Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "KVV nadelig voor Fennah's anaalklieren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
GOED NIEUWS!!
Mijn vriend ziet Tamenga ook wel zitten
dit aangezien het goede verhoudingen spier - orgaan - vlees heeft en echt gemalen bot heeft.
Alleen kan ik voor de rest de samenstelling niet vinden (bvb calcium/fosfor, vitaminen, ruwe as, ...). Weten jullie die?
Aangezien er nergens "pens KVV" van tamenga is willen we wel een penslapje per week geven maar is dit bovenop de KVV van die dag, of eten ze dan enkel de pens?
En hoeveel zijn de leveringskosten, want dat vindt ik ook precies niet op de site.
We hebben uitgerekend dat we per maand +/- 36 rollen kopen en dit is bij tamenga €72, wat wel heel voordelig is!
De analyses van Tammenga zijn er nog altijd niet.
Wat betreft het bezorgen, geloof dat je dan voor minstens 100 euro moet bestellen en dan komt er nog 12,50 bezorgkosten bij.
Anders zou je het via Maxine kunnen bestellen, zij verkoopt ook Tammenga en bezorgt ook nog
http://hetbestevoormijnhond.nl/
De pens zit wel in de kvv van tammenga, anders moet je even het topic kijkje in de keuken van tammenga lezen.
ik blijf twijfelen tussen dog lovers gold en tammenga.
Dat er geen analyses van tammenga zijn baart me een beetje zorgen, je geeft je hond wat maar weet totaal niet wat er in zit...
Bij dog lovers gold vindt ik het ook een hele goede samenstelling!
Trouwens, ik vroeg me net wat af.
De spijsvertering van de hond en de wolf zijn "redelijk" gelijkend.
MAAR de wolf at in het wild volledige karkassen, waarbij ook de lebmaag en pens van herkauwers. Hier in zitten bolussen van het eten van de herkauwer met ook gras ed. Welliswaar al verwerkt en enigszins gefermenteerd door protozoa, schimmels en fungiciden.
Maar wij geven onze honden karkassen ed. zonder een gevulde pens, dus zonder die bolussen?
Of niet? Want ik denk niet dat er in mijn KVV iets van groenten of dergelijke zit terwijl dit wel in het menu van hun voorouders zat, en een straathond die ook een karkas vindt zal bvb ook de maag etc op eten, met inhoud.
Daarmee dat ik een beetje neig naar dog lovers gold. Ook omdat er omega 3 EN omega 6 in zit. Heb bij een spreker van vegetarisme (en de film loveMEATender) gehoord dat je allebei nodig hebt want zonder de andere omega is de ene waardeloos.
Zoveel twijfels, amaaaaii!
De inhoud van de darmen van grote zoogdieren worden door wolven in de vrije natuur nauwelijks gegeten. Alleen de dunne darminhoud wordt deels gegeten, de dikke darminhoud wordt vaak genegeerd. De darmwand zelf wordt deels gegeten.
Jarenlange studies laten zien dat de gefermenteerde inhoud van grote herkauwers van weinig waarde is voor wolven. Het kleine deel dat in de maag overblijft, wordt zeker verorberd en zal bijdragen aan een optimale darmflora door de pre- en probiotische waarde van de gefermenteerde inhoud. De meeste voedingswaarde zit echter in de maagspier. De inhoud die geloosd wordt, is meestal aantrekkelijk voor aaseters. Kleine prooidieren worden in zijn geheel gegeten, met darm en al.
Uit het boed van wolvenexpert L. David Mech:
chapter 4, The Wolf as a Carnivore.
"Wolves usually tear into the body cavity of large prey and...consume the larger internal organs, such as lungs, heart, and liver. The large rumen ...is usually punctured during removal and its contents spilled. The vegetation in the intestinal tract is of no interest to the wolves, but the stomach lining and intestinal wall are consumed, and their contents further strewn about the kill site." (pg.123, emphasis added)
"To grow and maintain their own bodies, wolves need to ingest all the major parts of their herbivorous prey, except the plants in the digestive system." (pg.124, emphasis added).
