Moon ligt in deze hitte vaak in de zon voor de deur buiten. Ik heb schrik dat ze te warm krijgt (ze kan wel gewoon water drinken en in de schaduw gaan liggen) en haal haar daarom vaker binnen maar toch wil ze zelf steeds terug naar buiten.
Voelt een hond zelf goed aan wanneer hij/zij te warm krijgt? Of moet ik het toch genoeg in de gaten houden?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Voelt een hond zelf als hij/zij te warm heeft?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Vraag ik me ook weleens af.
Diesel gaat ook regelmatig met zijn grote zwarte lijf midden in de zo liggen, en maar hijgen dan, terwijl het binnen lekker koel is.
Ik ga ervan uit dat als het hem teveel wordt, hij zelf wel een koeler plekje opzoekt.
Ik lees wel eens dat sommige honden dat zelf dus niet weten. Weet niet wat de waarheid is maar voor de zekerheid zou ik ze, zeker met deze temperaturen, zelf steeds naar binnen halen.
Ik denk dat het verschil per hond is...
Die van mij gaat namelijk met deze teperaturen echt NIET in de zon liggen... Tijdens wandelingetjes zoekt hij zelfs de schaduw al op en loopt liever niet in de zon...
En naar buiten? Liever niet.. Liever binnen op de koude vloer!
Ben blij dat ik niet de enige ben die met die vraag zit. Het cavaliertje van mijn ouders wil ook niet buiten in dit weer maar Moon staat vaak te piepen aan de deur omdat ze zo graag buiten zit. Ik zal maar voet bij stuk houden en haar binnen houden tot het wat meer afgekoeld is vanavond Liever het zekere voor het onzekere..
Hier moet ik ze uiteindelijk echt zelf uit de zon halen omdat 2 van de 3 dat gewoon niet doen.
Santa niet, die blijft rustig in de zon liggen, tenzij het echt te gortig wordt maar ik haal hem eerder weg.
Ik denk dat honden dit zelf wel aanvoelen.
Als ik naar Beer kijk ligt hij vaak in de felle zon maar gaat op een gegeven moment ook zelf in de schaduw liggen.
Soms wel soms niet. Dus je moet er zelf op letten. Hijgen in rust is wat dat betreft een slecht teken: te warm.
Vooral als ze iets aan het doen zijn (wandelen, spelen) hebben ze de neiging te lang door te gaan. Dan moet je dus verstandig zijn en rust opleggen en voor verkoeling zorgen. En ze moeten kunnen drinken uiteraard. Indien nodig kun je je hond nat maken om te helpen met afkoeling.
wees alert, altijd, een hond krijgt het in de zon warm,kan bevangen raken en blijven liggen, ook wij als mensen overkomt dat, alert blijven.
veel honden geven het zelf aan, maar toch moet je verstandig zijn, als je ziet dat je hond bij deze warmte in de zon blijft liggen, haal hem eruit.
Als je twijfelt zeker in de gaten houden!
Hier 4 honden en 3 daarvan weten heel goed voor zichzelf aan te voelen of het te warm is.
Rune daarentegen moet ik soms echt uit de zon halen. Ze weet ook perfect wat ik bedoel als ik zeg dat ze in de schaduw moet gaan liggen.
Hijgen en onrust zijn makkelijk te herkennen signalen dat je hond het echt te warm heeft.
In deze temperaturen denk ik trouwens dat het voor geen enkele hond een goed idee is om in de felle zon teg aan liggen.
Ik laat het zeker niet zover komen dat ze in rust ligt te hijgen. Als ik haar binnenhaal dan begint ze onder het wandelen wel vaak wat te hijgen, dus dat vind ik dan ook maar weer niet goed. Alleen is ze zo eigenwijs dat ze zelfs binnen op de vloer in de zon gaat liggen. De vloer is gelukkig koud genoeg
Mijn honden houden van de tuin , al helemaal Baylee . Echter als ze gaat liggen in de tuin in de zon heeft ze het na vijf minuten alweer gezien en zoekt de keuken op , daar ist lekker koel
Op de hondenschool zeiden ze ook dat je het in de gaten moest houden omdat sommige het idd niet weten. Charly ligt met deze temperaturen het liefst in een zefgegraven kuil in de tuin in de schaduw.
Kylie heeft niet vlug te warm tijdens een wandeling (met dit weer wel hoor ) In een lentezonne
tje gaat ze ook tegen de gevel van het huis of op het gras liggen. Maar met dit weer heeft ze een koele plek in de tuin gekozen, tussen een muur en struiken, waar de zon bijna nooit komt en altijd wind lijkt te waaien.
Een flinke wandeling doen we nu 's ochtend of 's avonds. Als de zon nog schijnt merk ik dat ze wat vlugger doorloopt in de zon en wat langer blijft snuffelen waar veel schaduw is. Ik neem ook een flesje water mee. Laat haar onderweg geen boel drinken, maar nu en dan een beetje.
