Zo, even weg geweest om te sporten. Nog bedankt voor de reacties! Inderdaad, meer mentale uitdaging Sas, ik weet het, dat werd ons ook aangeraden. Echter ben ik hierin nog zoekende wat voor haar werkt, aangezien ze ook bij spelletjes snel 'uitgespeeld' is. Wellicht moeten we het aanleren van trucjes weer wat meer oppakken?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "'Aanpassingen' bij een gestresste (herders)hond. Ervaringen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
je zou eens op hondenschool petnanny kunnen kijken Daar staan leuke speur en zoek spelletjes op . Als je het niet kunt vinden laat het me dan even weten dan kun je nog bij mij kijken
Mijn ervaring met onze twee mechels is dat ze barsten van de energie niet moe te krijgen
Weet niet of het bij jou helpt maar wij gaan s avonds met ze rennen op een boeren weiland of een achterweggetje het liefst met kanaal,Luna de oudste gaat heel erg graag zwemmen en Gizmo loopt door het water mee als bodyguard of zoiets We hebben altijd een balletje bij ons en dit vinden ze geweldig,zolang ze hun beweging krijgen zijn het rustige honden.Wat jij benoemd over ieder geluid wat word gehoord fietsers en al het ander hebben die van ons ook,lijkt mij persoonlijk geen abnormale afwijking voor een herder,ze zijn enorm alert en waaks,probeer de hond zoveel mogelijk los te laten bewegen hier werkt dit super,ze houden niet echt van aan de lijn lopen,succes!!!
jeetje annika het is inderdaad erg herkenbaar .
dat je hond sávonds wel rustig is .dat komt volgens mij omdat ze dan niks meer hoeven . ik merk dat aan vito ook .
sávonds gaat hij pas in echte relaxe rust en lijkt hij wel opgelucht .
het zijn inderdaad honden met gebruiks aanwijzing en inderdaad geen honden die beweging of zo te kort komen . juist door die bal spelletjes en te veel beweging word het erger dat is mijn ervaring .
maar ook ik ga nog steeds de fout in door te denken jawel hij moet rennen hij moet spelen enz met het gevolg dat het weer een week duurt voordat ze stress uit zijn lijf is .
zoals ik al eerder schreef ook in mijn topic over stress zit ik nu zelf ook even in een stress situatie en kan ik vito even niet op 1 zetten , en dan is het heel lastig met dit soort honden en ben je weer gelijk terug bij af .
gelukkig ik niet met alles . maar ik merk wel dat vito weer erg gestrest is .
toen ik mij echt keurig hield aan het advies van Nelis :
geen bal spellen .
niet aan de fiets
niet los
alleen 1 op 1 spelen met stabiele hond niet langer dan 10 min .
veel laten snuffelen onder de wandeling
met lange ontspanne lijn lopen van 3 meter
als je andere honden tegen kom met een bocht benaderen ondertussen zoek opdracht geven in de berm .
speur spelletjes doen in huis ,tuin , geestelijk hem laten werken .
de wandelingen 20 min niet langer .
toen ik dat allemaal keurig deed ging het perfect met vito .
vito was relax , zat lekker in zijn vel , geen tot weinig stress signalen en ook in huis was hij rustiger .
nu door dat ik minder tijd ,minder geduld heb door de ziekte van me moeder wat er flink in hakt en me moeder veel zorg nodig heb .
gooi ik weer de bal . ga naar het bos doe hem los ( heb het idee dat hij zijn enegrie kwijt moet )
hij loopt weer aan de fiets .
ik ben zelf wat onrustiger van binnen .
en vito heeft weer veel stress signalen . het zelfde als jou hond .
hijgen ,piepen , geen rust vinden ( terwijl hij net lekker heb kunnen rennen)
het wit van zijn ogen vaak zien .
op dringerig gedrag bij mij .
dus uit eigen ervaring denk ik wel dat nelis gelijk heb met al zijn tips die ik toen gehad heb .
alleen is het verdorrie in de praktijk niet altijd haal baar .
en vind ik het ook zielig voor vito nu dat hij weer zoveel stress heeft en daarom zou het fijn zijn als hij een hulp mideltje zou kunnen krijgen wat niet schadelijk is voor de hond en waar hij zich innnelijker wel fijner en rustiger bij voelt . zoals mensen ook wel eens iets gebruiken om wat rustiger te zijn zijn of zich beter te voelen .