Wil je dus een dergelijke inhoud van pro- en prebiotische fermenten die de wolf eet nabootsen, dan zal je je eigen groentes en andere vormen van ruw vezel moeten fermenteren.
Maar in tijden van schaarste en ook in tijde van ziekte zal een wolf instinctief die vegetatie tot zich nemen, wat zal bijdragen aan herstel. Dat kunnen bepaalde onkruiden zijn met medicinale eigenschappen, schorsen en boomtakken met pijnstillende eigenschappen, maar ook bepaalde grassen, besjes, mossen, insecten, kalkstenen etc.etc.
Moet je hiermee stellen dat een wolf met zijn carnivore spijsverteringsstelsel geschikt gemaakt is om vegetarisch materiaal optimaal te kunnen verteren? Nee, zeker niet. Voor een deel kan het opneembaar gemaakt worden, het meeste zal gebruikt worden om met name de darmen te schuren. Een soort natuurlijke opschoning met ruw materiaal. Het zijn zulke kleine hoeveelheden die wellicht ook nodig zijn voor het optimaal laten functioneren van zijn systeem. Dat maakt zijn status als carnivoor er niet minder om.
De werking van een natuurlijk pre- en probioticum kun je dan ook absoluut NIET vergelijken met een brok. Zo'n brok heeft geen pre- en probiotische waarde op basis van natuurlijke bacteriën en enzymen die gelijk staan aan de opneembaarheid van het spijsverteringsstelsel van je hond. Daarnaast zal de wolf in de vrije natuur dus ook niet kiezen voor zo'n enorme hoeveelheid zetmeel en foute complexe koolhydraten die echt niet zullen bijdragen aan een optimale maag- en darmflora.
Het zal dan ook leiden tot een ongezonde maag- en darmcultuur, een overbelastende werking van de pancreas, nier en lever, waardoor een overgroei aan pathogene bacteriën en gisten kan ontstaan die op hun beurt weer kunnen zorgen voor ziekte.
Dus om terug te komen op de voeding van onze honden. Mijn honden krijgen geen KVV maar zelf samengestelde voeding, waaronder geregeld kleine prooidieren. Aangezien ik van mening ben dat ik ze flink tekort doe met KVV en dit ook niet zal bijdragen aan het optimaal functioneren van hun spijsvertering, laat staan dat ze verzadigd zijn. Echter, een gemalen rauwe voeding zonder premixen en andere toevoegingen biedt veel meer voordelen voor de hond ten opzichte van brokvoeding.
Er bestaat overigen een merk gemalen voeding op basis van intacte prooidieren, maar dat terzijde.
Gefermenteerde inhoud kun je nabootsen, een ruw vezelvorm kun je zelf toevoegen, evenals extra hoogwaardige omega 3. En dat alles gebaseerd op natuurlijke enzymen en bacteriën in een normale gezonde hoeveelheid binnen de prooidiertheorie.
Binnen het NRF wordt zo'n ruw vezel met name gegeven ter aanvulling van mineralen/spoorelementen en vitamines, zoals silicium, magnesium, mangaan en B complex. En bij voorkeur voeg je dat vers toe, aangezien invriezen een verlies kan geven van bepaalde vitamine B's die dan hun werking met magnesium in het lichaam verliezen. Waarom in godsnaam zo'n steriele ongezonde brok toevoegen omwille van 'ruw vezel'....het draagt wat dat betreft totaal niets extra's bij en de 'samenstelling' ervan zou ik zelfs zeer bedenkelijk vinden, als het gaat om een optimale vitamine- en mineralenwerking en toxiciteit.