Moest ze bij warm weer in de zon gaan liggen zou ik haar zeker na een paar minuutjes eruit doen gaan.
Dodo ging bijna niet in de zon liggen, Bora wel maar die haal ik er nu uit omdat het te warm is.
Een van mijn brakjes ging niet uit de zon en is een keer over verhit geraakt. We hebben haar in de kelder moeten leggen om af te koelen, dat ging heel snel dat ze over verhit raakte. Sindsdien hou ik er niet zo van dat ze een tijdje in de zon liggen.
Wat zijn tekenen van overhit geraken? Moest het ooit voorvallen kan ik dan snel genoeg reageren..
oververhit....even opgezocht, zodat het voor een ieder duidelijk is.
Warm weer
De ene hond kan beter tegen warmte dan de andere hond. Dit hangt af van bijvoorbeeld het ras van de hond, de dikte van de vacht en de kleur van de vacht. Een hond met een donkere vacht kan over het algemeen minder goed tegen de warmte dan een hond met een lichte vacht. Honden met een dikke vacht hebben eerder last van de warmte dan honden met een dunne vacht. Wanneer honden het warm hebben moeten ze hun warmte kwijt. Dit doen honden op een andere manier dan mensen. Honden hebben geen zweetklieren en kunnen alleen zweten via de tong en de voetzolen, daarom proberen honden hun warmte kwijt te raken door te hijgen.
Oververhitting
Heel warm weer brengt bij honden helaas de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Een hond die zijn warmte onvoldoende kwijt kan, doordat hij zich bijvoorbeeld intensief heeft ingespannen in de zon, kan last krijgen van oververhitting. Oververhitting is vaak een gevolg van onze eigen onoplettendheid want het kan erg snel fout gaan. Blijf dus bij hoge temperaturen altijd alert op het gedrag van uw hond.
Symptomen van oververhitting of een warmte shock
Een hond met een warmte shock is te herkennen aan een aantal symptomen, zoals hijgen, braken, kwijlen en soms bloederige diarree. Verder komt het vaak voor dat een hond met een warmteshock door zijn poten zakt en is zijn coördinatie kwijt is. De temperatuur van een hond met een warmte shock stijgt snel en de hond voelt warm aan. De temperatuur is goed te controleren bij de buik en liezen, aan de binnenkant van zijn bek tussen zijn tanden en de lippen en in zijn oren. Een hond met een temperatuur van rond de 39 graden celcius moet u uit de zon halen, bij een temperatuur van 40,5 graden celcius wordt de situatie heel vervelend. Als uw hond slap wordt en een blauwe tong krijgt (onder- en zijkant) is de situatie levensbedreigend. Als een hond in een warmte shock raakt is het van groot belang om de hond snel naar een koele plaats te brengen en hem langdurig te koelen met veel water. Het is hierbij van belang dat u de hond gelijkmatig koelt en niet al te snel. U kunt bijvoorbeeld natte doeken over de hond heen leggen en deze steeds opnieuw nat maken zodat de doeken koud blijven. Een hond die te lang in shock blijft kan uiteindelijk overlijden. Raadpleeg in geval van oververhitting altijd uw dierenarts.
Voorkomen is beter dan genezen
Om een shock te voorkomen kunt u een hond bij warm weer het beste zoveel mogelijk rust geven. Probeer altijd te voorkomen dat uw hond het te warm krijgt. Ga dan ook niet met uw hond spelen of fietsen. Laat hem, zo mogelijk, lekker zwemmen, maar let wel op de waterkwaliteit (blauwalg, botulisme etc). Wanneer zwemmen niet mogelijk is of als uw hond niet van zwemmen houdt is het van belang om ervoor te zorgen dat uw hond voldoende kans krijgt om in de schaduw te gaan liggen. Wanneer er niet voldoende schaduw is, of de schaduw niet genoeg verkoeling geeft, is een koelende bandana, hondenvest of hondenbed een uitstekende oplossing. Laat uw hond bij warm weer nooit in de auto, zelfs niet als de auto in de schaduw staat, het kan uw hond in de auto binnen 10 minuten fataal worden! Door de warmte kan het bloedbeeld van uw hond snel zodanig veranderen dat er inwendige bloedingen kunnen ontstaan en uw hond in coma raakt.
Voldoende drinkwater
Water drinken is voor uw hond zeer belangrijk bij warm weer. Zorg daarom regelmatig voor vers drinkwater en houd goed in de gaten of uw hond goed drinkt. Drinken is bij warm weer belangrijker dan eten. Wanneer uw hond regelmatig alleen thuis is kan een drinksysteem zoals bijvoorbeeld de Waterdog of een waterfontein uitkomst bieden. Uw hond heeft dan gedurende de hele dag de beschikking over voldoende vers en koel water.
Dank je wel voor de tips! Al ben ik zeker niet van plan het ooit zover te laten komen.
Lola blijft ook gewoon bakken hoor. Ik haal ze binnen of wijs haar een plekje in de schaduw, ga daar maar lekker liggen. Dan komt ze zelf ook tot de conclusie dat het in de schaduw fijner is want ze blijft daar wel liggen.
