wat doen jullie als je pup 'nee' negeert?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

Goedemiddag,

Ik ben nieuwsgierig naar jullie aanpak als jullie pup doorgaat met het gedrag terwijl je 'nee' hebt gezegd. Juno kent het commando 'nee' volgens mij wel (begin soms te twijfelen.. haha), maar volgt het niet altijd op. Voor zover ik weet heb je dan een paar opties:

1. Herhaal het commando (doe ik soms per ongeluk maar probeer ik niet te doen).
2. Iets strenger worden (doe ik soms wel, dan zeg ik 'eh eh eh' op een wat hardere toon of klap in mijn handen).
3. Hem afleiden (doe ik niet want ik vind gewoon dat hij naar 'nee' moet luisteren).
4. Hem weghalen van de afleiding (dit doe ik ook)

Het baasje van de grootste vriend van Juno, vertelde ons dat hij ons te lief vind voor Juno. Hij gaf een voorbeeld: Juno was lekker los aan het banjeren, en begon water uit een modderpoel te drinken. Dus ik zei 'nee'. Juno keek niet op en ik klapte in mijn handen. Toen liep hij weg van de poel. Maar 5 minuten later kwam hij het poeltje weer tegen en begon het feest weer. Dus toen zei ik wederom 'nee' maar geen response. Toen ben ik erheen gelopen en heb hem fysiek weggehaald, hem even laten zitten om de aandacht weer te krijgen en toen heb ik hem weer laten gaan.

Hoe zouden jullie dit anders aanpakken? In die buurman zijn optiek gaat de baas namelijk NOOIT fysiek naar de hond. Zijn alternatief was bv iets naast hem gooien waar hij van schrikt (overigens zie ik dit niet echt werken - Juno schrikt echt niet als je wat naast hem op de grond gooit).

Wat doen jullie als je hond het 'nee' commando negeert? Aanlijnen en klaar met het spel??

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "wat doen jullie als je pup 'nee' negeert?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Wat de buurman doet is het andere uiterste, dat zou ik nooit doen, dat is meer je frustratie afreageren. Als ik liever niet heb dat Bora uit een modderpoel drinkt, dit is eigenlijk alleen in de zomer, als het warm is, dan roep ik haar even bij me. Als jou nee niet werkt omdat je hond niet reageert zou ik geen nee zeggen. Waarom mag hij niet drinken?

Zo is het wel met meer dingen, ik probeer het te voorkomen. Nee roep ik zelden, eigenlijk alleen maar als ik moe ben en geirriteerd.

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Volgens jou kent hij het commando NEE maar is dit ook zo???

Hoe heb je dit aangeleerd?

Tja en iets naar je hond gooien waarom, als hij dorst heeft mag hij toch wel wat drinken.
Nu mischien niet ga je gooien dan komt de associatie met "als ik iets drink uit een plas krijg ik een sleutelbos bv naar mijn gesmeten dat doet zeer" dus heel warm weer hond gaat niet meer drinken tijdens de wandeling want hij weet drinken is pijn van de sleutelbos bv.

Nee hoor niet doen.

Goed het NEE commando aanleren heb je veel meer profijt van.
En weet niet precies hoe oud hij nu is maar een pup is hij zeker niet meer eerder een irritante puber ;-)

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

ps, in de zomer kan het water wat smerig zijn omdat de zon er op geschenen heeft, daarom heb ik dat liever niet.

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Als neen gevolgd wordt door een eng geluid dan heeft mijn collie binnen geen tijd door dat ik eng ben. is een no go voor mij.ik geef het bevel neen niet aan mijn hond als ik weet dat die het niet gaat opvolgen. Ik ga dan gewoon lekker in het rond springen, rennen en spelen met de bal, dan komt ie echt wel aanrennen.
Heb ook helemaal geen probleem met naar mijn hond toegaan (even weghalen uit de situatie) maar dan zonder die neen, zeker als ik weet dat ie niet gaat luisteren :-D

Net zoals wifi speelt met een hond, dan ga ik niet het bevel kom gebruiken, want dan leert ie dat kom niets betekend. dan roep ik vb. puppy of speelvogel en wandel ik dan verder, komt ze lekker aangelopen.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wat je daar schrijft, fysiek toch aangepakt, was niet nodig geweest, als je de hond aangelijnd had na de eerste keer het ..nee , genegeerd te hebben.