Ik hou het barfen heel makkelijk. Ik doe aan prooidierknutselen
Dat werkt voor Fedor zo (1100 gram per dag)
500 gram bevleesd bot + 500 gram spiervlees +100 gram orgaan paketje, + soms groenteprak
in de praktijk:
ma 500 gram lamsribben met 500 gram lamsvlees, plus orgaanpaketje
di 500 gr eendennekken, 500 gr eendenvlees, plus orgaanpaketje
wo 500 gr haaskarkas, 500 gr paardenvlees, orgaanpaketje
do 500 gr hertenribben, 500 gr hertenvlees, orgaanpaketje
vr 500 gr ganzennekken, 500 gr paardenvlees
za pensdag
zo vis (zalmkoppen, makreel, net wat ik heb of wat ie lust)
en dan heb ik nog eendenkarkas met eendenvlees, kalkoennekken met kalkoenvlees, echt lekker simpel..
hele kwartel, (zit alles al in)
de orgaan paketjes maak ik zo:
50 gram lamshart, 30 eendenlever, 20 gram konijnennier.
Ik ben niet duurder uit dan met kvv, zelfs goedkoper.
Ik heb nu wel een extra vriezer erbij om al die karkassen goed te kunnen opslaan, en dan kan ik nog goedkoper gaan inkopen via barfplaats.
Je kunt het jezelf natuurlijk zo moeilijk maken als je wilt. En dan denken te kiezen voor iets 'goeds', zoals die brok als 'ruw vezel' voor het oplossen van het probleem van jouw hond die slecht ontlast. Waarom niet kiezen voor een echt gezond alternatief? Variatie met diverse gemalen voedingen zonder extra toevoegingen. Je kunt naast een gemalen voeding prima aanvullen met je eigen deel 'overige'. Dan heb je in elk geval nog iets zelf in de hand.
Dan zou je de brok dus enkel geven omwille van de kosten te drukken of deed je hond het voorheen ook zo goed op brok? Zover heb ik niet gelezen. Een weekmenu is toch zo gemaakt, hoor. Op ons forum vind je een compleet invulbaar weekschema dat je kan invullen naar jouw maatstaven en er zijn diverse leden die je van deskundig advies kunnen dienen. www.rauwevoedingvoorhonden.nl
Zo zijn er nog een aantal fora waar je terecht kunt.
hebben wij een invulbaar weekschema??
wat handig van ons
Ik ben persoonlijk zeer tevreden over Kiezebrink. Het is wel iets extra werk met snijden en portioneren, maar dan ben ik minder geld kwijt als met Lotgering. Ik geef er persoonlijk sinds kort rijstvlokken van Grau bij. De ontlasting blijft perfect en de bak word de hele keuken door geduwd om uit te likken.
Ik combineer
Vlees: paard, rund, haas, hert
met bot/orgaan mixen: haas, konijn, lam, vette vis, zalm, fazant
En daarbij zo'n 100 gram droge rijstvlokken per dag, aangelengd met kokend water, laten weken en dan het vlees erbij 250 gram en de bot/orgaan mix 250 gram.
Ik had eerst een goede brok erbij, maar de ontlasting was niet geweldig. Zonder brok had hij te weinig. Dus de rijst geprobeerd want hij is gek van rijst. En nu tevreden.
Kiezebrink vindt ik ook nog steeds geweldig.
Minder werk als barf, maar echt wel de kwaliteit. Het is echt goed vlees.
wow, kiezebrink is Belgisch :p
er staat "Lever en nier geef je als richtlijn 1x per week, 50gr lever per 10 kilo hond per week en 20gr nier per 10 kilo hond per week"
dus er staat dat je maar 1x per week orgaan mag geven en niet elke dag of interpreteer ik het fout?
Ik zou zeggen gebruik deze http://menu.gelukkigdier.nl/
Vul het in en je krijgt het naar je email toegestuurd dus altijd nog na te lezen.
Vleesbot zijn karkassen, nekken en vleugels
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "KVV nadelig voor Fennah's anaalklieren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?