Chelsea loopt veel los, er zijn namelijk veel losloopgebieden in Den Helder waar we lopend of met de fiets paar minuutjes vanaf zitten.. Ze luistert erg goed, maar soms is de verleiding te groot.. Als iemand anders bijvoorbeeld met een tennisbal loopt, of ze denkt dat ze een bekende ziet.. Vorige keer rende ze een tennisbaan op achter de ballen aan, en ik sta te schreeuwen van "NEE CHELSEA! FOEI! KOM HIER!" erg charmant hoor als vrouw.. Omdat ik dan zo boos ben durft ze niet te komen, en als ze dan uiteindelijk blijft zitten en ik stamp naar d'r toe dan maakt ze zich zo klein dat ik niks meer kan/mag doen ookal ben ik dan echt boos, maar zodra ik zeg "nou kom maar mee.." vliegt ze overeind en huppelt ze vrolijk mee, kortom alweer helemaal vergeten dat ik boos was, ik ben gelijk chagrijnig de rest van de wandeling..
Nou weet ik wel dat zo'n jonge hond af en toe puberstreken heeft, het kan verder ook geen kwaad want in een losloopgebied kan er weinig foutgaan, maar als ik 'r roep en ze hoort me wel maar ze besluit gewoon door te gaan, tja wat kan je dan het beste doen? Omdraaien en weglopen heb ik al geprobeerd, maar Chels is zo'n allemansvriend, die vermaakt zich ook wel bij de verleiding waar ze op dat moment zo nodig naartoe moest, en die 'verleiding' wil zelf ook graag verder lopen of verder tennissen dus weglopen is niet echt een optie..
Het beste is om het voor te zijn, dus heel alert zijn en goed op haar houding letten, en voordat ze naar de verleiding kan toegaan haar bij je houden.
Als je te laat bent en ze is toch al weg, heeft boos worden geen zin ze wordt er alleen maar bang van en komt niet graag naar je toe. Ik zelf zou dan zonder wat te zeggen op haar afstappen en haar aanlijnen en zonder wat te zeggen meenemen of misschien een kort zinnetje als: kom maar we lopen nu verder.
Ja maar zodra ze iets ziet en ik zeg "nee!" dan zie je d'r oren bewegen, ze kijkt me zelfs soms even aan, dus ze maakt echt die afweging, en poef weg is ze..
Ps dit gebeurt heel soms, toevallig is het deze week 2x gebeurt, misschien beetje puberig, dat schijnt paar keer terug te vallen?
Ik blijf vrolijk, probeer hem te lokken met allerlei vrolijke geluiden en gebaren, en geloof me, dat gaat ver, maar het werkt wel.
We hadden het er net nog over, dat Santa 't zo goed deed hier in Zeeland op vakantie.
Op 't strand, 1 keer fluiten of roepen als ie naar iets of iemand rent en hij is terug.
Ik ben, met droge ogen, nog nooit boos geworden, heb nooit hard staan roepen oid.
Je weet nu dat boos zijn niet helpt, ik gebruikte ook tennisballen, of ging zelf een paar meter heel vrolijk wegrennen, deed of ik iemand zag en riep heel enthousiast hallo etc.
Als je boos wordt, wat is dan de motivatie om terug te komen?
Oftewel, corrigeer niet, ik beloon nog steeds, ook als het langer duurt.
En het werkt....
Aanlijnen en dit soort situatie's in scene zetten,vraag dat leuke persoon met of zonder hond je te helpen.
Gewoon afspreken en lopen,dan kun je Chelsea op een kalme/niet beangstigende manier leren dat ze op jou moet letten en pas mag gaan met jou goedkeuring.Neem ook zeker iets heel lekkers mee,beloningen die zeer lekker zijn geven gewoon een hoge motivatie om op te letten.
Denk niet dat ze dan alleen maar kijkt of luisterd vanwege het lekkers(tis maar hoe je het bekijkt,mij hoef je ook niet naar mijn werk te sturen zonder passende-salaris- beloning te geven ),want je gaat met het lekkers juist conditioneren dat naar jou kijken en luisteren iets héél leuks is,met behulp van lekkers.
