Ik hoorde laatst iemand zeggen dat honden geen tijdbesef hebben.Ik zat me druk te maken dat mijn hond voor mijn gevoel te lang in de bench zat.Weet iemand hier iets meer van?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hebben honden tijdbesef??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hm, ik denk het toch wel eigenlijk.
Niet bewust, ze kunnen geen klok kijken..
Maar het maakt voor Fedor wel uit of ik een uurtje weg ben of een aantal uren. Vijf uur is bij hem echt het maximum, ga ik langer weg dan heb ik een gestresste hond als ik terug kom. Dus in die zin wel denk ik.
Ik wilde hetzelfde als Zonnetje zeggen.
Mellow is elke ochtend alleen thuis, ik ben tussen 12:30 en 13:00 uur thuis.
Vorige week was ik even bij mijn ouders geweest en was pas om 14:00 uur thuis. Ze is net zo blij als ik thuiskom, maar in de gang is ze gewoon bloedirritant
Haar tuig gaat in 5 etappes om, omdat ze continu opspringt en hapt in tuig, riem of mijn hand.
Is ze toch een beetje boos omdat ik zo laat thuis ben
Althans, dat denk ik, maar ik geloof dat honden het begrip 'ik ben boos' ook niet echt kennen
Ze hebben een gi-gan-tisch tijdsbesef! Sta jij twee dagen achter elkaar om 7u op, staan ze op dag 3 om 7u al op je te wachten! Ja, hoor, een echte ingebouwde klok hebben ze ''
Dat ze niet op de klok kijken enzo zoals wij is alleen maar positief
Maar de vraag is wat is tijd. En tijdheeft te maken met het verloop van verschillende gebeurtenissen.
Als je al zou veronderstellen dat een hond geen tijdsbesef heeft dan kun je er toch niet onderuit dat hij na "verloop van tijd" honger gaat krijgen... moet plassen... nog een uurtje later dringend moet plassen.. Enz... Of hij naar de klok kijkt of niet, hij zal wel het besef hebben dat het de hoogste tijd is om uitgelaten te worden.
Maar het tijdsbesef uit zich ook op andere manieren. Als je redelijk vaak hetzelfde zegt tegen je hondje, en niet liegt dan krijgt hij ook een nog een ander tijdsbesef. Kylie reageert opgewonden als ik zeg dat het baasje dadelijk komt en gaat dan aan het raam kijken of hem opwachten in de tuin. Als ik zeg "nu nog niet, nog even wachten" dan blijft ze ook alert, maar gaat niet aan het raam op de uitkijk staan. Als ik zeg "nu nog niet, baasje moet lang werken" dan slaakt ze een zucht en let in het geheel niet meer op, gaat misschien zelfs slapen... (Om de tijd te doden ? )
En dan toch even erbij zeggen dat het hier om wisselende uren gaat. Kylie is dus echt afhankelijk van wat ik zeg om zich daarop in te stellen. Het is niet zo dat ze baasje (mja, zo noemen we hem eigenlijk ook niet ) steeds op hetzelfde uur mag verwachten.
Naar mijn idee hebben ze ook tijdsbesef. ze willen altijd de zelfde tijd uit gelaten worden. en altijd komen ze de zelfde tijd dat ze normaal eten krijgen bij je. en als je even wacht dan gaan ze slijmen he. en dan staan ze zowat op je buik te dansen om hun zin te krijgen net als of ze uithongeren haha
die van ons hebben ook wel tijdsbesef hoor, vooral als de klok weer veranderd is dit heel goed te merken, want ja eigenlijk krijgen ze nu een uur later eten dus ze zijn alweer even aan het miepen hier want om 4 uur krijgen ze hier eten.
Hier idem dito. 's Morgens is Sophietje al wakker wanneer mijn man opstaat ( ca. 6 uur in de morgen) en dan staat zij al bij de woonkamerdeur en blaft als hij de trap afkomt. DJ niet, want die wil uitslapen.
DJ is een klokkijker wat betreft 's avonds thee drinken. Theezetten gebeurd hier zo rond 10 voor 8 / 8 uur 's avonds en DJ zit dan al om kwart voor 8 al naar mijn man te kijken, zo van...............het is bijna tijd.
Dus ja, klok kijken zal niet echt kunnen, maar ze hebben gewoon een inwendige klok.
Overdag met wandelen heb ik er geen last van dat ze mij al aan zitten te kijken, maar 's avonds als mijn man mmoet gaan wandelen, dan zit DJ echt hem strak aan te kijken als de tijd er bijna is. Sophie weer niet, want die wacht rustig af wanneer de tijd daar is. Die heeft het dus alleen ? morgens.
