Soms (ik denk gemiddeld 1x per maand) braakt Twinko 's morgens. Behalve geel slijm en speeksel komt er niks uit. Hij krijgt rond 18:30 z'n voer en dan om 8:00 weer maar voor die tijd braakt hij dan.
Kan het zo zijn dat z'n maag te leeg is? Soms geef ik hem vóór het slapen een plakje kipfilet of zo en dan braakt hij niet 's morgens. Maar dat kan ook toeval zijn natuurlijk aangezien het braken weinig voorkomt.
Wat denken jullie? Gewoon elke avond een plakje kipfilet geven en kijken wat er (niet) gebeurt? Of zou het iets anders kunnen zijn?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "'s Morgens braken" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
dat is gal, wat er uit komt , betekend op dat moment een lege maag.
een oud stukje bruin brood voor het slapen gaan, helpt al, en wat je ook kan gaan doen, is op wisselende tijden eten gaan geven, gal spugen is al van te voren maagsappen aanmaken om het eten te verteren, er komt geen eten, dus wat wordt er dan gedaan, gal spugen.
en als het echt alleen maar slijm met geel spul eruit komt is dat echt gal spugen. probeer het maar eens, iedere avond voor het slapen gaan wat voeren, geen grote hoeveelheid. en smorgens toch wat eerder voeren.
wanneer een hond op wisselende tijden eet, is er geen sprake meer van van te voren maagsappen aan te maken, de hond weet immers dan niet wanneer er eten komt, doe je dat een aantal weken, dan is er geen sprake meer van gal spugen, ondanks dat er dan toch een lege maag is.
heb het even voor je opgezocht..... lees het maar.
Voedselfrequentie_____________________________________
Hondachtige, en met wolven als voorbeeld zullen niet elke dag over voedsel kunnen beschikken. Immers: een wolvenroedel vangt niet elke dag een prooi. Hun hele verteringsstelsel is ingesteld om zich één keer goed vol te vreten en om dan vervolgens enkele dagen achter elkaar te vasten. Het spijsverteringskanaal van een wolf en van een hond zijn identiek aan elkaar. Wolven zullen als ze ziek zijn uit zichzelf vasten. De energie die normaal verbruikt wordt bij de vertering, wordt nu ergens anders in het lichaam verbruikt voor herstel en groei. Het vasten bij zieke huishonden is iets wat je het beste kunt doen in overleg met een dierenarts.
Een hondenmaag is erg rekbaar, er kan dus erg veel voedsel in. Veel mensen voeren twee maal daags of zelfs vaker. Aangezien een hond zo'n 8% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel kan opnemen zal een hond die vaker dan één maal per dag gevoerd wordt nooit een volle maag kunnen ervaren. Daarbij is een hondenmaag na zo'n 24 uur leeg en mensen die vaker voeren als éénmaal per dag geven hun hond voedsel terwijl er nog eten in de maag zit. Hier kunnen probleemeters door ontstaan omdat de maag nog halfvol zit. Het voeren van éénmaal per dag voor volwassen honden wordt dan ook aangeraden. Honden die een maagtorsie hebben gehad behoren niet te vasten, deze mogen zich immers niet helemaal meer vol eten. Deze honden kunnen het beste twee maal daags gevoerd worden.
Het voeren op verschillende tijden is ook belangrijk, ook als je jouw honden niet wilt laten vasten. Allereerst is dit natuurlijk veel natuurlijker: een wolf of hondachtige zal ook niet altijd op dezelfde tijden eten. Als je jouw hond altijd op dezelfde tijd eten geeft, neem als voorbeeld 5 uur dan zullen de maag en alle spijsverteringsorganen alvast sappen aangaan maken omdat deze immers voedsel verwachten. Geef je dus een keer later of vroeger eten dan normaal dan raakt het lichaam van streek: het weet zich geen raad met de maag en spijsverteringssappen en het maagzuur van de maag zal de maagwand gaan irriteren. Hierdoor krijg je honden die gaan overgeven. Als je op onregelmatige tijdstippen voert 'leert' het lichaam af te wachten om pas te gaan werken als er voedsel het lichaam binnenkomt. Dit is overigens ook al bewezen door de alom bekende experimenten van Ivan Pavlov. Hij stuitte op het verschijnsel dat men ook wel klassieke conditionering noemt. Bij zijn experimenten gingen zijn honden al speeksel produceren nog voor hij het voedsel had gegeven, en zelfs als hij zonder voedsel deed alsof hij ze ging voeren.
Dankje Willemijn! Ik zal gaan proberen hem wat te voeren voor het slapen want hij braakt inderdaad alleen slijm op.
Etenstijden wisselen 's avonds trouwens wel een beetje hoor. Hij krijgt eten tussen 18:00 en 19:30 maar ik had half zeven even als gemiddelde gegeven. Of zou ik er nog meer variatie tussen moeten laten?
Is het niet zo dat wanneer hij erg wisselend eet hij ook wisselend moet poepen en plassen? Twinko is eindelijk zindelijk en dat komt denk ik omdat ik eindelijk heb uitgevogeld wanneer hij precies moet plassen
Niet om het een of ander maar brood is zo'n beetje het slechtste wat je een hond kan geven.
Het is wel gal wat omhoogkomt i.v.m. lege maag, dus iets geven voor het slapen gaan is wel aan te raden maar alsjeblieft géén brood.
Vooral de broodverbeteraars die in brood vaak zitten zijn erg slecht voor honden
http://nl.wikipedia.org/wiki/Broodverbeteraar
een stuk oud brood, een korst is niet het slechtste wat een hond kan en mag eten hoor.
het heeft ook goede eigenschappen brood, drie keer in de week een oude korst en je voorkomt dat als er giardia is, aanhechting van de giardia aan de darmwand, en brood hoeft niet in de voeding te zitten, maar van een oud stuk korstje brood krijgt een hond niets van.
Hilde, er hoeft geen uren verschil in tijden te zitten, wat je schrijft vanaf 18.00 tot 19.30 is prima. geef je de ene dag 18.00 de andere dag om 19.30, of daartussen, zodat je hond niet precies weet wanneer het etenstijd is.
Ik heb bijna nooit brood in huis dus een korstje zal 'm niet worden
Maar wel een plakje kipfilet of een beetje rijst of zo.
Dank voor de reacties!
ook goed Hilde. als het maar wat is. en wat niet te snel verteerd, zodat er smorgens nog iets in de maag zit. kipfile is er zo weer uit, rijst duurt wat langer de vertering.
Ja das inderdaad waar. Dan kook ik gewoon wat rijst en zet dat in een bakje in de koelkast. Dat blijft wel een paar dagen goed toch?
Hilde, ja hoor, hooguit drie dagen kan je het gekookte bewaren in een tupperwahr in de koelkast, langer zou ik het niet doen.
Ik geef Twinko inmiddels voor het slapen wat te eten en tot nu toe niet meer gebraakt. Zo ver zo goed dus.
Hilde, wat fijn dat je even een update geeft.
Blijf wat eten geven voor het naar bed gaan, en probeer de tijden niet al te vast te maken, dat wil zeggen verschillende etenstijden, dan zal het gal spugen minder worden, maar wat eten voor het naar bed gaan, helpt.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "'s Morgens braken" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?