Omdat ik er maar niet achter kan komen, hoop ik op deze manier antwoord te krijgen.
In september ga ik beginnen met mijn hondenuitlaatservice, en omdat alle hondenuitlaatservices alleen maar ingeënte honden meeneemt, vroeg ik mij af of dit ook verplicht is.
Ik ent Mila niet, en doe dit ook liever niet i.v.m. alle 'gevaren' die hieraan vastzitten.
Ook wil ik niet dat hondeneigenaars die daar hetzelfde over denken, hun hond niet mee kunnen laten gaan met mijn uitlaatservice omdat ik alleen ingeënte dieren meeneem.
Het gevaar hiervan is, dat hondeneigenaars die hun hond wel inenten (wat de meerderheid is in Nederland) hun hond niet mee willen laten gaan met mijn uitlaatservice omdat overal op internet staat dat ongeënte honden sneller ziektes bij zich kunnen dragen.
Ik ben ervan overtuigd dat een ingeënte hond net zo snel ziektes bij zich draagt, en: als je hond toch ingeënt is dan hoef je toch niet bang te zijn dat je hond die ziekte ook krijgt? Hij is er namelijk voor ingeënt! Waar is zo'n enting anders voor, toch?
Uiteraard neem ik zieke honden niet mee. Mocht een hond ziek ogen, dan biedt ik een privéwandeling aan om overdracht van ziekten te voorkomen.
Nu vraag ik me af of het verplicht is dat als je een groep honden meeneemt van maximaal 6, ze allemaal ingeënt moeten zijn.
En als jullie het ook niet weten, hoe kan ik er dan achter komen? Op google kan ik er helemaal niets over vinden namelijk.
Ik hoor graag van jullie!
Groetjes,
Iris
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Inenten verplicht voor hondenuitlaatservice?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik kan je helaas niet verder helpen, maar weet wel dat ik altijd er zelf wel voor zou kiezen, het zekere voor het onzekere
Geen idee. Ik ben zelf ook niet zo voor het iedere jaar enten maar allemaal niet geënte honden bij een hondenuitlaatservice vind ik ook een beetje vragen om problemen. Zou dan in ieder geval willen dat de honden getiterd zijn.
Ik weet niet of het verplicht is, maar als een geënte hond ziek wordt door een hond die niet geënt is kunnen klanten verhaal komen halen bij jou. Ik zou er wel even serieus achteraan en de dingen dan evt. op papier zetten(contract), of een contract vervolgens rechtsgeldig is voor jou bedrijf weet ik niet, want ook hier zijn weer regels voor
Ik weet niet of het verplicht is bij wet, maar ik denk eerlijk gezegd dat je geen verzekering gaat krijgen als je niet-ingeente dieren meeneemt.
Er zit een groot verschil tussen je eigen dieren bij jou zelf niet inenten en een groep van dieren uit verschillende achtergronden bij elkaar zetten.
De infectiedruk is vele malen groter en daarbij hebben niet alle honden voor dezelfde dingen antistoffen.
Je hebt helemaal gelijk dat een enting niet voorkomt dat een dier geinfecteerd raakt met iets, maar de uitscheiding bij een gevaccineerd dier is wel (bijna) nihil. Dit betekend dus dat een gevaccineerd dier geen bron van besmetting is voor andere dieren. Daar is vaccinatie voor!
Als je de mensen die (om wat voor reden dan ook) hun dier niet vaccineren, kun je wel vragen om bv. antistoffentiterbepalingen. Als de honden voldoende antistoffen hebben kun je ook redelijkerwijs zeggen dat de honden beschermd zijn.
Geen idee of dit ergens aangegeven staat..Ik denk haast dat je wel voor ingeënte honden moet gaan, want wat doe je als er een hond wél ziek word?
Jouw uitleg; Ik ben ervan overtuigd dat een ingeënte hond net zo snel ziektes bij zich draagt, en: als je hond toch ingeënt is dan hoef je toch niet bang te zijn dat je hond die ziekte ook krijgt? Hij is er namelijk voor ingeënt! Waar is zo'n enting anders voor, toch?
klopt namelijk niet. Een hond ingeënt voor Parvo bijvoorbeeld die in contact word gebracht met een puppy met Parvo, kan dat gewoon krijgen en er aan overlijden. Dat wil jij als hondenservice eigenaresse niet op je dak krijgen
Interessant...mmm....ik dacht dat ik zo'n ontaarde "moeder" was die haar dier niet in liet enten (om overigens dezelfde redenen).
