(Ik weet even niet of dit in de categorie kruisingen of rashonden moet )
Ik heb dus vaak de discussie met mijn moeder over dat een rashond met stamboom gezonder is, of naja, de zekerheid die je hebt dat 'ie gezond is omdat hij een stamboom heeft. Het is niet zo dat ik tégen kruisingen ben, absoluut niet. Alleen heb je met een rashond (met stamboom) wel meer zekerheid dat 'ie gezonder is. Alleen mijn moeder denkt dus dat kruisingen even gezond zijn al rashonden, en dat een stamboom allemaal onzin is.
Zelf ben ik van mening dat rashonden met stamboom ook even goed ongezond kunnen zijn, maar een kruising ook. Sam is natuurlijk ook een kruising en hij is gewoon gezond.
Nu kan ik mijn moeder niet zo goed uitleggen waarom een rashond met stamboom evt. gezonder zou zijn, ze vind mij alleen maar eigenwijs als ik het probeer uit te leggen
Verder vind mijn moeder ook dat alle rashonden "door gefokt" zijn. En dat fokkers alleen maar fokken omdat ze geld willen verdienen, en heus niet omdat ze het leuk vinden. Onzin natuurlijk, vind ik. En als ik dat probeer uit te leggen dat dat absoluut niet zo is, zegt ze: "Goed, maar dan zijn er maar heel weinig fokkers die fokken omdat ze het leuk vinden en gezonde rassen willen fokken en dan duurt t 4 jaar voordat je een hond hebt". Ik: "Wat wil je liever, een ongezonde pup die je morgen in huis hebt, of een gezonde over 4 jaar?" Waarop zij weer zei: "Tja, maar met die gezonde pup heb je niet eens 100% zekerheid dat 'ie gezond is". Daar heeft ze wel een punt
Dus nu vraag ik advies/argumenten/ect. aan jullie.
Waarom is een kruising ongezond(er) en een rashond met stamboom gezond(er)? Nu vraag ik niet om een discussie (al zou dat misschien wel gebeuren, het is tenslotte een openbaar forum). Maar ik vind het wel interessant om te lezen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Een kruising is véél gezonder.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
het verschilt per ras en per kruising.
het ene ras is gezonder dan het andere, precies zo met een kruising.
Met een kruising ligt het er net aan wat er in zit.
Maar de gezondheid vind ik belanrijker dan wat voor hond het is
en zolang ie maar lief is, toch
Als je een Golden Retriever met epilepsie (of een ieder andere afwijking) kruist met een Duitse Herder met HD, heb je dus kans op een kruising met epilepsie én erfelijke HD.
Onherleidbare kruisingen, die geen kenmerken meer hebben van een willekeurig ras, die kúnnen wel gezonder zijn omdat er meerdere rassen met verschillende genen doorheen zitten. Maar als daar een of meerdere voorouders in zitten met afwijkingen is er net zo goed kans op een hond met afwijkingen.
Nou 'zolang de hond maar lief is' is leuk bedacht,maar een zieke hond is écht niet leuk.
Je wilt je hond gewoon goed gezond zien,zonder enge ziektes en zorgen.
Mijn hond valt meer onder de categorie asbakkenras,maar is ook niet gezonder dan een stamboom hond of zo,ze is hartstikke allergisch voor bepaalde vleessoorten,ook een atopie én heeft bronchitis...
Iemand anders die ook nog een spaanse hond(asbak) heeft geadopteerd heeft HD...
Je moet gewoon goed alles uitpluizen als je een hond via een stamboom fokker neemt,en je goed inlezen over erfelijke ziektes enz. En een gezond ras kiezen.
Met een bastaard of asbak moet je ook gewoon afwachten of deze gezond is en blijft.
EN zolang ie maar lief is.
Ik bedoelde dat naast dat ie gezond is
een gezonde hond die niet lief is, is ook niet leuk :/
stamboomhond of stamboomloze, vuilnisbakkies....
Moeder natuur doet toch wat ze zelf wil...
Maar niet bij huishonden. Dar is de wil van de mens wet... En worden ook ongezonde honden of niet geteste honden zomaar op elkaar gezet. En dan volgt een hond zijn natuurlijke instinkt. Die weten niets af van tests om zo gezond mogelijk pups te krijgen, van erfelijke ziekten of van bloedlijnen...
En een grote dosis geluk helpt ook....
Komt dat uit een stamboom, komt dat uit een 'mengeling'....persoonlijk weet ik het ook niet echt.
Wel is het zo dat met een stamboom de mogelijke ziektes makkelijker te herleiden zijn, en dat heb je met een mix niet, dan is het misschien meer zoeken....
Thanks allemaal voor de reacties. Ik heb m'n moeder laten meelezen met dit topic
Ik begin het nu ook steeds meer te begrijpen, je moet alles gewoon goed uitzoeken, of het nou een rashond is of niet.
