Kan iemand mij advies en/of raad geven?
Ik heb sinds 2 weken mijn hond (kruising welsh corgi x border collie), hij was op dat moment al 5,5 maand.
De eerste 2 weken ging het prima, hij kwam gelijk als ik hem riep (voer). Als ik met hem in het bos was en hij los mocht, kwam die ook gelijk als ik hem riep.
Gister gebeurde er iets vreemds, was met hem in het bos geweest, alles super, los lopen, lekker rennen en spelen. Daarna m'n hond aan de riem gedaan en naar huis gelopen, na c.a. 5 a 10 minuten springt ie opeens grommend, blaffend en bijtend op me af.
Had het gevoel dat ie ook probeerde om weg te vluchten maar aangezien de lijn niet lang genoeg was, rende ie weer op me af al grommend en sprong op me af om te bijten, happen. Heb hem toen heel kort aan de lijn gedaan, geen ruimte gegeven om te bijten en ben verder naar huis gelopen. Eenmaal thuis aangekomen was er niets meer aan de hand, riem afgedaan en hij ging vrolijk naar binnen.
Kan het zijn dat ie probeerde om de ranghoogste te worden bij ons in de familie?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help M'n hond valt mij aan?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hoi Esther,
Kan, maar er is ook nog zoiets als redirectie - eigenlijk een duur woord voor afreageren.
Voorbeeldje: als ik met mijn twee dobers op straat loop, en ze ontdekken ineens een kat die vlakbij zit, dan willen ze heel hard op die kat af. Dat kan natuurlijk niet, omdat ik ze aangelijnd heb en tegenhou. Op zo'n moment gebeurt het dan dat ze in elkaar happen. Niet omdat ze iets tegen elkaar hebben, maar om zich af te reageren.
In het voorbeeld dat ik nu noem, gaat hem om hevige opwinding. Wat jij beschrijft lijkt hevige schrik. In beide gevallen kan er redirectie optreden.
Gebeurt het nog een keer, probeer hem dan onder zijn nek bij de halsband te pakken, en geef hem de kans om te kalmeren.
Of hij de ranghoogste wil worden? Dat weet ik natuurlijk zo van hieruit niet. Maar daarvoor zouden er meer aanwijzingen moeten zijn, zoals op de bank willen liggen en dan zijn plaatsje niet aan jou af willen staan, bijvoorbeeld. Steeds in de weg gaan liggen of staan, is ook zo iets. Moeilijk om dat aan te duiden, omdat met 5,5 maand vrijwel alle jonge honden hun baasjes uit gaan proberen.
Wel heb je een pubertje, en willen pubertjes sowieso nog wel eens opspelen als het leuke uitje over is en vrouwtje besluit dat het tijd is om naar huis te gaan. Maar ook dan is de beste reactie even bij de halsband pakken en laten kalmeren, en dan rustig doorlopen.
Groetjes,
Linda.
Hoi Linda,
Bedankt voor je advies/raad, zal zeker proberen hem de volgende keer onder z'n nek bij z'n halsband te pakken.
Na dat incident van gister begon die gisteravond ook opeens op de bank te springen, deed íe voorheen ook niet. Hij ging/gaat er echter wel direkt af op het moment dat ik het zeg.
Ook merk ik dat íe af en toe meer in de weg gaat liggen (heb het gevoel met opzet). Blijf echter dan voor of achter hem staan en zeg hem dat íe aan de kant moet gaan, wat íe dan ook doet. Hij is nu precies 6 maand dus ik denk dat je gelijk hebt dat ie aan het puberen is.
Groetjes
Esther
Hoi Esther,
Je hebt deze hond als het goed is nog een jaar of tien. Probeer zijn puberteit daarom te zien als een hele leuke fase in zijn leven, en geniet ervan. Dat hij gaat uitproberen is ook een teken dat er lekker veel levenslust in hem zit, en dat hij het goed bij je heeft.
Twee van mijn honden waren een ramp als puber, en achteraf had ik spijt dat ik er niet meer van genoten heb. Het zal immers lang duren voor ik weer in de gelegenheid ben om een pup op te voeden...
En hij ligt dus echt met opzet in de weg, dat heb je goed in de gaten. Moven dus.
Groetjes,
Linda.
Sluit me aan bij Linda.
Vaak is de pubertijd een tijd waarin de het baasje veel mopperd op de hond. Hij gaat zijn grenzen verkennen, luisterd niet meer zo netjes als eerst en lijkt soms doof te zijn
Probeer dus heel duidelijk te zijn, maar ook veel lol te hebben met je hond. Dat is heel goed voor jullie band samen die je nog aan het opbouwen bent.
