Kyra heeft geen stamboom ouders weet ik niet moeder van Kyra was een Labrador vader een Meschelse herder.Kyra is nooit ziek en mijn vorige honden waren ook nooit ziek. Kruizinkjes zijn over het algemeen sterkere honden dan rashonden. Kyra was een oeps hondje tussen 2 buur honden. Dat herdertje wat ik gehad heb kruizing duitse herder/goldenretriever. was te vroeg bij de moeder weg gehaald moest haar bijvoeren met bambix destijds maar was kern gezond nooit ziek geweest ze is 15 jaar geworden keeshondje ook nooit ziek geweest en die is 17,5 jaar geworden. Nu heb ik Kyra en die is ook nooit ziek en zij is nu op 3 maanden na 5 jaar. 28 oktober mag zij 5 kaarsjes uitblazen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond zonder stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Kyra heeft geen stamboom ouders weet ik niet moeder van Kyra was een Labrador vader een Meschelse herder.Kyra is nooit ziek en mijn vorige honden waren ook nooit ziek. Kruizinkjes zijn over het algemeen sterkere honden dan rashonden. Kyra was een oeps hondje tussen 2 buur honden. Dat herdertje wat ik gehad heb kruizing duitse herder/goldenretriever. was te vroeg bij de moeder weg gehaald moest haar bijvoeren met bambix destijds maar was kern gezond nooit ziek geweest ze is 15 jaar geworden keeshondje ook nooit ziek geweest en die is 17,5 jaar geworden. Nu heb ik Kyra en die is ook nooit ziek en zij is nu op 3 maanden na 5 jaar. 28 oktober mag zij 5 kaarsjes uitblazen.
sorry 2 keer gepost hoe dat kan weet ik niet
Nog even een toevoeging.
Een hond is natuurlijk een levend wezen. Waarbij je nooit zeker kunt weten hoe de gezondheid (op latere leeftijd) zal uitpakken. Echter je kunt het risico voor jezelf en de hond wel zo klein mogelijk maken. Dit doe je naar mijn mening niet door een stamboomloze broodfok pup aan te schaffen, een pup uit een willekeurig Marktplaats-nest, een pup van een fokker of particulier die de ouderdieren niet test, of zelfs een pup uit een nest met onherleidbare kruisinkjes.
Wil je een pup met een zo goed mogelijke gezondheid (zowel lichamelijk als geestelijk), kies dan voor een fokker die zich met hart en ziel inzet voor zijn of haar ras, een fokker die het beste voorheeft met de honden en de ouderdieren laat onderzoeken op afwijkingen en dit ook serieus neemt. Een fokker die weet waar hij mee bezig is en niet hondjes gaat fokken 'voor de leuk' of 'per ongeluk omdat Fikkie van de buren was uitgebroken en ons teefje gedekt heeft'. Alsof er nog niet genoeg stamboomloze en broodfokhonden op de wereld zijn, ga dan liever naar het asiel! Denk maar niet dat die 'fokkers' enig verstand of idee hebben van de gezondheid van hun honden. Onwetendheid, of gewoon laksigheid.
garantie krijg je nooit, wel of geen stamboom,
onze vorige dog was wel stamboom, ouders kampioenen enzo. maar veel probelemen gehad kanker in zijn oor met 1 jaar, rug en hart problemen op latere leeftijd..
Sjonnie die we nu hebben is geen stamboom
@hondenliefhebster
Uit jou verhaal concludeer ik dat alle kruizinkjes broodfok zijn waar bazeer jij dat op?
--------------------------------------------
Ben van België, dus ga niet in op Raad Van Beheer, en onze stamboeken zijn open, alhoewel dit niet wil zeggen dat dat zomaar een goede zaak is hoor. Mes snijdt langs twee kanten, op die manier komt er ook weer veel rommel bij ook.
Maar heb nog steeds nergens gezien waar je die beweren vandaan haalt dat 40% van alle stamboomhonden last hebben van erfelijke problemen.
Jazzy komt van marktplaats en heeft geen stamboom.en nee dat is geen schande.want hij komt bij een goed nest vandaan en een schoon huis.en poppy komt bij een fokster vandaan en heeft ook geen stamboom.en ook zij komt bij een goede fokster vandaan.
dus ik vind zelf dat er niks mis mee is om een hond zonder stamboom te hebben.ik ken een hond met stamboom die alleen maar ziek is.dus dat wil gewoon niets zeggen.jazzy word 3 en poppy is twee en half.
Achja.. ik heb over een paar maanden ook voor het eerst een stamboomloze pup in huis.
Is hij toch raszuiver? Ja.
Net zoveel kans om ziek te worden als een stamboomhond? Ja.
Ik heb namelijk mijn Dobermann reu een Dobermann teef laten dekken. Ze hebben beiden een stamboom.
Ze zijn getest en zijn CDM/Cardio-vrij, PHPV/PHTVL-vrij, vrij van vWD en bovendien hebben ze beiden HD-A.
Geen inteelt in de lijn. Ze vullen elkaar mooi aan qua uiterlijk en karakter.
