Ik hoor heel veel dat er wordt geadviseerd om een pup bij een erkende fokker met stamboom te halen.
Helemaal prima hoor, maar wat nu als je ook een hondje bij een in huis opgevoede oepsnestje kunt halen? Honden zijn niet getest, je weet wie de vader is, hebben geen stamboom, maar worden wel met liefde opgevoed en gesocialiseerd. De persoon wil er geen geld uit trekken en wil het beste voor haar teef.
Dan is hier toch ook niks mis mee lijkt mij? Die pups hebben tenslotte ook een huisje nodig.
Als je niet wilt showen en of fokken met je hond, wat is dan de meerwaarde van een stamboom. Ja of de ouders erfelijke ziektes hebben, maar dat is geen garantie dat jou hond het niet zal krijgen..
Het lastige gedeelte ervan is inderdaad wel om niet bij een brood fokker te belanden. Maar als je goed je best doet, goed inleest, goed contact opbouwt met de fokker/ of de eigenaren van de teef, dan lijkt mij het niet zo lastig om te ontdekken of het goed zit of niet.
Ik zou graag jullie mening hierover horen.
Groetjes Remie.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "oepsnestje of erkende fokker?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
even email uit.
Ik vind hier persoonlijk helemaal niets mis mee...
Wij hadden niet de intentie om te showen of te gaan fokken, integendeel.
We gingen op zoek naar een Cairntje en kwamen via via bij mensen in Nijlen terecht.
Ze hadden voor de eerste keer een nestje met hun Cairn, de vader van de pups was de Cairn van een bevriend koppel van hen. We zijn bij de mensen thuis geweest en hebben de leefomstandigheden van de pups gezien. Ze zaten netjes binnen bij de mensen en kregen al de gewenste en nodige aandacht. Ze hadden buiten een super mooie tuin om in te spelen en werden goed verzorgd.
We hebben Cas bij hen gekocht.
Een super lieve hond, zonder gebreken! Ik zou hem voor geen geld van de wereld willen missen.
Oké, hij heeft geen stamboom, en ja sommige fokkers reageren hier naar mijn mening niet altijd even leuk op, maar hij is wel een super hond. En dat is voor ons nog steeds het belangrijkst.
We hebben nog steeds contact met de mensen waar we Cas kochten, ze wilden hem zo graag blijven opvolgend dus stuur ik hen regelmatig foto's en filmpjes.
Zelf zou ik wel nooit een hond kopen bij een kennel, dat zou ik ook iedereen afraden.
Maar bij een gezin aan huis, waar je met je eigen ogen ziet dat de pups er zijn uit pure dierenliefde... tuurlijk, waarom niet?!
Ben ik het deels mee eens!
Mits de combinaties goed zijn,
Als je een huishond wilt, geen shows etc. Waarom dan niet?
Iedere hond verdient liefde.
In deze is het wel altijd oppassen geblazen vind ik, broodfokkers zijn tegenwoordig zo slim om een nest in gezinnen onder te brengen en te verkopen als eenmalig oeps-nestje.
Maar verder: als je er geen problemen mee hebt om niet te weten wie de voorouders zijn en hoe het met hun gezondheid gesteld is, is er inderdaad geen probleem om een pup uit een oeps-nestje te halen.
Daar is dus wel wat mis mee, omdat de honden niet getest zijn en de voorouders ook niet. Zo weet je niet of er (verborgen) erfelijke aandoeningen voorkomen bij de ouderhonden, die zij kunnen overdragen aan de pups. Ouderhonden hoeven niet ziek te zijn, maar kunnen wel drager zijn van een aandoening, waar een pup een lijder van kan zijn. Het is dus altijd beter om wel te testen. Je zegt dat zo'n test geen garantie is dat de pups de ziekte niet krijgen. In de meeste gevallen is het 100% uitgesloten dat een hond een ziekte krijgt als de ouders vrij zijn. Behalve bij bijvoorbeeld HD, omdat deze ziekte ook een lifestyle-component heeft (dus hoeveel de pup beweegt, wat het te eten krijgt, etc.). Maar met zo'n test is de kans wel zeeeeer groot dat de pup goede heupen heeft. Het kan een keertje voorkomen dat dit niet zo is, maar dat is behoorlijk zeldzaam. Zeg dat bijvoorbeeld op de 100 honden er 1 hondje is dat dan slechte heupen heeft. Het sluit risico dus niet helemaal uit, maar vermindert het risico wel enorm.. Bij ongeteste honden is het afwachten wat je krijgt. Ik vind dat je als fokker er alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat de pups liefdevol gesocialiseerd worden en zo gezond mogelijk moeten zijn. Als pupkoper hecht je je aan het pupje. Hoe zuur is het dan dat je als pupkoper je hond verliest aan een ziekte of hier duizenden euro's voor moet betalen om het beter te maken? Terwijl de kans op zo'n aandoening dus tot bijna 0 gereduceerd kan worden met een test?