Tijdsbesef..als wij mensen.??.ik weet het niet.
Het wachten tot er iets gaat gebeuren...dat lukt ook nog wel.
Maar het besef van dagen die voorbij gaan, uren, weekend wat eraan komt.?
Denk eerder dat ze partonen herkennen.
Bv de maandag ook opeens vrij na een weekend. en dan een kleine verwarring.
"we zijn gisteren toch naar het strand geweest??", "moet ik nu meelopen naar de auto, of moet ik binnen blijven".?
Eigenlijk een afwijken van hun structuur.
Dit gebeurt, daarna gebeurt dat, dan nog even zus en zo, en dan gaan we wandelen, eten, rondje doen....en noem maar op.
ik heb wel het gevoel dat honden weten wanneer het tijd is...
we hebben vaste tijden met uitlaten
vooral om half 10, altijd, wil olly naar buiten
en dat is een vaste uitlaattijd...
ik heb ook gehoord van de man op pension, dat olly weet wanneer we komen.
dus op de dag dat wij hem gaan ophalen, heeft hij al een beetje door dat we hem ophalen, heel raar!
Ik geloof niet dat ze hier klokkijken
Maar als ik 5 minuten te laat ben met eten geven, lopen ze hier al met hun etensbakken rond te leuren
J-jay is het nog steeds niet helemaal eens met de wintertijd
Ik denk dat honden wel een soort tijdsbesef hebben, maar dat het te maken heeft met gewoonte/ een soort schema of ritme zonder klok kijken. Altijd erg knap en zit ook elke keer weer te kijken hoe ze dit toch doen. Bij mijn 2 katten zie ik het eigenlijk nog duidelijker. Elke dag krijgen ze om 6 uur eten, om 5 uur worden de laatste brokjes opgegeten, leeg bakje.....en dan om 17,59 gaan ze om me heen lopen en miauwen. Wat ik echt nog niet te begrijpen vind, is hoe ze dit toch ook met de verandering van wintertijd naar zomertijd doen en andersom?
het mooiste vind ik altijd als de klok van zomer naar wintertijd gaat of weer terug
is tie grote zwarte gabber hier toch mooi een uur te vroeg, of ligt tie nog in dromenland
en of tie weet of ik mn gewone tijd thuis kom niet haal, ben ik echt later, ligt hij in de hal te wachten, anders ligt hij nog heerlijk in zijn mand. ben ik vroeger wordt ik verbaasd aangekeken "jij nu al hier, je bent veeeels te vroeg, gaap, gaap"
dus klok kijken, nee, dag vooruit denken, ook niet, maar tijdsbesef, dat zeker wel denk ik
op de klok kijken ,nee.Maar wel bij je komen als het tijd is om te wandelen, of tijd voor het eten of tijd wanneer de baas thuis komt of de tijd als ik thuis moet komen.Dus ja er is wel een besef van bepaalde tijden.
Ja precies Goja, goed punt. Met het verzetten van klok staat Fedor ook steeds een uur te vroeg klaar om te wandelen, eten, slapen etc..
Niet in in van dat ze klok kunnen kijken,maar als jij je hond 5 uur in de bench laat zitten met dat je ervoor maar een kort wandelingetje hebt gemaakt,dan slaat vanzelf de verveling toe,ze houden de energie die ze niet kwijt zijn geraakt bijvoorbeeld.
Met het verzetten van tijd, kan ik ook niet echt een een voorbeeld noemen wat betreft Diz. Diz eet altijd met onze tijd mee en dat heeft niet altijd een vast uur. Hij staat ook niet gelijk op een bepaalde tijd klaar, want mijnheer ligt dan lekker te slapen of is zo heftig aan het spelen met zijn balletje, dat dat wandelen wel komt
Of hij moet echt echt nodig moeten natuurlijk maar dat komt niet zo vaak voor!
Daarom kan ik wel van mijn 2 eigen katten zeggen, dat die het dus echt weer ieder jaar juist hebben, helemaal niet een uur te vroeg of te laat, maar gewoon op tijd
Het gaat er ook eigenlijk niet om of de hond tijdsbesef heeft.
Als je je hond alleen thuis moet laten,gaat het erom of de hond zich prettig voelt op dat moment en of ze moe en voldoende uitgedaagd zijn om wat uurtjes alleen te kunnen zijn.
