Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ik ga wel een stuk mee met Chris betreffende het tempo
hoewel de hond natuurlijk zich best kan aanpassen, is het natuurlijk ook niet meer dan normaal dat je als baas kijkt waar je hond behoefte aan heeft.
onze hond is groot en loopt graag in een heel licht drafje
nu is hij absoluut geen hond die (nu nog) veel trekt aan de lijn, maar als hij dat drafje kan aanhouden is het helemaal niet aan de orde, tussendoor mag hij altijd een stuk los, dan haak ik hem weer aan en stap lekker door, met een heerlijk ontspannen hond naast me (te zien aan zijn houding en te voelen aan zijn ontspannen spieren)
das een stukje tegemoet komen aan de behoefte's van de hond.
Wat Bassie er van maakt met dat communiceren is (voor mij) helemaal uit zn verband getrokken
een hond gaat niet zeggen "ha een andere hond, daar ga ik eens lekker tegen uitvallen, want dan begrijpt mn baas dat het niet helemaal optimaal zit tussen ons"
dat is dus heel menselijk gedacht, en voor mij zit het ook niet zo.
de basis waarmee de wandeling begon is al niet goed geweest, bovendien heeft de hond ook zo zijn eigen ervaringen en karakter die meespelen in het geheel, maar voor mij is het uitvallen wel een teken van "he....... er zit iets niet goed in onze communicatie in het algemeen"
opvallend hierin is, is dat ik meer dan eens met honden heb getraind uit het asiel, die volgens de vorige eigenaren hevig uitvielen naar andere honden (onhandelbaar soms zelfs), en wat gebeurt er als dan iemand anders er mee loopt.......... niks, vaak zelfs totaal niks, en soms komt dat hele gedrag niet terug bij een nieuwe baas, kortom: het zit of ligt niet specifiek aan de hond, er zit een interactie bij betrokken, en aangezien in mijn ogen de hond zichzelf niet kan beredeneren, ligt er dan een taak bij de baas.
ik vind dit trouwens helemaal niet ingewikkeld, wat ik ingewikkeld vind is dat belonen voor goed gedrag met voer, want wat beloon je precies? Ik heb ook zat zo getraind (ook met de clicker) maar de timing is zo bizar belangrijk dat alleen heel ervaren mensen dat goed doen (waar ik mezelf niet gelijk onder schaar).
en Kai, ik zie het niet als heel negatief,
dan begrijp je me (helaas) verkeerd, ik vind het geen positieve communicatie, ik geloof ook niet dat de hond er iets opzettelijks positiefs mee bedoeld, hij maakt je wel wat duidelijk........
wat ik zelf merk met wandelen met de HFB, dat onze hele wandel-verhouding enorm positief is veranderd, alleen al het inhalen van de riem, dichtknijpen van de handen bij spanning, het is er helemaal vanaf, en dat komt de verhouding met onze hond enorm ten goede, het vertrouwen is gegroeid en groeit nog steeds.
Gisterochtend hebben wij met de hond een behoorlijke stevige trainingssessie gedaan, was boeiend, moeilijk en de hond heeft met veel enthousiasme en vooral concentratie gewerkt, en we hebben wel wat van hem gevraagd. Hij was erg moe, en omdat hij met iets heel nieuws werd geconfronteerd had hij ook wat spanning opgebouwd. Ik denk dat iedereen die echt met zijn hond leeft, wel voelt wanneer er spanning is, wij dus ook.
En dus vandaag gekozen voor 2uur wandelen, stevig doorlopen over de dijken en door de polders met de hond aan de HFB(een stuk los om zn dingen te doen,en af een toe ergens een berichtje achterlaten natuurlijk) maar verder........ waar liep hij, heerlijk tussen ons in, volkomen vrijwillig, er is ruimte genoeg om te trekken, uit te wijken, uit te vallen, maar nee, we liepen op goed tempo, en heerlijk tussen ons in liep een heel ontspannen hond.
Zo is hij de opgebouwde spannig van gisteren, waarin hij ook echt heel intensief moest communiceren., duidelijk weer kwijt.
En dat vind ik nu heerlijk wandelen, gewoon samen........ als groep, naast elkaar (in de regen, dat wel)
Maar om dus terug te komen op het onderwerp, want ik heb me veel te lang laten afleiden met als resultaat dat we behoorlijk zijn afgedwaald.