Uiteraard is een liefdevol thuisnestje beter dan broodfok, maar beter zou voor mij niet verantwoord genoeg zijn.
Je zegt: deze pups hebben tenslotte ook een huisje nodig. Dat is alleen maar waar als er al gefokt is. Broodfokpups hebben tenslotte ook een huisje nodig. Het punt is, dat je ervoor moet zorgen dat er geen onverantwoord gefokte pups geboren worden. Dan hebben ze ook geen huisje nodig...
Ik heb een hond uit zo'n oeps nestje...
Zowel de moeder als de vader zijn aanwezig bij de ''fokker''.
Ik snap het hele verhaal wel achter een stamboom hond. Maar ik hecht er niet al te veel waarde aan.
Al vind ik sommige combinaties die ik wel eens tegen kom uit een ''oeps'' nestje zeer gewaagd en ik vraag me wel eens
af of het wel echt een ''oeps'' nestje is.
Een oepsnest kan altijd een keer gebeuren, maar wees er wel 200% zeker van dat het ook daadwerkelijk om een oepsnest gaat
Ik heb al eens meegemaakt dat er iemand in mijn vriendenkring een intacte reu en teef had
Beide honden met een stamboom
Later vertelde ze dat de pups hieruit met stamboom waren geplaatst
Dat vond ik al vrij raar
Met de eerstvolgende loopsheid was het weer raak en was er weer een oepsnest op komst
ook deze pups zouden met stamboom weggaan
Ik heb dan ook de vriendschap verbroken
Zoals Hesci al zegt, een oepsnestje hoeft niet te betekenen dat ze geen stamboom hebben. Ze zijn in ieder geval niet getest. Vrienden van ons hebben (al tien jaar geleden) een keer een oeps nestje gehad. De pups hadden een stamboom. Laat zij nu een labradorteef hebben met stamboom en de buurman een labrador reu met stamboom. Maar de ouders waren niet getest, omdat het niet de bedoeling was dat er puppies kwamen.
Ik heb ook zo'n oepsnestjehond. Een aantal keer (waarvan 1 onaangekondigd) wezen kijken en alle keren waren de pups en moeder in de kamer, bij de andere hondjes, rest van de familie en de kinderen. Dus ook toen ik onaangekondigd kwam.
Ik heb de stamboom van moeder gezien en de achtergrond van moeder, alles positief (dat dacht ik toen al, maar toen had ik me er nog niet in verdiept, toen ik me er in ging verdiepen was het idd van binnen en buiten een prachtige moeder). Begrijp me niet verkeerd; Ik heb me er in verdiept na de 1e keer kijken en het zien van de stamboom en voor het definitieve besluit om een pup daar te kopen.
Mijn hond is gezond en was goed gesocialiseerd toen ie bij ons kwam. Het enige... hij is bang voor katten... Dit omdat de kat van de buren een aantal keer naar binnen is gevlogen en heeft geprobeert achter de pups aan te zitten.. Moeder was niet blij... Kat kwam er minder goed vanaf... Pup bang voor katten... Maar goed, dat is dan het enige...
Zolang de combi naar MIJN!!!!! zin is..geen enkel prbleem..
Hoewel ik toch graag zou hebben dat er bepaalde tests zijn gedaan..rasspecifiek.
Dus bv een hele mooie Landseer teef uit een "gezonde" lijn.
En de mensen hebben een hele mooie "gezonde" Bonte Newfy of Leonberger uit een zo "gezond" mogenlijke lijn..
Geen gedoe met het uitpluizen van stambomen, voorouders ed..
Mja, ze mogen me bellend...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "oepsnestje of erkende fokker?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?