Ik denk dat de honden wel moeten ingeent moeten worden.
Er zijn toch veel honden bij elkaar.
Ik heb mijn honden altijd ingeent en we hebben er al veel gehad en nooit is er een hond ziek geweest van een enting.
Bedankt voor jullie reacties.
Het is natuurlijk zo dat als veel ongevaccineerde honden bij elkaar zijn, er meer kans is op overdragen van eventuele ziektes. Maar zoals ik al zei, is het merendeel wel ingeënt. Maar ik denk, bij nader inzien, dat het beter is de baasjes wel te verplichten hun honden in te enten.
Mocht de eigenaar van een niet-gevaccineerde hond zijn hond uitgelaten willen hebben, dan moet dat in een privéwandeling.
Zoals Caitlin zegt, Parvo bijvoorbeeld is en blijft gevaarlijk.
Ik ga nog even informeren bij de dierenbescherming en bij andere uitlaatservices voor meer informatie, maar ik ga het wel verplichten voor de gemoedsrust van mijn toekomstige klanten.
Lastig is dan: Moet ik Mila dan ook vaccineren? Of zou titeren dan voldoende zijn?
Zij gaat uiteraard ook dagelijks mee, dus het is niet 'eerlijk' tegenover mijn klanten haar niet te vaccineren..
Lastig!!
Wat zouden jullie doen? Vind dit heel moeilijk namelijk...
Jij bepaalt zelf je regels.
Parvo si zowiezo een betje tricky, het schijnt dat ongeveer 10% van de geënte honden op leeftijd van 1 jaar een dusdanig lage titer hebben dat die niet als beschermend wordt beschouwd. Dus eigenlijk zou je alle honden moeten titeren
Je kan proberen om niet gevaccineerde dieren in een groep uit te laten en gevaccineerde dieren in een andere. Maar dan zou je tussendoor je voertuig moeten ontsmetten. Dus dat gaat wel erg ver. En wie weet loopt er iemand met een parvohond waar jij met je groep loopt, dat heb je niet in de hand.
Ik zou het voor mijn eigen honden geen bezwaar vinden wanneer ze met na de puppieleeftijd niet meer gevaccineerde dieren mee zouden gaan. Ik weet niet eens of mijn eigen oppashond up to date is.
Het moet natuurlijk niet zo zijn dat een pup bij jouw uitlaatservice parvo oploopt.
Maar het lijkt mij vrij makkelijk te ondervangen; ik zou op je website en als je klanten aanneemt duidelijk aangeven dat je van pups verwacht dat ze volledig ingeënt zijn, en dat je bij volwassen honden ofwel de inentingen ofwel een regelmatige titerbepaling wil zien. Je hebt immers twee soorten mensen die niet laten inenten: mensen die daar heel bewust over nagedacht hebben en die er verantwoordelijk mee omgaan en mensen die lekker gemakzuchtig zijn. Die laatste groep wil je niet als klant.
Verder zou ik inenten tegen kennelhoest niet verplicht stellen, mijn honden zijn daar nog nooit tegen ingeënt en hebben het ook nog nooit gehad, ik zie het als iets als de griepprik. Maar, realiseer je wel dat je opeens een uitbraak kan hebben en je hele groep opeens ziek kan worden, net zoals een hele afdeling van een bedrijf opeens met de griep in bed kan liggen.
Het is een kwestie van dingen afwegen en alles heel goed duidelijk maken aan je klanten.
@ Wendy
Wat je zegt over wanneer ik een hond met parvo kruis is natuurlijk helemaal waar.. Ik vind het zo moeilijk! Verplicht stellen is op zich verstandig, maar aan de andere kant wil ik het helemaal niet!
Met een ongevaccineerde groep lopen en daarna met een gevaccineerde groep en tussendoor ontsmetten gaat inderdaad wat ver, daar ga ik niet aan beginnen, haha!
Een pagina op mijn website over inentingen lijkt me in ieder geval wel op zijn plek, waar ik ook voor kies!
@ Hanneke
Goede optie! Of aantonen dat de hond ingeënt is, of een titerbepaling om de zoveel tijd (moet nog even uitzoeken hoe vaak nodig is) dat is natuurlijk slim en veilig!
