Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Om te voorkomen dat ik alles moet gaan herhalen en jij het toch weer niet begrijpt, of het niet wil begrijpen pas ik daar dus voor. Probeer alle reacties gewoon nog een keer te lezen.
Dus omdat jij dat nog nooit hebt gezien is het ook niet zo. Jij wilt dus beweren dat ik lieg? Dat die honden geen angst hebben?
Ok, prima. Wat jij wil. Als jij wilt uitgaan van jouw beperkte ervaring dan vind ik dat helemaal goed.
Heel goed dat je die tekst er even bij gepakt hebt en dat je er bij zet dat dat is hoe een saarloos hoort te zijn. Wel fijn dat je die ene zin nog even vet hebt afgedrukt. Ik denk inderdaad dat dat nou precies is wat ik ook bedoel. Mensen denken dat het natuurlijk vluchtgedrag is en denken dat het zo hoort, maar zien niet dat het in veel gevallen gewoon angst is. En dat is jammer. Jammer voor de honden.
En wat zou de motivatie zijn achter het vluchtgedrag?.............juist!
Honden/wolven/dieren vluchten niet(altijd) vanuit angst, de mogelijkheid bestaat uiteraard maar dit is niet per definitie zo. Een mens hoeft bv ook niet altijd te vluchten vanuit angst. Dus de motivatie om te vluchten is bij lange na niet altijd angst.
Ik neem aan dat we afgedwaald zijn in Saarlozenland, maar mi als je als dier met veel vluchtgedrag (zoals bij vele Saarlozen aanwezig) niet kunt vluchten (wat in onze maatschappij en manier van honden houden meestal het geval is), dan heb je grote kans op angstontwikkeling.
Vluchtgedrag ontstaat bovendien doordat er iets is waarvoor je wil vluchten, dat zijn mi vaak dingen/situaties waar de hond bang voor is/ onaangenaam vind.
Bij Saarlozen speelt er mi zeker een erfelijke factor in mee. Helaas echter verwarren veel mensen en ook fokkers gereserveerdheid met vluchtdrang en wordt een vermelding in de standaard vaak als excuus gebruikt. Ook zijn er zelfs mensen die denken dat karakter niet erfelijk is, en erfelijkheid uiotsluitend uiterlijkheden betreft, of zich achter een dergelijke theorie verschuilen. Mi heeft echter buiten gezondheid en uiterlijk de fokker ook een verantwoording mbt karakter van de door hem uitgekozen ouderdieren.
Oorspronkelijk fokdoel van de Saarloos was een gebruikshond. Tegenwoordig accepteerd men ook als fokdoel gezelschapshond.
Vluchtdrang kan men zowel bij een gebruikshond, als ook bij een gezelschapshond niet gebruiken. Gereserveerdheid wel, echter een gereserveerde gebruikshond moet een stabiele hond zijn. Zijn gereserveerdheid kan zich uiten in het feit dat hij geen allemansvriend is, maar mag zich niet uiten in vluchtdrang. Ik ken geen enkele door Saarloos beoogd gebruik, of huidig gebruik als gezelschapshond, waarbij vluchtdrang wenselijk is.
Taak dus aan Saarloosfokkers lijkt me, om streng te selecteren, want daardoor kan zeker dit ongewenste gedrag uitgebannen worden.
Indien men dit gedrag wenst, zou men zich moeten afvragen waarom?, want als men enig inlevingsvermogen zou hebben en de signalen zou herkennen die de betreffende honden met sterke vluchtdrang afgeven, zou men als hondenliefhebber mi toch al heel snel tot de conclusie kunnen komen, dat vooral voor de betreffende hond, de aanwezige vluchtdrang alles behalve prettig is.
Mensen die het vluchtgedrag 'mooi' vinden omdat het 'natuurlijk' zou zijn, moeten zich realiseren dat er ontzettend veel natuurlijk gedrag aan elke huishond is (waar men vaak al problemen mee heeft), en dat een gedrag dat door kunstmatige inbreng van mensenhand door hybridisering, ongewenst, ontstaan is, nu instant gehouden wordt, ten nadele van het welzijn van de hond, en alles behalve natuurlijk ontstaan is.
Om weer on topic te komen: hoe zou je belonen kunnen inpassen bij de vluchtdrangproblematiek?
Hoe zou dat klassieke conditioneringsproces er dan eigenlijk uit moeten zien?
Ik zelf heb de neiging te denken dat als de angst echt extreem is, klassieke conditionering dmv bijvoorbeeld voedsel niet afdoende werkt. Niet in de laatste plaats omdat honden een stuk slimmer zijn dan we doorgaans in de gaten hebben en hun angst dus ook op een rationele basis af kunnen wegen tegenover het voedsel. Ongeacht of de angst daarmee zelf rationeel is (vaak niet, de meeste extreme angsten niet zo zeer) maar dat sluit voor mij niet uit dat de hond wel kan bedenken hoe irrelevant het voer is in context van de angst.
Misschien als je de hond eerst uithongert, maar of dat zo hondvriendelijk is weet ik niet...zet misschien ook wel gewoon onnodige spanning op een dus toch al onaangename situatie.
Maar dus van mij uit die vraag: hoe zou je dat conditioneren?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?