Zijn de emoties van een hond gelijk aan die van de mens?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

"

Ik denk wel dat die kleiner zal zijn...een mens kan tot aan een deel van het universum denken, een hond denkt in zijn territorium en die is net zo groot als waar het baasje hem dagelijks uitlaat.

Hij is de wel degelijk bewust van zijn bestaan en handelen en is die iets beperkter dan die van de mens.
"


Hah, nee.. Een Einstein zal er niet tussenzitten, of een nieuwe theorie over wormgaten.
Ik bedoel meer dit. Als mensen ziek zijn zijn zezich enorm bewust van hun eigen ellende.. Ik lig hier, en ik heb pijn. Kinderen schikken zich daar al weer veel makkelijker in. Ik denk honden ook. Maar dat zou ik wel eens echt willen weten.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zijn de emoties van een hond gelijk aan die van de mens?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MarianMarian

honden foto van Marian

@ Kai, wist je dat een knipoog naar de hond al een beloning kan zijn?
Althans bij die van werkt dat wel... natuurlijk krijgen ze hun gewone beloning, een brokje, honden koekje...maar die knipoog heeft ook heel veel invloed op z.
Het is een teken dan alles in orde is.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

"

Ja deze blijft toch lastig...ik heb er zelf ook vaak moeite mee om hier een onderscheid in te maken...je wil hem graag troosten en laten weten dat het gevaar weg is maar het kan uiteraard averechts werken waardoor he hond nog banger word.
Misschien een aai over zijn kop en iets zeggen in de richting, 'Kom maar dan gaan we verder'. "


Ja dat bedoelik met, het gaat mis als het sentiment gaat overheersen. Dan krijg je " guttegtut, was je geschrokken? Arm ding..."
Als je dat bij een kind zo doen die van zijn fiets is gevallen kweek je ook angst. Daarentegen een zoen en en "kom op, nog eens proberen" helpt juist om het verdriet te verwerken.

honden page profiel MarianMarian

honden foto van Marian

"

Hah, nee.. Een Einstein zal er niet tussenzitten, of een nieuwe theorie over wormgaten.
Ik bedoel meer dit. Als mensen ziek zijn zijn zezich enorm bewust van hun eigen ellende.. Ik lig hier, en ik heb pijn. Kinderen schikken zich daar al weer veel makkelijker in. Ik denk honden ook. Maar dat zou ik wel eens echt willen weten. "


Hahaha...nee, de relativiteit theorie hoef ik die van mij ook niet echt uit te leggen om maar te zwijgen over de begrippen binnen de kwantumfysica :-D
Of het accepteren van ziek zijn te maken heeft met een kleinere bewustzijn...humm, ik denk dat het meer te maken heeft met de wetenschap dat je er even niets aan kunt doen en dat je met rustig aan doen sneller geneest...misschien is de hond met deze wetenschap geboren.
Als ik ziek ben ga ik ook ergens in een hoekje van het bed liggen en wil ik met rust gelaten worden...dus kan ik me het gedrag van een zieke hond heel goed begrijpen.

(in het dogboek heb ik daar een tijdje terug iets over geschreven...ik was ziek en Tobie reageerde hier onwijs lief op)

honden page profiel MarianMarian

honden foto van Marian

ik ben er even van tussen...de honden moeten uitgelaten worden en om 13.00 geef ik weer een Engelse les.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Ook een leuke gedachte. Misschien nog wel slimmer dus.
:-)

Heb btw dat boek van Kevin Behan ook maar even besteld.
Ik ben daar wel benieuwd naar. De gedachte erachter spreekt me wel aan.

honden page profiel BakarddyBakarddy

honden foto van Bakarddy

"
Ik bedoel meer dit. Als mensen ziek zijn zijn zezich enorm bewust van hun eigen ellende.. Ik lig hier, en ik heb pijn. Kinderen schikken zich daar al weer veel makkelijker in. Ik denk honden ook. Maar dat zou ik wel eens echt willen weten. "


Zitten die niet op het nivo van de peuter.?
De tafel doet pijn, schuld van de tafel..

Zondag werdt merlin waarschijnlijk gebeten door een krab in het water, net toen hij het balletje wilde pakken.
1 grote kreet, hij kijkt achterom...kijkt weer naar het balletje wat bijna tegen z'n neus drijft voor een seconde of 5 , en sprint uit het water, de bal achterlatend.