Even een ander vraagje, je kan een kruising hond toch ook laten testen op HD en ED ect. ?
ja hoor, je kunt een kruising op het zelfde late testen als rashonden
ja ook een kruising kan je laten testen...je kunt zelfs het dna testen om te zien wat er voor type hond/en in zit.
Ik denk dat dat kan. Wordt alleen niet vaak gedaan, omdat dan ook de 'kosten' oplopen.
Heel vaak is de discussie om 'extra kosten'; doordat er bij stamboomhonden die testen van te voren zijn gedaan en een mix vaak wordt genomen om de 'goeie koop', maar dat kan dus net zo goed 'dure koop' worden.
Je hebt mijns inziens ook altijd een factor geluk nodig.
Er zijn stamboomhonden met zware problemen die 'niet voorzien' waren, net zo goed is een mixje met onvoorziene gebreken behept....
Mijn mening komt ook doordat ik nu een hondje (mix) uit het asiel heb(ook sterk), daarvoor had ik een ijzersterke stamboom Dobermann.(die dan ook nog heel oud is mogen worden)
als je i.i.d overweegt om iets met testen te willen doen, dan zou ik je dierenarts even contacten, die kan je meer vertellen....zeker ook qua kosten, is ook erg belangrijk om te weten toch ?!
er zijn best veel afwijkingen bij honden die recessief vererven. dit betekent dat een hond 2 'foute'genen moet hebben om die ziekte te krijgen. sommige ziekten komen allene bij bepaalde rassen/rasgroepen voor. als je dus een kruising hebt, dan is de kans kleiner dat hij 2 'zieke' genen krijgt, en dus zal hij minder snel die ziektes krijgen. echter heb je een kruising tussen 2 rassen die veel op elkaar lijken, en ook dezelfde erfelijke ziektes hebben dan ben je dat effect weer kwijt. bijv. bij een kruising border collie x australian shepherd. die kunnen allebei o.a. MDR1 en CEA hebben.
bij een stamboomhond kan je stamboomonderzoek doen, en zo bepalen wat de kans is dat de ouderdieren die 'foute' genen bij zich dragen als ze zelf niet ziek zijn. ook zijn er voor verschillende ziektes DNA testen, waarbij je gewoon kan laten testen of je hond een 'fout' gen heeft. dit gebeurt bij een kruising vrijwel nooit.
en uiteraard is het nogal overdreven dat je 4 jaar moet wachten op je stamboomhond
dus..het kan allemaal.... kost misschien iets meer moeite .
het punt is dus vooral dat je met een stamboomhond meer weet van de risico's die hij al dan niet bij zich draagt. je hebt geen 100% zekerheid, maar wel wat meer.
bij een kruising is het echt een beetje russisch roulette spelen en hopen dat het goed gaat
dus wil je moeder liever meedoen aan een loterij waarbij ze weet dat ze bijv. 60% kans maakt om een prijs te winnen, (een hond zonder erfelijke afwijkingen) of een loterij waarbij ze geen idee heeft hoe groot de kans is dat ze een prijs wint.
uiteraard kan je prijs altijd nog beschadigd/gestolen worden als je hem al hebt gewonnen
Ik denk dat zowel 'een kruising is véél gezonder' als 'een rashond is véél gezonder' niet op gaat.
Met alletwee gaat het om geluk hebben, dat de juiste genen elkaar vinden. Daarbij dat de fokker zijn best heeft gedaan om een gezonde combinatie te maken, maar dat is meer voor je eigen geweten. Als je namelijk een pup koopt uit een oepsnest die iets blijkt te hebben, tja.. uit een nest waar niet over nagedacht is hoef je niet de beste gezondheid te verwachten. Maar als je een pup koopt uit een weldoordachte combinatie waarbij de fokker zijn best doet gezonde honden ter wereld te brengen, en de pup die je koopt blijkt toch iets te hebben, tja.. dan heb je in ieder geval je best gedaan de kansen te minimaliseren op een pup die iets mankeert. Maar dat is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Je kan ook vinden dat je juist je best doet om de kans te verhogen op een gezonde pup door juist voor een kruising of bastaard te kiezen. Daar is wat voor te zeggen.
In beide gevallen, zowel ras als rasloos, kun je net zogoed een ongezonde als een gezonde hond treffen. Het is maar geluk hebben. Daarnaast hoe je het geluk naar jouw kant denkt te halen; complete bastaard, kruising, of rashond. Overal is wat voor te zeggen, voors en tegens. Hangt helemaal van je eigen gedachten over het onderwerp af.
