Wanneer ik Jack aanhaal/aai over zijn kop geef gaat hij direct mijn handen aflikken en mijn polsen...wat bedoeld hij hiermee....
respect/onderdanig/of dominantie
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "veel mijn handen /polsen aflikken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Mijn uitlaathond doet dat, ik vind het irritant maar hecht daar geen betekenis aan verder. Het is wel een hond die grensloos is opgegroeid en waarvan de huidige eigenaren alle opwinding en gebrek aan beheersing als blijdschap uitleggen.
ik ervaar het niet als irritant..maar hij doet dit niet voor niets lijkt mij
Handen likken in deze context kan een kalmerend signaal zijn. Het kan ook aangeleerd gedrag zijn, een soort van ritueel geworden zijn >>> aaien is likken.
Maar zoals jij het beschrijft, jij aait de hond over zijn kop en als reactie gaat Jack je handen likken, kan het zeker als kalmerend signaal bedoel zijn. Ik zou de handen rustig weghalen en kalm je zij toekeren, is ook kalmerend. Zo communiceren jullie met elkaar
Mijn oudste is niet zo van het geaaid worden (veel honden niet trouwens). Haar reactie is ook likken van de aaihand. De meeste mensen vinden dat niet fijn en stoppen de handeling Dat was nu net de bedoeling.
Voor veel honden is een aai over de kop niet fijn Vaak zie je ze ook een klein beetje 'duiken'.
@ Petra
Het gebeurd vaak als ik achter de laptop bezig ben dan springt hij tegen m'n been/knie en dan geef ik hem even een aai over z'n kop/of nek....aandacht..
en dan begint hij mijn hand af te likken.
Wanneer Jack mij dan aankijkt lik ik even langs me lippen en meestal stopt hij dan met het likken van m'n hand.
En gaat daarna rustig naast me op de grond liggen.
Maar ik zou dan wel willen weten wat bedoel je nou...waarom lik je aan m'n hand
Tja, waarom... Dat is een hele uitdaging
Het zou denk ik heel erg invullen zijn... we kunnen immers niet in zijn koppie kijken. Wel kun je kijken naar de context waarbinnen het gedrag plaatsvindt en vooral voelen wat jij er bij voelt.
Jij zit achter de pc en Jack gaat met zijn pootjes tegen jou aan staan.
Als reactie steek jij je hand uit en aait hem over zijn hoofd/nek
Als reactie daarop gaat Jack jouw hand likken
Jouw reactie is over je lippen likken
Baco gaat aan je voeten liggen
Likt hij ook als je hem niet aait? Dat zou je kunnen uit proberen.
De vraag is ook wat de motivatie van Jack is om met zijn pootjes tegen jou aan te gaan staan. Wat is zijn bedoeling daarmee en hoe ga jij hier op in?
@ Petra
Ja..die uitdaging..zou ik wel aan willen gaan
Wat ik erbij voel: hij probeert contact te zoeken
hij probeert misschien met dat likken een kalmerend signaal te geven (al weet ik dat nog niet zeker)
Hij geeft overdag meerdere keren aan mij een liksignaal en meestal geef ik dan een liksignaal terug..merk dat hij daarna heel ontspannen is.
Het gebeurd ook andersom wanneer ik zie dat hij gespannen is geef ik een liksignaal..en meestal geeft hij dan een liksignaal terug ...zo mooi om te zien....
ik dacht eerst dat het toeval was.
Maar na meerdere keren toegepast te hebben denk ik daar nu anders over.
Zo mooi om dit te ontdekken...ik wou dat ik deze kalmerende signalen al eerder wist...dan had ik ze ook al kunnen toepassen toen hij nog een pup was.
Ik zit nog in het leerproces.. soms betrap ik me erop dat ik de "knop" vergeet om te zetten/ om het oude geleerde niet meer toe te passen
Het is observeren/waarnemen
Tsja likken, ik heb hier een jack russel .. een echte likkerd.. handen, hoofd , oren, alles moet eraan geloven...
Ik heb alleen bij die van mij niet kunnen bemerken dat als ik stop met aaien of aandacht geven dat hij dan stopt met likken, stop ik met zijn koppie aaien dan springt hij op en krijg ik een lebber over mijn gezicht of worden mijn oren gewassen...
Wat ik bv merk is dat wanneer ik gesport heb dat dan het likken van de handen ook zonder aaien aanwezig is, alsof hij het zout lekker wil oplikken..
Daarom is er ook geen eenduidig antwoord. Je moet altijd rekening houden met de context waarbinnen gedrag plaatsvindt. Zout oplikken doen veel honden. Maar ook veel honden likken als je net onder de douche vandaan komt en met veel zorg je lichaam ingesmeerd hebt met bodylotion
Likken kan een gewoonte worden, een obsessie, een ritueel. Likken kan een kalmerende functie hebben of een verzorgende, het kan onzekerheid zijn.
