Sterilisatie of Castratie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Xiomara Xiomara

honden foto van Xiomara

Hallo,

Ik zit met een dillemma!

Ik heb een teefje (Boedha) van bijna 4 en een reu (Storm) van 9 maanden hier rond wandelen. Nu is Boedha loops en logeert nu ook daarom bij mijn ouders.

De da gaf het advies om Boedha te laten steriliseren ivm onstekingen ect. Maar ik krijg ook weer ander advies om het juist niet te doen.

Ik weet dat ik er een moet laten sterilisren of casteren maar hoe maak ik de keuze?
Wat ik wel weet als ik Boedha laat steriliseren dat ik voor een laparoxopie methode kies omdat ze daar het minste last van heeft na de operatie. Dat werd mij verteld op de hondencursus en ik heb ook even op google gekeken voor wat meer info erover.


Wat is jullie mening?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sterilisatie of Castratie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 2 doggies

honden foto van Uma & Joker

ik zou mijn teefje laten steriliseren...
dan voorkom je de kans op die ontsteking. en je hebt ook niet meer het gedoe dat je je hond in het park niet mag los laten lopen als ze loops is.


maar ik weet eigenlijk niets over de gevaren van sterilisatie.
dus ben ik ook wel benieuwd wat anderen zeggen.

liefs, Uma

honden page profiel Xiomara Xiomara

honden foto van Xiomara

Ik ben ook benieuwd, Ik zit echt in dubio wat ik nou het beste kan doen!

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

ja dat snap ik, want het is vast heel onhandig om steeds je honden uit elkaar te moeten houden enzo...

liefs, Uma

honden page profiel Xiomara Xiomara

honden foto van Xiomara

Boedha logeert nu ook bij mijn ouders :'(

Want het was voor beide zielig, Boedha kreeg geen rust en Storm zijn hormonen vlogen om zijn oren!

honden page profiel MexxMexx 1 doggies

honden foto van Mexx

Ga eens overleggen met je DA.

honden page profiel denisedenise 3 doggies

honden foto van denise

ik ben eerder voor castratie.

bij sterilisatie heb je een grote kans dat je hond er incontinent van wordt. is het niet een aantal maanden na de castratie kan hij vervroegt incontinent worden op leeftijd van 7 jaar. dit zorgt vaak ook weer voor herhalende blaasontstekingen

ik heb mijn reu daarom laten castreren. op het slecht helen van de wonden na door zijn allergie voor hechtdraad heb ik geen last van andere complicaties.

honden page profiel denisedenise 3 doggies

honden foto van denise

ps dit hoeft niet altijd maar ik heb het in mijn omgeving al iets te vaak voor zien komen dat ze incontinent worden

honden page profiel Xiomara Xiomara

honden foto van Xiomara

@ Mexx: dat had ik al gedaan vandaar mijn vraag. Ze zij het wel een paar keer in het consult. Omdat ik er na met andere hondenbezitters over sprak en die het tegenovergestelde advies gaven vroeg ik mij af hoe de mensen op dit forum er over dachten. :-)

honden page profiel Xiomara Xiomara

honden foto van Xiomara

Ik bedoel natuurlijk Ze zei! O-)

honden page profiel Chocomelk van Jessy & Storm en ***Blondie & Tara***Chocomelk van Jessy & Storm en ***Blondie & Tara*** 2 doggies

honden foto van Chocomelk van Jessy & Storm en ***Blondie & Tara***

Persoonlijk zou ik mijn teef laten sterriliseren. Ik heb mijn vorige golden na de eerste loopsheid laten sterriliseren en mijn herplaatsertje van toen 4 heb ik ook laten sterriliseren. Ik heb nooit geen problemen gehad, ook geen incontinentie ofzo.

Mijn moeder heeft 3 teckel teefjes laten sterriliseren en 1 golden teef. Ook hier nooit problemen geweest.

Ik vind het juist wel fijn dat ik zo alle risico van een nestje heb uitgesloten en ook geen gedoe heb met een loopse hond.