Ik zou trouwens graag een foto zien, want het lijkt me dat hij er grappig uitziet!
Een vriendin van mij heeft een corgi, dus ik ben heel benieuwd!
Succes en groetjes,
Margje
Hoi naamgenootje,
Ik deel wel mening van de anderen maar ik wil ook nog iets anders aankaarten.
Je zegt dat het na de wandeling is gebeurd. Kan het ook zijn dat de wandeling te lang was en dat je hond je door middel van kalmerende signalen gaat aangeven van baas, eerder weggaan is ook goed.
Wij denken als mens dat je veel met je hond moet gaan ondernemen. Ja, je moet je hond moe maken maar dit kan geestelijk en lichamelijk.
Maar elke hond heeft een grens en deze heeft je hond jou nu gegeven d.m.v. het grommen en bijten.
Je kunt het gewoon een keer proberen om wat minder lang weg te gaan en je hond d.m.v. zoek spelletjes en/of een balletje gooien etc.etc. moe te maken.
Kijk eens hoe je hond daarop gaat reageren.
En je hond gaat nu een periode in waarin hij toch al behoorlijk druk in zijn kop is en dan kan zulk gedrag zich ontwikkelen.
Groetjes van esther
Hallo Margje en Esther,
Ja ik denk zelf ook dat het met de pubertijd te maken heeft, hij vraagt ook heel veel aandacht, waar ik natuurlijk niet altijd op in ga.
Doordat ik veel op dit forum gelezen heb de laatste paar dagen (heel informatief dit forum!) dacht ik ook dat ik gewoon te lang en te veel met hem buiten was en dat íe dus gestresst was.
Het enige probleem wat ik nog heb is dat íe als 1e naar binnen wil hij wacht niet tot ik binnen ben. Als we naar buiten gaan en ik zet ´blijf´ blijft die ook zitten tot ik zeg ok. Maar als we weer terug zijn is er geen houden aan. Heeft iemand een idee? Ben nl meestal alleen met hem dus kan hem niet door een ander vast laten houden, en ik las dat het belangrijk is dat ik als 1e naar binnen en buiten ga.
Voor Margje,
Zal vanavond even een foto van hem erop zetten, hij is echt heel grappig, de hoogte van een corgi, vel/vacht en kop van een border.
Groetjes Esther
Hoi Esther,
Ik pik het volgende er even uit:
Het enige probleem wat ik nog heb is dat íe als 1e naar binnen wil hij wacht niet tot ik binnen ben. Als we naar buiten gaan en ik zet ´blijf´ blijft die ook zitten tot ik zeg ok. Maar als we weer terug zijn is er geen houden aan. Heeft iemand een idee? Ben nl meestal alleen met hem dus kan hem niet door een ander vast laten houden, en ik las dat het belangrijk is dat ik als 1e naar binnen en buiten ga.
Als je goed kijkt naar het gedrag van je hond wil je hond graag weer naar binnen toe. Hieruit blijkt dus dat je te lang naar buiten gaat en hij dus snel de veilige haven weer in wil en niet het geduld heeft om het commando
op te volgen.
Ik vind het niet belangrijk wie als eerste naar binnen gaat als het maar rustig gaat. Je kunt je hond daarmee helpen. Misschien d.m.v. een snoepje voor de bek en dan samen naar binnen gaan en dan rustig. Gaat dit goed dan kun je het commando blijf weer in voeren maar het liefste niet eerder.
Ik hoop dat je hier weer verder mee kunt.
Groetjes van Esther
Hoi Esther,
Even een vraagje over het "door de deur" doorgaan. Met Loekie heb ik ook vanuit de cursus meegekregen om als we een deur doorgaan dat ze moet gaan zitten tot ik "vrij" geef en momenteel heb ik dat uitgebreid met "wacht" en dat ik eerst de deur open doe voordat ze gaat zodat ze rustig naar buiten gaat of naar binnen gaat.
Thuis gaat dit echt heel goed maar zodra ik bij iemand anders naar binnen wil dan voordat we eigenlijk al bij de voordeur zijn springt ze al uit elkaar van spanning/stress en dringt er niks meer bij d'r door. Ze maakt zichzelf dan ook helemaal over d'r toeren eenmaal binnen kan het dan ook tot een uur duren voordat ze ietwat gekalmeerd is. Afleiden of lokken met voertjes bij de voordeur lukt vaak ook niet meer die tuft ze gewoon uit als ze ze al aanpakt. Heb jij nog een tip voor me hoe ik haar hierin kan begeleiden.
