Ik denk er over om met bruno een hondensport te gaan doen, het is een 4 jarige australian shepherd uit het asiel.
Hij vind het super om opdrachtjes te doen en dingen te leren etc. dus ik dacht mischien kunnen we een hondensport samen doen!
Hij luisterd goed en is erg baasgericht.
Bruno beheert wel wat basiscommando's: zit ,lig ,blijf ,komen,poot,trekt niet aan de riem, loopt niet weg als hij los loopt etc. Maar ik weet niet zeker of dat precies dezelfde commando's zijn van de hondenschool en of we het op de "juiste" manier uitvoeren?
Wij hebben een hondenschool in de buurt maar toen ik daar ging informereren over de cursus behendigheid vertelde ze dat hij dan eerst 2 gehoorzaamheid curcussen moet volgen; de basis en het vervolg hierop.
Daarna kun je pas op de wachtlijst van behendigheid.
Op een of andere manier spreekt me dit niet zo aan, volgens mij zal bruno deze gehoorzaamheid basiscursussen minder leuk vinden?
Hij wil juist graag actie en spel!
Hoe zit dit bij andere hondensporten? welke soorten hondensporten zijn er mogelijk? is er ook iets waar we nu al ongedwongen aan kunnen beginnen?
Ik hoor het graag van jullie,
mariaa en bruno
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "welke hondensport geschikt voor bruno?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hoi Mariaa,
Ja, die voorwaarden. Ik wil ook met Christo behendigheid doen, maar ja, eerst een gehoorzaamheidscursus... Terwijl ik vooral mijn hond leuk wil bezighouden...
Vraag anders even hoe het examen eruit ziet, vraag om gewoon zo een examen te kunnen doen, en regel daarvoor een viertal privé-lessen van een goede trainer om je erop voor te bereiden.
En behendigheid is hier bij mij jammer genoeg ook heel populair en nu al vol. Ik zit nu te denken aan flyball, maar daarvoor met ik de honden in de auto naar een dichtbijzijnde stad nemen...
Groetjes,
Linda.
Beste Mariaa & Bruno,
wat dachten jullie van AGILITY
Voor je aan deze discipline begint is het natuurlijk goed om te weten wat ze juist inhoudt en wat je er kan verwachten.
Agility, of behendigheid, is een heel actieve discipline van de hondensport, waarbij de verstandhouding tussen hond en geleider optimaal moet zijn. Het gaat er in deze sport om dat de hond een parcours van ongeveer 20 hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De geleider mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem of gebaren aanwijzingen geven.Hij mag de hond of hindernis echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op afgesproken wijzigingen en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren, vandaar het vereiste minimum aan gehoorzaamheidstraining. Bij de agility wordt een groot aantal verschillende hindernissen gebruikt die beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond. Deze hindernissen zijn te verdelen in 4 groepen: sprongen, raakvlaktoestellen, doorgangen en de weave, of slalom.
Voor wie?
Agility is toegankelijk voor vrijwel alle rassen, al moet men voorzichtig zijn met hele grote, zware rassen alsook met de meer kortsnoetige rassen. Het belangrijkste is dat uw hond volgzaam, dapper, intelligent en nauwkeurig is en dat hij over voldoende evenwicht beschikt.
Omdat deze sport toegankelijk is voor zoveel rassen wordt er op wedstrijdniveau een onderscheid gemaakt naar de grootte van de hond. Dit levert 3 categorieën op: small, medium en large.
Het spreekt voor zich dat ook de geleider een goede conditie moet hebben.
Principe:
Agility is een leuke sport voor hond en geleider en moet dit ook blijven. Het is hier dan ook van het allergrootste belang dat er op een POSITIEVE manier getraind wordt!
of FLYBALL
Flyball is een teamsport waarbij 4 honden om de beurt over 4 hindernissen naar een toestel rennen. In dit toestel zit een tennisbal. De hond laat met een druk van de voorpoten de bal uit het toestel springen en moet de bal zo vlug mogelijk naar zijn baasje brengen. Daarbij gaat hij natuurlijk terug over de vier hindernissen.
De hond moet met de bal over de start/finishlijn zijn vooraleer de volgende hond over de startlijn mag gaan. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen worden de honden dan ook getraind om neus-aan-neus op de start/finish-lijn met elkaar te wisselen. Helaas, een te snelle wissel is een fout en deze hond moet achteraan terug aansluiten. De geleider hiervan wordt hiervan verwittigd door een systeem met lampen. "Floept" een lamp aan dan is er een fout gebeurd. Andere fouten zijn: te vroeg starten, balverlies, naast de schansen lopen, storen bij het andere team ...
Flyball lijkt op zich heel eenvoudig maar om tot wedstrijdniveau te komen is toch heel wat vereist. Hier kan winnen of verliezen bepaald worden door 1/100 van een seconde. Conditie, teamspirit en enthousiasme van hond en geleider zijn dan ook onontbeerlijk. Maar flyball is vooral fun en kan aangeleerd worden aan elke hond die graag apporteert en een basisgehoorzaamheid achter de rug heeft.
