Hou zit het met de cavalier?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel bartbart

Ik ben aan het rondkijken naar een passend ras voor een nieuw huisdier.

Het is nu 4 jaar geleden ongeveer dat mijn Berner Sennen overleed.
We hebben het wel nog regelmatig over wat een hond in huis kan betekenen.
Na wikken en wegen zijn we begonnen met rond te kijken welk ras zou passen.

Wat ik zoek is:
een goede vriend, niet al te groot om het hanteren wat makkelijker te maken, ook voor mijn ouders die wat ouder worden.
Een die tevreden is met wat minder beweging. En ook kan verstaan ooit eens even alleen te moeten zijn.
Ik wil best zijn opvoeding geven. Maar niet iedereen in huis is even consequent.

Mijn vorige hond, een berner, was rustig en redelijk beleerd.

Doch zijn grootte is een beetje een opmerking waar we rekening willen mee houden.

Daardoor ben ik bij de cavalier terecht gekomen. Doch lees ik dat het met het ras niet goed gaat. Liefst zou ik willen dat de hond pas na een lang leven zonder pijn heen gaat.
Ik zou het erg moeilijk vinden om een hond te nemen die bijna gegarandeerd de helft van zijn leven medicatie zou moeten nemen tegen inherente problemen.

Daarom had ik graag geweten hoe ver mijn angst gerechtvaardigd is.


ik heb al eens een puppywijzer gedaan. doch die komen met grote rassen aan die toch redelijk veel beweging vragen. Of ik doe iets verkeerd of hij geeft meer gewichten aan bepaalde keuzes.

Tibetaanse Mastiff

Kuvasz

Komondor

Mastino Napoletano

Mastin Español


==================


Mastin Español

Sint Bernard (korthaar)

Tibetaanse Mastiff

Kuvasz

Engelse Springer Spaniel

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hou zit het met de cavalier?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel SitaSita

honden foto van Sita

hey

sja, een cavalier is echt geen gezond ras meer. Google maar eens, het is 1 van de ongezonste rassen die er zijn ,met veel ernstige en dodelijke/pijnlijke erfe;ijke ziektes. Zeifs goede fokkers, komen heel vaak tegen dat hun pups toch ziek zijn, ook al zijn de ouderdieren ect getest.

Als je een hondje wil waarvan je zekerder wil zijn, is het mss beter een ander ras te kiezen. Ik zeg dit niet om iemand tegen het hoofd te stoten hoor!

Verder moet je je, niet al te veel richten op die puppywijzer/testen, die zijn vaak erg incompleet en bevatten heus niet alle rassen die er zijn.

wat je beter kan doen is in de hondenencylopedie kijken en van daaruit een paar rassen kiezen die je aanstaan. Om vervolgens dan eens afspraken te maken bij fokkers van die rassen om ze in het echt te leren kennen. Dan weet je vlug genoeg of een bepaald ras je ligt of niet

je kan ook altijd voor een asielhondje gaan

mvg

honden page profiel HabbelbabbelHabbelbabbelgoedgekeurde fokker

honden foto van Habbelbabbel

Mag ik een tipgeven?
Ga voor de vlinderhond, de papillon epagneul.
Kleine hondjes die veel beweging kunnen als dat wordt gevraagd en ook weer tevreden zijn met weinig.
Hondje is erg gericht op het baasje, liggen vaak aan je voeten, zijnheel leergierig.
Ik ben dol op dit ras, vanwege grote hond in een klein lijfje.

Je mag wel eens komen kennismaken met mijn rakkers.
Ik ken eventueel ook een iets oudere pup die als huishond weg gaat. (onderbeet die niet zichtbaar is)De prijs is het enige nadeel maar dan heb je gewoon een gezonde hond die twaalf tot zestien jaar leeft. Die pu kost nu tweederde.