Momenteel neem ik haar vaak niet mee als ik bij iemand op visite ga omdat het haar zoveel spanning en stress oplevert zeker als we er dan nog met de auto naar toe moeten (wat meestal het geval is). Heb haar gister wel meegenomen omdat we ook naar het bos zouden gaan en ik weet dat ze daar enorm geniet (wat ze ook met volle teugen heeft gedaan gister) maar dat houd wel in dat ik vandaag en morgen echt niks van haar vraag (afgezien van het normale) zodat ze kan bijkomen.
Groetjes Elvira en poot van Loekie
Hoi Elvira,
Je zou haar kunnen kalmeren door tegen haar zeggen: is goed, is oke op een rustige toon. Samen met een voertje is dit misschien een oplossing. Of trainen met teruglopen.
Veel mensen gaan NEE of FOEI zeggen en dit brengt nog meer spanning met zich mee.
Wat je kunt proberen is het volgende.
Ga bij een bekende een training maken. Zodra je hond trekt of te veel spanning heeft, loop dan weer terug (dus van de situatie af) en probeer het dan weer. Net zolang totdat je hond rusig is. Je hond hoeft niet achter te blijven maar met een slappe lijn lopen. Dit kan lang duren maar op den duur zal het gaan lukken. De andere mensen moeten je hond gaan negeren bij binnenkomst. Ook zou ik je hond aangelijnt houden totdat hij rustig is.
En binnen ga je zelf zitten, de mensen negeren je hond nog en jij gaat je hond kalmeren door te voeren en door iets te zeggen met een rustige stem. Ga rustig aaien. Als je hond rustig is dan pas de lijn eraf.
Ik neem ook zeer weinig tot bijna nooit meer onze honden mee want het is vaak te veel voor de honden.
N.a.v. het niets doen vandaag. Dit vind ik top want je geeft je hond de ruimte om te herstellen. Vaak is het zo 1 min. trainen is 2 min. rusten. Dus 1 dag veel stress ervaren is 2 dagen rusten. Ik doe dit ook altijd als we naar een wedstrijd zijn geweest.
Veel succes met trainen en onthoudt de aanhouder wint.
Groetjes van Esther
Hoi Esther,
Dit trainen zou ik eigenlijk alleen bij kennissen in de straat kunnen doen want verders heb ik altijd de auto nodig en dat is voor haar eigenlijk al veelste te veel gevraagt. Echter die kennissen hebben ook een kat dus is het eigelijk extra moeilijk voor haar (daar eenmaal binnen hersteld ze gelukkig wel wat sneller). Als ik met haar ergens binnen ben houd ik haar aan de lijn en als ze uit d'r eigen gaat liggen dan beloon ik haar met een voertje alleen dit kan ze als het ware ook gaan afdwingen en gaat dan blaffen. Lijn laat ik dan vaak eigenlijk wel de hele tijd zitten omdat ze anders alsnog de hele woning daarna rond crosst als een gek en ze alle rust in 1 klap weer kwijt is
Overige mensen heb ik wel zover (en dat was geen enkel probleem) dat ze Loekie negeren. Zo ook thuis als er visite komt krijgen die bij binnenkomst te horen van hoe en wat en daar wordt goed naar geluisterd en Loekie is dan even dol enthousiast tot ze merkt dat dat geen effect heeft (en dat is binnen een paar minuutjes gebeurd).
Als m'n kennissen terug van vakantie zijn ga ik zekers proberen om te proberen op te bouwen door van de situatie af te lopen. Zoals het nu gaat vind ik het nl echt sneu voor Loekie en ik zou het leuk vinden als ze gewoon mee kan en niet thuis hoeft te blijven maar als dat misschien toch voor haar het beste gaat zijn dan kies ik daar toch voor.
Bedankt in ieder geval voor je reactie!!
groetjes Elvira en poot van Loekie
Hey,
Even over de deur.
Als dat nou niet werkt met blijf enzo, dan kun je ook een 'deurtraining' doen.
Dat betekend dat je de hond gaat leren dat zolang jij geen toestemming geeft hij niet door de deur heen kan.
Je moet het met verschillende deuren oefenen voordat de hond gaat generaliseren en denkt dat het bij alle deuren zo is.
Je staat dus voor een dichte deur, je hebt je hond aan de lijn. Die laat je netjes naast je zitten.
