Mila is nu 13 weken en mijn dierenarts dringt er nogal op aan om haar te laten steriliseren voor de eerste loopsheid.
Vooral omdat onze vorige hond overleden is aan melkkliertumoren. Daar zijn we de laatste maanden nog heel veel mee bij haar geweest en vanalles geprobeerd, maar uiteindelijk konden we niets anders meer doen dan laten inslapen.
Zij weet dus hoe moeilijk we het daarmee hebben gehad en vindt dat ik Mila dit later misschien kan besparen.
Ik was het eigenlijk in eerste instantie niet van plan maar ergens denk ik toch ook dat ze wel eens gelijk kan hebben. Ik wil sowieso nooit pups van haar dus daar hoef ik geen rekening mee te houden.
Maar het is een Engelse cocker en je leest her en der dat je ze beter niet kan laten steriliseren tenzij om medische redenen echt nodig.
Ik vind het een moeilijke beslissing...
Heeft er hier iemand ervaring mee?
Bedankt alvast!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cocker steriliseren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hoi Kim, hier ook een cocker teefje! Wij zijn juist afgeraden om onze cocker te laten helpen vooral vanwegen dat de vacht erg veranderd. Dus heb ik besloten om het niet te doen. Ze is nu 10 maanden en nog niet loops geweest maar als ik merk dat ze hele hevige loopsheid heeft dan zou dat voor mij evt een reden kunnen zijn om het toch te doen. Ik wacht het dus nog even af. Verder heb ik begrepen dat het zo wie zo het beste is om haar 1 keer loops te laten zijn voor dat je haar evt helpt
Mila is wel een schatje hoor!
De meningen zijn verdeeld, maar ik ga ons teefje niet laten steriliseren (en zeker niet voor de eerste loopsheid, dat is ivm hormonenhuishouding nog veels te jong)
Veranderde hormonenhuishuishouding, verandering in vachtstructuur (mogelijke castratenvacht), risico's op complicaties, bij collies gevoelig reageren op narcose... dit zijn voor mij No go's.
Onze reu heb ik chemisch laten castreren en ging ik uiteindelijk een definitieve castratie overwegen. Hij zat zo in de war met zijn hormonen en huppelde hele dagen zijn 'flip' achterna dat ik hem buiten niet kon bereiken, na chemische castratie was hij veel rustiger en hoefde hij niet constant zijn flip achterna Daar overweegden de voordelen op tegen bovenstaande nadelen.
Wij kwamen tijdens de dagelijkse wandelingen altijd een cocker tegen die gesteriliseerd was, en ze had idd een andere vacht, het leken wel kruinen.
Onze vorige teckel was ook gesteriliseerd, en dat kon je met name op de flanken zien, dat vervilte sneller.
Voor de rest merkten wij geen verschil.
Hoe oud is je vorige hond geworden Kim? Ik zou de hond niet laten sterriliseren en vooral niet voor de eerste loopsheid. Mag ze eerste even volwassen worden? Dat is met anderhalf 2 jaar. En dan zou ik het doen als het medisch noodzakelijk was. De vacht van je hond word erg lelijk dus dat worden dan ook veel bezoekjes aan de trimsalon.
Onze Cocker is gesteriliseerd en echt waar, haar vacht is een HEL! Niet doen dus! Sterk af te raden!
Voorheen was haar vacht zo prachtig en vrij gemakkelijk te verzorgen. Ze ging voorheen ook nooit naar de trimmer, we konden het allemaal prima zelf bijhouden. Nu is het echter noodzakelijk, elke paar weken gaat ze er weer heen want zelfs met dagelijks borstelen is het nauwelijks te doen. De vacht is vettig en dik, groeit op plaatsen waar het voorheen nooit groeide, dus als je het laat groeien komt ze eruit te zien als een beertje. Niet helemaal de bedoeling
Voor sterilisatie:
Na sterilisatie:
(hierboven: wat de trimster er nog van kan maken)
Onze vorige hond was geen Cocker maar een Mechelse herder. Ze is 14 jaar geworden. Een hele mooie leeftijd natuurlijk. Maar had ze die tumoren niet gehad, die we haar misschien hadden kunnen besparen door sterilisatie, dan was ze waarschijnlijk nog veel ouder geworden want het was een oersterke hond tot haar allerlaatste dag.
Ze is heel vaak schijnzwanger geweest en dat was de aanleiding voor de tumoren.
Bedankt voor de info!