het is een pup. die zal moeten leren, maar niet met fysiek geweld, ook al pak je dit netjes aan, dan nog.
een pup is een pup. dat is het zelfde met los lopen, niet komen ? ook al heb je hem even lekker de vrijheid gegeven ? dan aanlijnen, en oefenen, zo ook met de sloot.

ik heb een newfoundlander, ook pup geweest :-D wil graag in iedere sloot. mag dus niet, negeerde ze dit als pup zijnde ? aanlijnen en oefenen met de lange lijn, dan is fysiek aanpakken in het geheel niet nodig. :-D

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

warm weer ? zelf neem ik dan altijd bidons mee, zodat ik altijd water heb voor de hond en er geen gedrink uit een sloot nodig is, met warm weer zijn de meesten stilstaande sloten vol met bacterieen, bidons voorkomt dan drinken uit een sloot. :-D

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

Dat hij niet reageert betekend dat hij het commando toch nog niet goed genoeg beheerst, boos worden heeft dan geen enkele zin.
Aan jou de taak om te zorgen dat hij het commando kent in alle situaties want aanleren in huis betekend niet dat hij het buiten ook kent.
Geef ook alleen een commando als je zeker weet dat hij het snapt!

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

Waarom niet drinken uit een modderpoel? - Omdat Juno non stop ziek of onderweg is. Eerst ontworming helemaal opnieuw beginnen omdat hij er teveel had opgebouwd, daarna rare bulten onder zijn oren waarvoor hij antibiotica moest. Toen Giardia - antibiotica, toen ontstoken wonden van de castratie - antibiotica. Toen nog een keer antibiotica omdat het nog niet over was, en nu heeft meneer weer kale plekjes aan een kant van zijn lijf, en blaartjes op zijn oor en tong... Dus we zijn erg scherp op wat hij allemaal binnen krijgt.

Ik ben het wel met jullie eens dat ik 'nee' waarschijnlijk wat minder zal moeten toepassen, en alleen als ik verwacht dat het gaat werken (zal voor de zekerheid ook even gaan oefenen - hoe oefenen jullie 'nee'?). Binnen hebben wij altijd geoefend met een brokje. Eerst gesloten in de hand zodat hij het niet mag. Als hij het toch probeert zeggen we 'nee'. Als hij dan uiteindelijk afstand neemt en gaat zitten zeggen we 'toe maar' en krijgt hij het brokje. Dit kan hij nu vlekkeloos. Het brokje kunnen we voor hem op de grond leggen en als hij het wil pakken en we zeggen nee dan laat hij het liggen (gaat er wel SUPER naar staren.. hahaha). Buiten is dit hetzelfde.

Maar wat dan ALS jullie 'nee' in de mond nemen en de hond toch doorgaat? Dan enthousiast wegrennen o.i.d.? Beloon je hem dan niet voor ongewenst gedrag??

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Je voorbeeld van buiten lopen en bij de modderpoel zou ik zo oplossen; Je zegt eerst ''nee'', hij luistert niet. Je kan dan zijn naam roepen om de aandacht te vragen en opnieuw ''nee'' zeggen. Werkt dat ook niet dan er rustig naartoe lopen en hem aanlijnen. De consequentie is dan dat hij niet meer los kan/mag. Dit alles doe je rustig zonder te mopperen of hem mee te sleuren aan de riem.

Blijf het oefenen, in allerlei situaties. Het kan goed zijn dat hij op zulke momenten zodanig is afgeleid dat hij je gewoon niet hoort.

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

@ Willemijn - oke ik begrijp dat jij zou aanlijnen als Bamse iets deed wat niet mocht.

Ik denk dat ik 'nee' wat meer moet gaan oefenen, maar ook MINDER zal toepassen. En verder als hij dan toch nee negeert meteen maar aanlijnen (gaat hij dan alleen niet de link leggen tussen 'nee' en toch doorgaan betekend aanlijnen dus ik kan maar beter weg gaan rennen? O-) )

honden page profiel SiberienneSiberienne 3 doggies

honden foto van Siberienne

als "nee" niet werkt (en Shad zijn kop niet uit de vaatwasser haalt.. dan haal ik hem daar weg).

