voor alle fokkers,
ik ben me aan het verdiepen in een bepaald ras, namelijk de poedel.
nu vroeg ik me af hoe kom je in contact met een goede fokker?
hoe zijn de mensen bij jullie terecht gekomen?
als je naar google gaat kom jenatuurlijk al aardig wat fokkers tegen. ook heb ik bij de nederlandse poedel club gekeken.
mag ik gewoon naar een fokker bellen?
moeten fokkers bij een bepaalde instantie aangesloten zijn zodat je als toekomstige eigenaar/koper weet dat deze fokker met de juiste richtlijnen en testen enz. werkt?
of als je pup een stamboom heeft betekent dat dan genoeg om te weten dat de fokker juist werkt?
voor mij is een pupje nog even toekomst muziek, ik probeer me nu voornamelijk te verdiepen in hoe ik in contact moet komen en hoe ik de juiste fokker voor mij moet vinden. ik wil in de toekemst zeker een pupje verwelkomen, maar ben nog eerst even met de zoektoch bezig.
alvast vriendelijk bedakt voor alle informatie, daar ben ik heel erg meegeholpen.
gr.
Kiki.
Je kan aan de rasvereniging van verschillende landen de fokkerslijst vragen en die eens googlen.
De meeste fokkers zullen op hun site wel zetten waarop ze testen en wat de uitslagen zijn. Aan het aantal testen kan je ook al een deel zien of deze fokker 'goed' fokt. Maar ook aan hun fokbeleid, die ook meestal op de site staat. Beste is wel van ze eens te bellen als je denkt 'dit is een goede'. Dan kan je een gesprek hebben met die mensen en kunnen zij je vertellen hoe ze te werk gaan en dan kan je ook voelen hoe 'gepassioneerd' de fokker is. Een fokker met een hart voor zijn/haar ras zal heel gepassioneerd overkomen, je alle info geven die je wil, vragen stellen over jou situatie en wat je zoekt in je toekomstige hond.
Dat een fokker bij een rasvereniging is wil in sommige gevallen niets zeggen, want sommige RV's stellen geen eisen aan testen dus de fokkers kunnen zich vrij gemakkelijk aansluiten.
Ook een stamboom zegt niet zo nodig dat het een goede fokker is, vele fokkers fokken met stamboom zijn niet zo goed omdat ze zich maar limiteren tot het weinige verplichte van de RvB.
En er is slagen om bepaalde regels toch te omzeilen, bvb een teefje mag maar 1x in de twee loopsheden gedekt worden. Als je 20 teefjes hebt dan heb je dus met gemak 20 nestjes per jaar, bijna onmogelijk om voor elk van deze teven de juiste reu uitgezocht te hebben elk jaar opnieuw en ook nog eens al deze nesten correct te socialiseren.
Je kan best zelf lijnen gaan uitpluizen zodat je 'thuis' bent in de verschillende lijnen en honden, op die manier kan jij ook 'min of meer' beoordelen of de combi die de fokker maakt een goede combi is.
Ook zou ik goed de regels gaan lezen zodat niemand je iets op kan spelden.
Je kan ook naar shows gaan kijken en babbelen met de verschillende showers, meestal fokken die ook. Op die manier kan je ook al kennismaken met een hond van hun.
Als je zelf met je pupje wil gaan fokken zou ik kiezen voor een nieuwe lijn in het land te brengen en te gaan kijken in het buitenland.
Maar dat hoeft natuurlijk niet hoor.
Wat Saartje zegt sluit ik me helemaal bij aan!
(alhoewel het laatste zinnetje voor kiezen voor een pupje uit het buitenland in het geval van fokplannen natuurlijk wel echt een persoonlijke keus/mening is )
Rasverenigingen zijn een goed begin om bij te zoeken, veelal zitten daar de beste fokkers bij aangesloten maar dit is niet altijd het geval. Sommige rasverenigingen stellen vreemde eisen aan hun fokkers of juist helemaal geen eisen waardoor fokkers zich hier niet bij aansluiten. Deze kunnen desondanks toch wel aan de regels voldoen dus het is een kwestie van goed uitpluizen. Zoek uit welke rasspecifieke gezondheidsproblemen er voorkomen binnen jouw ras en waar er op getest moet worden en ga daarna opzoek naar fokkers die deze tests uitvoeren.
En hoe mensen bij ons terecht komen en hoe ik bij de fokkers van mijn honden terecht ben gekomen...
Nou ik kan natuurlijk niet voor al mijn pupkopers spreken maar ik weet dat de meeste mij hebben gevonden via de rasvereniging (en diens fokkerslijst) en/of via de startpagina en alle fokkers die daar op vermeld staan (echter zijn deze niet gescreend dus een garantie op een goede fokker vanaf die site is er absoluut niet, is voornamelijk naamsbekendheid meer niet). Een enkeling is ook doorgestuurd, via via dus bij mij terecht gekomen. Soms door collega fokkers die geen nestje hebben of niet hebben wat de persoon zoekt, soms door fokkers/eigenaren van familieleden van moeders die vandaar naar mij doorverwijzen.