*klik*
Balletje doet pijn.

honden page profiel bassiebassie

Iedereen is intussen wel overtuigd van het feit dat honden emoties ervaren. Maar waarom zou een hond beperktere emoties kennen dan mensen? Het deel van de hersenen waar emoties vandaan komen van een hond zijn voor een groot deel gelijk aan dat van de mens, dus waarom zouden zij de emoties niet of anders ervaren? Dat we iets niet wetenschappelijk kunnen aantonen wil niet zeggen dat het er niet is.

" Een Einstein zal er niet tussenzitten, of een nieuwe theorie over wormgaten "

Een dier is zo slim als nodig is om te kunnen overleven. Dus als het nodig zou zijn voor een hond om de relativiteitstheorie te weten om te kunnen overleven dan zou hij dat ook weten.

Troosten bij angst is niets mis mee. Angst is een emotie en die kun je niet versterken door aandacht te geven. Sterker nog, door aandacht te geven zal de angst altijd afnemen(tenzij de aandacht natuurlijk de bron van de angst is). En afname van angst zorgt er voor dat honden weer open staan om te leren. Je kunt wel het gedrag versterken. Dus meestal kun je het beste eerst steun/troost bieden tot de angst voldoende is vermindert en de hond weer openstaat om te leren en dan ander gedrag aanleren. Het grote voordeel daarvan is dat je hond niet leert om te vluchten, maar zijn steun bij jou zoekt. Daarmee kun jij de situatie ook onder controle houden.

honden page profiel --

honden foto van -

ik vind qua opvoeding een hond best op een kind lijken.

je moet regels opstellen, duidelijk, anders worden ze moeilijk.
ik geloof wel dat ze verdriet in zich hebben.

zoals die film over die hond die 9 jaar wacht op zijn overleden baasje.
ik heb een foto gezien over een hond die waakt bij het graf van zijn overleden baasje.

ze kunnen blij zijn XD

honden page profiel MarianMarian

honden foto van Marian

" Angst is een emotie en die kun je niet versterken door aandacht te geven. Sterker nog, door aandacht te geven zal de angst altijd afnemen(tenzij de aandacht natuurlijk de bron van de angst is). "


Als mijn hond bang is van een grote vuilnisbak en er tegen blaft en gromt geef ik niet enkel mij hond de aandacht.
Daarmee beloon ik het bange gedrag...wat wel kan (misschien bedoel je dit) is dat ik naar de vuilnisbak loop en hem laat zien dat het niets doet.
De vuilnisbak is braaf...de hond is braaf...ik leg mijn hand op het enge ding en de hond komt snuffelen om te zien wat zijn baasje doet.
Er gebeurd niets met het baasje dus het is veilig.

Dus als je bedoeld met 'Aandacht' de hond aangeven dat die vuilnisbak veilig is, ja, daar ben ik het mee eens.
Als je bedoeld met enkel de hond aaien en troosten, nee daar ben ik het niet mee eens.

honden page profiel bassiebassie

@Marian
Dat kan als de angst niet zo groot is prima werken. Wanneer je hond in paniek is zal hij echt niet naar je toekomen bij die vuilnisbak. Dan kun je beter eerst de angst verminderen en daarna leren dat die bak niet eng is. Dus zoals ik al zei eerst de angst verlagen door bijvoorbeeld troosten/aandacht en daarna ander gedrag aanleren.

honden page profiel MarianMarian

honden foto van Marian

@ bassie...ja, de drempel verlagen dmv er bij elke wandeling langs te lopen...steeds weer een stapje dichterbij.
Raakt de hond in paniek...de volgende wandeling er weer langs lopen, even stil staan en dan een stapje verder ervandaan lopen...daarna alles weer opnieuw opbouwen.

Ja je hebt veel geduld en doorzettingsvermogen nodig bij een hond die veel dingen eng vind...maar op die manier bouw je een vertrouwensband op met hem/haar.