Ik ga niet gooien (grote kans dat ik totaal misgooi trouwens), ga ook niet afleiden op dat moment. Nee kennen ze en als ze niet luisteren, dan zorg ik ervoor dat ze toch stoppen waar ze mee bezig zijn. Ik vind zelf dat het in bovenstaand voorbeeld prima aanpakt en op je hond afgaan is geen bakzeil halen in mijn ogen.

Groet, mireille


PS in het Engels heet deze oefening "Leave it" er staan heel wat artikelen en filmpjes op internet.

Hier is er bv een
http://www.petfinder.com/dogs/dog-training/teaching-dog-leave-it/

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :) 3 doggies

honden foto van Jeanine :)

Luna reageert bv niet op nee als ze de keuken is in geglipt om zo vervolgens zo snel als ze kan de kattenbrokjes op te eten. 
Ik kan dan dansen. springen, roepen, gillen of wat dan ook ..... ze weet dat ze het niet mag en gaat gewoon door. Dit is een situatie waar ik haar eerst bij het bakje weghaal en dan vervolgens met een nee en out de keuken uit haal. 

sommige situaties vragen even voor het weghalen van.

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

" als "nee" niet werkt (en Shad zijn kop niet uit de vaatwasser haalt.. dan haal ik hem daar weg).

Ik ga niet gooien (grote kans dat ik totaal misgooi trouwens), ga ook niet afleiden op dat moment. Nee kennen ze en als ze niet luisteren, dan zorg ik ervoor dat ze toch stoppen waar ze mee bezig zijn. Ik vind zelf dat het in bovenstaand voorbeeld prima aanpakt en op je hond afgaan is geen bakzeil halen in mijn ogen.

Groet, mireille


PS in het Engels heet deze oefening "Leave it" er staan heel wat artikelen en filmpjes op internet.

Hier is er bv een
http://www.petfinder.com/dogs/dog-training/teaching-dog-leave-it/ "


Thanks voor de link, ga ff lezen!! ;-)

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

de jonge hond is in de ..leerfase..dat betekend ook dat jij conseqwent moet zijn en blijven, tot je hond volwassen is, honden begrijpen heel snel wat mag en wat niet mag.

zelf heb ik nog nimmer met voer beloont, gewoon een lief en prachtig woord...GOOD GIRL. en dat op een toon dat de hond daar blij van werd.

en ja ik heb in de pup leertijd veel met de lange lijn geoefend, wil niet zeggen dat Bamse nu een robot is, is het snikheet dan zou ze iedere sloot pakken die ze tegen komt, dat voorkom ik om dan eerst een schoon water op te zoeken, haar daar los te laten, en haar het commando..vrij te geven.

zou ik gewoon met haar met 30 graden langs een vieze sloot lopen, en ze loopt los, dan kan ik doen wat ik wil, ze gaat de sloot in, daar is het type hond voor.

:-D


vandaar kent je hond, en ontloop met de dagen dat het heet is deze vieze sloten, met dit weer kan ik ze uit iedere sloot houden, ze weet het, maar als het zo warm is. dan gaat ze, ondanks dat Bamse respect voor me heeft, maar warmte kan ze moeilijk kwijt, dus gaat ze, vandaar dat ik altijd in de blauwe stad loopt met haar, stromend water. :-D


en met koel weer als het mij niet uitkomt, luisterd ze als de beste. :-D

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Anne..even nog een voorbeeld en een leuke anecdote..

een snikhete dag. geen sloot te bekennen, dacht even een stukje koel bos te pakken, voor een kleine wandeling in de koelte.

opeens hoor ik een zuigend geluid.....dacht wat is dat ? ik kijk, en je raad het , bagger, daar stond ze tot haar middel in, met glanzende ogen naar mij op te kijken..... ze zat vast, moest er een takelhijskraan zowat voor halen om haar er uit te halen, zelf zag ik er niet uit, een en al blubber, mijn schoenen heb ik dan ook direkt weggegooid bij thuis komst.

nou had ik twee dingen kunnen doen, ontzettend boos

worden, maar het leed was al geschied, of er het beste van te maken, als ik boos was geworden was Bamse bij de volgende sloot, gewoon weg gelopen, niet boos worden als het eens tegen zit.