Kennelhoest kan een ingeënte hond ook krijgen, dus daar kan niet veel tegen gedaan worden. Denk dan ook niet dat ik dit verplicht ga stellen. Alles moet ik nog even uitzoeken natuurlijk!
Zoals je zegt ga ik op mijn website duidelijk aangeven wat verplicht is, wat niet en waarom. Ook moet ik goed uitleggen wat titeren is, dat is voor de bezorgde hondenbaasjes die hun hond wel inenten toch erg belangrijk. Dan weten ook zij dat er wel op gelet wordt en hun hond niet zomaar ziek zal worden door een van de honden in mijn groep. Veel te doen dus nog!!
Bedankt voor jullie reacties
Groetjes,
Iris
had ook een goeie uitlaatdienst, maar toen ik me aanmelde moest er voldaan worden aan alle entingen, ook kennelhoest, en ja bamse wordt niet geent. dus mocht ze niet mee in de groep.
deze uitlaat dienst stelde deze eisen.
ze wilde haar apart uitlaten, maar dat was een halfuurtje en dat vond ik zelf niets, en te kort.
het is niet verplicht, maar een uitlaatdienst kan deze eisen gewoon stellen.
Hallo,
Ik heb zelf ook een hondenuitlaatservice en het is niet wettelijk verplicht, echter stellen wij de eis wel in onze voorwaarden, alle honden moet zijn ingeend ook tegen kennelhoest, daarnaast weigeren wij honden met slipkettingen.
Veel succes met je hondenuitlaatservice collega
Hier in de buurt zit er ook een uitlaatservice die ook honden aanneemd die niet geënt zijn, maar daarna wordt de auto helemaal gereinigd met dettol enzo, dus de ongente honden gaan als laatste groep!
als je een groep met niet geente honden neemt, moet je die groep als laatste doen op een dag, en daarna inderdaad de auto reinigen.
verder heb je van kennelhoest ernstige en minder ernstige vorm, de minder ernstige vorm komt voor bij ingeente honden, maar de ernstige vorm kom juist voor bij niet ingeente honden, vooral in situaties als pensions of uitlaatservices waar groepen honden bij elkaar komen, komt zoiets sneller voor. daarom zou ik ook de kennelhoest verplicht stellen.
verder vind ik dat als je inenten voor alle honden verplicht stelt om de reden dat ze anders ziektes mee brengen, je dat zelf ook moet doen bij je eigen hond, want die kan net zo goed ziektes mee brengen. zo'n titerbepaling zou ik eenmaal per jaar vragen, aangezien de enting meestal ook elk jaar moet.
persoonlijk lijkt het me niet zo geweldig om mijn honden mee te geven aan een groep niet geente honden, ook al worden die van mij wel altijd geent, vanwege de hogere infectiedruk in zo'n groep, ik zou het toch niet helemaal veilig vinden. met een titer vind ik het dan wel weer prima, want dan weet je dat de hond wel beschermd is. maar weet niet hoe de gemiddelde hondeneigenaar daarover denkt.....
Bedankt weer voor jullie reacties!! Er zit veel nuttige info bij, en ik ben flink aan het denken gezet. Komt stiekem nog best veel bij kijken, bij zo'n uitlaatservice, haha!
@Willemijn
Jammer dat dat niet kon bij die uitlaatservice. Daarom, omdat er stiekem toch best veel mensen zijn met niet-geënte honden, zou ik graag ook voor deze mensen iets willen kunnen betekenen, en dan geen privéwandeling van een halfuurtje..
Juist daarom ben ik er over na aan het denken!
@Supermike
Bedankt voor je succeswensen, haha, collega!
Krijg jij veel aanmeldingen van mensen die hun honden niet ingeënt hebben en daarom niet mee kunnen met de groepswandeling?
Want ja, zijn er bijvoorbeeld maar 2 in de hele regio hier met niet ingeënte honden die wel mee willen met de groepswandeling, dan is het niet de moeite waard het niet verplicht te stellen natuurlijk.. Het is moeilijk dat te onderzoeken, onmogelijk zelfs. Dus ik kan het in het begin natuurlijk verplicht stellen, en later de titerbepaling als optie geven mocht ik merken dat er veel ongevaccineerde honden mee willen. Wat vindt jij? Jij bent natuurlijk degene die spreekt uit ervaring! Slipketting ga ik ook niet mee werken. Ik wil vooral met snoepjes werken, haha!