Ik denk ook dat het beter is om de teef te laten sterriliseren omdat een reu ondanks castratie wel nog steeds last kan houden van zijn hormonen en de teef dus nog steeds wilt dekken. Natuurlijk is er dan geen risico meer dat de teef drachtig wordt, maar er is wel een kans dat de reu haar wel alsnog wilt dekken.

Veel succes met je keuze

honden page profiel .. 1 doggies

honden foto van .

Ik laat mijn teefjes altijd steriliseren.De manier met de kijkoperatie schijnt echt goed te zijn. Ze knappen veel sneller op en hebben geen hechtingen.

Ik laat ze altijd steriliseren omdat ik echt geen nest wil. En ik elk risico wil vermijden.
De morning after pil schijnt vreselijke gevolgen te kunnen hebben. Zelfd de dood van het teefje.Dus dat zal bij een ongelukje geen optie zijn voor mij. En abortus... ik weet niet of ik dat kan,denk het niet.
Dus dan moet ik gewoon wel laten steriliseren omdat ik geen risico op nest wil hebben.

Bij slechts een beperkt aantal rassen bestaat een kans op incontinentie.

Mijn honden hebben er nooit last van gehad.Karakter veranderde ook niet.

Onze reutjes laat ik dus niet castreren omdat dan het gevaar van hun kant wel weg is, maar ja ze komt toch ook honden op straat tegen.

Voor mij is sterilisatie van het teefje dus de oplossing.


Groetjes Marianne

honden page profiel mischa, esha & fitziemischa, esha & fitzie 3 doggies

honden foto van mischa, esha & fitzie

Hi Xiomara,

Even voor de duidelijkheid in terminologie: "sterilisatie" en "castratie" worden vaak verkeerd gebruikt; castratie voor de reu en sterilisatie voor de teef. Dit klopt niet. Eigenlijk spreek je zowel voor de reu en de teef over castratie.
Castratie is het verwijderen van zaadballen bij de reu en verwijdering van eierstokken bij de teef.
Sterilisatie is het onderbreken van de zaadleiders bij de reu en eileiders bij de teef. Dit laatste wordt eigenlijk nooit meer gedaan. Dus tegenwoordig worden ook teven gecastreerd.

Misschien kan het je helpen de voor en nadelen van castratie van reu of teef op een rijtje te hebben. Ik heb in verband met mijn studie daar onderzoek naar gedaan; hieronder volgt een lijstje. Voor het gemak heb ik ook de voor en nadelen van de prikpil voor de teef erbij gezet.


I Castratie reu:

Voordelen
1. De reu kan zich niet meer voortplanten. Hiermee verdwijnt ook het vervelende gedrag richting het loopse teefje in huis en andere loopse teven in de buurt
2. Het wegloopgedrag van de reu zal verdwijnen (95%).
3. Als er srpake is van rijgedrag en markeergedrag van de intacte reu, is er een grote kans dat dit gedrag na castratie zal verdwijnen (95%)
4. Aanwezig agressief en dominant gedrag naar andere reuen zal waarschijnlijk verminderen (+/- 60%) maar men moet er rekening mee houden dat hierbij mogelijk ook andere factoren een rol spelen, zoals aangeleerd gedrag en het karakter van de hond. Ondersteunende gedragstherapie is in dat geval gewenst.
5. Reuen kunnen te maken met voorhuidontsteking, welke in 95% van de gevallen zal verdwijnen na castratie.
6. Minder kans op prostaatontstekingen of goedaardige vergroting van de prostaat