Ik zou zeggen filmje hond dan weet je wat hij doet en hoe zich voelt,dan hoef jij je niet druk te maken over die schijnveiligheid van of een hond wel of niet kan klok kijken
Op een doordeweekse dag horen we Evy om half 7 in de bench omhoog komen, dat is het tijdstip waar op mijn vader naar beneden komt. In het weekend slaapt ze gewoon door totdat wij beneden komen. Ik denk dat honden dus zeker wel een bepaald tijdsbesef hebben en ook ongeveer weten wat voor dag het is door jouw ritme.
Evy haar gevoel voor etenstijd is toch echt wel het beste. Vlak voordat ze eten krijgt zit ze al bij de boekenkast naar ons te kijken met zo'n blik van: "Ik trap er niet in hoor.. die bak gaat vol en komt naar mij toe."
Hier ook een met tijds besef . Hij stond om 12 uur erg te piepen dat hij moest plassen. Nu dan denk je jij kan er weer tegen. Maar nee we gaan altijd om 13,30 een hele grote ronde lopen en op het eind mag hij vrij lopen en met de bal spelen > Nu hij stond precies om 13,30 voor de deur en te piepen en constant om ons heen te draaien dus een ingebouwde wekkeer zeggen we
Zelfs al is ons ritme helemaal anders, Dobby staat op dezelfde tijd paraat.
Zelfs al is ons ritme helemaal anders, Dobby staat op dezelfde tijd paraat.
Wart hier ook nog speelt (maar dat zal vanzelf wel verdwijnen) is dat DJ en ik altijd op zaterdag naar training gingen. Omdat we daar gestopt zijn, zit hij sindsdien elke zaterdag om 10.00 uur al in de aanslag dat het tijd is om te gaan. Omdat hij het giga leuk vond altijd!
Toen we nog trainde, zat hij al om 10.00 uur mij aan te kijken, zo van...........joh, kom op........we moeten gaan! Terwijl we pas om kwart voor 11 hoefde te gaan, want het was hier om de hoek. Maar hij vond gewoon dat we al moesten gaan, want het was leuk, met de auto mee.
Maar nu we zijn gestopt (al weken!) zit hij nog steeds om dezelfde tijd om 10.00 uur dus, mij aan te staren.
En dan zeggen dat ze geen dagen kennen.
Sta ik later op dan die 10.00 uur, dan is er niets aan de hand.Want dan gaan we niet, denkt hij dan.
Hoewel, zoals wij denken, denken de honden weer niet, maar...................leg mij maar eens uit hoe dit kan!!
ik denk dat ze aan de tijd een link leggen..bv als ik rond 5 voor 1 de bordjes neerzet op de eettafel,zit vito bij de deur omdat hij dan weet "baasje komt zo". Door de weeks ben ik thuis en loopt hij rond 9u te klieren om naar buiten te gaan,echter op vrijdag moet ik in de ochtend werken. Hij komt dan echt z'n bench niet uit en slaapt de hele ochtend. M'n moeder wil hem rond 10u weleens uitlaten maar ze krijgt hem dan echt niet mee..
Wat ik heel mooi vond:
Mijn broer had een duitse herder (inmiddels overleden)
en omdat wij verhuisd waren bleef mijn broer nog werken in de vorige woonplaats en was dus alleen thuis in het weekend.
Dus was de hond met mijn ouders en mij en mn andere broer doordeweeks.
Hij luisterde prima..
Maar op donderdags ging hij minder goed luisteren en stond bij elk autogeluid te kijken van komt hij al?
Hij wist dus iedere donderdag dat het weer bijna weekend, bijna tijd was dat zn baasje weer thuis kwam!
Grtzz.
Ik denk wel dat honden tijdsbesef hebben. Inderdaad klokkijken kunnen ze niet, maar wanneer het 6 uur is loopt mijn chihuahua naar zijn voederbakje, schuift hem naar mij of mijn moeder toe en dat is dan het gebaar dat hij wilt eten. Super schattig! Ik studeer in belgie en elke keer als ik op vrijdag thuiskom rond hetzelfde tijdstip, staatmijn hond al op de trap te wachten hoor! echt super raar. Honden zijn enorm intelligente beestjes, onderschat ze niet! En ik denk wel dat het voor een hond uitmaakt of hij 2 uur of 10 uur alleen zit, bovendien moet een hond ook uitgelaten worden, dus 10 uur bijvoorbeeld alleen laten zou ik zowiezo niet doen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hebben honden tijdbesef??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?