De fokkers van Ashley en Abby ben ik via heel veel rondbellen bij terecht gekomen. In het geval van Abby was het de hele fokkerslijst langs gaan in eerste instantie (de sites bedoel ik dan) en daaruit de in mijn ogen beste kiezen, vervolgens rondbellen om te kijken waar ik op de wachtlijst kon en afwachten... In het geval van Ashley heb ik ook fokkers van buiten de fokkerslijst gebeld welke met stamboom fokte in binnen- en buitenland (iets wat ik nu minder snel zou doen gezien de gezondheidsproblemen binnen het ras en het miniem testen van de meeste fokkers, maar goed dat even ter zijde). Zo ben ik bij haar fokker terecht gekomen uiteindelijk. Eevee komt uit eigen fok en Elphaba's fokker heb ik in mijn zoektocht naar het ras leren kennen eigenlijk. Bij haar is het dus iets anders gelopen. Met haar heb ik vorig jaar contact gezocht/gekregen toen ik meer over het ras wilde weten en uiteindelijk heb ik haar ook op een show ontmoet en kon ik bij haar terecht met al mijn vragen over het ras. Toen zij haar nestcombinatie begin dit jaar bekend maakte was ik meteen verliefd en heb ik dus contact met haar gezocht over mijn eventuele mogelijkheden en zodoende kreeg ik met 3wkn onze kleine Elphie aangeboden.
Oftewel om een lang verhaal kort te maken... Netwerken . Contacten leggen online via de mail, via fora over het ras en shows bezoeken en daar fokkers en eigenaren ontmoeten. Zo kom je vanzelf in het wereldje terecht en leer je wie wel en niet aan jouw eisen voldoet. De sites zijn vaak al een erg goed begin om op te zoeken om te kijken of het een fokker naar jouw smaak is, en daarna begint het uitzoekwerk eromheen.
Heel veel succes met al je plannen natuurlijk hè, en ik hoop voor je dat je uiteindelijk een prachtig poedeltje in je armen mag sluiten die bovenal kerngezond is en een heerlijk karakter heeft !
Gewoon een nieuwsgierigheidsvraagje hoor maar welke maat poedel ben je in geïnteresseerd?
saartje en nabu en wichita en de beestenbende:
heel erg bedankt voor jullie uitgebreide en duidelijk antwoorden.
wichita: ik ben nog een beetje aan het tijfelen tussen de middeslag en de grote poedel.
de middeslag heeft bovenaan gestaan ook inverband met de kleurslag die mij aanspreekt (bruin) maar de grote poedel spreekt mij ook heel erg aan, vooral in combi met harley zou dat een goede "match" zijn.
hier ben ik dus nog niet helemaal uit.
het is niet mijn bedoeling om te gaan fokken.
maar omdat dit mijn eerste pup zal worden wil ik mij graag er zoveel mogelijk in verdiepen en de hele ervaring van het zoeken en het wachten ervaren.
Het buitenland is niet alleen een goede plek om te zoeken voor een show/fokpupje hoor, ook leuke huishondjes komen er vandaan. Kan me alleen goed voorstellen dat het binnenland toch je voorkeur heeft . Is echter wel zo bij sommige rassen dat je in eigen land maar erg weinig keus hebt als het gaat om goede fokkers dus dan is het buitenland soms de enige andere optie. Maar volgens mij valt dit in het geval van de poedel wel mee dacht ik... Weet ik niet 100% zeker hoor overigens!
Nou ik zou zeggen bezoek eens een show, ga daar eens een kijkje nemen bij de grote en middenslag poedels en zie welke fokkers je trekken !
Via via kun je vaak ook aan een goed adres komen.
Wat voor formaat poedel zoek je? Ik ken zelf ook een aantal (goede) fokkers, waar ik vol vertrouwen een pup vandaan zou halen.
kooikerhondje:
ik zoek een middelmaat of grote poedel, hier ben ik nog niet uit.
het liefst bruin (zo donker mogelijk) van kleur.
het is nog niet voor nu direct, maar ik ben me alvast aan het orienteren.
mocht je aderesjes hebben met een website dan hou ik me natuurlijk aanbevolen.
gr.
Kiki.
Lees je berichtje nu pas, stuur je even een pb'tje.
Bel een fokker op of ga eens langs (als dit mogelijk is). Het is natuurlijk belangrijk dat je een gezond pupje in huis haalt.
Goed dat je je er zo in verdiept!
kooikerhondje,
thanks voor je PB'tje, heb ik zeker heel erg veel aan
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?