Even weer een topic om over na te denken
Zoals zo vele hier horen we vaak, mijn hond is dominant. Maar wanneer praten we eigenlijk over dominantie, wat zijn de kenmerken van dominantie?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer noemen we iets dominant gedrag?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik denk dat er heel weinig echt dominante honden zijn. Wel zijn er veel zelfzekere honden, honden die niet hoeven te vechten maar puur met hun uitstraling al respect afdwingen van andere honden. En daarnaast heb je heel veel honden die te weinig leiding van hun baas krijgen en naar iedere hond uitvallen omdat ze "iets moeten regelen" wat ze eigenlijk helemaal niet aankunnen.
Dominant is een mooi woord voor, ik weet niet wat er met me hond aan de hand is, maar hij wil dingen doen, die ik niet wil.........
Mij is altijd geleerd dat dominant iets is als: rustig, zelfverzekerd, gezag uitstralend. Zoiets dan.....
in elk geval geen nerveuze vechtersbaas, of angsthapper.
Maar als he echt zo simpel zou zijn, waarom dan zo vaak de fout in gaan met honden dominant te noemen?
Dit woord komt uit het oude onderzoek van David Mech. Hij bestudeerde een roedel met wolven en de hierarchie in die roedel. Hij kwam tot de conclusie dat er een "alpha" reu was en een "alpha" teef. Dit noemde hij het dominante paar. Hierbij hoorden een aantal gedragskenmerken. Dit paartje at als eerste, hadden de beste plekjes om te slapen en brachten welpen voor.
De roedel werd volgen david mech door dit paar bepaald. En niet bepaald zachtzinnig ook.
De wolven die onder dit paar stonden kregen regelmatig een grauw en een snauw. Ook waren er gevechten tussen de wolven om een plaats in de rangorde.
Allemaal niet zo gezellig dus.
Maar wat was er nu echt aan de hand?
Dit waren lukraak bij elkaar gezetten wolven. Zij vertoonden geen natuurlijk gedrag meer. Ze leden aan chronische stress en verkeerden constant in onzekerheid. Ze hadden geen familieband, zoals een natuurlijke roedel en zaten op een veel te klein territorium.
Daardoor zijn de uitslagen van alles wat David Mech bestudeerd en onderzocht heeft niet het ware gedrag van een roedel.
Dit geeft de bioloog David Mech zelf ook toe. Hij betreurt ! en nu komt het! dat de huidige manier van opvoeden, denk aan roedelmethode, dominantietheorie nog steeds in het heden wordt gebruikt.
Alle nare trekjes die de wolven toen hadden, snauwen grauwe, vechten werden dominante handelingen genoemd en de sterkte steeg een plek in de roedel.
Deze dieren wilden alleen maar stijgen in de roedel omdat ze op een niet natuurlijke manier leefden.
De huidige onderzoeken wijzen juist uit dat wolven en honden conflictvermijdende dieren zijn. Ze gaan alleen een conflict aan als ze niet anders kunnen.
Onzekere honden, bange honden, ongesocialiseerde honden worden altijd ten onrechte als dominant bestempeld. Zij zijn de honden die grommen, blaffen en in het ergste geval bijten.
Voor een hond is dit een noodgreep. Vluchten kan niet, dus bijt ik.
Een echt dominante, laten we het anders noemen, zelfverzekerde hond, heeft niets te vrezen. Deze hoeft niet te grommen, bijten of blaffen. Dat weet de hond van zichzelf. Het dier is immers nergens bang voor.
Dan heb je nog bezitsagressie.
Mijn hond heeft een bot, als ik het afpak bijt hij. hij is dus dominant.
Nee, je hond reageert heel natuurlijk. Een andere hond zou vanaf 10 kilometer afstand weten dat hij dit bot niet af moet pakken. Er worden nonverbale signalen gegeven. Prima, andere honden blijven van zijn bot af.
Maar jij als baas grist dat bot onder zijn neus vandaan. Terwijl de hond aangeeft dat niet te willen. Alleen zien wij mensen dat niet. Dus kan de hond niet anders dan waarschuwen door een snauw te geven.
Maar goed, het is een hond en hij heeft maar te luisteren volgens velen.
terwijl dit probleem zo makkelijk is op te lossen door consequent te ruilen voor iets lekkers.
Zo zijn er nog tientallen voorbeelden, maar ik geloof dat dit stuk wel lang genoeg is.