Dus ook meer gaan oefenen met aandacht vragen,even dat stukje oogcontact maken en dan tonen dat ze mag gaan.
Ik ben er regelmatig in volle sprint achteraan gedenderd, gecorrigeerd door de riem naast Dobby op de grond te smijten en gehoorzaamheid geeist. Het was hier een kwestie van zo druk in zijn hoofd dat ik even prioriteit moest bewerkstelligen/ opeisen.
Hij kan het wel, maar hij was bezig met zo "snel snel snel geurtjes geurtjes geurtjes, leuk leuk leuk, verder verder verder" dat ik dat fysiek moest onderbreken. Andere manieren werkten gewoon niet.
En wat zeker niet goed helpt is het boos worden of ook maar enigsinds boos overkomen.
Als ik zelf een chagrijnige dag heb en Mila's naam ook op die toon eruit gooi,heeft het tótaal geen effect,ja dat ze mij gaat kalmeren en nog langzamer gaat doen(wat dus heel normaal is,want blijkbaar kom ik dan te dreigend voor haar over en voelt ze zich genoodzaakt mij te gaan kalmeren met haar hondse signalen,moet er wel bij zeggen dat ze super gevoelig is)
Dus ookal klonk ik net nog chagrijnig..als ik dan direct mijn stem ombuig tot een zachte/vrolijke lang gerekte versie van haar naam,dan komt ze heel graag.
Wat ook wel belangrijk is om te weten,is dat een jonge hond gewoon veel oefening en energie kost en het voor mijn gevoel(al je getrain) er pas goed uitkomt na het 3e levensjaar,ook worden ze gewoon wat kalmer ,hebben meer controle over die zelfbeheersing.
Dat zit er voor die tijd-wel in- niet voor 100% in.
(als het al ooit 100% wordt,maar er valt een hele hoop te voorkomen als jij zelf weet te anticiperen op het gedrag en karakter van je hond)
Zelfbeheersng kun je goed oefenen met een balletje gooien...
Hond laten zitten(kan natuurlijk ook aangelijnd),aangeven dat ze moet wachten/blijven.
Balletje gooien,nog laten wachten,oogcontact maken en zeggen(of los maken)dat ze het mag gaan pakken.
Zo leer je je hond heel kalm zelfbeheersing en ook weer op jou te letten.
Ik oefen trouwens al 1,5 jaar, blijf dit ook doen, en roep Santa ook terug als er niks is.
Zodat hij niet denkt, waar is het feest als ik hem terugroep.
Maar wat Dobry al zei, het is vooral een kwestie van timing.
Ik zou er dus niet achteraan gaan rennen, dat verlies ik toch, heb 't ook nooit gedaan.
Wat je nu doet is als je ziet dat ze de benen wilt nemen je haar al begint verbaal te corrigeren (de ''nee''). Als ze dan daadwerkelijk weg rent dan word je nog bozer, je zegt zelf al dat zij hier bang/onzeker van word.
Wat ik zou doen is het juist omkeren, als je ziet dat ze wil weg rennen zorg er dan voor dat je weer haar aandacht krijgt. Jij moet leuker worden dan hetgeen waar ze naartoe wilt. Je kan thuis oefenen met een woord of geluid zodat ze weer aandacht voor je heeft. Ik gebruikte altijd 'Kijk'. Zodra ze weet dat dit iets positiefs is dan is ze gefocust op jou en niet meer op de afleiding (hetgeen waar ze naartoe wilt).
Rent ze weg dan zou ik zeker niet boos worden, loop er rustig achteraan en lijn haar aan en loop weer terug. Zo zou ik het doen, met boos worden bereik je alleen maar frustratie bij jullie beiden, is voor niemand leuk.
Je moet het niet corrigeren dat heeft geen zin, de hond legt die link niet. Als je boos roept FOEI KOM HIER dan is hierkomen iets negatiefs. Hierkomen moet ALTIJD leuk zijn als het ALTIJD leuk is, is een hond eerder geneigd te komen. Het hond onthoud alleen zijn laaste actie als hij dus wel komt is dat altijd goed, ook al is dat na 10 min.