Natuurlijk mag je zelf liezen, hou je ons op de hoogte wat het gaat worden?

honden page profiel marijke bmarijke b

honden foto van marijke b

ik ben het helemaal eens met Habbelbabbel , enige aantekening wil ik wel maken , je moet bij een vlindertje wél consequent zijn !
nou was Roxy wel al 10 toen ze bij mij kwam , dus ik had geen aandeel in haar opvoeding en ze heeft tot die tijd geen leuk leventje gehad , dus ze heeft een paar eigenschappen die ik stevig onder de duim moet houden .
verder is het het liefste en slimste ras dat ik tot nu toe ken :-D

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

Ik zit in mijn laatste jaar dierenzorg in hoge school en heb net een taak voor pathologie afgerond over syringomyelia dat veeeeeeeeel bij de cavalier voor komt.
Syringomyelia is de aandoening waarbij, door verkeerde fok, het achterhoofd te klein is. De hersenen worden op elkaar gedrukt en door die druk worden de kleine hersenen (vanachter onderaan) uit het achterhoofdsgat (gat tussen schedel en rug) geduwd. Door de grote druk komt er ook vocht in het ruggenmerg te zitten. Dit zorgt voor veeeeeeel pijn, jeuk, branderig gevoel. De prognose van zo'n dieren is spijtig genoeg slecht, ook al bestaat er een operatie.

Er zijn drie types syringo: A, voor honden ouder dan 2,5jaar en vrij van syringo, C voor honden jonger van 2,5 jaar en vrij van syringo en D voor honden met milde verschijnselen van syringo. Type B bestaat niet meer omdat dit werd gegeven honden waarvan ze dachten dat de hersenstam vervormd was en daardoor syringo hadden, maar nu blijkt dat geen relatie te hebben met elkaar.
Dus alle types mogen met elkaar gekruist worden behalve DxD. Het gevaar is dus dat ze ook AxD of CxD mogen kruisen! Dus met een hond met milde verschijnselen MAG gefokt worden.

Wil je dus een cavalier? Dan zou ik gewoon voor een pup uit de combinatie AxA, BxB of AxB gaan en een beetje in de stamboom zoeken of er een D in voor komt.

Snap je?

Als je wilt, wil ik altijd dat werk doorsturen. Dan moet je gewoon een Privebericht sturen.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

@cornelis bart
Kijk even op cavalierinfo.nl en je vindt alle informatie over de vele en vaak voorkomende erfelijke aandoeningen bij de Cavalier. De Cavalier staat op nr. 1 qua rashonden met de meeste erfelijke aandoeningen.

@Jana
Je verkondigingen over Syringomyelie kloppen niet: Syringomyelie = holtes/syrinxen met vocht in het ruggenmerg is het gevolg van Chiari-achtige Malformatie. De uitpuilende hersentjes door het achterhoofdsgat wordt CM genoemd, omdat de hersentjes te groot zijn voor het achterhoofd. Vaak zit er een knik in de hersenstam. De hersenvloeistof kan niet vrij naar het ruggenmerg stromen en daardoor ontstaan de syrinxen.

Je kunt je voorstellen wat voor een pijnen, ook neuropathische en druk dit in het hoofdje van de Cavalier kan geven en dat het ook verschillende hersenfuncties aantast. Operaties worden zelden gedaan en zijn zeer risicovol en de klachten/pijnen kunnen terugkomen.

De uitleg van de gradaties van zowel CM als SM is complex.

Onder deze link vind je de volledige uitleg

http://www.veterinary-neurologist.co.uk/syringomyelia/docs/bva_grading.pdf

Trouwens alle Cavaliers hebben CM gradatie 2 (=ernstig) en 62,4% heeft SM op 6-jarige leeftijd 70%. Kijk ook even op cavalierinfo.nl o.a. bij het leed wat CM/SM heet en bij Medisch; daar vind je ook de andere erfelijke aandoeningen van de Cavalier m.n. Mitral Valve Disease (lekkende hartkleppen) doodsoorzaak nr. 1 bij de Cavalier (50% heeft MVD - op 10 jarige leeftijd oplopend tot 100%) Een Cavalier wordt overigens tegenwoordig gemiddeld slechts 7,9 jaar.

