Goede morgen iedereen,
Gisteren is mijn topic behoorlijk uit de hand gelopen en ging het niet meer over het onderwerp dat ik aangesneden had...jammer maar wat gebeurd is, is gebeurd.
Ik wil vandaag dan ook een nieuwe topic starten die geen enkele raakvlak heeft met mijn vorige...in de hoop dat het nu wel een beetje gezellig blijft
Op pagina 2 van mijn vorige topic had Gina het over de emoties van de hond...
Ik sta verbaasd dat mensen elke keer een vergelijking maken van als jou dat en dat zou worden aangedaan, hoe zou jij dan reageren. Je moet honden niet met mensen vergelijken. Een hond is een dier en heeft hele andere emoties dan mensen. Een hond heeft zijn eigen wereld en beleeft dingen heel anders dan mensen.
Mensen hebben als het goed is normen en waarden, dat is tegenwoordig ook ver te zoeken, maar ja dat is een andere discussie. \"
...ja het klopt dat een hond de dingen even iets ander ervaart als een mens, maar ze hebben wel degelijk dezelfde emoties als de mens.
Sorry dat ik het zo cru formuleer maar een hond kan net als de mens verdriet voelen, blijdschap, nieuwschierigheid, angsten, affectie, stress etc.
Mijn teefje (Jelly) bijv straalt van geluk als ik met haar \'lap\' aan kom lopen (een oude schort waar ze mee speelt)...mijn reutje laat daadwerkelijk spijt zien als hij per ongeluk iets heeft omgestoten met zijn staart.
Als mijn honden met elkaar spelen gebeurd het wel eens dat het iets te ruw gaat waarbij mijn reutje wel eens een piep laat horen, ze komen dan beide direct naar me toe lopen om aan te geven dat er niets aan de hand is.
\'Alles is oke vrouwtje\'.
Jelly is sacherijnig als ze echt moe is en Tobie wil graag iedere avond een knuffel voor het slapen gaan ...in de ochtend zeggen ze me beide \'goede morgen\' dmv van enkele likken te geven.
Als ze ziek zijn of zich even niet lekker voelen, komen ze bij me liggen als een klein kind die de warmte en veiligheid van zijn moeder vraagt.
Misschien ben ik in de ogen van sommige te soft met mijn honden...maar ik zie mijn honden als een kind in zijn gedrag.
Ja naarmate ze ouder worden worden ze wat rustiger (op sommige rassen na, hihi) maar hoe je het ook went of keert, ze blijven het gedrag van een klein kind hebben.
Misschien komt dat omdat een hond (in tegenstelling tot de mens) geen grotere periodes kan overzien.
Al moet ik zeggen, toen mijn brakken (het Afrikaanse woord voor \'hond\') nog puppen waren, wisten ze na 15 min nog steeds dat ze \'stout\' waren geweest na het slopen van die kussen of stoelpoot en lieten me zeer zeker spijt zien. (voornamelijk Jelly)
Ik zie deze gedragingen ook terug bij hele jongen kinderen...het kind doet iets wat verkeerd is bijv pagina\'s uit een boek scheuren, mama kijkt boos en het kind kijkt met grote ogen naar mama en strekt de armpjes uit.
Mijn Jelly komt na het slopen van een voorwerp direct naar me toe en gaat mijn gezicht likken, ik weet dan ook gelijk dat ze iets heeft gedaan dat \'Foei\' is...Tobie gaat er naast liggen en houd zijn kop tegen de grond.
Dus JA...een hond heeft dezelfde emoties als een mens maar toont ze op een dierlijke wijze omdat het beestje zich niet met woorden kan uitdrukken enkel met geluid en lichaamstaal.
Ik heb ook gezegd dat ik een hond niet vergelijk met een mens...enkel dat een hond dezelfde emoties en gedragingen bezit als een mens en op situaties reageert als een peuter.
(nee ik vergelijk honden niet met mensen maar een hond heeft wel veel gedragingen als die van een klein kind...)
Geef een peuter zijn eerste spruitje en het trekt een vies gezicht...mijn brakken doen exact hetzelfde als ze iets krijgen dat zien niet lekker vinden.
Mijn Jelly trekt zelfs haar bekkie weg als ze ruikt dat het smerig smaakt, haha...wel een komisch gezicht moet ik toegeven.
