Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "1 keer per dag voeren...?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
spike krijgt om 9 uur in de ochtend brokken
en om 6 uur in de avond kvv
en hij krijgt tussen 9 uur en 6 uur altijd wel een koekje
Chelsea krijgt d'r Lotgering portie 's ochtends na het wandelen, want daarna ligt ze de komende uren rustig, en dat is beter
Ik geef Senna 2x daags brokken. De eerste keer s'morgens om 06.00 uur en daarna om 13.30 uur. Twee maal daags lijkt mij beter voor haar maag en tegen de avond ga ik een grote wandeling met haar maken zodat ze alles in die wandeling er uit kan lopen. Of ze gaat om 18.00 uur naar de hondenwei voor haar politie-training. Het vroeg in de middag voeren doe ik zodat er voldoende tijd zit tussen de laatste maaltijd en een grote wandeling danwel haar training. Tussendoor word ze uiteraard ook nog uitgelaten. En 's avonds kan ze dan na haar laatste plasronde om 22.00 uur "maagvrij" de nacht in gaan. Gaat perfect.
Deze tekst heeft ooit op HP gestaan en is volgens mij van Mexx. Ik heb het opgeslagen en bewaard:
We beginnen met het paard. Een groot dier met een maag ter grote van een basketbal. Best klein dus in vergelijking met zijn totale gewicht.
Waarom is dit zo??
Paarden in het wild grazen het grootste deel van de dag en lopen daar kilometers voor. Ze krijgen steeds kleine beetjes voedsel in de maag vooral ruwvoer (droog gras).
De maag is hier ook op gebouwd; hij is klein (heeft niet echt een opslagfunctie) en er is een constante peristaltische beweging die voedsel van de maag naar de darmen en verder beweegt (in het ceacum, deel darm vind omzetting naar vetzuren plaats).
Daarnaast is de maag opgebouwd uit een laag met klieren (onderste deel, waar de voedselresten en het maagsap zich bevinden) en een laag zonder (bovenste deel/ingang, waar niets zit).
Wat doen wij als mensen....
We zetten ze in een hok en geven ze 2x daags bix (krachtvoer) en een plak hooi (die binnen 2 uur op is). Dus totaal tegenstrijdig met de manier van voeden waar de maag en het darmkanaal op gebouwd is.
En wat doen we dan ook nog eens, we gaan een paard met een niet gevulde maag berijden. Wat gebeurt er dan>>>
De buikspieren spannen zich aan, de maag komt in de verdrukking, de zure maagsappen (niet gebufferd door ruwvoer) klotsen tegen het niet beschermde deel van de maag>> gevolg>> maagzweren en koliek aanvallen.
Renpaarden zijn bv erg goede voorbeelden hiervan, zij krijgen nauwelijks ruwvoer maar alleen krachtvoer, en staat bloot aan stress en moeten intensieve arbeid verrichten op een nuchtere maag>> veel maagzweren.
Dan pakken we de hond.
Een hond ter grote van een herder heeft een maag ter grote van een voetbal. Dus erg groot in vergelijking tot zijn gewicht.
Waarom heeft de hond dit??
Een hond is een dier dat van vroeger uit (wolf) gewend was om 1x per 2 dagen veel te eten, de maag kan enorm oprekken (als de maag zo ver is opgerekt gaat er een signaal naar de hersenen>> we zitten vol, niet meer eten, we hebben geen honger meer).
De maag heeft hier dus een opslag functie. In tegenstelling tot het paard is hier geen continue beweging gaande die de inhoud richting darmen beweegt.
Nee, pas 6 tot 8 uur na de maaltijd (als de voedsel grotendeels verteerd is) begint de beweging, waarbij alleen de kleinste deeltjes door naar de darmen gaan. 2 uur later volgt de volgende beweging etc etc. Dus in het wild is na ong 15/2 dagen het voedsel uit de maag en darmen weggewerkt. De maag kan weer herstellen in een ingeplooide toestand.
Wat doen wij als mensen...
Wij geven de hond 2 a 3x per dag een klein beetje voer.
Dit beetje voer zorgt ervoor dat de maag een beetje wordt uitgerekt, niet genoeg om een signaal naar het verzadigingscentrum te sturen dus de hond blijft honger houden, maar wel genoeg om de maag iets op spanning te zetten.
Na 6 tot 8 uur wanneer de maag iets leger wordt gemaakt geven wij de hond weer een beetje voer.
Dus weer geen verzadiging, maar wel spanning op de maag.
De maag heeft dus nooit rust, en we gooien steeds onverteerd eten bij de net verteerde massa in de maag.
Dit kan dus ook tot problemen leiden aan de maag en aan de darmen (diarree).
Shanti krijgt 1 keer per dag eten, soms 's ochtends soms 's middags en soms 's avonds.
Als ze wat langer op vers staat gaan we haar soms ook een dubbele maaltijd geven en de volgende dag niet.
Wij hebben Shanti gewoon in een keer overgezet op 1x voer krijgen. Hiervoor kreeg ze brokken en kvv, de brokken 2x per dag en op vlees dagen gewoon 1x.
Nee, we gaan de komende weken 1x vissenkoppen, 1x penslap en 1x eendennekken geven. We gaan kijken of we dit wat uit kunnen breiden maar anders krijgt ze gewoon elke dag eten!
Aha, ik zie nou waarom ik het vrij normaal vind om ze 1 keer per dag eten te geven..
Eet zelf ook maar 1 keer per dag..
Hier 1 maal per dag en 's avonds. Kai heeft soms een vastendag en hij krijgt gemalen eten (NRV zelf gemalen). Vertering loopt exact hetzelfde als toen hij nog hele botten en hele prooidieren kreeg.
Mag je ook de ene dag twee keer voeren en de andere dag maar 1 keer?
Of is het beter om gewoon altijd hetzelfde te doen, dus óf 2 keer óf 1 keer?
Toen Shanti nog 3 dagen smuldier per week kreeg kreeg ze 2 dagen 2x een bakje en 1 dag 1x een bakje. Wel zijn we na een paar weken gewoon 2 bakjes in een maaltijd gaan geven, Shanti heeft nog mooit last van gal gehad voor zover ik weet.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "1 keer per dag voeren...?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?