Fokkers gaan er vaak prat op dat ze qua SM en hart zgn. AA x AA combinaties hebben gefokt, doch dit biedt geen enkele garantie. Het risico is nog groter als er met Cavaliers onder de 2 1/2 -3 jaar wordt gefokt. Er wordt dan een MRI gemaakt, doch die status zegt niets omdat de hersentjes nog niet volgroeid zijn. Elke Cavalier kan op elke leeftijd SM ontwikkelen.

De SM zal per generatie toenemen. Het perspectief voor de Cavaliers is bedroevend.

honden page profiel RoosRoos

honden foto van Roos

Als je een Cavalier kiest, dan kies je: Een hele LIEVE vriend
                                                      Een hondje wat erg AANHANKELIJK is
                                                      Een dier met veel GEZONDHEIDSPROBLEMEN
                                                      Een schat die een fortuin aan MEDICATIE  kost
                                                 

Als je er toch heel graag een wilt hebben en je hebt er alles voor over, zou ik voor een herplaatser gaan. Af en toe kom je ze tegen in een asiel en op markplaats worden met grote regelmaat herplaatsers aangeboden. Ik zal niemand adviseren om een cavalierpup te kopen, puur omdat ik het niet meer verantwoord vindt om met zo'n ziek ras door te fokken.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Ja, je angst is heel reëel. Het is helaas een zeer ongezond ras. Gelukkig bestaan er ook een hele hoop andere (kleine) lieve honden die over een betere algehele gezondheid beschikken!
Kijk bijvoorbeeld eens naar...
- Vlinderhondje (Papillon)
- Tibetaanse Spaniel
- Amerikaanse Cocker Spaniel
- Havanezer
- Sussex Spaniel

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi*

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

" @cornelis bart
Kijk even op cavalierinfo.nl en je vindt alle informatie over de vele en vaak voorkomende erfelijke aandoeningen bij de Cavalier. De Cavalier staat op nr. 1 qua rashonden met de meeste erfelijke aandoeningen.

@Jana
Je verkondigingen over Syringomyelie kloppen niet: Syringomyelie = holtes/syrinxen met vocht in het ruggenmerg is het gevolg van Chiari-achtige Malformatie. De uitpuilende hersentjes door het achterhoofdsgat wordt CM genoemd, omdat de hersentjes te groot zijn voor het achterhoofd. Vaak zit er een knik in de hersenstam. De hersenvloeistof kan niet vrij naar het ruggenmerg stromen en daardoor ontstaan de syrinxen.

Je kunt je voorstellen wat voor een pijnen, ook neuropathische en druk dit in het hoofdje van de Cavalier kan geven en dat het ook verschillende hersenfuncties aantast. Operaties worden zelden gedaan en zijn zeer risicovol en de klachten/pijnen kunnen terugkomen.

De uitleg van de gradaties van zowel CM als SM is complex.

Onder deze link vind je de volledige uitleg

http://www.veterinary-neurologist.co.uk/syringomyelia/docs/bva_grading.pdf

Trouwens alle Cavaliers hebben CM gradatie 2 (=ernstig) en 62,4% heeft SM op 6-jarige leeftijd 70%. Kijk ook even op cavalierinfo.nl o.a. bij het leed wat CM/SM heet en bij Medisch; daar vind je ook de andere erfelijke aandoeningen van de Cavalier m.n. Mitral Valve Disease (lekkende hartkleppen) doodsoorzaak nr. 1 bij de Cavalier (50% heeft MVD - op 10 jarige leeftijd oplopend tot 100%) Een Cavalier wordt overigens tegenwoordig gemiddeld slechts 7,9 jaar.

