eerste hond/ welk ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel natasjanatasja

Hallo iedereen,

Ik wil al jaren een huisdier, het liefste een hond of een kat. Omdat ik 32 uur per week werkte en een te kleine woonruimte had, vond ik dat ik absoluut geen huisdier kon houden.

Nu ben ik verhuisd en woon ik nu een half jaar in een groot huis met een grote tuin, maar het is tijdelijk. Hierna zal ik waarschijnlijk in een 2-persoons appartementje gaan wonen.
Inmiddels werk ik 15 uur per week.
2 dagen in de week 3 uur per dag, 2 dagen 6 uur per dag, met een uur pauze tussendoor waarin ik de hond zou kunnen uitlaten, en dan woensdag, zaterdag en zondag de hele dag vrij.
Ik ga nooit uit en ben echt een huismuis, en ik zou zo graag een maatje willen om mee te wandelen, fietsen, te knuffelen en te verzorgen omdat ik vaak alleen ben (mijn vriend werkt afwisselend erg veel of wat minder).

Ik ben me nu ongeveer een half jaar aan het orienteren op het houden van een hondje. Ik weet dat ik m'n leven zal moeten inrichten op mijn hond, dat hij/zij erg veel tijd en aandacht vraagt en dat er ook een hele hoop niet zo leuke dingen kunnen gebeuren met je hondje, maar het hoort er allemaal bij en ik heb het er allemaal voor over.

Ik ben gaan kijken wat voor ras ik zou willen en aangezien ik denk dat ik niet al te groot kom te wonen, wil ik dan ook een kleiner hondje. Ik heb me flink ingelezen en heb wat tests op internet gedaan en elke keer komt eruit dat ik een coton de tulear of een praags rattenvangertje zou moeten nemen. Deze rassen spreken me beiden ook ontzettend aan, MAAR, ik vulde in de tests ook in dat het hondje een tijdje alleen moet kunnen zijn vanwege mijn werk. Een coton kan toch juist niet echt alleen blijven? En een Praags rattenvangertje is ook niet te vinden in Nederland, althans niet bij een erkende keurfokker, en ik wil geen hondje van de broodfok.

Nu twijfel ik weer heel erg of de tijden die ik werk niet te lang zijn voor zo'n hondje? Ik kan voor de rest heel veel met hem wandelen en er veel aandacht aan besteden, maar ik wil het wel echt goed doen...
Ik denk dan ook dat ik beter een volwassen hondje zou kunnen kopen die al heeft geleerd alleen te blijven, maar waar vind ik die? Bij de asielen hier in de buurt hebben ze alleen grote honden of kleintjes die angstig zijn en het wordt m'n eerste hond dus ik vind het moeilijk een hond met een verleden te nemen.

Wat vinden jullie?

SORRY voor het lange verhaal, maar ik heb echt even goed advies nodig van jullie hondenkenners!

Groetjes

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "eerste hond/ welk ras?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel danielle danielle

honden foto van danielle

Vindt het moeilijk om je van goed advies te voorzien want zoveel kennis van honden heb ik ook niet, wij hebben nu ook voor het eerst een hondje en hebben gekozen voor een shih-tzu. Wel goed van je dat je er zo bewust mee bezig bent en niet even snel een hondje aanschaft O-) Wij zijn er ook ruim 9 maanden druk mee geweest voordat we tot dit ras gekomen zijn en toen nog wachten tot we een pup gevonden hadden. Een hondje uit het asiel hebben wij toen ook niet kunnen vinden maar die zijn er heel soms wel hoor... Succes met je zoektocht in ieder geval

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Hoi Natasja,

Goed dat je hier om advies komt vragen.
Ik denk zeker dat je geschikt ben voor een hond en OOK voor een pup. Wel zul je de eerste tijd extra tijd moet steken in het hondje om hem zindelijk te krijgen en alleen te leren zijn. Is er ook een oppas in de buurt? Een buurvrouw of moeder die af en toe eens langs piept? Zou je bijvoorbeeld een paar weken vakantie kunnen nemen?
Het voordeligste aan een pup is dat je hem van jongs af aan kunt opvoeden. Bij een herplaatser moet je dat altijd afwachten. Er zijn heeeeeel veel leuke, lieve, sociale honden hoor in het asiel of via een rasvereniging... maar je kunt ook pech hebben met een herplaatser. Wat de hond in de ene situatie heeft geleerd, garandeert nog niet het gewenste gedrag in de andere situatie. Vaak kan een hond dus even als een pupje reageren als hij in een nieuw huis komt: binnen plassen en janken/slopen omdat hij zich eenzaam voelt.