Redenen waarom we geen stamboom voor het nest aan (kunnen) vragen:
- er zijn geen shows gelopen
- er zijn geen officiele trainingen gevolgd (en dus certificaten behaald)
- mijn dober heeft een FCI stamboom vanuit Tsjechie, maar woont dus in Nederland.
- we hechten er niet veel waarde aan, omdat de lijnen voor ons volledig bekend zijn! buiten dat vinden we het onzin als er gefokt gaat worden met de pups.. en verstandige mensen fokken minder snel met een hond als er geen stamboom bij zit.
Waarom heb ik mijn hond een teef laten dekken?
In onze kennissenkring is er vraag naar een dobermann pup, in de kring van de eigenaren van de teef is er ook vraag naar pups. Bovendien willen wij zelf een reu houden. We weten nog niet hoeveel pups het zijn, maar we hebben al 11 reserveringen.
Het grappige is, dat ik straks weet dat de pup raszuiver is en qua gezondheid verantwoord gefokt is! Echter willen andere mensen alleen het papiertje zien.. Gelukkig weet ik straks zelf wel beter
is er iemand die mij kan uitleggen hoe het vast houden aan een select groepje stamboomhonden (raszuiverehonden want daar draait een stamboek om) vroeg of laat niet zou leiden tot inteelt aangezien er voor een gezonde genen poel toch wel wat meer nodig is
Aangezien elk ras afstamt van één paar voorouders en dus per definitie al familie van elkaar zijn.
Het uiterlijk van bijvoorbeeld de franse buldog vindt ik zelf al het toonbeeld van degeneratie van de hond (niet bedoeld om mensen te kwetsen) .
De weg van natuurlijke selectie en dus gezonde selectie word door middel van een stamboom helemaal genegeerd , en had tot voor kort alleen maar voor ogen om bepaalde uiterlijke kenmerken te behouden zo niet te versterken.
Aangezien de meeste honden shows alleen maar beoordelen op uiterlijk .
www.rashondenwijzer.nl klopt voor geen meter.
Als ik kijk bij ons ras de Border Collie dan staan daar ziektes bij die helemaal niet (meer??) voorkomen..
Ziektes die wel voorkomen maar waar op getest kan worden staan er dan weer niet in.
Het wordt heel hoog tijd dat die rashondenwijzer een grondig bijgewerkt wordt!
Hoe serieus moet je dat nemen?
Ik heb zelf 3 honden.
2 daarvan hebben geen stamboom en de ouders zijn ook niet getest. De ene kwam van mijn oom die een nestje wilde en dat vind ik dus wel te vertrouwen en de andere komt uit het asiel. De laatste hond die we erbij hebben gekregen heeft wel een stamboom. Met stamboom en testen fokken is wel verantwoordelijker want je kunt sommige ziektes uitsluiten maar echt niet alle honden die geen stamboom hebben en waarvan de ouders niet getest zijn, zijn ongezond.
Als ik het niet goed heb gelezen corrigeer me maar
Ik had een duitse herder uit werklijnen, super stamboom ect ect, op de herder vereniging wilde ze hem van me overkopen, zulke mooie lijnen zater erin...... en je raad het al, hij had het aan zijn rug en heupen... dus stamboom zegt niet altijd wat. (wat jij noemde dus een stamboomdoorfokker)
Nu heb ik een pitje waar ik bewust voor heb gekozen, omdat ik tot de 5 generatie weet hoe de ouders waren en of dat ze gebreken hadden. Dit was absoluut een goede keus.
Voor een BM zou ik toch op zoek gaan naar een nest, waar je ook een paar generaties verder kan kijken, wat zijn de erfelijke gebreken, karakter van de andere generaties dus de min en de pluspunten. Kijk op BM forums informeer je bij mensen die ook een BM hebben, misschien weten hun een goed nest? Goede fokker? (met of zonder stamboom) Bij deze zware honden zou ik het zekere voor het onzekeren willen hebben, dat de ouderhonden zijn getest, dus door een rontgen.
Wat ik las dat dit het 3de nest is van die mensen, hebben ze hier een reden voor (niet van hou zo van puppies of het is leuk) hebben ze dit bewust gedaan omdat ze er zelf een pup van willen houden? want ik vind het toch wel als boodfok klinken......
Zowiezo wie het verstandig doet en om de lijnen mooi te houden en geen doorfokking te krijgen zet nooit meer dan 2x dezelfde reu op een teef.
Hoop dat je er wat aan heb
Oh gos daar hebben we het weer hoor, de RashondenWijzer, Dier en Recht, hahaha.
Sorry maar dat valt echt niet serieus te nemen.
Een stamboom is belangrijk, je weet namelijk van welke honden jouw hond afstamt. Je kan dan dus ook weten waar alle opa's en oma's op getest zijn en dat is het handige, sommige ziektes slaan namelijk een generatie over papa of mama hoeft het niet te hebben maar opa en oma kunnen het wel hebben (gehad).
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond zonder stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?