De titel zegt het al!
OP 31 mei komt Bowy in ons gezin wonen.
Het is een kruising tussen een maltezer en een shi tzu.
Mijn man is opgegroeid met honden, ik niet, daarom ben ik druk bezig met het vele lezen over een pup,heb al info opgevraagd om een puppycursus te volgen zodra Bowy bij ons woont. Ik heb er heel veel zin in, maar besef ook goed dat het best pittig zal worden in het begin!
Ik werk zelf 2 dagen, de eerste week heb ik vrij om de pup aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen, daarna heb ik een voorlopig oppas die op mijn werkdagen Bowy kan uitlaten.
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met pups, oa; het zindelijk worden, het alleen laten opbouwen,bench training etc.
Maar ook hoe ik onze zoon van 9 jaar het beste met Bowy om kan laten gaan,wat mag hij wel en niet enz.
Ik hoor graag jullie verhalen!
Groetjes Laura
Hoi, wat leuk dat je een pup krijgt, en ook een leuke naam!
Zorg gewoon dat je alles op tijd binnen hebt aan spulletjes.
Maak even een lijstje zodat je niets vergeet te kopen.
Te denken aan: mandje, bench, eet en drinkbak, beloningssnoepjes, kauwbotje, speelgoed.
Wij hebben onze pup de eerste paar dagen een beetje zijn gang laten gaan, deed hij iets wat echt niet mocht zeiden we wel foei, maar we zijn niet meteen heel enthausiast gaan trainen.
We zagen na een week echt dat hij compleet ander gedrag begon te vertonen, en toen voelde hij zich ook wel echt thuis.
Wij hebben de eerste nachten de pup op de slaapkamer in een bench gehad. Ik ben elke keer bij hem gaan liggen zodat hij kon slapen, en daarna in mijn bed terug gegaan. Hij is de eerste nachten een keer of 4 wakkeer geworden, en wij zijn gelijk naar beneden gegaan om hem te laten plassen.
OOk overdag uit voorzorg vaak naar buiten, en goed belonen wanneer je hondje iets doet.
Er zijn al veel berichten te vinden over het opvoeden van een pup, mischien kun je die eens doorlezen?
Wat wij ook gedaan hebben trouwens is een regelboekje maken. Wij zijn niet altijd samen thuis, maar willen wel op 1 lijn zitten met wat wel en niet mag. Wij hebben dus samen een boekje gemaakt met dingen die wel of niet mogen, voor als je twijfelt kun je het even nakijken
Je bent boeken aan het lezen, je informeert je voor een puppycursus, enz. Ik denk dus dat je je goed voorbereidt.
Ook hier op het forum (encyclopedie) vind je veel info over wat belangrijk is voor een pup en hoe je het aanpakt (zindelijkheidstraining, leren alleen blijven, socialisatie)
Wat je echter op voorhand nooit goed kan inschatten, is hoe je zelf op de pup gaat reageren. Sommigen ervaren de zorg voor een pup als erg belastend en stresserend, anderen vinden het allemaal geweldig. Sommigen voelen meteen een 'klik' met de hond, anderen voelen helemaal niets en slaan daardoor wel es in paniek.
Ik denk dat het heel belangrijk is dat je zelf rustig en geduldig blijft. Sommige pups zijn zachte schatjes, anderen zijn echte draken (hahaha, zo had ik er eentje, echt waar, maar ze is uitgegroeid tot een allerliefste dikke knuffelvriend!) Dus ook dit kan je op voorhand niet inschatten.
Voor je zoontje: respect voor de pup is de kern vd zaak. Pup laten slapen als ie slaapt (dus ook niet vlakbij gaan spelen of voorbij lopen). Zacht mee spelen (gewrichten en spieren nog niet te erg belasten). Pup in rust laten eten. Betrek je zoontje ook in de zorg voor de pup: plasjes opruimen, wennen aan de borstel, voerbakje schoonmaken, enz. Zo leert ie een stukje verantwoordelijkheid en is hun band niet alleen gebaseerd op 'spelen'. Niks mooier dan een kind dat liefdevol voor z'n hondje zorgt!
Heel veel plezier!!!!!!
Ik heb het, toen ik Lola kreeg, helemaal niet als zwaar of een last ervaren.
Ga ervan uit dat je een baby in huis krijgt.