zo lekker naar huis gelopen, thuis onder de waterslang, niets aan de hand, en de volgende keer daar als het snikheet is vermijden. :-D

het is bij Bamse zo, dat ze nimmer schrikt van een wandaad, waarom niet ? ik word nimmer boos. ;-)



ik voorkom altijd problemen die er kunnen komen, dat voorkom ik, dan is er geen aanleiding dat de hond in de fout gaat. en dat er wederzijds toch respect is, ook al is het eens een keer uit de hand gelopen, zoals de sloot met de bagger. :-D

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

@ Willemijn - haha geniaal beest die Bamse!! Maar wat wel een verschil is natuurlijk, is dat jij dit niet zag aankomen. Als ik niks tegen Juno heb gezegd, en hij doet iets stouts word ook ik niet boos. Maar als ik zie dat hij iets GAAT doen, en ik zeg 'nee', en hij doet het toch, is het wel een ander verhaal.

Dan nog word ik niet echt boos hoor (wat ik dus volgens die buurman wel zou moeten worden maar wees niet gevreesd ik luister toch niet naar alles wat hij zegt), maar ik haal hem wel even op en neem hem een stukje mee tot ik de aandacht weer volledig heb. Dan geef ik hem weer vrij.

Maar ik heb wel weer wat aan alle reacties hoor, mijn takenlijstje is:

1. 'nee' oefenen met brokjes buiten aan de lange lijn.
2. niet meer zoveel nee zeggen, meer afleiden
3. als ik nee zeg en het wordt wel genegeerd lekker doorgaan zoals ik nu doe, OF als het echt niet oke was aanlijnen en klaar met spelen.

Mocht iemand nog een zware toevoeging willen doen of commentaar hebben dan hoor ik het graag, maar ik denk dat de commentaren allemaal wel aardig op een lijn zaten :-D

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Het is in elk geval belangrijk dat je hond weet wat 'nee' betekent. Waarschijnlijk is dat wel het geval want ik neem aan dat je vaker het woord 'nee' gebruikt en Juno is van begin april. Dus al bijna 9 maand. Dat vind ik trouwens ook geen pup meer ;-). In jouw geval zou ik als 'nee' niet werkt optie twee of vier gebruiken. Maar optie twee (strenger corrigeren) is eigenlijk alleen 'gewenst' als het helpt. Als Juno er geen aandacht aan geeft heb je dus eigenlijk niks aan die correctie en geeft het Juno alleen maar het idee van 'ze probeert wel strenger te corrigeren maar ze kan me toch niks maken want als ik niet luister gebeurt er niks'. In dat geval ziet Juno je correctie dus niet als correctie en zou ik eerst correctierecht opbouwen. Dus dat je het recht krijgt om te corrigeren want als je dat niet hebt is een correctie ook zinloos. En als je dat correctierecht opgebouwd hebt is het ook niet nodig om strenge correcties te geven want de hond heeft genoeg aan een kleine berisping.  Optie vier vind ik zelf het beste. Luistert hij niet? Prima, dan voorkom je dat je verder moet gaan corrigeren of het commando gaat herhalen door hem gewoon uit die situatie te halen. Jij vraagt, jij bepaalt. Niet hij. En ten allen tijde probeer je te voorkomen dat hij ongehoorzaam gedrag kan laten zien. Dus: zie je een hond aan komen en je weet dat Juno niet niet goed genoeg luistert om bij je te blijven als jij dat wilt, dan lijn je hem aan voordat Juno die hond ziet en ongehoorzaam gedrag kan laten zien. Corrigeren heeft altijd een conflictsaspect in zich en daarom moet je het eigenlijk zien te voorkomen. 

Wat niet wil zeggen dat je Juno moet beletten om te leren wat jij wilt. Dat doe je wel met afleiden. Daarmee maak je niet duidelijk wat jij wilt want dan leert hij in feite alleen maar achter een snoepje aan te lopen maar heb je nog niet laten weten dat JIJ liever niet hebt dat hij iets doet. Dus afleiden zou ik niet doen, sowieso niet omdat veel honden zich uberhaupt niet laten afleiden. Daarbij moet hij gewoon leren dat als jij iets wilt en hij niet, dat het niet bij zijn zin uit gaat maar bij de jouwe ;-). Als hij over de weg wil vliegen en jij niet dan moet hij kunnen luisteren want hij heeft niet gezien dat daar een auto aan komt. 


