Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
@Kai
In mijn opinie is in een situatie van hevige angst/paniek de voerprikkel niet relevant omdat de hond op dat moment bezig is met overleven.
Gebruik maken van de voerprikkel kan m.i. in sommige gevallen relevant zijn en in andere gevallen niet. Dat zul je geval tot geval moeten bekijken.
Het is niet het welbekende 'lokken' zoals je net schreef. Dit impliceert dat je de hond tracht te overtuigen, gebruikmakend van voerprikkel, om het enge aan te gaan. Voer kan ook gebruikt worden om een negatieve prikkel te associeren met iets positiefs (maar ook dan alleen wanneer de hond het ook beschouwt als iets positiefs). Dit kan alleen als je binnen de grens blijft van een voor de hond acceptabele afstand. Waarbij de hond nog wel geconfronteerd wordt met de negatieve prikkel, maar nog niet in hevige angst verkeerd. Alleen op geleide van de hond kun je de afstand verkleinen. Schiet je hond weer in het fight, fligt or freeze mechanisme ben je over de grens gegaan die hij aankan en zul je de afstand weer moeten vergroten. Overigens is het in mijn opinie geen opzichzelfstaande instrumentele training. Het gaat uiteraard altijd in samenwerking binnen de sociale relatie. Voer als middel en niet als beloning voor goed gedrag, maar dat is hoe ik het zie '
Er moet zeker een basis van vertrouwen zijn '
Dank je '
Honden kunnen dus vluchten d.m.v. meerdere motivaties, als het om angst gaat zou ik geen koekjes o.i.d. gebruiken, koekjes o.i.d. Zijn stoffelijke zaken en niet echt relatie opbouwende hulpmiddelen als het gaat om angst gerelateerde zaken.
Wat belangrijk is dat de hond niet kan vluchten, vluchten verandert de stoffen. die ontstaan tijdens de angst periode in het lichaam, in een stof die een soort van uitwerking hebben vergelijkbaar met de kick die je krijgt van verdovende middelen.
Maar ook belangrijk dat de angst controleerbaar blijft, honden waarvan het stress gehalte te hoog is niet meer ontvankelijk voor communicatie of voedsel.
En je hebt een begeleider nodig waar de hond op kan vertrouwen, meestal is dat de baas zelf. Is die begeleider er niet dan staat de hond er als het ware alleen voor.
Dus geheel afhankelijk van de hond/baas relatie kan je wel of (nog) niet het probleem aanpakken. De hond zal zijn angst probleem onder ogen moeten komen, en de stress moet beperkt blijven tijdens zo'n sessie, je moet ervoor zorgen dat deze sessie ook positief wordt afgesloten de hond mag dus niet gestrest zijn angst object verlaten.
Dus voordat je dit soort dingen aanpakt moet je goed weten waar je aan begint op dat moment, je moet er dus per sessie genoeg tijd voor hebben vrijgemaakt, en de sessie moet niet onderbroken worden door wat dan ook .
Heb jij het nu over flooding J&T?
Flooding is een methode waarbij je de hond zeer intens en zo langdurig en heftig mogelijk aan de angst(prikkel) bloot te stelt waardoor de angst uiteindelijk uitdoofd. Hier zitten wel haken en ogen en zijn risico's aan verbonden. Maar ik kreeg even de indruk dat je die kant op stuurde en vandaar dat ik even verduidelijking vroeg.
Vind het een geweldig topic, jammer dat ik me er nog niet eerder aan gewaagd heb.(dit topic bedoel ik)
Is het al gemeld dat trainen met beloning; het conditioneren, zo je het mathematisch wilt, het sterkst werkt wanneer de beloning slechts in 1 keer op 2 gegeven wordt?( de hond vanuit Pavlov bekeken)
ik zelf ben snel de tel kwijt, maar wou het maar even meegeven.(voor iemand me op Pavlov gaat vastpinnen...ik heb ook geen ratten in kooitjes...)
@J&T
Ah oke, geen flooding. Dan had ik een verkeerd beeld bij wat je schreef.
Kun je aangeven hoe dat er voor jou dan in de praktijk aantoe gaat op de manier die jij beschrijft?
@j@t
Maar daarmee maak je het probleem en de oplossing volledig afhankelijk van de eigenaar. Het probleem is er dus nog steeds als de eigenaar er niet bij is. Waarom niet de oplossing onafhankelijk maken van de eigenaar zoals genoemd met klssieke conditionering. Hiervoor is overigens geen band/relatie nodig. Het zou zelfs met een voertjesmachine kunnen zijn. Het gaat om de associatie. Dat je daarnaast werkt aan een goede band met de eigenaar is altijd goed, maar niet noodzakelijk voor het oplossen van een angstprobleem.
Door het op verschillende plaatsen te doen leert je hond dat al die andere prikkels er niet toe doen.
@goja
Vergeet niet dat je hier niet aan het belonen bent. Je bent alleen een goed gevoel aan het geven. Dat koppel je aan het waarnemen van de angstveroorzakende prikkel. Heeft weinig met timing te maken.
@Dank je wel voor je reactie J&T.
Wat me in zowel jouw reactie als in die van Kai opvalt is dat de hond compleet afhankelijk van de mens gemaakt wordt. 'Het raam' dus. In mijn opinie doe ik de hond meer recht wanneer ik hem help dmv een instrumentele training, klassieke condotionering, om de negatieve prikkel een positieve associatie mee te geven zodat de prikkel niet meer als negatief ervaren wordt. Hiermee help ik de hond ook echt om het leven te veraangenamen en maak het niet uitsluitend afhankelijk van mij. Ik ben geen constante factor, in elk geval niet constant genoeg.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?