Ik heb mijn bedenkingen bij de adviezen van Nelis.
Ik geloof zeker dat dit wel werkt bij gestresde honden en misschien is sommige gevallen tijdelijk noodzakelijk is om de balans te herstellen maar ik vind het voor de lange termijn niet geschikt voor een slimme sportieve hond.
Een beetje adrealine heeft een hond ook nodig om zich fijn te voelen, natuurlijk wel met mate maar dat is met alles.
Anonieme gast, meld je anders aan, dat praat makkelijker
Ik kan me voorstellen dat mensen hun bedenkingen hebben, vooral omdat het zo logisch lijkt: een hond met veel energie, moet zijn energie (lichamelijk) kwijt. Het voor voor mij ook moeilijk, ik heb zelf altijd met veel plezier bij Martin Gaus getraind, toptrainer, heb er 6 keer een cursus gevolg met 2 honden, en ondanks dat zij ook uitgaan van de hond, zijn er sommige dingen nét weer anders. Even achterwege gelaten dat Nelis bijvoorbeeld helemaal niet zo van met commando's werken is, en dat daar bijna centraal staat. Het is ook maar net wat je zelf wilt, maar ik vind het moeilijk om er een tussenweg in te vinden, aangezien ik beide heren (Nelis en mijn MG trainer) hoog heb zitten.
Voor mijn gevoel is dit inderdaad iets om in ieder geval nú de balans te herstellen, en dit stukje bij beetje losser te maken. Ik hoop ook echt dat het mee gaat spelen dat ze ouder en rustiger wordt. Daarbij is ze momenteel ook loops, en ik heb het idee dat ze nu extra onrustig is. Wanneer dit over is, denk ik dat het ook allemaal iets simpeler zal gaan.
Neemt niet weg, dat ik me er van bewust ben, dat ze sinds gisteren opeens een doorslag lijkt te hebben: mits het niet té dichtbij is, kijkt ze bij een naderende auto of fietser meteen naar mij of mijn vriend. Dan kijkt ze weer even terug, en dan kijkt ze weer opnieuw om. Als wij hier meteen op inspringen door haar positieve aandacht te geven, en opzichtig te gaan zoeken naar snoepjes, kunnen we deze benarde situaties al best vaak te baas, zónder Nelis zijn kliksignaal, of zónder de (omstreden maar óh zó goed werkende) piepbal! Tel dit op met het trekken wat ze al een stuk minder doet, en de eerste 2 mijlpalen zijn bereikt
Wij hebben ook zo'n druktemaker erbij zitten. Een herplaatser, doof teefje. Ze lijkt soms ADHD te hebben. Raakt al dol als ze een blaadje buiten ziet vliegen. Is ook heel actief naar andere dieren toe, maar ook fietsers ...
Gelukkig heeft ze ook haar rustige-lieve momenten. Ze is graag bij je en ligt het liefst tegen ons of 1 van de honden aan. (1 hond accepteerd dat soms)
Dobby was ook zo, maar alleen toen ik hem net had. Ik dacht er vanmiddag nog aan, want er vertrok een cruiseschip, samen met een luide toeter en meneer keek niet op of om. Een paar dagen terug vloog er een helicopter over en ook dat was ok. Nee, dan toen ik hem net had. Ieder ritseltje en geluidje daar werd in volle alertheid naar gekeken. Een standbeeld? In de remmen en blaffen, of heel voorzichtig naar voren sluipen.
Ik ben destijds ongeveer 70 minuten per dag gaan lopen en hem ook binnen bezig gaan houden. Drie korte wandelingen en dan kon hij de prikkels beter verwerken. Je hebt kans dat zolang er geen rust is, je ook geen vooruitgang boekt qua dat najagen, want bij écht jagen hier kwam dat ook pas later.
Ironisch genoeg kwam het laatste stukje rust toen hij wel los kon lopen. Dus teveel energie = onrust = niet los kunnen lopen. Zwaar irritant, eigenlijk.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "'Aanpassingen' bij een gestresste (herders)hond. Ervaringen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?