Ik heb er zelf geen ervaring mee maar ik ken iemand met een naar mensen agressieve Appenzeller en deze hond is alleen in het gareel te houden omdat ze met een rammelblikje haar woorden kracht bij zet. Als de hond begint te grommen e.d. dan zegt ze 'nee' en rammelt even met het blikje waarna de hond zich weer stil houd. En deze vrouw werkt voor zover ik weet met de Roedelmethode dus de hond is ook niet met het blikje op de kop geslagen oid ;-). Ook ken ik wel mensen die als de hond niet luistert zo'n blikje (denk aan een leeg snoepblikje met wat steentjes erin) het blikje naast de honden gooien om hun correctie kracht bij te zetten. Wat vervolgens ook werkt. Dus ja, het is maar net hoe de hond zelf is. Er zijn honden die nergens van onder de indruk zijn en gewoon door gaan maar er zijn dus ook honden bij wie het werkt. Net zo goed als dat er honden zijn bij wie een rammelblikje oid te veel van het goede is. Dus het is altijd even uitvogelen wat werkt voor jou en Juno.

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

ik zou ook meer gaan anticiperen op je hond. als het goed is ken jij je hond, en moet je tot op zekere hoogte kunnen voorspellen wat ze gaat doen.

in het geval van de plas had ik dus voordat je de 2e keer bij die plas kwam al aandacht van de hond gevraagd of de hond aangelijnd. dan krijgt hij ook niet de kans de fout in te gaan........

je kan situaties als met de plas trouwens ook trainen. lijn je hond aan zodat hij net niet bij de plas kan komen, als hij er dan op af wil zeg je 'nee' en wacht je tot hij wegdraait van de plas, zodra hij dat doet, dan beloon je.

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

" Juno is van begin april. Dus al bijna 9 maand. Dat vind ik trouwens ook geen pup meer ;-). "


Ja ik vroeg me ook al af tot wanneer een hond 'pup' is... maar er is geen categorie 'puber' en om nou te zeggen dat hij volwassen is... nee.. haha

" In jouw geval zou ik als 'nee' niet werkt optie twee of vier gebruiken. Maar optie twee (strenger corrigeren) is eigenlijk alleen 'gewenst' als het helpt. Als Juno er geen aandacht aan geeft heb je dus eigenlijk niks aan die correctie en geeft het Juno alleen maar het idee van 'ze probeert wel strenger te corrigeren maar ze kan me toch niks maken want als ik niet luister gebeurt er niks'. "


afhankelijk van de situatie werkt strenger corrigeren wel. als de afleiding echter te groot is niet (dit moet ik beter gaan inschatten en als ik weet dat het niet werkt dus NEE helemaal niet zeggen).

" In dat geval ziet Juno je correctie dus niet als correctie en zou ik eerst correctierecht opbouwen. "


Hoe doe jij dat?? oefenen op een commando 'nee' dus of zou jij het anders aanpakken?

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Waarom zou je strenger corrigeren als voorkomen helpt?

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

" Waarom zou je strenger corrigeren als voorkomen helpt? "


Voor als voorkomen niet gelukt is ;-)

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Nee.!?!..
Ik heb niet het idee dat onze beide honden het commando zouden kennen..

Hier is het "klaar"..
Klaar betekend gewoon, ........stoppen waar je mee bezig bent..

Het woordje nee gebruiken we (perongeluk) de hele dag door in het praten tegen de hond.
Dus vreselijk verwarrend want in welke contekst moeten ze het zien..
Het slopen van iets..moeten ze stoppen met slopen??, moeten ze het uit hun bek laten vallen??, moeten ze gewoon ergens of iets anders gaan slopen.??
Of zoals het drinken uit een modderpoel, waar van die blauwe diesel vlekken bovenop drijven van voorbij rijdende auto's.
Zou ik dan nee roepen, Waarom mogen ze bij de ene plas wel drinken, en de andere niet.??
In dat geval zou ik ook niet "nee, klaar, stop" gaan roepen, ze mogen zelf bepalen waar er gedronken mag worden.We doen er tenslotte nooit moeilijk over in de gedachte van onze honden.
Dus zou ik ze gewoon bij me roepen, bij het gevaar weg...simpel..