Nadelen
1. Vachtstructuur kan wijzigen, waardoor de vacht lastiger te verzorgen wordt.
2. Sommige reuen worden rustiger. Als de eigenaar in kwestie juist van een actieve hond houdt, is dit minder aantrekkelijk voor de eigenaar.
3. Het gewicht van de hond kan flink toenemen. Dit is te voorkomen door de hond minder voer te geven.
4. Prostaatkanker komt bij gecastreerde reuen iets meer voor dan bij ongecastreerde reuen. Waarschijnlijk komt dit niet door de castratie zelf, maar komen al aanwezige kankercellen makkelijker tot ontwikkeling
5. In het geval van reuen die te kampen hebben met angstagressie bestaat er een kans dat deze vorm van agressie toe zal nemen.
6. Na castratie is de reu niet meer in staat testosteron te produceren. Hierdoor verandert de geur van de reu en zijn andere honden niet meer in staat de hond als een reu te herkennen en kunnen zich mogelijk anders naar de reu gaan gedragen. Dit kan verschillende gevolgen hebben; het kan bijvoorbeeld zijn dat andere reuen de gecastreerde reu gaan bestijgen, wat juist weer conflicten oproept.
7. Kleine kans op incontinentie
8. Operaties onder volledige narcoses brengen altijd bepaalde risico's met zich mee.

NB: Let op dat een reu vlak na castratie nog enige tijd vruchtbaar is doordat er nog sperma aanwezig is.


II Castratie van de teef

Voordelen
1. Voorkomen loopsheid en dracht
2. De hond hoeft niet meer twee keer per jaar aan de lijn uitgelaten te worden met een trein van geïnteresseerde reutjes achter zich aan.
3. Ook de in huis aanwezige reu zal zijn hypersexuele gedrag t.o.v. het teefje verliezen.
4. Geen schijnzwangerschappen meer (nog één keer mogelijk na de sterilisatie, door het wegvallen van bepaalde hormonen in het lichaam)
5. De kans op melkkliertumoren in de toekomst wordt veel kleiner, zeker wanneer de teef vroeg wordt geholpen. Als een teefje ná de 2e loopsheid wordt geholpen, is de kans dat ze ooit melkkliertumoren krijgt 26%, wordt het tussen de 1e en 2e loopsheid gedaan dan is deze kans 8%. Gebeurt de sterilisatie vóór de 1e loopsheid is de kans op tumoren slechts 0,05%.
6. Baarmoederontstekingen kunnen niet meer voorkomen (ook al blijft de baarmoeder meestal zitten), doordat er geen hormoonproduktie meer is.
7. Soms is het om medische redenen nodig een teef te steriliseren (bv. bij een erge baarmoederontsteking, suikerziekte, tumoren)

Nadelen
1. Mogelijke gewichtstoename (zie reu)
2. Bij honden zwaarder dan 20 kilo: mogelijke incontinentie
3. Mogelijke verandering vachtstructuur
4. Mogelijke gdragsveranderingen; de teef kan zich dominanter gaan gedragen
5. Een operatie onder algehele narcose brengt altijd risico’s met zich mee


Prikpil

Voordelen
1. Omkeerbaar; mocht de eigenaar tóch met de hond willen gaan fokken kan dit dus.
2. Voorkomen Loopsheid; geen bloedingen in huis meer, geen irritante reu, de hond hoeft ook tijdens het uitlaten niet meer aan de riem gehouden worden en de eigenaar hoeft zich ook niet druk te maken over alle geïnteresseerde reuen.
3. Voorkomen zwangerschap

Nadelen
1. Verhoogde kans op ontwikkeling van een baarmoederontsteking
2. Verhoogde kans op suikerziekte
3. Verhoogde kans op acromegalie, een ziekte waarbij er een te hoge productie is van groeihormoon, waardoor allerlei problemen kunnen optreden (benauwdheid, veel drinken, verminderd uithoudingsvermogen, …)
4. Verhoogde kans op schijnzwangerschap
5. De kans op melkkliertumoren op latere leeftijd is sterk verhoogd. Ongeveer de helft van deze tumoren is kwaadaardig 6. Verlengde dracht in het geval dat de prikpil wordt gegeven terwijl men niet weet dat de hond gedekt is
7. Mogelijke gewichtstoename

Groetjes, Mischa



honden page profiel Xiomara Xiomara

honden foto van Xiomara

Bedankt iedereen voor de reacties!

Jullie hebben mij echt geholpen met de gegeven info!

Groetjes Xiomara

honden page profiel MexxMexx 1 doggies

honden foto van Mexx

Succes met je keuze!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sterilisatie of Castratie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
^