@ Hadassa
Ik vraag mij af hoe die uitlaatservice dit doet, aangezien ik maar 2 wandelingen op 1 dag maak. Dan zou je dus de 2e groep altijd vrij moeten houden voor de ongevaccineerde honden. Dan loop je toch veel klanten mis denk ik! Ik loop namelijk in kleine groepjes van maximaal 6 honden, waarvan 1 mijn hond is. Dus 5 'gasthonden'. Dan is het nog maar de vraag of je de 2e groep vol krijgt met ongevaccineerde honden. En als je het maar 1x per week doet, een wandeling met ongevaccineerde honden, dan moeten die honden maar net op die dag mee moeten met de uitlaatservice! Ik vind het lastig..
Moeilijk!!
@Waka, robi & het vrouwtje
Ik denk dat de gemiddelde hondeneigenaar niet eens weet wat een titerbepaling is, haha
Maar ik vind ongeënte honden inderdaad een te groot risico, dus vaccineren is een must, en anders een titerbepaling. Denk ik.. Ik moet nog ff goed nadenken hoe ik dit wil gaan doen! Aangezien hier in de buurt ook geen mogelijkheden zijn tot titerbepaling. De dierenartsen hier in de buurt doen het niet, dus dan zou je een eind moeten rijden daarvoor.. Dat doet natuurlijk niemand behalve ik! hihi! En ik denk dat de gemiddelde hondeneigenaar ook niet nadenkt over wel of niet vaccineren, die vaccineren gewoon. Tegen de tijd dat ik ga beginnen met mijn uitlaatservice ga ik Mila dan ook maar vaccineren, jammer maar helaas! Niets aan te doen.
Oke, hier maken ze 4 wandelingen per dag, a ja, ik woon in het Gooi en daar zit geld he
@ Hadassa
Haha, geld zat inderdaad daar!
Maar hoe kunnen zij dan 4 wandelingen maken? Ik doe het op deze manier:
1e wandeling: 9-10 ophalen, 10-11 wandelen, 11-12 thuisbrengen
2e wandeling: 13-14 ophalen, 14-15 wandelen, 15-16 thuisbrengen
Meer wandelingen kan ik er niet van maken volgens mij!!:-O
Vraag me af hoe die hus bij jou in de buurt dat dan doet!!
Heb je geen website? Die kun je me dan eventueel sturen in een pb.
Ben toch wel benieuwd! Misschien kan ik daar de tijden die zij wandelen op vinden
Ideeën opdoen is nooit verkeerd natuurlijk!!
Hier MOETEN de honden ingeent zijn. Zelfs een kopie van het paspoort ineveren....
Heel veel succes met je uitlaat service.
@ Supermike
Wat gek dat bij jullie in de buurt geen privéwandelingen aangeboden worden! Hier doen uitlaatservices dat allemaal.
Ik bied die service ook aan, maar ben bang dat dit niet het succes zal hebben zoals het bij jou heeft.
Dit omdat er wat dat betreft veel concurrentie is.
Er is hier ook een uitlaatservice in de buurt die alleen maar 1 op 1 wandelingen doet, dus wat dat betreft zal ik daar niet al te veel succes op behalen. Maar aanbieden doe ik wel, zodat er genoeg opties zijn voor alle honden!
Voor ongevaccineerde honden is een privéwandeling dan inderdaad wel een oplossing!
Dag-, weekend- en vakantieopvang is voor mij helaas geen optie. Nog niet althans. Dat kan ik mijn ouders niet aan doen, haha! Maar als ik op mezelf woon, dan komt die opvang (in huiselijke kring) er vast en zeker!
@ Hadassa
Een halfuur ophalen? Tja, ik weet niet precies hoeveel tijd dit bij mij in zal nemen. Daar moet ik nog achter komen.
Pas dan kan ik echt zeggen of ik er een uur voor nodig heb of minder. En meerdere busjes, slim! Maar die zullen al lang genoeg bestaan om er voldoende mee te hebben verdient! Ik zal zzp-er zijn, dus met meerdere busjes kom ik niet zo ver, haha!
Zou heel erg fijn zijn als je een website voor me kan achterhalen! Dan heb ik weer een voorbeeld van hoe ik het kan doen!
Altijd handig, haha!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Inenten verplicht voor hondenuitlaatservice?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?