Zelfde als dat ik met onze beren op een aanleg steiger loop, en ze ergens achteraan rennen met het risico dat ze 5 meter naar beneden in het water vallen..
In dat geval zou ik "klaar, nee, stop" kunnen roepen,maar waarom zouden ze stoppen.??
Ze mogen tenslotte altijd over de dijk heen scheuren...
Dus dan roepen we ze gewoon bij ons..

Hou het simpel, en gebruik de commando's op de juiste manier.(als het echt nodig is)
4 uur trainen met een balletje wat de hond wil pakken , en wat bij het woordje nee moet worden losgelaten...
Dat kan bij veel honden betekenen..."nee, is balletje loslaten"..."nee bij plas water,".?!?!, waar is dat balletje dan".?

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

@ Anne-Wil: Wij mensen hebben het idee dat de hond nog niet volwassen is maar in hondenogen is hij (jong)volwassen. 
Precies, als je weet dat het niet gaat werken, corrigeer dan gewoon niet. Het maakt de waarde van de correctie alleen maar minder. Constant 'hier' roepen en de hond komt niet maakt de waarde van het woordje 'hier' ook steeds minder. Dat geldt ook voor een correctie. 

Ik 'oefen' niet om correctierecht te krijgen... Dat heeft niks meer te maken met trainen en oefenen maar puur met opvoeden. Je moet als het ware je hele houding aanpassen, op een andere manier gaan denken (niet met een menselijke bril maar met een 'hondse' bril die je op kunt zetten met kennis van hondengedrag en hondentaal). 

Ik was vroeger net zo bezig als heel veel mensen hier. Belonen voor alles en daarna afbouwen, stilstaan als Dobber trok etc. Toen ben ik van het forum weggegaan omdat het oude modteam en ik overhoop lagen en later ben ik terug gekomen (met het nieuwe modteam). In de tussentijd ben ik op twee Appenzellerforum terecht gekomen waar volgens de Roedelmethode opgevoed werd en na een vervelende ervaring met Dobber (wat een konijn niet overleeft heeft) ben ik me echt gaan verdiepen in die methode. En sindsdien ben ik afgestapt van veel dingen die ik hier geleerd had en heb ik mijn houding tov Dobber veranderd. Sindsdien gaat het hier veel beter. Dat wil zeggen, over het algemeen ;-). Want Dobber heeft ook echt nog wel haar periodes van testen en checken hoor ;-). Maar goed, over het algemeen genomen ben ik heel blij met de vooruitgang (op het gebied van trekken, gehoorzaamheid, agressie tegen andere honden etc.). Daar zat dus geen enkel moment van trainen in maar meer van (her)opvoeden.

@ Mimi: voorkomen is niet altijd handig, ik zeg ook niet dat je altijd moet voorkomen. Alleen als je weet dat je hond het nog niet aan kan om te gehoorzamen in bepaalde situaties moet je voorkomen dat hij ongehoorzaam gedrag kan laten zien. Maar dat betekent niet dat je leermomenten moet ontnemen. Dus als er een andere hond aan komt en je weet dat je hond niet luistert lijn je hem aan maar je loopt wel door. Je hond wil naar die andere hond maar door de lijn maak jij duidelijk dat jij bepaalt, dat geeft een leermoment. Door bijvoorbeeld om te keren of proberen af te leiden met snoepjes leert de hond niks van wat jij wilt en niet wilt. 

Voorkomen betekent m.i. maar zeer weinig ook echt het voorkomen van een leermoment. Als er een andere hond aan komt doe ik Dobber aan de lijn want ik weet dat ze dat nog niet aan kan. Maar we lopen wel door zodat ik er een leermoment van maak. Stel dat we op een smal weggetje lopen, dan keer ik om en laat ik dat leermoment verstek gaan want waarschijnlijk is het te veel gevraagd om zo dicht langs elkaar te gaan. Maar dat gebeurt maar zelden dat ik dat doe want ik wil alles aangrijpen om er een leermoment van te maken. 