Wat versta jij eigenlijk onder 'troosten' Bassie?

honden page profiel bassiebassie

" Raakt de hond in paniek...de volgende wandeling er weer langs lopen, even stil staan en dan een stapje verder ervandaan lopen...daarna alles weer opnieuw opbouwen.
"

Hier sla je een stap over. Je hond raakt in paniek........en dan? Je zult dan toch iets moeten. Op dat moment kun je je je hond troosten/steunen. Dus bijvoorbeeld een arm om hem heen slaan en rustig tegen hem praten. Daardoor zal hij in hele korte tijd rustiger worden. De paniek/angst neemt dan af. En dan kun pas iets anders met hem gaan doen. Een hond in paniek leert wel, maar dat is maar 1 ding en dat is vluchten en dat wil je hoe dan ook vermijden. Pas wanneer je hond niet meer in paniek raakt, dus de angst niet zo hoog is kun je heel langzaam aan dichterbij gaan werken.

honden page profiel MarianMarian

honden foto van Marian


Dus bijvoorbeeld een arm om hem heen slaan en rustig tegen hem praten. /quote]

Deels waar...maar dat is weer voor iedere hond anders...mijn reutje zal wel wat rustiger worden maar mijn teefje zal feller reageren, zij zal het als een bevestiging van haar gedrag zien.
Bij Jelly zal ik op het voorwerp moeten aflopen en door de knieen zakken en het voorwerp aanraken...bij Tobie moet ik op het voorwerp aflopen, niets zeggen en hem zelf laten onderzoeken.

Bij mijn honden zou die arm dus niet werken.

honden page profiel bassiebassie

@Marian
Ja, maar jij hebt het over een hond die gaat staan blaffen, die is NIET in paniek. Die is onzeker en dat is natuurlijk wel iets anders. Bij een hond die in paniek is kun je wel naar het voorwerp toelopen, maar je hond zal dan vluchten en dat wil je niet. Een hond die onzeker is die weet niet zo goed wat het is en die kun je door er naar toe te lopen vertellen dat het niet gevaarlijk is.

honden page profiel MarianMarian

honden foto van Marian

@ Bassie, over paniek aanvallen kan ik niet mee praten dat klopt...ik heb mijn honden nog nooit in paniek gezien voor iets onbekend...ze blaffen ernaar en willen er graag in bijten (niet verscheuren meer een dominantie hap)

honden page profiel bassiebassie

Waarom denk jij dat het iets met dominantie te maken heeft? Dominantie zegt iets over een relatie tussen 2 individuen. Voor zover ik weet heeft jou hond geen relatie met een vuilnisbak, tenminste dat denk ik dan maar :-)

honden page profiel MarianMarian

honden foto van Marian

@ Bassie...hahahaha, een relatie met de vuilnisbak?...ze zijn 50% labrador en menig Lab eigenaar weet dat deze honden van veel eten houden hihi.

Dmv dominanter te zijn als de vuilnisbak kan het een gevoel van veiligheid geven...ik ben sterker als jij.

Vuilnisbak...eng...blaffen om groter te lijken...happen om kracht op het blaffen te leggen.

honden page profiel ThomasThomas

honden foto van Thomas

Ik wil hier toch graag op in haaken.

Eerlijk gezegt had ik altijd het overtuigende idee dat de hond ... niet te vergelijken is met de mens.
Een hond is een dier en een mens ..... tsja als het geen beest is, is het een mens die kan relativeren, plannen, vooruit zien etc. etc..

Echter Marian .. en mijn leven in Afrika hebben mij geleerd dat ik er naast zit met deze theory .....

Een hond heeft wel degelijk vergelijkbare gevoelens als wij, ... hij voelt pijn, verdriet, heinwee, jaloezie, blijschap, liefde, genegenheid, etc.

Mijn honden kunnen dan nog wel net niet praten, maar geven precies aan wat ze willen .... ook zonder dat ze het doen omdat ze het gewend zijn.

BV. Als ik naar de wc ga gaan mijn honden altijd met me mee.
Rakkerte (de kleinste van de 2) gaat dan regelmatig op een forteul liggeen die in de badkamer/wc staat.
Soms liggen er kleren op en kan hij er niet bij .... dan komt i naar mij toe lopen ... duwt zijn neus tegen mijn arm kijkt weer naar de stoel en naar de kleren en dan weer naar mij.
Zijn ogen spreken dan boekdelen.
ik leg de kleding dan weg en meneer gaat lekker liggen.
Dit heb ik hem nooit aangeleerd ... ook heb ik hem nooit geleerd dat hij niet in die stoel ma als er kleren in liggen.

Op een of andere manier weet hij het dus gewoon uit zichzelf.