Je pup kent niets, is in een vreemde opgeving en moet alles leren.
Ik heb dit als een pluspunt gezien. Wat vond ik belangrijk dat mijn pupje zou leren?
-omgang met onze katten en andere hond
-zindelijk worden.
Bedenk dus wat jij belangrijk vindt en leer ze dat in babystapjes, ga niet te snel en wil niet te veel.
De eerste weken hoefde Lola helemaal niets. Geen zit, geen af, geen toestanden.
Het was een baby en ze moest alles maar eens gaan ontdekken en vooral groot groeien.
Dit kost zoveel energie dat een pup ook veel moet slapen.
Ik had ongeveer dit schema:
- 6.00 opstaan, pup laten plassen en poepen, pupje eten geven, even spelen en rond laten scharrelen in de tuin met onze andere hond, klein rondje park om 8 uur, thuiskomen en pup laten slapen in de bench
- 10/11.00 afhankelijk van hoe lang de pup slaapt, als ze slapen, niet wakker maken, daarna weer plasje poepje doen, beetje laten wennen aan de stofzuiger en dweil (vooral de dweil was een groot succes), beetje spelen, rond laten scharrelen in de tuin en bij ons omdat we dat nou eenmaal hebben, het weiland. Even eten. Poesjes laten zien, kipjes laten zien, konijnen laten zien en daarna met iets lekkers te kauwen weer in de bench.
-15.00 plasje/poepje doen, klein rondje park ( is bij ons aan de overkant, op het bankje zitten en pup laten kijken naar de spelende kinderen. Ik deed die rondjes park nooit langer dan 20 a 30 minuten. Als ze druk werd was ze moe en gingen we naar huis. Thuis nog een beetje rondscharrelen in de tuin, daarna eten en weer naar bed.
-18.00 plasje/poepje doen, met onze andere hond snuffelen en spelen in de tuin, daarna eten en even lekker met ons kroelen op de bank etc. Meestal viel ze dan ook in slaap.
-21.00 plasje/poepje doen en lekker bankhangen/in de kamer spelen met katten en andere hond
-24.00 plasje/poepje doen in de tuin en met mij mee naar bed.
-03.00 wekker zetten en pupje even mee nemen in de tuin om haar te laten plassen
-06.00 de nieuwe dag begint weer
Het plassen/poepen is geen schema aan te verbinden. Ik hield dit zo ongeveer aan maar ben tussendoor nog wel vaak met haar eruit geweest. Als ze beginnen te draaikonten en onrustig worden moeten ze eruit.
Pas toen ze zindelijk was ben ik begonnen met het commando "zit" etc. Alles in rust aangeleerd en niet 10 dingen tegelijk.
Ik ben pas toen ze 14 weken was op cursus gegaan, ik vond mijn hond daarvoor nog teveek baby. Maar dit verschilt van hond tot hond. Ik heb een dogachtige, die doen lang over volwassen worden.
Met een volgende pup zou ik het weer precies zo aanpakken. Rust, regelmaat en reinheid.
Ik merk dat ik nu een hele fijne stabiele hond heb die tussen de kippen, katten en konijnen kan rondlopen zonder dat ze er naar kijkt.
Sterker nog, er kunnen hazen en konijnen voor haar neus wegschieten en ipv erachter aan te willen gaan kijkt ze dan meteen naar mijn broekzak.
Ik ben ervan overtuigd dat juist door dit in de eerste weken te trainen, ze het nu heel normaal vindt en weet dat er dan iets uit mijn broekzak komt.
Dus bedenk nu wat jij belangrijk vindt en leer haar dat, de rest komt vanzelf. Houd er rekening mee dat alles tijd kost en neem je pup zoals ze of hij is. Je zal zien dat er dan een heleboel druk wegvalt.
Hey,
Wat leuk dat je een pup krijgt !!! Wij krijgen er binnenkort ook 1tje! Een maltezertje
Ons eerste hondje heeft 13 mooie jaren bij ons gewoont! We missen filou heel heel heel hard maar na maanden te twijfelen heb ik beslist dat we zeker een nieuw hondje gaan krijgen !
Ze zal lou heten heel veel su6 met je hondje gewenst !!!
Groetjes
Bedankt voor je reactie hoor, maar dit is twee jaar geleden geschreven! Bowy is alweer een poosje bij ons
Jij veel succes met je maltezer!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?