Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Rashond of vuilnisbakkie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
De allereerste zin van die vrouw van het eerste hondje met epilpsie zegt toch al genoeg; die belde de fokker en de de fokker zei: Oh nee.. de opa had ook al epilepsie..
Dat is dan toch al vragen om problemen?? Of zie ik dat verkeerd.
Juist bij rashonden zijn de meeste 'gezondheidsproblemen en mogelijke afwijkingen' bekend. Daarom wordt ook gefokt met honden die hier gezond in zijn en dus geen dingen overbrengen naar nakomelingen.
Als een fokker er niet juist mee omgaat, ja dan gebeuren dit soort dingen als in het filmpje.
Maar dit is niet te wijten aan het feit dat het om rashonden gaat, maar dan is er gewoon met de verkeerde dieren gefokt, vind ik.
Gr. Alexandra
Door de jaren heen werden honden doorgefokt om de 'juiste' raskenmerken te verkrijgen. Wanneer je bepaalde rassen bekijkt, zijn ze in de loop der jaren veranderd, niet ten goede. Dat heeft volgens mij zeker met de fokkers te maken. Sommige rassen zijn zo doorgefokt, ook door gerenormeerde fokkers, dat ze maar een leeftijd bereiken van een jaar of vijf/zes, of last krijgen van allerlei ziektes. Immers, vissen uit een grote pool 'goede' genen valt ook niet mee, zoveel 'erkende' fokkers zijn er ook niet. Daar is genoeg over bekend.
De bulldog moet geinsemineerd worden, en verlost met een keizersnede, daarnaast een te korte bovenkaak. De cavalier king spaniel heeft chronisch last van een te kleine schedel... etc. Dit alles omdat wij dit mooi vonden, en blijkbaar nog steeds. Een rashond hebben lijkt belangrijk, misschien door status, hondenshows zijn erg populair..., maar waarom houden hondenliefhebbers dit systeem in stand?
Ik ben het met je eens dat sommige rassen te ver doorgefokt worden. En ja, dit is helaas een menselijke fout doordat in de loop der jaren de 'verkeerde' honden uit lijnen zijn verkozen tot de beestjes om mee door te gaan. Maar dit is lang niet bij ieder ras het geval.
Maar hoe zou jij het dan willen zien? Gewoon maar alles kruisen en alles laten gaan? Dan kan het ook voorkomen dat in een hondje verkeerde eigenschappen naarboven komen. En dan zou dit gekruiste diertje ook moeten worden afgekeurd voor de fok.
Als mensen hier niet over na denken en gewoon met zo'n hondje doorfokken dan heb je precies dezelfde situatie alleen dan met een kruising.
En de meeste mensen hebben echt geen rashond voor de status, maar juist voor de gezondheid.
(Ik zelf ook!) Je weet de medischie informatie van de ouderdieren en daar weer van enz, uit de lijnen en dit geeft natuurlijk geen 100% zekerheid, maar ik denk dat je nooit 100% zekerheid kan hebben bij geen enkele hond.
Gr. Alexandra
verschrikkelijk dit!
Ik heb een rashond en waarom ik wilde geen "look-a-like" poedel maar een echte. Heb hier te maken met allergieen.
De poedel is gelukkig niet zo'n populair ras dus ook daardoor hoeft er minder mee gefokt te worden en dus minder gezondheidsrisico's.
Zo zie ik dat, hoe populairder een ras hoe meer er mee gefokt word met meer risico's voor de gezondheid.
Als een fokker weet dat een ouderhond epilepsie heeft dan moet er gewoon niet mee gefokt worden rashond of geen rashond.
Inderdaad, dan heb je een status quo! . Goed bekend staande fokkers verdienen een zeer goede boterham, maar wat is een goede fokker? Wanneer je de lijnen puur zou willen houden, moet je veel input moeten hebben, om geen overerfbare stoornissenof afwijkingen te krijgen, Alleen worden er zoveel eisen gesteld dat die kans klein is, zie het filmpje... Ik zou ook niet weten hoe het zou moeten, waarschijnlijk zijn de verschillen tussen de rassen al zo groot dat er geen oplossing bestaat. Een chimet een new foundlander , Zonde...