Je doet de deur op een kier open, maar houdt de klink vast.
De seconde dat je hond opstaat om er (snel) doorheen te gaan, gaat de deur dicht en zeg je 'Neee' met een lage stem (of foei, of no, welk woord je gebruikt). En staat hij dus voor een dichte deur. Gaat hij weer netjes zitten gaat de deur weer open.
Blijft hij netjes zitten doe je de deur verder open, maar let op dat als de hond er door wil, je onmiddelijk de deur dicht doet. En dan zonder de hond ertussen Daarom is die riem ook belangrijk. Gebruik hem liefst niet, maar natuurlijk wel als je het niet red om de deur op tijd dicht te doen, want om hem ertussen te stoppen is wel een erg harde leerschool
Dit bouw je in stapjes uit.
De deur blijft alleen open, als hij netjes blijft zitten, ook totdat jij er doorheen bent, dan pas kan hij komen. Doordat de deur telkens dicht gaat, leert de hond heel snel: 'als ik aan de andere kant van die deur wil komen, dan moet ik blijven wachten, anders kom ik er niet!'
Een net iets andere methode, die ook handig kan zijn, als blijven niet werkt, of hij blijf nog niet begrijpt.
Dan over het woord wat je gebruikt. Ik gebruik zelf liever geen 'nee' omdat je nee al de hele dag door gebruikt (bijvoorbeeld tegen je kinderen of simpel nee, dank je). Ik gebruik zelf 'no'. Biko weet zo wanneer ik het tegen hem heb. Het is een soort teken van: doe dit niet, dit gaat je niets opleveren.
Groetjes,
Margje
Citaat van Margje:
Je staat dus voor een dichte deur, je hebt je hond aan de lijn. Die laat je netjes naast je zitten.
Je doet de deur op een kier open, maar houdt de klink vast.
De seconde dat je hond opstaat om er (snel) doorheen te gaan, gaat de deur dicht en zeg je 'Neee' met een lage stem (of foei, of no, welk woord je gebruikt). En staat hij dus voor een dichte deur. Gaat hij weer netjes zitten gaat de deur weer open.
Blijft hij netjes zitten doe je de deur verder open, maar let op dat als de hond er door wil, je onmiddelijk de deur dicht doet. En dan zonder de hond ertussen Daarom is die riem ook belangrijk. Gebruik hem liefst niet, maar natuurlijk wel als je het niet red om de deur op tijd dicht te doen, want om hem ertussen te stoppen is wel een erg harde leerschool
einde citaat
Wat ik niet zou doen is het NEE zeggen. Ik zou niets zeggen en deur het werk te laten doen. Doet hij het goed dan kun je met een rustige braaf, dus neutrale stem, belonen. Want dan ga je het negatieve negeren en het postieve (dus goede) belonen.
Groetjes van esther
Hoi,
Thuis werkt dat goed met de deur doorgaan maar probleem is eigenlijk dat ik bij iemand anders de voordeur vaak nog geeneens haal zonder dat Loek optilt slaat.
Ik ga binnenkort het teruglopen proberen het zal even duren maar moet denk ik wel gaan lukken (zal alleen bij elke deur wel opnieuw moeten voordat ze weet wat ze kan verwachten). Loek is een scheet van een hond maar het had fijn geweest als ze vanuit het asiel waar ze vandaan komt iets meer info hadden gegeven over hoe en wat. Ook al vraagt ze soms het uiterste van me dat vind ik (hoe lastig ook) ergens wel leuk. Maar er zullen genoeg mensen zijn die haar toch vrij snel teruggebracht zouden hebben denk ik naar het asiel en dat zou zonde geweest zijn.
Groetjes Elvira en poot van Loekie
Hoi Elvira,
Ik laat Barca naast mij staan en voordat ik ergens na binnen ga of de huisdeursleutel gebruik...stap ik voor zijn neus en maak daardoor de ruimte kleiner om langs mij heen, alsnog naar binnen te glippen.
Aan de andere kant kan hij niet omdat ik hem op dat moment weinig riemruimte geef! Hiermee help ik hem om beter te luisteren.
Dus: Ik sta zoveel mogelijk naast de deuropening en niet recht voor de deur, net voorbij het sleutelgat. Hierdoor maak optisch de ruimte al kleiner.
Ik gebruik nu geen commando meer maar om hem dit aan te leren gebruikte ik het commando: deur!
Hond neemt de positie in van naast, maar hou je hand tegen de achterkant van je bovendijbeen. Riem houd je ook in die hand.