Zo, dat was weer een hele lap tekst...laat me maar eens weten hoe jullie hier over denken.
ps: ik wist zo even niet in welke categorie ik dit moest plaatsen vandaar 'Overige'.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zijn de emoties van een hond gelijk aan die van de mens?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik vind niet dat mijn hond mijn kind is
mijn hond is een volwassen teefje, een herderachtige kruising, met alle karaktereigenschappen die bij een herder horen. Ze was al minstens vijf jaar oud toen ze bij ons kwam, ze had dus al een heel leven achter zich en had zich ontwikkeld door omstandigheden tot wie ze geworden was. Een hond die veel emotie vertoonde, en dat ook duidelijk liet zien. Uitvallen, grommen, happen, zich buiten tijdens wandelingen voor dood neer laten vallen. Allemaal uitingen dat het teveel voor haar was.
Door haar emoties te respecteren en ons hierop aan te passen vertoond ze nu heel andere emoties, zelfverzekerdheid, rust, ze valt niet meer uit, en vertoond vertrouwen in ons en in zichzelf.
Dus ja honden hebben zeker emoties, ze kennen angst, blijdschap, boosheid etc. Maar ook rechtvaardigheidsgevoel en trots bijvoorbeeld.
Er zijn mensen die menen dat honden alleen in het hier en nu leven en niet terugdenken aan vroeger of aan de toekomst en hier dus ook geen gevoelens of emoties over hebben. Ik ben hier niet van overtuigd.
Ik ben toevallig net begonnen aan een denk ik intressant boek, your dog is your mirror, the emotional capacity of our dogs and ourselves van Kevin Behan.
Of de emoties GELIJK zijn, daar durf ik me niet over uitspreken. Dat hoeft ook niet, er is zelfs een verschil in het voelen van emoties tussen mensen onderling, dus zal er ook wel een verschil zijn tussen de verschillende diersoorten. Maar dat ie emoties heeft, lijkt me zonneklaar. Misschien meer dan ons, misschien minder, misschien andere, dan kunnen wij als mens eigenlijk niet weten, want we kunnen niet in hun kopje kruipen.
Een hond is ook heel eerlijk in z'n gevoelens, hij verstopt ze niet, hij liegt er niet om, alleen is het voor ons soms moeilijk ze juist te interpreteren.
Your dog is your mirror.
Goh, dat hangt er dan weer vanaf wat ze bedoelen hiermee... Ik weet niet vanuit welke visie dat boek vertrekt. maar als het is vanuit het standpunt: de hond is een soort copycat van z'n mens, dan ben ik het er niet mee eens. Ik vind een hond een wezen dat heel zelfstandig kan denken, keuzes kan maken, en niet een soort marionet is van 'de baas'.
Maar misschien bedoelt de schrijver de titel anders en interpreteer ik dit fout...
Haha ja de Redder, bij Lola is het ook grappig dat als je het glas wat in de glasbak moet in een tas doet ze meteen kwispelend naast je staat. Of als je het fototoestel pakt of wandelschoenen aandoet.
Of als ze het windows geluidje van de computer hoort ze alvast onder mijn stoel gaat liggen terwijl ik nog koffie aan het halen ben oid.
Wat ik heel opvallend vind is dat Lola hier niet naar buiten kan kijken, maar als er aan de overkant van de straat (een straat met kinderkopjes waar verkeer veel herrie maakt) bepaalde personen met een bepaalde hond voorbijlopen, die niets zeggen en niet eens stilstaan, zij dan gaat grommen of soms ook blaffen. Als ik dan kijk loopt die bepaalde hond daar die ze niet kon zien. Rara hoe kan ze dat weten dat juist die hond voorbijloopt....
De intuitie van een hond, daar kunnen wij alleen maar van dromen!
Ik roep Nanu tijdens een wandeling af en toe bij me, de ene keer lijn ik haar vast, de andere keer niet. Maar ze weet het zo goed wat mijn intentie is, terwijl ik denk identiek hetzelfde te doen. Alsof ze voelt wat ik ga doen.
Tja, m'n heerlijke meid, die fop ik niet, hoor!
@ Christel, ik vind dat de emoties gelijk zijn alleen worden ze anders geuit.
De mens: kan ik, mag ik? ...en de hond: ik ervaar dus ik reageer.
Hm nee, met het meeste ben ik het niet eens.
Een hond is ontzettend goed in het herkennen van patronen (hoe klein ze ook zijn): de PC-bril wordt verruild voor de gewone bril: dit is een heel herkenbare handeling voor de hond en betekent dat er naar buiten wordt gegaan. Simpel te herkennen. Ikzelf doe bijvoorbeeld mijn zwarte jas wanneer we gaan wandelen en mijn witte als ik zelf wegga. Taika blijft dus ook liggen wanneer ik mijn witte jas aandoe, en komt naar de deur wanneer ik mijn zwarte jas pak.