Fokkers gaan er vaak prat op dat ze qua SM en hart zgn. AA x AA combinaties hebben gefokt, doch dit biedt geen enkele garantie. Het risico is nog groter als er met Cavaliers onder de 2 1/2 -3 jaar wordt gefokt. Er wordt dan een MRI gemaakt, doch die status zegt niets omdat de hersentjes nog niet volgroeid zijn. Elke Cavalier kan op elke leeftijd SM ontwikkelen.

De SM zal per generatie toenemen. Het perspectief voor de Cavaliers is bedroevend.
"


Het is geen afwijking aan de hersenstam, dat is al lang achterhaald hoor ;-)

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

"

Het is geen afwijking aan de hersenstam, dat is al lang achterhaald hoor ;-)

"


Ik schrijf KNIK in de hersenstam! Dit is iets anders dan een afwijking. Doordat het cerebellum (kleine hersenen) uitpuilt door het achterhoofdsgat komt er druk te staan op de hersenstam en kan een knik ontstaan.

honden page profiel TeskeTeske

honden foto van Teske

@Jana, je schrijft alleen over Syringo... wat leren jullie over Chiari-achtige Malformatie?

En bij het zoeken naar een pup... zolang er geen D gradatie voorkomt is er niks aan de hand????

Ik ben het dus helemaal eens met Loesje.
Het is erg verwarrend maar een Syringo vrije hond, heeft dus wel CM (97 %), sommige zeggen dat een hond hier geen last van heeft... Vertel dat ook maar eens aan Teske (heeft CM in lichte vorm en toch behoorlijk klachten) Maar iedere hond met CM kan in de toekomst SM krijgen :'(

Die knik in de hersenstam... vlgs de DA die bij Teske de MRI scan heeft gemaakt die zei: Tijdens heftige pijnaanvallen (dus gillend door het huis) is tijdelijk het ruggemerg kanaal afgesloten en dat veroorzaakt helse pijnen. Dus tijdelijk kan er zeker sprake zijn van een knik oid.

@Cornelis Bart: Tja, mijn ervaring met de Cavalier is dus helaas ook niet zo goed, ik heb zelf ook lang gezocht naar een gezonder ras die het meest in de buurt komt bij de Cavalier (voor de toekomst) en mijn oog is gevallen op het vlinderhondje, ook een Markiesje kan ik je zeker aanraden.

Succes met je zoektocht,
Renate

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Ik zou ook inderdaad meer kijken naar de gezelschapshonden, ze kunnen veel beweging aan, maar als het een dagje wat minder is gaan ze er ook niet al te veel om geven.
Zelf denk ik voor jullie aan een
Tibetaanse spaniel
Mopshondje, Franse bull (wel gezondheid goed in het oog houden!)
vlinderhond
Keeshond

honden page profiel KikiKiki

honden foto van Kiki

Overweeg ook eens een Lhasa apso. Een niet al te grote hond en makkelijk en super lief. Geen rui periode, wel vachtverzorging.
Mocht je vragen hebben dan stuur je maar een pb.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

ik denk dat je dan het beste kunt gaan kijken naar deze rasseN:

maltezer, shih tzu, havanezer, franse bulldog en meer van dit soort gezelschapshondjes. misschien is een pekingees ook wel wat?!

vlinderhondje zou ik niet aanraden als je al zegt het hondje niet veel beweging nodig moet hebben want dat vind ik toch wel een actief ras.

honden page profiel londrexlondrex

honden foto van londrex

Ik raad je de engelse springer spaniel niet aan. Een vriend van mij heeft deze. Prachtig ras  maar o zo energiek, niet moe te krijgen! en constant op jacht.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

" Ik raad je de engelse springer spaniel niet aan. Een vriend van mij heeft deze. Prachtig ras  maar o zo energiek, niet moe te krijgen! en constant op jacht. "


heb je gelijk in ja!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hou zit het met de cavalier?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: schoonmaken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^