Heel goed gezegd Chantal!
Een aanvulling op caitlin,
Zodra je maar iemand op afstand ziet roep je je hond al bij je en geeft haar iets of je gaat iets gezelligs doen of je lijnt haar aan. Dit hangt erg af van de situatie.
Ik riep Bora vooral bij me als er mensen zonder hond liepen, fietsers, paarden, hardlopers Met mensen met hond oefende ik pas later omdat dat iets moeilijker was. Bora kwam toen ze een jaar was standaard al bij me als er mensen aankwamen. Kennelijk was het al aangeleerd gedrag. Boos worden had geen zin. Je hond voelt jou frustratie en lijkt dan niet te "willen"luisteren maar dat is onze menselijke invulling. Het is haar onzekerheid. Het overeind vliegen nadat jij een commando hebt gegeven zegt genoeg.
Let ook op je eigen lichaamstaal als je haar roept. Draai half weg en nodig haar uit als het ware om te komen door van haar weg te buigen. Kijk haar niet aan, buig niet naar haar toe. Ren desnoods een klein stukje, op vrolijke toon roepend, Chelsea, kom.
Houdt ze ook nog van piepspeeltjes? Desnoods kun je dan het piepje ook nog gebruiken om te lokken.
Succes!
Groet van Mireille en de bananen husky's
Wat ik altijd gedaan heb en nòg doe is, tijdens het wandelen een paar keer de hond bij me roepen, zomaar/ook al is er geen reden voor en dan een aaitje of iets leuks geven/doen. Op die manier blijft hondlief altijd op mij gericht.
Ik heb ontdekt dat als een hond gefocust raakt, vooral als die nog jong is, niet stout is, maar ècht niet meer hoort dat je roept. Dus dat "vóór zijn" werkt heel goed, "boos zijn" voor geen meter.
allereerst proberen te voorkomen. drum kan nog wel eens naar honden toevliegen. of even aanlijnen of met een aantal koekjes en een hele vrolijke stem afleiden... maar risico is als hij even zn aandacht wkijt is dat hij er toch vandoor gaat... of gewoon aan de riem en afleiden...
houd tussendoor ook de aandacht genoeg vast... wij willen dat drum niet te ver van ons vandaan loopt dus dan vragen we even aandacht (meestal komt hij dan al naar ons toe) of we roepen hem even bij ons en dan wordt hij ook beloont. dus hierkomen = leuk
2e als de hond wegloopt is het beter om niet boos te gaan doen... het hierkomen is dan niet boos het vrouwtje is boos en waar ik nu ben is veiliger/leuker
doe dus heel vrolijk en desnoods koekje in je hand en roep dan heel vrolijk hier,klap in je handen, sla op je knieen...
succes
Beste Christien ,
Ik zou als regel stellen : nooit boos zijn op je hond, niet schreeuwen (wel kordaat zijn of een fluitje gebruiken).
Integendeel, steeds je hond feliciteren en aanhalen als ze terugkomt (zelfs al was ze ongehoorzaam of , een kleine beloning met wat ze liefst eet.
En als ze echt te ver gaat : haar negeren
Een goede relatie is (als bij mensen) gebaseerd op respect. Een hond die je als absolute roedelleider heeft aanvaard zal steeds naar jou terugkomen. Maar soms moet je haar laten spelen, rennen en dol doen.
Laat ze zoveel mogelijk uit zichzelf terugkomen zonder haar te roepen (dat vergt zeker in het begin misschien wel stalen zenuwen)
Een hond die zoveel mogelijk (liefst in de natuur, ver weg van banen met auto's) vrij kan rondrennen , ontdekken en spelen, alleen of met andere honden, is meestal een evenwichtig,rustig en aanhankelijk dier; ze zal die vrijheid zo appreciëren dat ze na een tijd spontaan sneller zal terugkomen als je haar roept of fluit. Een hond die moe gespeeld is is steeds een brave hond ! (dat kan ik getuigen met mijn Husky)
Laat haar echter nooit vrij lopen zonder een duidelijke notitie van je GSM en jouw naam op haar halsband. Als ze echt ver weg loopt (honderden meters of kilometers) dan kan je nog de Astro van Garmin gebruiken om haar op te sporen.
