effe uitzicht. noem het zoals je het wilt pubertijd hormonen door aankomende loopsheid
geen idee maar het is een feit dat madam geheel der eigen weg wil gaat.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waar werken wij aan?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?