Vroeger waren er minder rashonden en was de kruising het straat beeld veel van die honden liepen gewoon los een loopse teef die op straat liet zocht zelf haar lover uit nu zie je haast geen honden meer opstraat loslopen maar in mijn jeugd vaak gezien dat een loops teefje door de straat rende met een horde reuen achter haar aan uiteindelijk bepaalde de teef zelf wie haar dekken mocht. nu is het vaak dat de fokker bepaald welke reu zijn teef mag dekken. aan de fokker dus om de gezondste reu te kiezen bij zijn teef een kruising van nu is beslist niet sterker dan een goed gefokte rashond groeten Hein.Uiteraard moet ook de teef gezond zijn.
Ik vind het wel grappig hoe men hier een asbakkenras, vuilnisbakkie of bastaardhond, steeds als 'kruising' benoemd. Tussen die twee zit toch echt wel een groot verschil!
Zelf heb ik een kruising, en een bastaard... echt niet hetzelfde hoor!
Bastaarden zijn over het algemeen inderdaad sterker/gezonder omdat ze zo'n hutspot aan genen hebben. Bij kruisingen kan het heel goed uitpakken, maar ook heel slecht (qua erfelijkheidsfactoren)
Tja, zo valt er uiteraard over alles een voor en een tegen te benoemen.
Het voordeel van een stamboom is dat je volgens mij kan nagaan wie de voorouders van je hond waren. Daardoor kan je uitsluiten dat je inteelt krijgt (ookal wordt dit door slechte fokkers niet altijd in overweging genomen).
In mijn optiek heb je kruisingen nodig om de rassen gezond te houden, op een gegeven moment is je genen poel natuurlijk wel een keer op en moet je gaan oppassen.
Maar, je moet wel heel verantwoord te werk gaan OOK met kruisingen. Gewoon een stamboom waar meerdere gezonde rassen in zitten, lijkt mij ideaal
Heb 1 kruising en een vuilnisbak.....en die mankeren (tot nu toe) nooit wat. En bij ons in de buurt lopen meerdere stambomen in de rondte met de nodige problemen. Dus logisch dat ik zeg dat een kruising en zeker een vuilnisbak sterker zijn. Maar idd je moet ook gewoon geluk hebben. En ik denk dat kleinere rassen vaak wat gezonder zijn......
Een vriendin van mij heeft een kruizing, en ik heb een stamboom hond.
De honden zijn even oud.
Mijn hond is wel meer ziek geweest dan haar hond.
Maar mijn hond heeft geen blijvende ziektes.
Bij veel stamboom honden kan er inteelt geweest zijn in het verleden.
En daardoor kunnen ze sneller ziek zijn, en hebben meer problemen.
Onze stamboom hond is er nooit sprake geweest van inteelt.
Maar volgens mij is de ene hond ook meer vatbaarder voor ziektes dan de andere hond.
ik heb ook ooit 1 pure vuilnisbak gehad
en daar klopte (behalve zijn karakter, dat was geweldig) helemaal NIKS van
daar mankeerde serieus blijvend van alles aan
bovendien klopte zijn bouw van nature ook niet (blijkbaar niet passende rassen "gekruist".
de problemen die die hond had heb ik bij mijn rashonden nooit gezien
maar dan bedoel ik wel een rashond die met zorg is gefokt
niet 1 die toevallig van ouders komt die toevallig ook hetzelfde ras hadden en een stamboom, want dat zegt me helemaal niks
maar die bastaard...... het was een gouden hond, heerlijk karakter, maar hij heeft ook veel pijn gehad en heeft ons goudgeld gekost, uiteindelijk heeft hij een mooie leeftijd behaald, maar dat kwam meer door zijn sterke levenslustige karakter
mijn huidige hond is vernoemd naar deze bastaard, omdat hij voorzien is van datzelfde opgewekte karakter, maar de problemen die de bastaard had, blijven deze hond bespaard..... omdat hij uit zorg gekozen ouders is gefokt.
Ik ben van mening dat het goed is om ouderhonden op bepaalde
problemen te testen, maar ik ben ook van mening dat een rashond
vaak ongezonder kan zijn omdat men hierbij klampachtig vasthangt
aan een 'rasstandaard' kijk naar de plat gefokte snuiten,
kromgefokte ruggen, heupproblemen.. epilepsie..
mensen willen een hond die er naar hun idee goed uitziet maar
vergeten daarbij te denken aan de gezondheid van de hond.
ben het met je eens maxime...en dat is waar ik ook op doelde,( bijna rode pijl tot gevolg ) uiteindelijk kunnen we een héleboel willen, maar moeder natuur bepaalt...en dat is wat de meeste mensen zo frustreerd, je koopt een stamboomhond, getest en wel, en later blijkt ook deze hond een afwijking te hebben...en dat deugd de fokker niet, elende elende....
Wauw wat een reactie's allemaal . Het is inderdaad veel geluk hebben, maar thanks voor de reacties, ben er een stuk wijzer uit geworden!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Een kruising is véél gezonder.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?