En waarom zou ze niet de tennisbaan oprennen, voor haar is er geen verschil tussen een tennisbal op het tennisveld en het strand.
En de noden en ontspanning van een hondzijn nu eenmaal verschillend van de mens. Soms heb je wel veel geduld nodig, maar na een tijdje loont het. Een hond wil nooit iets stouts doen ! Het is onze interpretatie van haar gedrag.
Veel geduld , plezier en genot van je Chelsea!
Ivan
Komt chelsea toevallig van het asiel? Volgens mij heb ik haar al eerder gezien
Hier werkt 'doei, ik ga naar huis' perfect. Dan staat ze binnen 3 seconden weer naast me. Wat Caitlin aangeeft is ook een goeie. Spikkel is meestal rustig maar heel af en toe heeft ze een nukkige bui. Dan moet ze overal naartoe. Zodra iets haar aandacht trekt zeg ik dat het niet mag, pak de frisbee of vraag of ze een snoepje wil. Eergisteren is ze flink afgesnauwd door een andere hond dus voorlopig laat ze het wel weer. Ze weet dat die hond dat doet dus ja.... dan moet je niet achter zijn balletje aan gaan
neem iets lekkers mee voor de hond en als hij afgelijd word roep je hem of zeg je "koekie" en laat je het koekje in je hand naast je zodat hij aan je hand gaat snuffelen en naast je loopt , als je dan zijn aandacht heb geef je het koekje...iig dat is wat ik altijd doe met fester
Ze komt sowieso wel paar keer per wandeling even helemaal naar me toe om zelf een aai te halen hihi, echt zo van "gezellig he?"
Mijn stel regel is,nooit je hond een commando geven waarvan je van te voren weet dat het niet gaat lukken.
Ze leren dan maar 1 ding en dat is als de baas....... zegt kun je gewoon je gang gaan.
Dus voorkomen is een goed advies naar mijn idee.
Verder zijn er veel goede tips gegeven.
Moet zeggen dat stippeltjes "doei ik ga naar huis"hier ook helpt.
Dingen roepen als je weet dat het geen zin heeft: desensitiseren, vanaf 1:45
http://www.youtube.com/watch?v=KwnSdvHI8mg
O....en wij hebben als noodrem..
Echt als laatste optie, als de rode knop wordt ingedrukt...als de oorlog op het punt staat om uit te breken..
DE!! piepbal...een vreselijk oud balletje met een godsgruwelijk eng piepje..
We hebben onze asielzoekrt getraint met stukjes frikandel (ja kan er ook niks aan doen dat hij daar een moord voor zou doen).
Maar de frikandel , en het piepballetje zijn een combi voor hem..een klik...de noodrem.
We gebruiken het soms weken niet...spelen er ook nooit mee, laten het enkel even zien als we gaan wandelen..dat het in de jaszak zit.
Als al het "gewone" speelgoed, of commando's niet meer werken...dan het piepballetje.
Omdat hij er nooit mee mag spelen, is het voor hem de grootste beloning die er is. en meestal groter dan de dingen waar hij heen zou willen..
Mischien ook nog een ideetje..
Nooit gaan schreeuwen als de hond ergens achteraan rent want dan schreeuw je mee en moedig je de hond aan om nog meer te gaan jagen. En als de hond terug komt of je kan de hond weer aanlijnen altijd vrolijk zijn en altijd belonenals de hond terugkomt. Nooit boos worden anders heeft de hond geen reden om terug te komen.
Verder kan je eventueel ook met een hondenfluitje oefenen. Dat oefen je met hele lekkere worst. Je fluit en je geeft worst. Dat herhaal je 10x. Vervolgens kun je dit trainen met loslopen. De fluit wordt dan je redmiddel als de hond ervandoor gaat. Dus niet de hele tijd je fluit gebruiken maar alleen als je ziet dat de hond gaat focussen of wegrent.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?