Heel verstandig dat je voor een goed hondje gaat en niet uit de broodfok. Er zijn enorm veel leuke kleine hondjes waarvoor je kunt kiezen. Alle honden kunnen alleen zijn (de een beter dan de ander), het is allemaal wel aan te leren. En 3 uurtjes is echt niets hoor, dat moet na de opvoeding prima kunnen.

Hier alvast een site van een fokker van cotons:

http://www.kideros.nl/

Fokkers van praagse rattenvangers zie ik ook niet zo gauw. Misschien in Belgie of Duitsland?

Veel succes met je zoektoch naar een hondje.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

zoektoch=zoektocht.

Als je een hondje uit het asiel wil trouwens, blijf gewoon kijken op de website van dierenasiels.com. Want er zitten ook gewoon leuke hondjes en die kom je na een goede zoektocht echt wel tegen. Je kunt ook vragen aan de asiels om jou een bericht te sturen als er een hondje binnenkomt die bij je past.
En kijk eens bij de rasverenigingen van kleine hondjes, die hebben ook herplaatsers (met stamboom). Soms zijn dat probleemhondjes, maar soms zijn het hele leuke hondjes die helaas door omstandigheden weg moeten, bijvoorbeeld omdat het baasje ernstig ziek is of overleden. Het kost wat meer tijd om zo een hondje te vinden, maar het kan echt wel hoor! :-)

honden page profiel maaike maaike

honden foto van maaike

Nou je gaat in ieder geval niet over een nacht ijs en zo hoort het ook.
Als ik jou was zou ik eens kijken op diverse sites van rasverenigingen en uitzoeken wanneer zij een clubmatch of familie dag hebben. Die dan vervolgens bezoeken. Op zo'n dag zie je een hoop van die honden bij elkaar met fokkers en eigenaren. Is heel erg leuk en je kunt van alles vragen en te weten komen.
Je kunt ook naar een wat grotere hondenshow gaan maar vaak is het zo dat je daar alleen met fokkers praat en die zijn dan vaak te veel in de weer met de show.
een club dag van een rasvereniging is veel meer ontspannen en je ziet veel meer eigenaars.

De ATCN airedale terrierclub Nederland heeft gisteren zo'n dag gehad en in juni. Er komen dan veel mensen kijken die overwegen om zo'n hond te nemen. Is heel erg leuk. En tja als eigenaar vertel je natuurlijk heel graag over je ervaringen met jouw ras. ;-)

honden page profiel natasjanatasja

Bedankt voor de reacties alvast! Er zitten al goede ideeen bij.
Ik kan wel vakantie aanvragen van een paar weken, maar dat is toch lang niet genoeg om een pup te leren alleen te blijven?

Ik ben nog eens een keer gaan kijken voor het Praags rattenvangertje, maar ik ben erg in de war of dit ras nou eigenlijk wel bestaat. Er wordt gezegd dat het nep-chiuahua's zijn of een dwergpincher, maar dan uit Tsjechie.
Over de Praagse vind ik dat ie redelijk goed alleen kan blijven, maar de dwergpincher juist niet zo.

Weet iemand hoe dit zit?

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Ik heb er nog nooit van gehoord en loop geregeld shows af..
Dat laatst is voor jou ook een idee :-D
Op een show gaan kijken op de gezelschapshonden dag.
Dan kan je alle soorten zien en met fokkers en eigenaars praten.

Een pup is wel een heel werk, dus je zal wel een paar weken vrij moeten hebben, of een fulltime oppas, bv ouders waar hij dan heen kan.
Een zindelijke hond zou wel heel goed bij je situatie nu passen en is zeker niet te lang alleen.