En oei, de foto's zeggen wel genoeg ja... Uiterlijk is natuurlijk niet alles maar ik kan me wel voorstellen dat het frustrerend is, als de vacht voorheen wel makkelijk was.
Uiteraard is dat niet wat ik wil. Maar langs de andere kant denk ik dan ook weer, als ik haar kan besparen wat onze vorige hond allemaal heeft moeten doorstaan.
Ze liet het nooit kijken maar ze heeft naar het einde toe echt afgezien, we hebben nog heel veel geprobeerd om haar te redden maar uiteindelijk hebben we moeten beslissen haar te laten gaan voor het echt onhoudbaar werd voor haar.
Echt moeilijk dit. Het is geen dringende beslissing nu maar ik wil het wel goed overwegen.
Als je je zelf beter voelt bij sterilisatie/castratie, dan ga je daarvoor. Uiteindelijk is de vacht veelal esthetisch... gelukkig bestaan er trimmers. Wel is het een hels karwei om de vacht zelf bij te houden in de weken tussen de trimbezoekjes door
Als je het belangrijk vind dat je die tumoren niet meer krijgt, en je goed voelt bij sterilisatie/castratie, dan denk ik niet dat het probleem met de vacht (wat, als je vaak de trimmer gaat bezoeken, niet zo'n enorm probleem is in vergelijking) je tegen houdt. Toch? Doe waar je je goed bij voelt.
Hier geen enkel probleem met de vacht gehad. Na decastratie een flinke rui gehad en een heel goede mooie vacht weerterug gekregen...
Dus een castraten vacht komt echt niet altijd voor hoor.
Een dierenarts die "aandringt" op een sterilisatie en daarbij jullie vorige hond noemt,
is volgens mij alleen met geld bezig.
Omdat jullie vorige hond aan melkkliertumoren is overleden, zal het voor een dierenarts
gemakkelijker zijn, baasjes over te halen, te steriliseren.
Zo is dat met reutjes ook, als 1 balletje niet indaalt, zeggen de meeste dierenartsen
"castreren" omdat kans bestaat dat er kanker ontstaat, na verloop van tijd.
Ik ken nu al een aantal reutjes met 1 balletje, die nog steeds op de teefjes en al op oudere leeftijd zijn en geen kanker ontwikkelen. Sterker nog kerngezond zijn.
Ik vind jouw hondenmeisje veel te jong.
Buiten de nadelen, die hierboven genoemd worden, zou ik zeggen, niet doen !
wij willen Diva ook laten steriliseren dus lees heid
Ik lees dat je vorige hond voordat ze de tumoren kreeg heel veel keer schijnzwanger is geweest.
Wanneer je zulke schrik hebt voor melkkliertumoren kan je dat nog altijd laten doen indien ook je nieuwe hondje veel schijnzwanger is.
Ik zie gen enkele redenen om je hond ze jong al te laten steriliseren.
Zoek ook even de nadelen van sterilisatie op.
En wanneer je dierenarts zegt dat het risico op melkkliertumoren zo veel lager is indien dit zo jong gebeurt,
vraag dan eens hoeveel procent dit exact is.
Lastig hoor, ik heb mijn teefjes laten steriliseren en eigenlijk is er niets veranderd. Kyra heeft misschien wat meer vacht gekregen, maar dat is een sheltie en die mag behoorlijk wat vacht hebben. Bij Bindy heb ik geen verschil gezien.
Maar ja, een cocker moet getrimt worden, dat is weer een heel ander verhaal... Ik zou zeggen, wacht een loopsheid af, misschien 2 of zelfs 3 en dan kijken of ze last heeft van schijnzwangerschap, zo ja, dan misschien toch doen, anders niet. Na 3 loopsheden maakt het voor de kans op tumoren eigenlijk niet meer uit.
Succes met je keuze!
Zelf ben ik geen voorstander van een sterilisatie zonder een medische noodzaak. Een sterilisatie heeft ook wel nadelen. Zo ken ik een teefje die na de ingreep incontinent werd. Best vervelend.
Zelf heb ik ook een cocker (amerikaanse) en die heb ik ook niet laten helpen, vanwege de vacht. Bij veel hondenrassen heeft het geen of nauwelijks invloed op de vacht, maar bij de cocker ligt dat wat anders.
Ik zou het alleen doen als je teef bijvoorbeeld schijnzwanger raakt of als er een andere medische reden is.
De keuze is aan jou, moeilijke beslissing hoor. Succes met je beslissing.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cocker steriliseren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?