Flyball is een echte hondensport, voor honden en baasjes die van snelheid houden.
Wat hebt u zeker nodig?
Het favoriete hebbeding van uw hond. Dit kan een speeltje zijn (bij voorkeur trekspeeltjes), een balletje, een snoepje, ...
Een vaste halsband of liefst gareel
Sportieve kleding en dito schoeisel
Wie mag meedoen?
De hond moet minstens 9 maanden zijn om de boxgewenning (gewenning op de flyballkast) mee te doen, en minstens 12 maanden om te mogen springen
De hond moet sociaal zijn en moet komen op bevel. Een minimum aan gehoorzaamheid is dus absoluut een must
Dit zijn maar 2 voorbeelden van wat u met uw kan doen.
Kijk ook eens hier op de site onder
Onderwerpen in de honden encyclopedie
< sport en spel >
Succes met de zoektocht
Groetjes
Patsy & Toshi
hoi toshi,
bedankt voor je heldere uitleg,vooral agility spreekt me erg aan!
even kijken of dit in de buurt aanwezig is?
gr mariaa en bruno
hoi linda,
misschien is agility ook voor jou een oplossing?
anders ga ik idd navragen of ik na een aantal lessen examen kan doen, ik heb geen zin om maanden met gehoorzaamheid bezig te zijn terwijl bruno al goed luisterd.
laat ff weten waar jij voor gaat kiezen...
gr mariaa en bruno
Ohhww wat leuk! Een auss!
Ik heb er ook een, vandaar
Met Biko doe ik schaapdrijven. Vind hij echt geweldig.
En verder zijn alle takken van hondensport geschikt voor een aus.
Agility vinden ze heel leuk. Maar 'doggydance' ook. Dat doe ik ook met Biko, maar ik ga niet staan dansen op muziek.. dat gaat me net wat te ver!
Maar ik leer wel de oefningetjes aan en dat vindt hij al super. Als hij maar kan leren en hij is vijf, Aussies zijn zeer leergierig!
Groetjes!
Hoi Patsy,
Dank voor je uitgebreide uitleg. Ik krijg echt zin!
Doe jij met Toshi ook aan agility? En wat vind zij ervan?
Ik weet nog niet zeker of Christo agility leuk zou vinden, flyball zit meer in zijn richting, hij is lekker balletjesgek. Maar dat is twintg minuten rijden van hier...
Groetjes,
Linda.
De Australian Shepherd (oorspronkelijk gefokt in Amerika) is lange tijd gebruikt voor het drijven van vee. En dan met namen schapendrijven. Waarom ga je hier niet iets mee doen?
Dat ligt het dichtst bij zijn natuur en hier kan hij zijn energie zeer goed in kwijt.
De australian shepherd is inderdaad gefokt in Amerika en leuk weetje: hij heet 'australian shepherd' omdat ze vooral australische schapen dreven.
Bij schaapdrijven zijn ze na tien minuten KAPOT werkelijk. Het is heel veel denk en renwerk.
Ik ken alleen geen schapendrijf-cursussen speciaal voor Aussies.
Ik zit bij een cursus voor Border collies.
Alleen is de manier van drijven bij de Border en de Aus heel verschillend.
Zo zit de Aus veel dichter op de schapen en is de Aus 'feller' in het drijven.
Mijn vorige instructeur had zelf ook een aus en zei altijd: 'Mijn border krijt in de aanhanger twingtig schapen, terwijl mijn aus er in dezelfde aanhanger veertig krijgt. Hij laat ze gewoon stapelen.'
Niet iedere schapendrijver is dus zo blij als je met een Aus komt trainen. Het vereist een andere techniek, Aussies zijn harder en iets minder gevoelig dan de border. Daarbij zijn dus ook niet alle schapen geschikt voor de Aus omdat deze feller is.
Dus het is even zoeken voordat je ergens aan de slag kan.
Ik train nu af en toe in Bleiswijk. Die vrouw heeft eerlijk gezegd dat ze niet dol is op aussies en de manier waarop ze drijven, omdat ze zelf veel Borders heeft en dus anders gewend is. Haar schapen kunnen mijn aus prima aan en daarom geeft ze me gewoon les. En Biko houdt het ook wel even vol. Haar ervaring is dat Aussies ook sneller verveeld raken. Ohw weer die schapen in een kringetje krijgen.. ik had ze net bij elkaar, doe het nu maar lekker zelf
Het is werkelijk prachtig om te zien hoe dat instinkt erin zit!!
Meteen die rondjes lopen en een schaap erbij halen als het eraf valt. Geen training voor nodig (bij de meeste aussies dan) gewoon puur natuur!
Hoi,
Wat ik erg merk bij het schapendrijven is dat ze in de tuin meer gaan drijven.
Mijn vriend heeft de aanlegproef gedaan met onze kelpie en na die aanlegproef ging ze de cavaliers drijven in de tuin. Daar ik dit lastig vind en niet hond vriendelijk vind ga ik liever voor de behendigheid en de obedience.