Wat zoek je verder in je hondje? Wil je gewoon een schoothondje? Of wil je er ook lekker mee trainen op een cursus? Wil je lange boswandelingen dagelijks maken, of zijn het meer 3x per dag een klein rondje en 1x wat langer wandelingen?
Wat wil je aan vachtverzorging doen?

honden page profiel Stephanie en CashStephanie en Cash

honden foto van Stephanie en Cash

hoi,

Misschien is idd een shih tzu een leuk hondje voor je. ik krijg volgende week een boomer pup (shih tzu X maltezer) bij deze hondjes is het wel lastig om er een te vinden die niet uit de broodfok komt omdat het geen erkend ras is. Maar shih tzu's zijn ook heel leuk veel mensen om mij heen hebben ook zo'n hondje en de kun je (meestal) goed leren om een poosje alleen te zijn verder zijn ze heel sociaal en lief en houden ze ook van een dolletje.
verder haren ze bijna niet O-) ook altijd mooi meegenomen.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Idd een leuk ras!
En ze willen ook best wat ondernemen. Jeroentje (ja echt geweldige naam voor zon hondje :-p) uit de puppyles van mijn hondenschool is tussen de jachthonden en herders wel de beste uit de les!
Hij vind het heerlijk om te werken maar ook om in een tas gedragen te worden of uren op schoot door te brengen.

honden page profiel nicole de nnicole de n

honden foto van nicole de n

hoi , ik heb twee shih-tsu's gehad , die heb ik helaas door omstandigheden bij mijn ex moeten achter laten en het zijn hele leuke hondjes.
Je kan er alles mee doen , wat je schrijft, spelen, wandelen , fietsen etc. Hou er wel rekening mee dat je regelmatig ( om de paar maanden ) naar de trimsalon moet om zijn vacht kort te houden.
Mijn shih-tsu's konden prima alleen zijn , en waren heel braaf.
Je kan ze , ook heel goed gehoorzaamheidstrainig en behendigheids training leren.... maar net wat jij leukt vind !

Ik heb nu 2 chihuahu's ook erg leuk !!!!


Succes met het vinden van een hondje dat bij je past

honden page profiel danielle danielle

honden foto van danielle

Shih-tzu's zijn inderdaar erg leuke honden O-) maar dat komt ook omdat mijn Timmy er een is... hihihihi Ben benieuwd wat het gaat worden....

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Als je een paar weken vakantie neemt, dan kun je je pup wel aanleren om 3 uurtjes alleen te leren zijn. Want dat ben je maximaal weg qua werk, lees ik. Een oppas of hondenopvang kan ook natuurlijk...
Als de hond nog niet echt zindelijk is, kun je hem tijdelijk een plekje binnen aanleren om daar zijn behoefte te doen. Het alleen leren zijn, moet je wel in stapjes opbouwen. Eerst eens 10 seconden, dan 30 sec, dan een minuut, etc. Je kunt het best snel opbouwen hoor. En misschien is er ook wel een bekende die af en toe eens langs kan gaan bij je hondje?

honden page profiel natasjanatasja

Op dit moment twijfel ik heel erg tussen de Coton de Tulear, de Dwergpincher en de Chihuahua.

Ik wil namelijk een hondje wat kan bewegen, maar die het ook gezellig vindt om lekker bij mij op schoot te kruipen.
Mijn tante heeft altijd een Dwergpincher gehad en daar was ik vroeger altijd een beetje bang voor omdat ie zo hard blafte als wij binnenkwamen, maar hem uitlaten was een feest. Lekker stoer ding en ik vind black and tan honden gewoon helemaal geweldig (zou ook het liefste een gordon setter nemen, maar als ik straks naar een flat moet, is dat niet te doen natuurlijk :-) )

Een andere tante van mij heeft een chihuahua, en die kan goed alleen zijn, zij werkt namelijk ook 4 uurtjes overdag en het beestje ligt dan altijd lekker te slapen, ze heeft het hart van onze hele familie gestolen. Toch hoor ik vaak dat ze wat eenkennig zijn, en ik ben bang dat ie straks m'n vader of m'n vriend niet leuk vindt, en dat is dan ook niet zo gezellig neem ik aan. Of valt dat wel mee?