Om de motivatie van de hond dus te leren kennen moeten we toetsen aan het gedrag dat hij laat zien. Want de hond trekt, maar onder welke omstandigheden trekt hij?
Een tweede wat we nodig hebben is het leren kennen van de persoonlijkheid van de hond want om gedrag in een juiste context van motivatie te plaatsen moeten we weten hoe de hond zijn realiteit structureert en daar vervolgens mee omgaat. De hond vastbinden en een stukje weglopen (je verstoppen) heeft bijvoorbeeld geen eenduidig resultaat omdat de hond een Neusdier is, en je dus kan ruiken.
Zonder waardering voor de soorteigen kwaliteiten van een dier (neus boven ogen en gehoor bijvoorbeeld) komen we dus niet tot een geldig plaatje van de hond zijn denken en motivaties. En de persoonlijkheid (hoe gaat de hond om met prikkels en emoties?) is hier dan ook nog eens heel belangrijk is. Want is een hond vaak wat overmoedig, dan zal zijn communicatie aan de riem anders zijn dan een hond die timide is.
En dan nog de relatie!
Zonder deze elementen komen we dus nooit tot de echte motivatie. Want trekt de hond alleen bij een bepaalde persoon, weten we dat het te maken heeft met die persoon. Maar waarom? Waar in de relatie schort het, en welke persoonlijk eigenschappen botsen dan, of vullen elkaar niet voldoende aan?
Je begrijpt dat hiermee het idee van een uurtje consult en dan een hapklare oplossing in mijn optiek niet vaak kan voldoen aan het noodzakelijke om motivaties helemaal in kaart te brengen. Sterker nog, hoeveel mensen houden rekening met al deze elementen wanneer ze naar hun eigen hond kijken, en kunnen ze hem nog recht doen als ze hem maar "half" in beeld hebben?
@ Kai, als ik er zelf nog eenmaal op terug mag komen. Ik had jouw antwoord zelf niet geinterpreteerd alsof jij het mij als een kant en klaar en bewezen feit oplegde.
Een ander met Rocky aan de riem laten lopen (waar ik bij in de buurt ben) is kansloos. Alleen al wanneer de riem aan bijvoorbeeld mijn man overhandig tijdens een wandeling, zie je Rocky met de grootste verontwaardiging naar me kijken van W.T.F?????,,, maar ik ga toch met jou mee? Vervolgens trekt en sleurt hij iedereen de straat over, eigenlijk kan alleen ik normaal met hem lopen.
Gister zat ik met een fikse verkoudheid binnen en is hij alleen uitgelaten door mijn man, hij leek er gewoon een soort van beledigd over! Als mijn man zijn riem dan aandoet staat hij alleen maar naar mij te kijken, zo heel beteuterd!
Deze informatie geeft misschien iets meer beeldvorming over wat voor een hond Rocky is?
Tevens is hij erg beschermend naar zijn roedel, lopen we met ons gezin over het strand, dan rent hij niet zo maar in het wilde weg te rennen. Wanneer je goed kijkt merk je dat hij meters ver om ons heen cirkelt, soms lijkt het bijna op schapen drijven.
De setting waarin Rocky zo tekeer gaat tegen andere honden is dagelijks aan het schoolhek. Er komen dan meerdere ouders hun kind ophalen met, net als ik, de hond bij zich.
Rocky blaft dan zo hard, zijn blik gefocust op de andere hond, zijn rugharen omhoog en steigeren als een paard!
Als ik hem dan zat raak, zet ik hem aan een boompje vast, dan druipt hij als het ware meteen af, gaat hij direct zitten en naar mij kijken en janken als ik wegloop.
Hij kijkt dan ook eigenlijk niet meer naar de andere honden.
Op losloopgebieden (waar we dagelijks komen) heb ik hem dit nog 'nooit' zien doen! Dan is er eigenlijk nooit een probleem!
Ik zal eens kijken of het me lukt hem duidelijk te filmen in zo'n situatie. Maar hoe komt wat ik tot dusver heb geschreven op jou over?
Wat een stelletje ongecastreerde reuen zijn jullie mannen ook he!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?