Lastig...al dat gelik interpreteren
@chantal, als je (heel hooghartig) je hoofd wegdraait of je zij toedraait, gaat hij dan nog steeds door met likken?
@Petra, leuk dat je er zo mee bezig bent. Haha ik mag ook graag ontdekken, analyseren en uitproberen. Het lijkt er wel op dat het tussen jullie een soort van ritueel geworden is
Dat vind ik ook het mooie aan de unieke relatie met je dier. Je vind zo'n unieke omgang met elkaar
Nog veel te leren
@ Petra
Ja dan gaat hij ook door, ik heb het eerst geprobeerd met nee.. nou dat hielp even maar dan ging hij vrolijk verder..
het commando niet likken zit er al aardig in, maar dat gebruik in eigenlijk alleen als hij net zijn bak vers voer gehad heeft want dan vind ik zo'n lik echt heel vies..
Ik heb dus na de nee fase, iedere keer als hij likte( en dan voornamelijk echt in het gezicht) dan draaide ik mijn hoofd af, of ik stond op en liep even weg.. maar ga ik dan weer op de stoel zitten dan komt hij weer bij mij en krijg ik weer een lik..
Ik heb gelezen dat het likken boven neus hoogte dominantie is, maar bij Cash lijkt het niet echt of hij gericht een plek uitkiest.. ook gebeurt het likken heel vaak als ik sochtends beide hondjes bij me roep..
Elvis komt dan helemaal tegen mij aan kroelen en neemt eigenlijk al ruimte dan in beslag.. Cash wurmt zijn kopje er dan tussendoor om mij een lik te geven.. dus ik ben nu al een poos bezig om beide aandacht te geven maar dan wel op de wijze hoe ik het wel... commando niet zo jaloers is dan inmiddels ook een begrip bij mij thuis..
Ik dheb net een topic gemaakt over Cash zij gedrag, ik ben er bijna wel van overtuigd dat het likken van Cash geen dominantie is, maar wat wel??
Ik zou het volhouden om zonder iets te zeggen om te draaien en weg te lopen, hoofd wegdraaien en zij toedraaien werkt nu nog niet blijkbaar (ook niet als je blijft wegdraaien?). Nee werkt ook niet, dus dan consequent opstaan en weglopen. Eens gaat dat kwartje vallen.
Ik heb even vluchtig je topic doorgelezen. Het likken kan ook zeker onzekerheid zijn. Het ertussen wurmen is denk ik niet jaloers, maar meer een hond die behoefte heeft aan bevestiging of hij nog wel meetelt (onzekerheid). Wat ik hier doe is ook weer wegdraaien. Ik roep Lily bij me en als jip zich ertuseen wurmt draai ik steeds zo dat hij achter mijn rug verdwijnt. Ik zeg hierbij niets. Dit is mijn kwaliteit tijd met lily. De boodschap is hem heel duidelijk.
Je kunt cash regelmatig eens zomaar bij je roepen voor een knuffel of iets wat hij fijn vind. Laat hem weten dat hij ertoe doet, maar laat je niet claimen of iets afdwingen. Het ontstaat wel vaak uit onzekerheid, maar het kan zo makkelijk claimen worden en hier help je ook hem niet mee.
@ Ik had net een nieuw likmomentje Ik had net het vlees uit de koeling gehaald om op temperatuur te komen. Ik zit nu weer achter de pc en en stil komt Jip aangeslopen en zet depootjes tegen mijn stoel en doet een bliksemlikje op mijn hand en rent snel weer naar de keuken
Je zou ook kunnen kijken of het werkt om hem eens kalmerend aan te spreken. Geen correcties, maar gewoon rustig 'is goed manneke' of iets in die trant. Soms is het uit proberen wat werkt in jullie relatie.
Thanks! Ik ga gewoon idd uit proberen om meer met mijn lichaamstaal duidelijk te maken ipv met woorden..
Heb iig veel aan je tips, helemaal wat betreft het likken als beide hondjes bij mij komen. Ik denk zelf ook dat het likken en ertusen wurmen onzekerheid kan zijn, en dat hij even een bevestiging wil dat hij ook belangrijk is.. het is in die situatie dan ook elvis die alles wil claimen.. normaal gesproken ligt elvis altijd te maffen in zijn mand als cash bij mij ligt, maar zodra elvis in de gaten krijgt dat ik en Cash knuffelen dan gooit hij zich ertussen ..
kalmerend toespreken ben ik van de week mee begonnen, alles wat hij goed doet is constant belonen met een zachte stem: goedzo jongen, braaf. en toe maar ventje, of het is goed..
merk nog geen verschil, maar gebruik het ook pas kort..
hahaha.. Jip zal wel denken, kom vrouwtje ik heb wel zin in eten
Mijn ervaring is dat mijn non verbale communicatie prima werkt Dit is duidelijke taal voor de hond.
Volgens mij ben je al heel goed bezig
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "veel mijn handen /polsen aflikken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?