Laat er een verschil zijn tussen kruising honden en vuilnisbakkies (om ze zo te noemen)...
Kruisingen zijn bewust gefokte honden die bestaan uit twee rashonden.
Die zijn zeker niet gezonder dan een rashond met stamboom, juist omdat je twee rassen *vaak uit ongeteste ouders* gaat kruisen die alle twee weer bepaalde erfelijke afwijkingen met zich mee dragen. Zo heb je dus grotere kans op afwijkingen. Een gezonde kruising fok je eigenlijk alleen goed als deze uit geteste ouders bestaan. Spijtig genoeg laten de meeste mensen die met een kruising fokken nooit testen doen en heb je dus verre van een gezondheidsgarantie.
Een vuilnisbakkie moet je zien als straatondjes, die veel in landen als Spanje, Roemenie (als voorbeeld) voorkomen. Dit zijn vaak wel sterke hondjes, kunnen ook erg oud worden. Maar garantie heb je dan alsnog niet.
Een gerantie qua gezondheid heb je sowieso nooit, maar als je bij een goede fokker een pup koopt en alle testen zijn gedaan heb je wel meer zekerheid.
Ik ben het er wel mee eens dat bepaalde rassen teveel zijn doorgefokt en niet meer zijn qua gezondheid (soms ook uiterlijk) wat ze ooit zijn geweest. Sommige rassen mogen van mij ook zo geschrapt worden gezien de velen erfelijke afwijkingen waarbij de honden zelf ook lijden. Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest van het fokken van een ras neem ik aan.
Maar mensen doen er nog aan mee, blijven deze rassen ook kopen en zolang er vraag is zal er worden gegeven.
Waar je gewoon als fokker op moet letten, en dat hoort op de prio-lijst op nummer 1 te staan, is de gezondheid van het dier, uiterlijk hoort op nummer 2, al moet ik zeggen het uiterlijk is een belangrijk onderdeel van de gezondheid. Bepaalde erfelijke afwijkingen krijg je er niet zomaar uit, alleen door een strikt fokprogramma kom je een heel eind.
Ook vind ik het erg belangrijk dat en fokker genoeg weet over de erfelijkheidsleer.
En wat ik ook belangrijk vind is dat je je niet laat mee slepen met de uiterlijkheids veranderingen, honden zijn ooit gezond ontwikkeld en daar zou je als fokker aan vast moeten houden, dat zou de leidraad moeten zijn.
dus als ik het het filmpje mag geloven zijn mijn husky's dus geen rashonden omdat ze geen stamboom hebben ? en mag er daarom (officieel gezien ) dus niet mee gefokt worden ? ik vind het dom . de genenpoel is al zo klein . Wat nou als blijkt dan mijn honden (even als voorbeeld he) wel gezonde genen hebben die niks overdragen en wel aan de rasstandaard voldoen ? dan krijg ik dus te horen . ja maar mevrouw ik kan u toch echt niet in de fokkerij toelaten , u hond heeft geen stamboom.
ik vind echt verschrikkelijk dom. de raad van beheer zou mensen die willen fokken met honden (die wel raszuiver zijn maar zonder stamboom) die mensen eerst moeten verplichten om de genen te laten controleren, en als deze gezond blijken een licentie moeten geven om hun hond te laten keuren en mits goedgekeurd te er mee fokken zodat de genen poel weer vergroot wordt. dan krijg je ook gezondere honden op de shows en bij keuringen . omdat men niet steeds bij dezelfde ouder dieren blijfd hangen .
die hond op het filmpje met die epilepsie aanval, dat was een hond met stamboom goedgekeurd door de raad van beheer, ik dacht dat deze zo betrouwbaar waren?
Misschien niet goed om maar op 1 hond af te gaan (ben nog verder aan het kijken) maar horen die niet te weten dat de opa/oma van die hond ook epilepsie had?
raad van beheer: De hondenschool waar wij trainen is erkend door de raad van beheer en in de puppyklas word er met slipkettingen gewerkt. Dus ik heb niet zo'n hoge pet op van de raad van beheer, ze zijn vrij ouderwets...