Over de intelegentie mmmmmmmmmmmmm Toen we in Afrika woonden kwmamen we vaak in dorpen waar nog de echter traditionele zwarte mensen wonden .... als je het de gemiddelde Afrikaan vraagt vinden die deze mensen super dom ... ze denken niet vooruit en kunnen niet relativeren ... (klinkt wel een beetje als het commentaar wat sommige geven over onze hond) echter .... deze mensen kunnen daar overleven waar niemand anders dat kan .... ze weten dingen die wij nooit te weten komen en kunnen dingen die wij nooit zullen kunnen ... ze zijn helemaal ontwikkeld om in de zeer zware situatie waarin ze leven ... te overleven ...
Zo ben ik de hond ook gaan zien ... als een zeer effectief wezen wat heel slim is en als de beste kan overleven.
Alles aan de hond is ontwikkeld zoals het ontwikkeld zou moeten zijn.

Mede dankzij Marian ben ik dat in gaan zien .. en zie het tegenwoordig ook heel duidelijk.
Het is een omschakeling in je denken en oordelen ,,,,, maar geloof me .. ik ben er van overtuigt dat de hond, zeker zo slim is als wij en gevoelsmatig een heel gevoellig, lief, trouw en gegaan dier wat in tegenstelling tot de mens .. je nooit zal laten vallen en altijd voor je klaar zal staan ... of je het nu verdient of niet ...

Groet

Thomas

PS.... sorry voor de taal en spellingsfouten maar Afrikaans, Nederlands, en Engels door elkaar is ook voor mij best moeilijk geworden ... normaal zit ik achter een pc met taal correctie echter nu ik op mijn werk zit heb ik deze alleen in het engels ..

honden page profiel bassiebassie

Ik heb zelf 2 labradors gehad en weet inderdaad hoe dat gaat :-) Al heb ik nu een pup die nog 10 x keer zo erg op voer gericht is dan die 2 labradors bij elkaar.

Als het om dominantie zou gaan dan zie je juist niet al die dingen die jij aangeeft. Dat zijn meestal zekere honden. Ze zullen dus niet gaan blaffen en happen. De dingen die jij aangeeft hebben juist alles met onzekerheid te maken. Niet weten wat ze er mee aan moeten en dan maar proberen weg te jagen door blaffen, grommen, happen.... enz.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

" @ Bassie...hahahaha, een relatie met de vuilnisbak?...ze zijn 50% labrador en menig Lab eigenaar weet dat deze honden van veel eten houden hihi. "

haha! die is wel leuk..

Ik zie de dominantie hier ook niet. Blaffen is om afstand te vergroten misschien. Normaal gesproken blaft hij tegen iets wat dan erop regeerd door weg te gaan. Een andere hond, een kat. Heeft meer met onzekerheid te maken denk ik dan met dominantie. Zo blaft Fedor bijvoorbeeld tegen een stronk hout die gisteren niet in de berm lag en vandaag wel. Eng! Ik denk ook niet dat dat dominant gedrag is.

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

Ik denk dat honden dezelfde emoties hebben als mensen, alleen wij verbinden ons met een emotie en honden niet.
In die zin zijn ze wel in "het nu", wat niet wil zeggen dat ze niet "onthouden", maar de herinnering komt pas weer als het aan de orde is, terwijl wij door emoties "overmand" kunnen worden en soms daardoor dingen niet meer doen, omdat wij het gaan koppelen aan meer/ andere emoties.

Wat betref aanvoelen, mijn honden worden onrustig als ik aan het piekeren ben terwijl ik voor de buitenwereld relax ;-) op de bank zit, zonder dat ik handelingen verricht.

Sisa haalt voor mij altijd de post. Ze krijgt dan een beloning. Zijn er 3 poststukken, probeert ze net zo lang totdat ze ze alle drie tegelijk in haar bekje heeft en brengt het dan naar mij, terwijl je zou kunnen denken dat, als ze 3 x loopt, krijgt ze 3 x lekkers. (Hebberig als ik ben zou ik dat wel doen) Dat is heel praktisch "gedacht". ;-)

honden page profiel bassiebassie

" Wat betref aanvoelen, mijn honden worden onrustig als ik aan het piekeren ben terwijl ik voor de buitenwereld relax ;-) op de bank zit, zonder dat ik handelingen verricht. "

Het feit dat jou buitenwereld jou signalen niet kan lezen wil natuurlijk niet zeggen dat jou honden dat niet kunnen.

honden page profiel --

honden foto van -

"

Als mijn hond bang is van een grote vuilnisbak en er tegen blaft en gromt geef ik niet enkel mij hond de aandacht.
Daarmee beloon ik het bange gedrag...wat wel kan (misschien bedoel je dit) is dat ik naar de vuilnisbak loop en hem laat zien dat het niets doet.
De vuilnisbak is braaf...de hond is braaf...ik leg mijn hand op het enge ding en de hond komt snuffelen om te zien wat zijn baasje doet.
Er gebeurd niets met het baasje dus het is veilig.

