Onze pup is nu een week of 3 bij ons. Het is echt een schatje, maar ik zit met het volgende.
Ze gromt steeds vaker naar mij. En niet speels grommen! Ze heeft me zelfs al een keer bijna gebeten
Bijvoorbeeld als ik voorzichtig haar pootjes af wil drogen of als ik haar van de bank wil zetten s'avonds.
Het lijkt wel een "dominantie" probleem, maar daar is ze volgens mij nog veel te jong voor...
Als ze naar mij gromt dan negeer ik ze een tijdje, maar het lijkt niet te helpen, want ze gromt nu steeds vaker. De pootjes af laten drogen liet ze al die tijd gewoon toe, maar nu ineens niet meer.
Ik hou al rekening met de roedelregels zoals eerst zelf door de deur dan de pup, eerst zelf eten dan de pup. Ze mag alleen wel op de bank, maar kan niet geloven dat dat het probleem is, want ik bepaal wanneer ze op de bank mag niet zij.
Ze is verder niet ziek of heeft pijn, want het is een heel vrolijk dametje en we zijn 2 keer bij de DA geweest voor een prik en toen is ze ook nagekeken.
Wie o wie heeft er tips? Doe ik iets verkeerd?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat doe ik verkeerd of moet ik anders aanpakken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Nee dat is geen dominantieprobleem hoor, je pup en jij moeten nog aan elkaar wennen en elkaar goed leren kennen en elkaar leren vertrouwen.
Het grommen is een communicatiemiddel van haar om aan te geven dat ze iets bedreigend vindt, of niet fijn vindt of pijn heeft etc. Belangrijk is om uit te vinden wat er precies aan de hand is dat je pup het nodig vindt om te grommen.
k zou een paar dingen checken: is je stem en zijn je bewegingen altijd kalm en rustig naar de pup toe. Kan het zijn dat je bedreigend overkomt voor haar? Is er een goede verhouding tussen aktiviteiten en rust?
Prima dat een pup regels moet leren, maar hou het altijd luchtig en speels en liefdevol, het is per slot nog een baby, belangrijker dan regels is dat de pup vertrouwen in zijn mens gaat krijgen en dat kan alleen als dat mens hem begrijpt.
Als je hond niet op de bank mag, probeer dan te voorkomen dat hij op de bank gaat, voorkomen van verkeerd (in mensenogen) gedrag scheelt al een heleboel frustraties. Ben je toch te laat,en zit hij al op de bank roep de pup dan vrolijk zodat hij zich niet bedreigd voelt, en doe eventueel even een klein spelletje met hem. Belangrijk is dat hij jou associeert met "veilig" en "leuk".
Misschien heb je iets aan deze links:
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
http://www.dogcity.nl/0-algemeen/artikelen/watisermetdominantie.pdf
ze heeft nog geen enkele vertrouwen, net drie weekjes bij jullie ? is het een herplaatser ? dat heeft tijd nodig.
geef haar de tijd, en meem zelf ook de tijd ervoor, pootjes afdoen is natuurlijk een must, maar als je binnen komt, hou dan even de riem nog om, en laat ze dan op een badhanddoek ronddartelen even, zijn ook de pootjes schoon, als ze wat meer vertrouwen in je hebt , heus zal dat gegrom ook veel minder gaan worden.
gromt ze naar je, negeer haar, wacht tot ze bij je komt. het is naar, maar tijd zal dit nodig hebben.
Nee het is geen herplaatser. Ze is nu 12,5 week oud dus nog heel jong.
Vandaar ook mijn vraag, want ik maak me een beetje zorgen, want dit ken ik niet. Ik merk dat ze elke dag wat meer gromt. Vanmorgen zelfs naar mijn moeder, maar goed die deed op dat moment haar pootjes af.
Mijn andere Chi heb ik op dezelfde manier opgevoed en heeft nooit echt gegromt. Ja misschien tijdens een spelletje, maar dat was echt speels grommen.
Wel een goede tip met de badhanddoek. Ik ga dat in ieder geval proberen.
Er bestaat een beetje een verschil van mening over of dominantie op een leeftijd van 12 weken al bestaat.
Ik ben van mening dat dit zeker bestaat. En dat is niet negatief. Dominantie en onderdanigheid horen simpelweg bij het leven. Net als zeker en onzeker zijn.
Dit begint al meteen na de geboorte, bij het zoeken naar een goede tepel om goed te kunnen groeien.
Met een pup van 12 weken kun je zeker een 'dominantie-probleem' hebben. In de zin van dat de hond jou (nog) niet voldoende vertrouwd om de rol van ouder/leider te geven.
Maar het hoeft natuurlijk geen dominantieprobleem of iets in die geest te zijn!