Ik denk dat het de taak is van een goede fokker om de lijnen goed uit te pluizen en op alle mogelijke dingen die erfelijk zijn te testen;
de fokker waar in het filmpje over gesproken wordt heeft verder gefokt met een lijn waar epilepsie in voorkomt...
Sorry maar dat kan natuurlijk niet door de beugel. Maar om daarom nu allemaal een kruising te gaan fokken die evenmin getest is.... Nee...
Een koper moet zelf ook wat werk doen en zoeken naar een goede lijn, een fokker heeft de plicht (vind ik) om op de eerste plaats de gezondheid van de dieren te zetten.
Het zijn trouwens lang niet alle fokkers die op die manier fokken, je moet als koper gewoon de juiste zoeken.
trouwens nog iets:
in veel rasverenigingen is inteelt ook verboden. Ze stellen zelf hun eisen aan hoeveel generaties uiteen de dieren moeten zijn maar ik geloof dat het bij de chi 2 generaties is.
dus G mag niet met F1 of F2 en liefst ook niet met F3
Maar die laatste is niet verboden.
In sommige rassen kan je ook niet anders, als de genenpool zodanig klein is...
Wat heb jezelf voor hond Edwin?
Ik ben het er mee eens dat iedereen zich goed moet inlezen voordat ze een hond/ras aanschaffen, maar ik vraag me soms af, wat was er het eerste?
Wordt er eerst een bepaald ras gefokt bv met een lagere rug, tè kleine schedel, of worst-model en dan aangeboden? Of vraagt de hondenliefhebber naar een ras met een lagere rug, tè kleine schedel, of worst-model en wordt het dan zo gefokt?
Jeetje wat zielig die Setter! De eerste keer dat ik een epileptische aanval zag bij een hond ik begin steeds meer te ontdekken in de fokwereld omdat een van mijn beste vriendinnen fokt en mij hier veel over leert. Lizzie heeft ook geen stamboom, maar is daarom echt niet minder sheltie, en mijn belevenis is eigenlijk meer dat 'vuilnisbakkies' vaak juist gezonder zijn, ze kunnen veel meer hebben en hebben veel minder vaak ziektes (kan zijn dat ik het mis heb hoor!)
Daarnaast kan ik het nog steeds niet begrijpen dat iemand naar een Duitse Herder (een van mijn lievelingsrassen) kan kijken en kan zeggen dat ze die aflopende rug mooi vinden!! Als een hond er zo onnatuurlijk en ongemakkelijk bij staat is dit toch niet mooi? En dat geldt voor veel rassen. Erg jammer dat mensen altijd alleen maar naar de buitenkant kijken. Net zoals dat er in Amerika gewoon double merle (witte) shelties gefokt worden terwijl deze vrijwel altijd doof en/of blind zijn. Maarja, ze zijn zo mooi!!
Een vuilnisbakkie , zijn toch vaak sterker en gezonder. Het kngf, bijvoorbeeld (geleidehondenfonds), gebruikt nooit rashonden, maar kruisingen.
Een vuilnisbakkie is niet hetzelfde als een kruising he !
Een kruising is bewust honden op elkaar zetten een vuilnisbak onstaat doordat de honden dit zelf regelen compleet iets anders dus.