De Coton vind ik ook heerlijk om te zien, en zijn karakter past erg goed bij dat van mij, maar ik vraag me af of ze goed alleen kunnen zijn?

Zouden twee weken vakantie genoeg zijn om bijv. een chi alleen te leren zijn voor een paar uurtjes, ik wil dan een kattenbak aanschaffen voor als ie het niet ophoudt zeg maar..

Ik heb verder geen mensen in de buurt wonen die op m'n hond kunnen letten. Mijn ouders en schoonouders willen wel oppassen als ik ooit een keer in de knel kom met een weekendje weg o.i.d. Op vakantie gaat de hond gewoon mee, en anders ga ik gewoon niet, ik geef niet zoveel om vakantie, dus dat is geen opoffering ;-)

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

De Coton kan prima alleen zijn voor een paar uurtjes. Dit moet je natuurlijk wel aanleren, langzaam opbouwen.

Een Gordon setter kun je prima in een appartement houden. Binnen moeten honden redelijk rustig kunnen zijn. Als je buiten maar genoeg met hem onderneemt, dan kan het best. Natuurlijk, een tuin is voor iedereen fijn, maar zonder tuin is het ook prima hoor. Dat maakt het ook dat je er vaker op uit gaat. De hond weet niet beter als hij geen tuin kent. En wie weet verhuis je na enige tijd wel naar een huis met een tuintje.

Een chihuahua eenkennig? Het staat wel in de rasbeschrijving, maar het hangt denk ik van het karakter van de hond af. De ene hond houdt ervan om met iedereen te kroelen, de andere niet. Ik zou dus dan bij een fokker aangeven dat je een knuffelig karaktertje wilt. Ook de hond tijdens de socialisatie veel door anderen laten aaien en ermee kennis maken. Dan raakt hij gewend aan mensen. En als je de hond niet de hele tijd optilt en verwend, dan zal hij goed met anderen overweg kunnen.

Een kattenbak kan, maar je kunt ook iets anders bedenken. Je hebt tegenwoordig een puppytrainer bijvoorbeeld. Binnen 2 weken zou je een hond wel moeten kunnen leren om het op een bepaalde plek in huis te doen, zeker als je intensief daarmee aan de slag gaat. Er kunnen natuurlijk wel ongelukjes gebeuren.

Als je ooit een keer oppas nodig hebt voor de hond, kun je hem naar een hondenopvang brengen of een uitlaatservice die de hond uitlaat tussen de middag. Is altijd handig, je weet maar nooit. Als je ziek wordt o.i.d.. Het is tegenwoordig allemaal mogelijk, kost wel geld natuurlijk.

Volgens mij komt het wel goed met jou en een hond... Je moet alleen nog kiezen welke hond je precies wilt.


honden page profiel Annemiek & DieselAnnemiek & Diesel

honden foto van Annemiek & Diesel

Mijn is een 'mini boomer' hij heeft 3 rassen.

Zijn ouders zijn:
Vader: Mini Maltezer met een Tibaanse Terrier
Moeder: Mini Maltezer met een Ihasa Apso

honden page profiel sally sally

honden foto van sally

hey

ik zou gaan voor een pup als ik jou was
en even verlof nemen om hem op te voeden en alles aan te leren en hem gewoon maken dat je af en toe weg bent
vroeger was ik voor grote honden aangezien ik 2 kinderen heb en die graag een hondje wilden hab ik nu 2 chihuahuas
echte schatjes
en het is wel een voordeel een klein ras heb ik nu ondervonden en je neemt ze ook veel makkleijker mee natuurlijk

als je je pup van in het begin gewoon maakt alleen te zijn is dat geen probleem
ik heb nu ook een katteluik in de muur gezet van de veranda
als we niet thuis zijn kunnen ze altijd buiten

in het begin had ik hun in een pupyren
een benche vond ik zo zielig en een pupyren hadden ze meer ruimte
en heb je ook niet je huis vol piesjes en kakjes

voor je een hond kiest ...lees eerts eens over op internet of het ras wel goed bij je past

mijn hondjes waren op een week zindelijk je moet er echt wel werk van maken
vanaf je ziet dat ze wakker worden buiten zetten...om het uur deed ik dit en ze belonen met knuffltjes en lieve woordjes snappen ze het snel