Dit zijn natuurlijk heel duidelijke patronen/gewoontes, zeer zichtbaar. Maar zelfs de kleinste dingen worden opgemerkt; de hond die de hele dag heerlijk op de bank slaapt, maar zodra de auto van de baasjes de straat in komt rijden, wordt er van de bank afgegaan, omdat het eigenlijk niet mag. De hond hoort de auto van verre aankomen. Iets waar we bijna niet bij stil staan en dan denken dat de hond van de bank af gaat omdat 'ie 'voelt' dat de baasje thuis komen, terwijl het heel 'simpel' het horen van de auto is.
En ook het herkennen van verschillend stemgebruik en expressie: neem bijvoorbeeld de kalmerende signalen. Een kleine sluiting van het oog is voor een hond al genoeg om te laten zien (of te lezen) dat er gekalmeerd wordt. Hoe makkelijk is het dus voor een hond om te zien aan jouw gezicht hoe jij iets bedoelt wanneer je iets zegt? Wanneer je net eventjes een beetje fronst, weet een hond vaak al genoeg. Dit zou je kunnen interpreteren als 'je hond voelt je aan', maar is eigenlijk puur een reactie van de hond op wat 'ie hoort en ziet.
Wanneer Taika iets doet wat ze niet mag, hoef ik vaak niet eens wat te zeggen, maar kijk ik alleen maar naar haar met een iets bozere expressie. Dat is al genoeg, dat ziet ze en reageert hier vervolgens op. En dit terwijl ze absoluut geen 'gevoelige' hond is.
Veel dingen doe je onbewust, denk je niet eens bij na, en merk je zelf eigenlijk niet eens, maar zijn voor een hond wél zichtbaar of hoorbaar. Dat wordt denk ik nog wel eens vergeten.
Ik denk dat de meeste 'emoties' die een hond laat zien, reacties zijn op jouw eigen gedrag (in dat opzicht zou je 'your dog is your mirror' dus ook kunnen zien!) of op de omgeving, en dus niet echt emoties zijn. Ik denk dat er wel sprake is van basisemoties, maar de complexere emoties zijn m.i. niet aanwezig (jaloezie bijvoorbeeld).
@ Marlies & Taika...ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden
@Marlies & Taika, ik bedoel je 1e reactie op Kai
Grappig....
Gisteren tijdens de koffie net een toch wel heftige discussie met een zéér filosofisch ingestelde leidinggevende.
"honden hebben geen bewustzijn, dus raakt elke vergelijking qua emotie's kant nog wal".
Ik kon daarna nieuwe koffie gaan halen want m'n oude koffie viel op de grond.
Ik denk dat in beginsel de natuurlijke reactie's het zelfde zijn, alleen wij als mensen vullen ze anders in.of de honden...dat kan natuurlijk ook.
Wij gaan bv. hoe ouder we worden meer koppelingen leggen tussen oorzaak en gevolg.
Ik doe dit, dan gebeurt er dat.
Een hond doet dit op dezelfde manier.
Enkel zal een mens nog 3 of 4 stappen verder kunnen denken.
Verder denk ik dat we onderschatten wat het met een levend wezen doet om totaal geen communicatie te hebben met je "leider" / baasje.
Onze honden liggen de he....le...dag te kijken naar wat wij doen, hoe we geluid maken, hoe we reageren. hoe we met elkaar omgaan.
Dat kan bij een hond de vreemdste koppelingen veroorzaken.
Koppelingen / gedragingen die voor ons baasjes dan weer als bijzonder, of vreemd worden ervaren.
Terwijl , als je even verder kijkt, je er achter komt dat het geconditioneerd gedrag is.
( sorry voor mijn trage reakties maar mijn hondjes vragen ook zo nu en dan wat aandacht )
Het er zelf beter van worden, is bij groepsdieren natruurlijk iets genuanceerder.
Je wordt er zelf beter van als de groep er beter van wordt, dus van daaruit is de reactie van jou hond die uit de auto springt wel te verklaren. De samenlevingsvorm van mensen en honden lijken sterk op elkaar. Misschien zijn geen twee zoogdieren zo gelijk aan wat hun motivaties zijn, opportunisme zie je bij mensen en bij honden.
Ik denk ook dat honden dezelfde emoties hebben als mensen. Ik weet niet of het bewustzijn even groot is. Ik ben het dan ook niet eens met sommige opvoedprincipes. Zoals een hond die is geschrokken, wel of niet aanhalen? Door te troosten bevestig je dan de angst? Hangt af van de situatie, Een hond kan ook behoefte hebben aan troost, of geruststelling, net als een mens, het gaat pas mis als mensen het sentiment laten overheersen over het gevoel.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zijn de emoties van een hond gelijk aan die van de mens?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?