Linkervoet schuif je nu licht voor zijn snuit
raak met je been zijn snuit niet aan
hij ziet... even paar seconden...niet wat je doet en daardoor haal je de spannig van 'de deur gaat open' weg
Jij rust al op je linkerbeen dus de volgende stap is automatich rechts
nu krijgt je hond weer zicht en inmiddels is de deur open
Hou je linkerhand nog voor zijn snuitje en
hou zijn lijn kort, stap met links verder de gang in.
Mocht hij toch iets teveel willen dan kun je zachtjes met je linkerbeen -voordat je je sleutel omdraait of ergens naar binnen wil- naar achteren duwen.
Zo doe je dit!
Sta op je linkerbeen zoals hierboven beschreven. Leun nu iets naar achteren (je hand gaat nu ook naar achteren) maar verplaats je been niet! Die paar centimeters kunnen voldoende zijn om via je lichaamstaal hem duidelijk te maken..tot hier en nu even wachten...
Houd ondertussen je riem kort en rustig in je hand. Meestal hoef je nu je stem niet te gebruiken. Je lichaamstaal en het verkleinen van de doorgang is vaak al voldoende.
Succes
Hey Elvira,
Bij andere zou ik inderdaad omdraaien als Loeki vooruitloopt of trekt.
180 graden de andere kant op.
Hij kan alleen bij die andere mensen komen samen met jou, naast jou.
Alleen vooruittrekkend komt hij alleen maar verder van zijn doel af.
Is Loekie bang voor de auto?
of heel druk in de auto?
De deurtraing is ook verstandig om met een auto deur te doen. Maar dan alleen als je hond niet bang is van de auto of te hoog adrenaline gehalte heeft, dan blokkeert het leren en heeft het geen zin.
Een cursist heeft eens gehad met haar tervurense herder, helemaal onder appel altijd, maar stopt bij de bezinepomp voor koffie, wil haar tas pakken de hond springt al uit de auto. Zij schrikt, waarvan de hond schrikt en niet meer bij haar durft te komen. Terwijl ze dus naast de snelweg stond.
Is uiteindelijk goed gegaan.
Maar met een deurtraining heb je meer zekerheid dat je hond niet zonder toestemming de auto uit vliegt.
Groetjes,
Margje
Hoi,
Loekie en autorijden is een verhaal apart. Ze gaat er graag in maar als je rijd... heb daarvan al keer eerder een topic geopend en ben druk in de weer met de gekregen tips. Maar voor de autodeur geldt bij mij hetzelfde als bij de voordeur: eerst zitten en pas erin als ik het zeg of omgekeerd in de auto zitten en pas als ik het zeg eruit. Heb Loekie nu in de auto ook in een bench zitten dus ze kan er gelukkig ook niet zomaar uitspringen. Bench heb ik gedaan omdat ze alle kanten uit jumpt en ik dat echt niet trek tijdens het rijden.
Ben trouwens wel benieuwd hoe het bij Esther (die deze topic heeft geopend) lukt met het door de deur gaan.
Groetjes Elvira en poot van Loekie
Hallo allemaal,
Heel erg bedankt voor de goede tips, i.v.m. `door de deur door`. Ik zal het zeker uit gaan proberen.
Wat ik al wel doe is dat ik wat korter met hem naar buiten ga, hij is af en toe al wat rustiger geloof ik.
Voor Margje, Foto´s van Lucky heb ik gedownload, ik hoop dat het goed is gegaan.
Groetjes Esther
Leuk die foto's!!
@ Elvira.
Als het goed gaat met de auto als die stilstaat, kun je die ook gebruiken bij je training bij andere mensen.
Hij mag alleen de auto uit, als jij het zegt en als hij rustig is. Anders gaat de deur gewoon weer dicht.
Als hij uit de auto is, moet hij eerst gaan zitten. Is hij een stuiterbal, dan weer terug de auto in. Na een minuutje probeer je het weer.
Zo hou je zijn emotie rustig en kun je makkelijker met hem oefenen.
Ik zie het heel vaak op het trainingsveld. De honden komen al als een stuiterbal de auto uit. Dan duurt het lang voordat de cursisten de aandacht van de hond hebben.
Terwijl als ze de deurtraining al beginnen bij de auto, komen ze met aandacht het veld op. En staan ze nog open om te leren, in plaats van dat ze helemaal geblokkeerd zijn door het gevoel van 'WOEEEIIIIII grassssss'
Hopelijk heb je er wat aan!
Groetjes,
Margje
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help M'n hond valt mij aan?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?