Hoe ziet ze eruit als ze naar je gromt? Hoe staat haar staart? Haar oren? Is haar rug recht? Zie je oogwit? Gromt ze in 1 toon of varieert de toon?
Belangrijk om te weten met wat soort agressie je eigenlijk te maken hebt!
Groeten, Margje
12.5 mooi.... ieder pupje protesteerd , zeker bij het afdoen van de pootjes, dat willen ze niet, andere pups trekken zich los, wurmen zich los, de jouwe gebruikt gegrom om te laten merken dat tie er niet van gediend is.
een badhanddoek, lekker helemaal inrollen, zodat je er een spel van maakt, je hond gaat het ook geweldig vinden, en dan heb je toch je hondje gedroogd. en daarna negeer je de hond. en is het echt zo dat tie beslist dat niet wilt, badhanddoek op de grond, lekker even op laten lopen, even niets dwingen, komt echt goed.
en dat je conseqwent bent is alleen maar goed, zodat je pup beseft wat mag en wat niet mag.
Een aanvulling op Dobry. Kan ze ook pijn aan de poten hebben.
Een dominante hond is rustig, vriendelijk, duidelijk open en benaderbaar. Door te grommen geeft je pup een signaal af dat er iets is.
Je zou het pootjes afdrogen eens even achterwege laten en je pup eerst leren dat je haar aan mag raken door eventueel massage. Dat kun je doen door over haar ruggetje te strijken. Je kunt dat meteen kijken welke plek ze het fijnste vindt.
Een ander vraagje, corrigeer je je pup, zo ja op welke manier?
Veel honden vinden het vervelend als iemand aan de pootjes zit mn de voorpootjes. Dat komt voor een deel omdat mensen een beetje lomp zijn met de pootjes pakken, bewegen en vasthouden. Ook de houding tov van de hond is vaak wat intimiderend, over de hond heen hangen.
Voorpoten van een hond moet je alleen op een voor/achterwaartse manier bewegen. Zijwaarts trekken doet pijn en is ook geen normale beweging voor een hond. En bij een dergelijk klein hondje kan je ook maar een kleine beweging maken voor je iets forceert.
Probeer een pootje op te tillen een manier waarop een hond zelf zijn pootje zou optillen.
En voor van de bank af: biedt een trapje waardoor ze er zelf af kan. En anders er maar niet meer op.
Om even antwoord te geven op een aantal vragen:
In het begin corrigeerde ik haar met mijn stem (foei!!) omdat het me overviel en dit mijn eerste reactie was, maar nu loop ik weg of draai ik me om en negeer haar.
Misschien is mijn manier van de pootjes afdrogen ook niet goed, want ik heb ze eigenlijk in mijn handen vast en dan doe ik heel voorzichtig en rustig haar pootjes af en dan zet ik ze op de grond.
Ik ga nu een handdoek neerleggen en laat ze daar even op lopen. Ik ga proberen ze niet zo vaak op te pakken. (je bent het snel geneigd bij zo'n kleintje )
Maar zoals ik al zei doet ze het niet alleen bij de pootjes afdrogen. Misschien vindt ze het niet leuk, maar denk niet dat er wat is met haar pootjes. Dat ze pijn heeft ofzo.
Ik zal er eens op gaan letten wat haar straarthouding, ogen en oren doen als ze begint te grommen.
En toch vind ik het raar dat een pup zo gromt. Het kan aan mij liggen, maar het lijkt wel of iedereen hier het normaal vindt.
Kijk, als de pup pijn heeft, of als je heel hardhandig doet of als ze angstig is, is het een ander verhaal. Maar volgens TS is geen van die dingen aan de hand. Je zou toch gewoon een pootje mogen oppakken (rustig) en voorzichtig afdrogen, zo raar is dat toch niet? Dat ze daar aan moeten wennen begrijp ik, maar zodra je rustig doet en geduldig bent (en TS zegt van wel), dan zouden ze daar geleidelijk aan toch aan moeten wennen... Maar TS zegt dat de pup juist steeds meer begint te grommen, en ook dat ze dat niet alleen doet tijdens het afdrogen van de pootjes!
Ik weet zelf niet precies hoe dit op te lossen is, daar zullen anderen vast wel antwoord op hebben. Maar ik vind het geen normaal gedrag dat gewoon geaccepteerd dient te worden (steeds meer grommen).
Met iets lekkers er een positieve ervaring van maken, zo af en toe oefenen, niet te lang mee door gaan, je niet door gebrom laten afschrikken.
Niet over haar heen buigen, dan ben je wel heeeel erg groot!!!!!