Voorkomen is niet altijd de gulden regel, vaak genoeg is voorkomen helemaal niet gewenst. In zo'n leermoment kan een correctie nodig wezen (een verbale correctie bedoel ik dan ;-)). En mocht dat wel iets helpen maar niet genoeg dan kan je nog een extra correctie geven om je woorden kracht bij te zetten. Maar alleen als je weet dat die tweede correctie ook echt waarde heeft voor de hond. Zou Dobber in een leermoment tijdens het wandelen als we een andere hond tegen komen niet reageren op mijn correctie dan weet ik dat ik het niet nog een keer hoef te doen want de kans is groot dat ze 'te ver heen is' om te luisteren en dan hebben mijn woorden ook geen waarde. Voor de volgende keer weet ik dan dat ik het zo ver niet moet laten komen dat ze 'te ver heen' is ;-).

honden page profiel SiberienneSiberienne 3 doggies

honden foto van Siberienne

Heb effe geen tijd om alle andere reactie te lezen, dus miss is dit al gezegd. Maar ik heb nee om te voorkomen dat ze iets pakken, leave it als hunaandacht al gefocused isen los als ze iets habben waarvan ik wil dat ze het loslaten ( en speciaal voor Shad"heb je wat moois gevonden" ? Als hij het handschoenenmandje weer eens geplunderd heeft ;-)

Mireille

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Hier is de stel regel,probeer geen commando te geven als je vooraf kan weten dat je hond niet zal luisteren,zeker niet als het gaat om gedrag dat zelfbelonend is.
In dit geval is het water zelfbelonend.Als het commando nee is en je zegt het voordat de hond gaat terwijl je dus aan alles kan zien dat je de aandacht niet hebt heeft mijns inziens geen nut.
En Nee zeggen als hij al met het water bezig is gaat dus ook niet lukken want dan doet hij de aktie al.En heeft nee ook geen nut meer.
In mijn optiek is voorkomen dus ook de oplossing,anders leert de hond alleen maar onder het commando uit te komen.
Ben je het niet voor,dan dus niet je commando gebruiken,maar er rustig naar toelopen en hem weghalen is zeker een optie,of hem iets aanbieden dat veel leuker is.(afleiding dus.) en als dat lukt en hij is al naar je onderweg, daar een commando aan geven,bijvoorbeeld hier of terug of  kijk of wat dan ook.Dan is de bedoeling van dat commando dat hij aandacht voor jou heeft en niet voor het geen wat hij aan het doen was.
Dit werkt bij ons hondje op dit moment het beste.

vr gr

honden page profiel sylsyl 3 doggies

honden foto van syl

Ik heb bij onze pup van 5 mnd nog geen een keer, nee, foei, halt oid gebruikt, wel proberen we te voorkomen, afleiden of als hij bv iets tegen het aanrecht aanspringt een klik geluid maken waarna ik aandacht krijg of rustig zonder iets te zeggen een hand gebaar geven. Wel leren we het bah commando aan en dat is,gezien al dat junk poep enigzins noodzakelijk. Hij mag kijken, en ik voorkom dat hij iets pakt, als dat lukt krijgt hij een meega beloning.

Laten schrikken zou ik niet doen, waarschijnlijk begrijpt hij nee nog niet en het laten schrikken beschaamd alleen maar het vertrouwen in jullie...

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Ik doe niet zo heel veel met "nee'.Meer haar rustig bij me roepen,hurken om mezelf meer uitnodigend te maken.

In het geval van dat jouw hond gewoon dorst heeft,dan kun je zelf water mee nemen en dit aanbieden.
Biedt hem water aan na het spelen of na een kwartier wandelen.
Dan gaat hij leren dat jij dus lekker water bij je hebt en kun je het ook gaan uitstellen tot het moment dat hij wil gaan drinken uit 'bronnen'die jij liever niet wil gebruiken.

Mijn hond mag van mij lekker uit plasjes,slootjes,modderpoeltjes drinken(als ik ook zie dat ze schoon zijn)

Zie ik bijvoorbeeld een peuk in de regenplas liggen of het is zomer en er is blauwalg,dan hoef ik alleen nog maar te zeggen: kijk eens Mila,wil je water??kom maar.

En dan komt ze al.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "wat doen jullie als je pup 'nee' negeert?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Brainstorming!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^