In elk geval komt het woord dominantie bij David Mech vandaan. En uiteraard al het gedrag dat hij vond (hij wist toen ook niet beter, we hebben het over de jaren 70) dat daaronder viel.
Ik denk omdat sommige mensen het gedrag van de hond niet goed kunnen lezen en zien b.v. angstagressie als zelfverzekerde onderneming.
Wat ik wel weet is dat mijn hond zich niet zo maar laat doen
Door dat stoere gedrag heeft ze daarstraks op de hondenweide nog een beet gekregen van een new foundlander teef die 4 x zo groot als haar is. Ze is niet de gemakkelijkste, maar is het echt dominantie? ik weet het niet
Oke, mijn Doberreu, die kon letterlijk op zijn rug liggen slapen en nog liepen andere reuen met een grote boog erom heen. Met wandelen, honden gaven hem doorgang, hij hoefte dus niet te vechten, ze maakte ruimte voor hem.
Onzekere honden hadden altijd een aantrekkingskracht naar hem toe en andere reuen die bv een teef wilde besteigen, deden dat niet als die van mij in zicht was, vechtpartijen haalde hij uit elkaar, kwam altijd op voor de onderste hond (vooral als een andere hond te ver ging).
Als we de honden eten gaven, al kreeg hij als laatste, geen andere hond at eerder het voer op!
Hij was 8 weken een aangevallen door een mega onstabiele Rottweilerreu, maar mijn reu met 8 weken ging niet gillen, liggen of zitten, maar bleef staan en na 2 keer grommen was de Rottweiler weg. Later nog een keer die Rottweiler tegengekomen, de Rottweiler ging toch echt een straatje om. Teven, allen teven rondom hem waren gek op hem, Pups die met het spelen met grote honden bang werden gingen het liefst tussen zijn 4 poten staan.
Honden die bang waren, hij wende dan zijn kop af.
Wat zegt dit over mijn mannekemuis. Dominant, gewoon erg zeker, sociaal?
Ik denk dat "Dominantie" een vermenselijking is van gedrag.
Wij zijn het die van nature uit onze wil opleggen aan anderen, aan fysiek of mentaal zwakkeren. Vaak onder de noemer van "tegen zichzelf beschermen" maar vaak ook gewoon omdat dit voor ons de beste situatie is.
Dus op het moment dat wij een hond zien grommen, bijten en op andere manieren iets af zien dwingen (meestal alleen maar zijn eigen gevoel van veiligheid) dan noemen we dit dominant. Want wij kennen dat fenomeen, het is de ander iets laten doen wat hij uit zichzelf niet zou doen...en wij schuwen daarbij lang niet altijd geweld. In werkelijkheid geeft de agressieve hond alleen zijn eigen grens aan, en is daarmee grensbewakend in plaats van grensbepalend.
Je hebt dat gezegde "Als je de mensen leert kennen ga je van de honden houden"
Veel te vaak projecteren we onze eigen gebreken op onze honden, en vinden daarin dan ook nog een excuus om ons lelijk te blijven gedragen. De hond mag niet dominant zijn, want dan verlies ik de controle. Dus moet ik nog meer geweld (al dan niet geestelijk) toepassen om de controle over mijn eigen leven te houden.
Ik geloof per definitie niet in een dominante hond. Ik geloof niet in een hond die bezig is met voor anderen te bepalen hoe zij zich moeten gedragen, en waar hun grenzen zouden moeten liggen. Je hebt wel opvoedende honden, dit logisch, van ouder naar pup. En je hebt ook zelfzekere honden, maar dat zijn altijd prachtdieren.
Elke hond is een oppurtinist. Hij doet wat hem het meest oplevert. Logisch ook, anders hadden we nu niet zoveel rassen om te gebruiken voor zoveel doeleinden.
Die poot op schoot zal de hond in kwestie (of je je er bewust van was of niet) iets opgelevert hebben. Dus doet ie het weer. En tsja, sommige honden zijn heel volhardend.
Een poot op schoot, betekend bij ons dat Lola iets wil en ik hier in het verleden ook op een bepaalde manier op gereageerd heb en zij daar succes mee gehad heeft en het dus gebruikt om aan te duiden dat ze iets wil.
hier betekent poot op schoot "hou eens op met HP... ik wil heeeeeeel graag lopen en je hebt al mijn andere signalen genegeerd" en meestal heeft ze nog gelijk ook
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer noemen we iets dominant gedrag?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?