'Einde van de rashond' rekent af met de mythe van de stamboom als keurmerk van kwaliteit Modetrends bepalen uiterlijkVan de anderhalf miljoen honden die in Nederland rondlopen, zijn zo'n 500.000 echte rashonden. Deze rashonden, zoals poedels, teckels, golden retrievers en spaniels, genieten het meeste aanzien, omdat die een stamboom hebben. Een echte rashond is kostbaar en voor de nakomelingen wordt grof geld betaald. Fokkers doen er dus alles aan om aan het gewenste schoonheidsideaal van de rashond te voldoen. Modetrends bepalen hoe een hond eruit moet zien. En dus lopen er honden rond met te platte snuiten, te kleine schedels, uitpuilende ogen, doorgezakte heupen en tal van andere erfelijke aandoeningen, waar de dieren mee geboren worden en waar ze de rest van hun leven ernstig last van hebben. Hoewel er al jaren wordt gepraat om aan deze dierenmishandeling een einde te maken, blijven echte maatregelen uit. De rashond wordt nog steeds gezien als een toonbeeld van gezondheid. Inteelt verslechterd vitaliteitMaar liefst veertig procent van alle rashonden die jaarlijks in Nederland worden geboren, heeft één of meerdere erfelijke aandoeningen onder de leden. Dat is het gevolg van het fokken met een beperkt aantal fokdieren, veelal honden die tijdens tentoonstellingen in de prijzen vallen. Daardoor is er sprake van een hoge mate van inteelt binnen de verschillende hondenrassen. Die inteelt heeft er voor gezorgd dat de vitaliteit van de hondenrassen in de loop der jaren steeds verder is verslechterd: de dieren worden sneller ziek en hun vruchtbaarheid neemt af.
Genetische variëteit steeds kleinerGeneticus E. Gubbels deed jarenlang onderzoek naar de gezondheid van rashonden: ‘Het grote probleem is ontstaan omdat er gefokt is met te kleine groepen dieren. Die zijn geselecteerd op het uiterlijk van de honden, alleen de absolute toppers mochten meedoen. Daardoor wordt de genetische variëteit steeds kleiner en komt er steeds meer inteelt. Die inteelt heeft zijn invloed op het totale erfelijke materiaal van de dieren, dus ook op de ongewenste kenmerken.’
Door een aan mode onderhevig schoonheidsideaal te fokken op uiterlijk zitten heel wat rashonden letterlijk niet lekker in hun vel. Zo zijn er nu buldoggen met te platte snuiten waardoor ze nauwelijks kunnen ademhalen, cavalier spaniels met te kleine schedels voor hun hersenomvang waardoor ze aan helse pijnen lijden, teckels die door hun te lange rug zakken, en berner sennenhonden en flatcoated retrievers die geteisterd worden door kanker.
Schoonheid boven gezondheidZEMBLA bezoekt een hondententoonstelling met dierenarts T. Bosje: ‘De hele hondenshow gaat over de vraag: zijn het mooie dieren, ja of nee. Dus niet over gezondheid en wel over mooi zijn. Als je als mens zou zeggen dat alleen Miss Holland kinderen mag krijgen, en Miss Holland heeft iets onder de leden, dan is dat niet goed. En dat is wat hier gebeurt.’
Hoogleraar Dierenwelzijn B. Spruijt over de hondenshows: ‘Ik moet zeggen dat ik het een wanstaltig gebeuren vind. Onsmakelijk om te zien. Een treurnis overvalt je, dat je denkt: hoe mooi kan een hond zijn, hoe functioneel kan hij zijn, en wat hebben wij er nu van gemaakt.’
Inteeltbeperking te beperktNiet alleen de fokkers, de hondententoonstellingen en de consument die een mooie hond wil, hebben de rashond ongezond gemaakt. De branchevereniging van rashondenfokkers, de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, is de enige instantie in Nederland die stambomen mag afgeven aan echte rashonden. Zij zou ervoor kunnen zorgen dat er een einde komt aan deze praktijken. Deze Raad praat al twintig jaar over de erfelijke aandoeningen bij rashonden. Pas dit jaar heeft men een inteeltbeperking in het reglement opgenomen. Die inteeltbeperking is letterlijk beperkt, omdat het slechts verboden is te fokken met de combinaties van ouder-kind, broer-zus en grootouder-kleinkind.
Hoogleraar Dierenwelzijn Spruijt is uiterst sceptisch: ‘Alle andere verwantschappen, neef-nicht bijvoorbeeld, mogen nog wel. Die maatregel gaat lang niet ver genoeg.’
Ondertussen hanteert de Raad van Beheer de leus dat de stamboom voor kwaliteit staat. Maar als ZEMBLA aan vice-voorzitter J. Wauben vraagt of de Raad stambomen afgeeft aan rashonden die qua gezondheid niet in orde zijn, zegt hij: ‘Ja, dat klopt. Dat kan. Als een hond een stamboom heeft, zegt dat alleen dat de fokdieren aan bepaalde criteria hebben voldaan.’