Dus als je bedoeld met 'Aandacht' de hond aangeven dat die vuilnisbak veilig is, ja, daar ben ik het mee eens.
Als je bedoeld met enkel de hond aaien en troosten, nee daar ben ik het niet mee eens. "


toen een gedragskundige hier kwam, zei hij, je moet het gedrag negeren. als je hond schrikt van een sleutelbos, geen aandacht aan schenken.
uiteindelijk merkt hij zelf dat het niks doet.

en het helpt wel!

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

"
haha! die is wel leuk..

Ik zie de dominantie hier ook niet. Blaffen is om afstand te vergroten misschien. Normaal gesproken blaft hij tegen iets wat dan erop regeerd door weg te gaan. Een andere hond, een kat. Heeft meer met onzekerheid te maken denk ik dan met dominantie. Zo blaft Fedor bijvoorbeeld tegen een stronk hout die gisteren niet in de berm lag en vandaag wel. Eng! Ik denk ook niet dat dat dominant gedrag is. "


Ik twijfel over het woord "dominant", van de andere kant weet ik niet hoe je het anders zou moeten noemen.
Mijn zoon woont in Ecuador en ik ben daar een maand geweest. Daar heeft iedereen 1 of meerdere honden, om het erf te beschermen. "S nachts liepen ze om de zoveel tijd blaffend rond het erf en dat gaf heel duidelijk het gevoel van "onzichtbare" omheining. Niet dominant misschien, wèl erg aanwezig. O-)

honden page profiel MarianMarian

honden foto van Marian

Blaffen naar de vuilnisbak = een vorm van onzekerheid voor iets nieuws...ik heb altijd het idee gehad dat het te maken had met het domineren van een situatie...'Ik blaf hard en ben dus sterker en groter dan jij!'

Maar dat verklaard bij mij nog niet het happen in het willen happen van een voorbij rijdende auto (Gelukkig doen ze dat niet meer...ik heb wat hartverzakkingen gehad hierdoor...pfffft)


"
Zo blaft Fedor bijvoorbeeld tegen een stronk hout die gisteren niet in de berm lag en vandaag wel. "


Minder leuk voor de hond om zo'n en ding tegen te komen maar het blijft wel een komisch gezicht mede omdat je weet dat het hondje geen enkel gevaar loopt... hihi

honden page profiel bassiebassie

" toen een gedragskundige hier kwam, zei hij, je moet het gedrag negeren. als je hond schrikt van een sleutelbos, geen aandacht aan schenken.
uiteindelijk merkt hij zelf dat het niks doet.

en het helpt wel! "

Dat kan, maar wat nou als je hond zo erg schrikt dat hij het park uit rent en onder een auto loopt? Negeren? Dat werkt natuurlijk alleen als je hond gewoon normaal een beetje schrikt van iets en even opzij stapt. Dan kun je dat negeren. Als je hond in paniek raakt kun je niet negeren.

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

"
Het feit dat jou buitenwereld jou signalen niet kan lezen wil natuurlijk niet zeggen dat jou honden dat niet kunnen. "


Daarom heb ik dit opgeschreven, omdat honden mèèr merken dan alleen handelingen. ;-)

honden page profiel bassiebassie

" Maar dat verklaard bij mij nog niet het happen in het willen happen van een voorbij rijdende auto (Gelukkig doen ze dat niet meer...ik heb wat hartverzakkingen gehad hierdoor...pfffft) "

Ook dat is een manier om de auto weg te jagen. Zeker als hij het vaker gedaan/geprobeerd heeft. Het was hem namelijk de vorige keren ook gelukt. Toen gingen ze ook weg. Wist jou hond veel dat die auto sowieso doorreed.

honden page profiel bassiebassie

" Daarom heb ik dit opgeschreven, omdat honden mèèr merken dan alleen handelingen. "

Jij had het over aanvoelen, ik over zien.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zijn de emoties van een hond gelijk aan die van de mens?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 7 123 4 5 6 7
Volgende forumvraag: miranda en bono
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^