Ik ben er heel scherp op, vooral omdat Lola een grote hond is, dus veel oppervlakte dat warmte vangt en in verhouding weinig oppervlakte om diezelfde warmte weer kwijt te kunnen.
Ik haal zelfs mijn paarden tussen 12 en 16 uur naar binnen omdat ze geen schaduw opzoeken.
Better safe then sorry.
Bamse is van de week, afgelopen woensdag ook niet naar de cres geweest, heb ze liever zelf onder toezicht, er is hier in winschoten een paardencres pension, alle paarden staat op stal, er staat er geen een buiten, wil toch wat zeggen he, zelfs als er schaduw is, de paarden staan binnen.
wees echt verstandig, haal je hond uit de zon, denk niet hij weet het wel, of zij. een hitte schock kan er opeens zijn, en dan is je hond niet meer in staat om zich te verplaatsen naar de schaduw.
en drinken, als het warm is ligt de hond vaak lekker te slapen, maar houd het drinkgelag van je hond in de gaten, geef wat lekkers te drinken, maak bouillion, laat het afkoelen, even de koelkast in, temperatuur laten komen, niet te koud, en de hond drinkt het heerlijk op. doen zou ik zeggen als je ziet dat je hond te weinig drinkt.
Nou ik zat er toevallig vandaag tijdens de wandeling over na te denken. Want Shelly lijkt de ene keer de zon te vermijden en de andere keer niet. Ze heeft een witte vacht maar toch heeft ze meer last dan Bruno. Die is net geplukt maar die moet ik ook in de gaten houden want laatst ging ie liggen pitten op het dakterras en dat was echt te warm. Ik dacht eerst ook dat ze het zelf wel aanvoelen, maar dat valt tegen soms. Ze leggen de link niet, denk ik, tussen lichamelijk welbevinden en het weer/de temperatuur. Te ingewikkeld misschien.
Trouwens een tipje, ik maak nu af en toe een handdoek nat met koud water, en maak dan even hun poten en oren en snuit nat en koel, soms ook even de buik. Je merkt dan dat ze meteen minder gaan hijgen. Mijn honden houden helaas niet van water dus je moet wat! En ik doe een paar ijsblokjes in de drinkbak, dan is het water toch wat koeler en soms knabbelen ze er een blokje uit.
Mellow gaat nooit in de zon liggen. Ook niet in de schaduw.
Als we in de tuin zijn is ze alleen maar bezig met blaadjes. Dorre blaadjes zijn blijkbaar de leukste speeltjes
Als het warm is wil ze soms al heel snel naar binnen, dus doe ik de hor open. En soms wil ze heel snel ook weer naar buiten, maar ik blijf niet aan de gang, ben geen portier
Paar dagen geleden hadden we een klein kwartiertje gelopen. Op straat hijgde ze al een beetje, maar vlak bij huis wel behoorlijk. In huis helemaal, zelfs toen ze op de bank lag bleef ze hijgen. Heeft een minuut of tien geduurd, ik vond het best een beetje eng. Gelukkig werd ze al snel weer gewoon rustig en heeft ze lekker geslapen.
Overigens drinkt ze nu ook nog maar minimaal. Na de wandeling neemt ze wel even wat te drinken (te oordelen aan de plasjes water op de vloer ), maar nog niet echt veel.
Hoe maak je zo'n bouillon dan? Is dat niet veel te zout voor honden? Denk wel dat Mellow het lekker vindt namelijk (maar goed, wat vindt zij niet lekker )
Een keer is wel genoeg...
O ja, Mellow houdt ook niet echt van water. Het zwembadje staat er voor piet snot...
Ik vroeg me ook af hoe het zit met die bouillon? Zit daar niet teveel zout in zodat ze juist meer dorst krijgen? Ik krijg Moon maar minimaal aan het drinken. Ik had haar daarnet 's avonds buiten gelaten maar ze was door een gat in de omheining lekker even gaan galloperen achter een konijntje in het veld. Wel tien minuten lopen hijgen nadien en toen plots in één keer wel heel veel drinken. Nu lekker slapen.. niet echt zorgeloze dagjes in die hitte. Moon vindt het ook maar niks zo..
Spyro is ook zo. Die gaat maar al te graag in de zon liggen, ook met deze temperaturen, ookal hijgt hij ontzettend. Op een gegeven moment gaat hij wel in de schaduw liggen maar ik ben panisch over oververhitting bij honden, waar ze dood aan kunnen gaan. Met dit tropische weer blijft hij gewoon binnen.
Evy absoluut niet, die gaat in de schaduw liggen. Wanneer ik met de riem aan kom en het is warm buiten doet ze net alsof zeslaapt. Wanneer ik haar dan toch aanlijn zet ze zich helemaal schrap en geeft keihard tegen gas. Maar helaas, pupje moet toch echt naar buiten toe.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Voelt een hond zelf als hij/zij te warm heeft?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?