als je kiest voor een klein ras kun je heel makkelijk ook leren op pupytrainer of kattebak natuurlijk

honden page profiel HupinkaHupinka

honden foto van Hupinka

Hallo,
ik heb zelf en praagse rattenvanger. Het kan paar uur allein zijn, is sportief, knuffelt graaf en blaf niet altijd. Zindelijk is Sita ook, want als ik niet thuis ben, ga ze gewoon op katentoilet. Maar het is ook een hond en die heb opvoeding nodig. Ik heb haar in Praag gekocht, want ik vind, dat in deutschland en holland nur broodfokers zijn(wat deze ras betreft).
Als je nog iets over deze ras wil weten, stuur mij e-mail.

honden page profiel JessicaJessica

honden foto van Jessica

heyy,
leuk dat je kiest voor een hondje..
ik heb ook pas een hondje en hij is ondertussen zindelijk. Wij hadden de pech dat hij al 5 maanden was maar toch heeft het niet langer dan 2 maanden geduurd voor hij volledig proper is.
Mijn hondje is een sheltie (kleine lassie).. deze hondjes worden ook niet zo groot en hij kan ook goed alleen zijn..
het is wel een gevoelig hondje. hij is erg speels maar kan ook heel rustig zijn en ik heb op de hondenschool al gemerkt dat hij best wel slim is..
ik hoop dat je een leuk hondje vindt dat goed bij je past.. maar eigelijk twijfel ik daar al niet meer aan
succes alvast..
grtz Jessica

naomi (Gast)

ik wil een lassie hondje maar ik weet niet welk ras dat is kunnen jullie me helpen?

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Een 'lassiehond' is geen sheltie, maar een Schotse herdershond (ook wel Schotse collie genoemd).

honden page profiel KikiKiki

honden foto van Kiki

Een lhasa apso is ook een geweldige hond. Super lief karakter. Kijk eens op de website van animal planet, daar vind je een leuk informatie filmpje over de lhasa. :-) :-)

Natasja (Gast)

Ze vroeg om een lassiehondJE, diegene boven haar zegt ik heb een sheltie (kleine lassiehond) dus ik neem aan dat ze die bedoeld...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een collie in het klein, de sheltie, kijk eens bij de rasvereniging, daar kunnen ze je zeker verder helpen. :-D

honden page profiel sofiexCesarxCanneloxSnowysofiexCesarxCanneloxSnowy

honden foto van sofiexCesarxCanneloxSnowy

een collie

honden page profiel --

honden foto van -

Als je geen eenkennige hond wil, zou ik zeker niet aan een Dwergpinscher beginnen. Het zijn érg pittige en karaktervolle hondjes, ondanks hun formaat kunnen het echte lastpakken zijn. Ze zijn zeer waaks en attent. Als eerste hond zou ik het je niet aanraden. Ook kunnen het nogal blaffers zijn/worden, al hangt het allemaal natuurlijk veel af van de opvoeding en socialisatie.

Ik zou geen waarde hechten aan tests op internet, die kloppen meestal van geen kant. Daar zou ik je keus zeker niet van laten afhangen.

Een chihuahua hecht zich vaak wel erg aan één persoon, dus waarschijnlijk zal het hondje jou dan inderdaad leuker gaan vinden dan je vriend of vader. Maar dat betekent niet meteen dat het beestje niet aardig voor hen is hoor, de chihuahua's die ik ken stellen zich wel neutraal/vriendelijk op naar bijna alle mensen.

Een coton heb ik totaal geen ervaring mee en ik heb me er nooit in verdiept, dus daar kan ik helaas weinig over zeggen.
Ik zou ook eens kijken naar de Poedel, (Cavalier) King Charles Spaniel, Mopshond, Markiesje en Bichon Frisé. Die zijn allemaal wat gemoedelijker en zachter van karakter dan de gemiddelde Chihuahua en Dwergpinscher.

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

oud topic O-)

honden page profiel --

honden foto van -

Ah verdorie. O-) Ben ik helemaal aan het nadenken, is 't een topic van anderhalf jaar oud... Hahaha.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "eerste hond/ welk ras?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^