INTERVIEWS met:
- hondeneigenaars, van wie de Berner Sennenhond kanker heeft zoals 10% van het ras;
- Tjerk Bosje, dierenarts;
- Berry Spruijt, hoogleraar dierenwelzijn;
- Ed Gubbels, geneticus;
- Marcel van Driel, voorzitter bulldog club Nederland, over het doorfokken van bulldogs die allemaal ademhalingsproblemen hebben en zich niet meer zelfstandig kunnen voortplanten. Hij wil de afwijkingen uit het ras wegfokken;
- N. de Kluijver, fokker kennel 't Hoekje;
- Walter Strikkers, dierenarts die is gespecialiseerd in bulldogs;
- Paul Mandigers, dierenarts-specialist, over Cavaliers King Charles;
- Wil van Lenthe, fokster Cavaliers King Charles;
- Hans Baaij (Stichting Dier en Recht);
- Hans Kooistra, dierenarts-specialist, over herdershonden met dwerggroei;
- John Wauben, vice-voorzitter Raad van Beheer op Kynologisch Gebied;
- Frank Wassenberg, (dierenbeschermingsorganisatie Sophia-Vereeniging).
Samenstelling en regie: Hetty Nietsch.
Research: Norbert Reintjens.
Eindredactie: Kees Driehuis.
Dan heb ik een kruising , en ben er erg blij mee!
Tja, wat is een rashond, de meeste stamboeken zijn wat, 150 jaar oud? Kijk nu naar 'mijn' ras. Voor de gemiddelde musher is een sledehond de hond die voor de slede loopt hoor . Geluk dat dit ras een vrij brede genetische basis heeft en relatief weinig gezondheidsproblemen juist omdat er vroeger nogal wat doorgemixed werd waarschijnlijk...
Bij veel rassen is de functionaliteit verrloren gegaan en gaat het vooral om uiterlijkheden die steeds verder overdreven worden. Voeg daarbij de foute kleuren en aftekeningen en je krijgt steeds kleinere genenpools.
Ik ben voor selectie op belangrijke erfelijke afwijkingen maar neem nu bv eens epilepsie; uiteraad fok je niet met een lijn waar erfelijke epilepsie voorkomt, maar er zijn vele oorzaken van epilepsie. Soms hoor je een complete bloedlijn een slechte naam krijgen omdat er 1 hond is met epilepsie en dat is dan een hond die als pup in de knel heeft gezeten. Dan ben je denk ik, niet goed bezig. Door alle lijnen waarin ooit een hond een aandoening heeft gehad die mogelijk erfelijk is meteen helemaal eruit te gooien, verklein je de pool nog veel meer! Geluukig kan er getest worden op erfelijke afwijkingen maar wat doe je met afwijkingen die maar heel wisselend tt expressie worden gebracht? Alles uitsluiten?
Mijn eerste idee zou zijn, terug naar de basis; kijk naar waar een ras ooit voor is bedoeld, naar functionele eigenschappen en minder overdrijving van uiterlijkheden en minder afkeuren op details zoals een verkeerd vlekje
Ga zoeken naar een nieuw ras; de huishond serieus grapje, denk nl niet dat we in de huidige maatschappij behoefte hebben aan zelfstandig werkende waakhonden die de kudde moeten bewaken tegen wolven, maar meer aan relaxte, sociale honden. Fokken op karakters dus en op een professionele manier.
Een aantal rassen heeft zo'n kleine genetische pool dat het inkruisen van andere rassen misschien wel nodig is. Taboe hierop zou eens bespreekbaar moeten worden...
En op een rationele manier omgaan met erfelijke afwijkingen.
Als ik kijk naar hoe veel tijd en moeite onze fokker neemt om goede combnaties te vinden van honden met de juiste functionele, uiterlijke en gezondheidseigenschappen, dan denk ik niet dat het fokken van niet stamboom honden een optie is om een ras in stand te houden.
Groet, Mireille
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Rashond of vuilnisbakkie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?