Tijdens een wedstrijd schapendrijven waren er aussies los en mij werd duidelijk dat het voor mij geen sport is. Wij werden in de kuiten gebeten om in de beweging te komen want wij stonden stil. De aussie staat wel bekend om zijn soort drijven.
Mijn advies is ook ga lekker behendigheid doen. Zoek een club waar je niet eerst gehoorzaamheid hoeft te doen maar mail een club voor een proefles en als het niet gaat dan zoek je een andere club.
Veel succes met zoeken want ik weet dat het lastig is.
Groetjes van Esther
Hoi Eshter,
Met Biko heb ik juist de ervaring dat hij minder behoefte heeft om te drijven omdat hij dat nu kan uiten tijdens de lessen.
Dat scheelt misschien per hond.
Maar Cavaliers gaan drijven zou ik ook niet blij van worden
Groetjes!
Hoi,
neen wij doen met Toshi geen agility of flyball daarvoor is ze een te grote stijfkop haha, zij gaat liever joggen met baasje, allé als er tenminste iemand voorloopt, anders is het meer snuffeltijd. Maar als ze wilt dan kan ze wel hoor, denken eraan om met haar misschien aan canicross te beginnen, eerst trainen en we zien wel.
groetjes
Patsy & Toshi
Oe ja, dat is ook voor de baas een fijne test op uithoudingsvermogen
Ik ben van plan volgend jaar de 'dogtrail' te gaan doen.
Lijkt me ook leuk!
Hoi Patsy,
Het lijkt me sowieso een uitdaging om iets van sport met een Cairn terrier te doen.
Wat is canicross precies? Die term ben ik ook af en toe tegengekomen, maar ik weet niet wat het inhoudt.
Groetjes,
Linda.
Hey Patsy,
Toen ik mijn vorige hond nog had en aan Agility deed, was er ook een cairn terrier bij ons in de groep.
Die deed het heel goed, maar wel alleen als hij er zin in had
Groeten,
margje
Wat is dogtrail?
Hoi margje,
Nu zie ik het op de foto, je hebt een prachtige aussie!
Wij hebben Bruno 3 weken geleden uit het asiel gehaald in belgie. Ze dachten daar dat het een kruising border collie was, maar iemand met verstand van deze honden dacht dat het een australian shepherd was( niet raszuiver ofzo) Zelf had ik er nog nooit eerder van gehoord....
Bruno is iniedergeval een heerlijke hond, erg leergierig en hij luistert perfect! leuk om hem te leren kennen....
Je merkt nu al dat hij echt in is om samen dingen te ondernemen.
Schapen drijven klinkt zeker erg leuk maar ik kies waarschijnlijk voor flyball. Ik heb net geinformeerd bij een andere vereninging en het zag er erg leuk uit! We moeten alleen nog even een aantal weken wachten voor we aan de beurt zijn.
gr mariaa en bruno
Mariaa,
Doggydance!!
Lijkt mij helemaal het einde.
Zodra Barca zijn HD-foto uitslag er is ga ik hier over nadenken....helemaal hip. Heb ik dan misschien toch een heer gevonden die met mij wil dansen. Hij mag alleen niet op twee pootjes staan -van mij- maar dat schijnt geen enkel bezwaar te zijn.
@ Esther,
Ik heb begrepen dat jij lesgeeft aan honden. Ik moet wellicht noodgedwongen overstappen naar een andere hondenschool (train nu voor VZH/BH - IPO)
en zou dit graag willen afmaken. In ieder geval de VZH/BH.
Ik kom uit Nood-Holland (omstreeks alkmaar). En dacht dat jij wellicht tips zou kunnen hebben?
Alvast bedankt!
Ingrid
hoi,
Ik heb ook een aussie, samen doen we agility en gehoorzaamheid. Ze zijn inderdaad voor zowat alles geschikt zolang ze maar kunnen leren en bezig zijn.
groetjes
Bij ons op hondenschool moest de hond idd de basiscursus afgelegt hebben voor behendigheid oid gedaan mocht worden, maar wij vonden het wel heel leuk! met de basis ben je veel bezig met je hond, en het leren van commando`s! je hond zit er dan wel lekker in en heeft alle commando`s weer even opgefrist, miss heb ik je nu toch iets moed in kunnen praten en dan met alle commando`s opgefrist stap je wel lekker de behendigheid oid in! Hoop dat jullie wat leuks vinden!
ps Trybal is ook een erg leuke sport met je hond!
Trybal
het is het drijven van grote ballen, ter grote van een skippybal, je gaat je hond leren om de bal op commando te duwen, er omheen te lopen op commando, en uiteindelijk kunnen honden de ballen zelfs op commando sorteren en ze netjes in een goal drijven heel mooi om te zien! wij hebben het even gedaan, maar sky werd ziek dus helaas halverwege gestopt! maar willen het wel graag weer oppakken
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "welke hondensport geschikt voor bruno?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?