Sorry het quoten lukt niet
Maar ik doe echt voorzichtig, want ze is zoooo klein en teer. De eerste weken ging het ook heel goed en reageerde ze amper.
Ze gromt nu als ik haar op wil pakken, van de bank wil zetten en als ik haar pootjes af wil doen.
Ze gromt ook veel tegen mijn andere chi, maar dat is anders. Dat hoor ik wel. Dat is meer speels grommen. Die twee zijn er ook nog niet uit wie de baas is volgens mij..
Soms denk ik dominantie, maar dat is niet logisch want als ze in haar mandje ligt en ik ga even kijken dan ziet ze me en gaat ze op haar rug liggen van aai me maar.
Verder is het een schatje hoor en vrolijk. Tegen mijn kinderen is ze ook lief.
Wil gewoon weten wat ik anders moet doen zodat het niet erger wordt, want dan hebben we wel een probleem..
Als het echt veel erger wordt, laat ik een gedragsdeskundige komen. Misschien dat die eruit kan halen waar het in zit. Ga eerst met alle tips van hier aan de slag. Moet het natuurlijk ook de tijd geven.
Een waar heeft uw pup haar eerste (vreselijk belangrijke) opgroei weken mogen verblijven.??
Volledig eens met Dobry!!
Jullie zitten nog in de fase om elkaar te leren kennen en vertrouwen.
3 weekjes bij jullie is nog heel kort!
Het kan mogelijk zo zijn dat toch het afdrogen een keer een naar moment is geweest voor je pup, dit is dan een negatieve ervaring, de keren erop wanneer je pootjes gaat afdrogen, kan het zo zijn dat je pup die link weer gaat leggen en duidelijk maakt met het grommen dat ze het niet prettig vind!
Dit soort handelingen moeten "aangeleerd" worden, stap voor stap opbouwen!
Het moet een leuk en positief iets worden voor je pup!
Misschien opnieuw beginnen, een paar minuutjes per dag oefenen met "betasten", afleiden met speeltje/lekkers etc, beetje kletsen tegen je pup, wanneer je pup de "handeling" toelaat, belonen!
Zelf rustig en positief blijven!
ik denk dat hier iets door elkaar wordt gehaald:
namelijk: zelfverzekerd en dominant-gedrag
dit zijn losse begrippen, die los van elkaar kunnen bestaan, maar ook tegelijktijd
(dit om het geheel simpel te houden )
ik ga met Margje mee, even proberen te voorkomen dat de pup uberhaupt in de positie komt dat dit gedrag kan onstaan, want zo bouwt het steeds verder op. En probeer daarom heen steeds meer een band op te bouwen, maar probeer daar altijd de bepalende persoon bij te zijn, dat wil dus niet zeggen dat je dingen afdwingt, maar dat je dingen doet waarvan je weet dat je ze ook helemaal gaan afmaken. Aai het pupje rustig, maar echt van koppie/tandjes/oren/nek/poten voetjes/staart.
loop het helemaal rustig na, wen de pup er aan dat het goed is dat je dat doet, niet bedreigend is, geen pijn oplevert, en dat jij als het 'baasje" dat recht ook hebt.
het is trouwens niet zo dat een zelfverzekerde hond nooit zou grommen of bijten, integendeel
dat is maar net in welke positie zo'n hond komt en wat er van hem gevraagd wordt
alleen ziet het er anders uit als bij een onzekere hond, en zal het ook veel harder aankomen omdat hij het meent.
Er zijn wel meer hondenscholen in de buurt, maar ik denk dat ik binnenkort naar de Ringtraing ga voor Chi's. Dan heeft ze toch de socialisatie, maar wel met hondjes van haar eigen hoogte/grootte.
Wat ik nu vandaag heb kunnen zien is dat haar oren gewoon rechtstaan als ze gromt. Ze is zo klein dat het wel lastiger te zien is hoe haar rug en ogen staan op dat moment, maar ga er goed opletten.
Ik deed vanaf begin aaien / masseren ... heel lichtjes en zachtjes. Om haar zo te laten wennen dat er overal aan gezeten kan en mag worden. In eerste instantie natuurlijk voor mezelf maar ook voor als er iets is bij arts.
Gewoon dagelijks heel even en ja in begin ook niet happig op het droogmaken van de pootjes maar nu ( ze is 14 weken ) niks geen probleem. Ik begin dan ook eerst lekker over de rug ( masserend ) borst benen en dan pootjes.
En dit alles heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen laatst bij arts ... gewoon lekker liggen en zij kon voelen en luisteren zonder enig probleem en ook nog vaccinatie geven geduld geduld geduld en consequent zijn
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat doe ik verkeerd of moet ik anders aanpakken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?